Η Βιγιαρεάλ αναδύεται από τη ζώνη του υποβιβασμού χωρίς... cojones

Η Βιγιαρεάλ κατάφερε να κερδίσει αγώνα στον οποίο προηγήθηκε στο σκορ. Δεν ήταν κάτι εύκολο με τον προηγούμενο προπονητή, ούτε με αυτόν με τον οποίο άρχισε τη σεζόν. Πού ήταν ο... νέος προπονητής.

Η Βιγιαρεάλ αναδύεται από τη ζώνη του υποβιβασμού χωρίς... cojones
AP PHOTO/JOSE MIGUEL FERNANDEZ DE VELASCO

Η τελική θέση της Βιγιαρεάλ στα προηγούμενα 5 χρόνια είναι η 5η, η 4η, η 4η, η 6η και η 6η. Αν δεν νικούσε τη Λεγανές την Κυριακή, το πέρας της 33ης αγωνιστικής στην Primera Division θα την έβρισκε στη 17η θέση, εκεί που βρίσκεται σχεδόν από την αρχή της σεζόν.

Όταν ο Ναμπίλ ελ Ζαρ μείωσε σε 2-1 για τους φιλοξενούμενους του Δημήτρη Σιόβα, ένα ρίγος διαπέρασε τους φιλάθλους των γηπεδούχων. Το είχαν ξαναδεί αυτό το έργο και πάντα είχε την ίδια, ατυχή κατάληξη για την ομάδα τους. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή τους προξένησε έκπληξη. Το 'κίτρινο υποβρύχιο' δέχθηκε γκολ στο τέλος και δεν βυθίστηκε; Κι όμως, αυτήν τη χρονιά, όντως τα πάντα μπορούν να συμβούν...

Μοιάζει υπερβολή, όμως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη φετινή Βιγιαρεάλ είναι να προηγηθεί στο σκορ. Από την πρεμιέρα εμφανίστηκαν οι πρώτες ενδείξεις, όταν ο Ζεράρ Μορένο, ένας από τους 3 επιθετικούς που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι για συνολικά 50.000.000 ευρώ (οι άλλοι δύο είναι οι Καρλ Τοκό Εκαμπί και Κάρλος Μπάκα - ήταν δανεικός και αγοράστηκε), άνοιξε το σκορ και η Ρεάλ Σοθιεδάδ έκανε την ανατροπή.

Ακόμα πιο βέβαιο μοιάζει το γκολ στα τελευταία λεπτά. Δέχθηκε δύο τέτοια μετά από το 78' στην ήττα από την Εσπανιόλ στον 1ο γύρο, η Αλαβές τη νίκησε με γκολ στις καθυστερήσεις, η μόνιμη ουραγός Ουέσκα ισοφάρισε στο 94' σε 2-2, η Χετάφε έφυγε νικήτρια με 2-1 από το 'Μαδριγάλ' με γκολ στο 89', η Εσπανιόλ πέτυχε δύο γκολ στο τελευταίο τέταρτο για να αποσπάσει κι αυτή βαθμό στο ίδιο γήπεδο στον 2ο γύρο, η Αλαβές κι αυτή σκόραρε στο τέλος για νέα νίκη με 2-1, η Θέλτα της γύρισε παιχνίδι από 0-2, η Μπαρτσελόνα πέτυχε 2 (!) γκολ στις καθυστερήσεις.

Η ομάδα με το 6ο μεγαλύτερο μπάτζετ στην κατηγορία, με εννιαψήφιο μισθολογικό 'ταβάνι', που συνολικά το καλοκαίρι έδωσε 73.000.000 ευρώ για αγορές, μοιάζει να 'λυγίζει' σε κάθε παιχνίδι της στο τελευταίο τέταρτο. Από εκεί που διεκδικούσε κάθε χρόνο πλασάρισμα στο Champions League, τώρα βιώνει μία άγνωστη κατάσταση μετά από την επάνοδό της από τη Segunda Division.

"Δεν γίνεται να το χάσεις αυτό σε μια βραδιά", υποστήριζε στο παρελθόν ο πρώην προπονητής της, Χάβι Καγέχα. Συνάμα, ο νυν προπονητής της, αφού απολύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου, έδωσε τη θέση του στον Λουίς Γκαρθία Πλάθα, ο οποίος απολύθηκε στις 30 Ιανουαρίου, επιστρέφοντας τη 'σκυτάλη' στον Καγέχα.

Οι ποδοσφαιριστές παραδέχονται ανώνυμα ότι "αν η σωτηρία κριθεί στα... cojones, θα πέσουμε". Μοιάζει υπερβολή για μία ομάδα που έχει στις τάξεις της τον Αλφόνσο Πεδράθα, τον Μπάκα, τον Σάντι Καθόρλα, τον Μανού Τριγκέρος, τον Μορένο, τον Σαμού Τσουκουέζε και τον Πάμπλο Φορνάλς.

