Η πρώτη Χρυσή Μπάλα σε γυναίκα συνοδεύτηκε από αναπόφευκτο σεξισμό

Ο παρουσιαστής στην εκδήλωση της Χρυσής Μπάλας θεώρησε σωστό να ρωτήσει την πρώτη νικήτρια στην ιστορία της γυναικείας έκδοσης αν γνωρίζει να κάνει twerk...

Η πρώτη Χρυσή Μπάλα σε γυναίκα συνοδεύτηκε από αναπόφευκτο σεξισμό
AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA

Το 'France Football', στην προσπάθεια που κάνει να διατηρήσει τη Χρυσή Μπάλα ως την κορυφαία ατομική διάκριση στο ποδόσφαιρο μετά από τη θέσπιση του The Best από τη FIFA, προχώρησε σε ορισμένες εντυπωσιακές αλλαγές τη φετινή σεζόν.

Για πρώτη φορά μετά από το... διαζύγιο με την παγκόσμια ομοσπονδία υπήρξε γκαλά (τα δύο προηγούμενα χρόνια η απονομή στον Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε χωρίς κάποια ειδική τελετή), προστέθηκε βραβείο για τον καλύτερο παίκτη κ-21 (Kopa Trophy) και για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκαν και οι γυναίκες στο παιχνίδι.

Το Ballon d'Or Féminin αποτελεί τη Χρυσή Μπάλα του γυναικείου ποδοσφαίρου και η πρώτη έκδοσή της κατέληξε στα χέρια της Άντα Χέγκερμπεργκ, της Νορβηγίδας επιθετικού που διέπρεψε τη σεζόν 2017-2018 με τη φανέλα της Λιόν.

Η πρώτη Χρυσή Μπάλα σε γυναίκα συνοδεύτηκε από αναπόφευκτο σεξισμό
AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA

Η 23χρονη διεθνής σημείωσε 46 γκολ σε 29 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, με συνέπεια οι 'γκον' να διατηρήσουν τα σκήπτρα στο γαλλικό πρωτάθλημα και στο Champions League. Η Χέγκερμπεργκ, δε, πανηγύρισε για 4η σερί σεζόν την Division 1 Féminine και για 3η διαδοχική το Champions League γυναικών με τον γαλλικό σύλλογο.

Αν και στο αντίστοιχο βραβείο της FIFA κατέκτησε την 3η θέση στην ψηφοφορία, πίσω από τη Βραζιλιάνα Μάρτα και τη συμπαίκτριά της στη Λιόν Τζένιφερ Μαροζάν, στην ψηφοφορία του France Football συγκέντρωσε τις προτιμήσεις. Η Χέγκερμπεργκ πήρε 136 πόντους, η Μαροζάν 86 και η Δανή Περνίλ Χάρντερ της Βόλφσμπουργκ (η Λιόν νίκησε με 4-1 τη γερμανική ομάδα στον τελικό Champions League) βρέθηκε ανάμεσά τους με 130 πόντους.

Η σεξιστική ερώτηση

Όταν ο εκ των παρουσιαστών της εκδήλωσης, ο διάσημος Γάλλος dj Μαρτίν Σολβέγκ την ανέβασε στη σκηνή, επιχείρησε να κάνει μαζί της ένα σκετσάκι, όπως είχε κάνει νωρίτερα με τον Κιλιάν Εμπαπέ, νικητή του Kopa Trophy. Ο Σολβέγκ είχε χορέψει με τον επιθετικό της Παρί Σεν Ζερμέν και θεώρησε σωστό να κάνει κάτι παρόμοιο και με την Χέγκερμπεργκ, αλλά με έναν διαφορετικό χορό.

'Γνωρίζεις πώς να κάνεις twerk;' τη ρώτησε. Το twerk αποτελεί ένα είδος χορού που εξαπλώθηκε τα τελευταία χρόνια κυρίως σε videoclip καλλιτεχνών της ραπ, στο οποίο γυναίκες κουνούν ρυθμικά τα οπίσθιά τους. ' Οχι', απάντησε με ένα παγωμένο χαμόγελο η Χέγκερμπεργκ, η οποία έκανε ένα βήμα αμηχανίας, μέχρι να ακούσει το γέλιο του Σολβέγκ, που πέρασε αμέσως στην επόμενη ερώτηση.

Κατακεραύνωση στα social media

Η στάση του Παριζιάνου dj προκάλεσε 'έκρηξη' στα social media την ώρα του συμβάντος, η οποία λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στα ΜΜΕ.

Η οργάνωση Γυναίκες του Αθλητισμού ανέφερε ότι είναι 'ιδιαίτερα απογοητευμένη' από τα σχόλια του Σολβέγκ σε ανακοίνωσή της την Τρίτη και ότι 'τα σεξιστικά σχόλια του Σολβέγκ ήταν εντελώς ακατάλληλα και δείχνουν πόση δουλειά έχει μείνει να γίνει για να δημιουργηθεί μία κοινωνία που είναι ελεύθερη από σεξισμό και διακρίσεις'.

'Η έρευνά μας Beyond 30 έδειξε ότι σχεδόν το 40% των γυναικών που εργάζονται στον αθλητισμό αντιμετωπίζουν διακρίσεις, ενώ το 30% έχουν αντιμετωπίσει απαράδεκτη συμπεριφορά από το άλλο φύλο. Στον λόγο της, η Άντα Χέγκερμπεργκ κάλεσε τα νεαρά κορίτσια από όλον τον πλανήτη να πιστέψουν στους εαυτούς τους και ελπίζουμε ότι αυτή η στιγμή δεν θα επισκιάσει το εκπληκτικό επίτευγμά της να γίνει η πρώτη αποδέκτης της γυναικείας Χρυσής Μπάλας'.

Η πρώτη Χρυσή Μπάλα σε γυναίκα συνοδεύτηκε από αναπόφευκτο σεξισμό
AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA

Ακόμα και ο σπουδαίος Βρετανός πρωταθλητής του τένις, Άντι Μάρεϊ, κατέκρινε την ερώτηση του Σολβέγκ: 'Ακόμα ένα παράδειγμα γελοίου σεξισμού που ακόμα υφίσταται στον αθλητισμό. Σε όσους πιστεύουν ότι ο κόσμος υπερβάλει και ότι απλά ήταν ένα αστείο... δεν ήταν. Συμμετέχω σε ένα άθλημα όλη τη ζωή μου και το επίπεδο του σεξισμού είναι απίστευτο'.

Η δικαιολογία του Σολβέγκ

Όταν τελείωσε η βραδιά, ο Σολβέγκ ενημερώθηκε για τον καταιγισμό αντιδράσεων για τη σεξιστική ερώτησή του και έσπευσε να βρει τη Χέγκερμπεργκ και να απολογηθεί.

'Ήρθε αργότερα και ήταν πραγματικά λυπημένος που πήγε εκεί το θέμα. Δεν το σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή. Ήμουν απλά χαρούμενη να κάνω ένα χορευτικό και να πάρω τη Χρυσή Μπάλα, για να είμαι ειλικρινής', δήλωσε η ίδια η Χέγκερμπεργκ στο 'BBC'.

Η πρώτη Χρυσή Μπάλα σε γυναίκα συνοδεύτηκε από αναπόφευκτο σεξισμό
AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA

Ο ίδιος ο Σολβέγκ κατέφυγε στο twitter για να εξηγήσει τη θέση του και να απολογηθεί σε όποιον προσβλήθηκε από τη στάση του.

'Εξήγησα στην Άντα Χέγκερμπεργκ την ιδέα και μου είπε ότι κατάλαβε πως πρόκειται για αστείο. Παρ' όλα αυτά, απολογούμαι σε όποιον ίσως προσεβλήθη. Το πιο σημαντικό, συγχαρητήρια στην Άντα', έγραψε στο twitter μαζί με μία φωτογραφία με την παίκτρια από τα παρασκήνια μετά από την εκδήλωση.

Μάλιστα, με ένα μήνυμά του μέσω video πρόσθεσε: 'Έχω μείνει λίγο έκπληκτος με αυτά που διαβάζω στο διαδίκτυο. Εγώ, προφανώς, δεν είχα σκοπό να προσβάλω κανέναν. Αυτό προέρχεται από το επίπεδο αγγλικών μου και το επίπεδο των γνώσεών μου στην αγγλική κουλτούρα, που προφανώς δεν είναι επαρκές, επειδή δεν είχα σκοπό να προβάλω κανέναν και δεν γνώριζα ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προσβολή. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς τη σειρά των γεγονότων συνολικά, αφού καταλήξαμε να χορεύουμε Φρανκ Σινάτρα'.





Photo credits: AP Photo/Christophe Ena

News 24/7

24MEDIA NETWORK