Όμως και το 2012, όταν υποβιβάστηκε, είχε στο ρόστερ παίκτες όπως ο Τζιουζέπε Ρόσι, ο Μπόρχα Βαλέρο, ο Μάρκος Σένα, ο Κάνι, ο Ντιέγκο Λόπεθ, ο Γκονσάλο Ροντρίγκες και ο Μπρούνο. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, μετά από 16 αγωνιστικές είχε μόλις 15 πόντους. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, μετά από τη 16η αγωνιστική ο Φερνάντο Ρόιγκ απέλυσε τον προπονητή του (τότε ο Χουάν Κάρλος Γαρίδο), ο οποίος προερχόταν από τη Βιγιαρεάλ Β. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο διάδοχος του πρώτου προπονητή δεν έβγαλε τη σεζόν. Αντικαταστάθηκε με τη σειρά του.

Η δεύτερη θητεία του Καγέχα είναι σαφώς καλύτερη από την πρώτη, όταν είχε 7 ήττες και μόλις 3 νίκες σε 16 αγώνες. Σίγουρα καλύτερη από τις 50 ημέρες του Γκαρθία, που δεν είχε νίκη στο πρωτάθλημα. "Είναι μία περίεργη κατάσταση, όμως είμαι πίσω εξαιτίας των παικτών και της πίστης που τους έχω. Είμαι εδώ και για τη Βιγιαρεάλ. Δεν θα αφήσω ξεκρέμαστους ανθρώπους και δεν θα εγκαταλείψω το πλοίο. Είμαι εδώ και για τον Ρόιγκ. Δεν μπορώ να τον απογοητεύσω. Αν συμβεί αυτό, τότε θα πεθάνω μαζί του. Θα δώσω τη ζωή μου για να μας βγάλω από εδώ", δήλωνε στην επαναπρόσληψή του.

Τα αποτελέσματα άρχισαν να έρχονται. Ακόμα και στο 4-4 με την Μπαρτσελόνα, η Βιγιαρεάλ ήταν καλύτερη και αδικείται από τη συγκομιδή ενός βαθμού. Την προηγούμενη εβδομάδα επικράτησε μιας ακόμα αντιπάλου στη μάχη παραμονής, της Ζιρόνα, ενώ τώρα έπαιζε με τη Λεγανές, η οποία βρίσκεται στο μέσο της βαθμολογίας, δίχως ουσιαστικό στόχο.

Εκείνος της Βιγιαρεάλ ήταν πρόδηλος. Εξάλλου, ο Καγέχο έκανε αρκετές αλλαγές από το μεσοβδόμαδο ντέρμπι της επαρχίας του Λεβάντε για τα προημιτελικά του Europa League, όπου απλά διαπιστώθηκε ο αποκλεισμός της ομάδας, μετά από την εντός έδρας ήττα 1-3 (με 2 γκολ στο τέλος ως είθισται) από τη Βαλένθια στο πρώτο παιχνίδι.

Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, μόνο μία ομάδα κυνηγούσε το γκολ, κυνηγούσε κάτι. Οι φιλοξενούμενοι περιορίστηκαν στο ψηλό παιχνίδι, οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν με γρήγορο ποδόσφαιρο και άρτια τεχνική να φτάσουν στην εστία του Πίτσου Κουέγιαρ.

Στο 64' ο Τσουκουέζε ξάπλωσε στο έδαφος Σιόβα και Κένεθ Ομερούο που συγκρούστηκαν στην προσπάθεια να πιάσουν κεφαλιά, η μπάλα έφτασε στον Μπάκα που έγραψε το 1-0. Ένα τέταρτο αργότερα, μία απίθανη συνεργασία που θα ζήλευε ακόμα και η Μπαρτσελόνα, οδήγησε στο 2-0 του Τοκό Εκαμπί.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το 'κίτρινο υποβρύχιο' βρέθηκε μπροστά στο σκορ με δύο γκολ. Όταν μείωσε ο Ελ Ζαρ με πέναλτι στο 87', δεν ήταν η πρώτη φορά που δεχόταν γκολ σε τόσο προχωρημένο σημείο. Συνήθως, αυτό το γκολ το διαδεχόταν ακόμα ένα, που καταδίκαζε τη Βιγιαρεάλ σε απώλεια. Μόνο που αυτήν τη φορά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και η Βιγιαρεάλ μπορεί να κερδίσει έναν αγώνα αν... προηγηθεί.

Photo credits: AP Photo/Jose Miguel Fernandez de Velasco

News 24/7

24MEDIA NETWORK