11 αξέχαστες αγκαλιές του ελληνικού αθλητισμού

Για την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς συλλέξαμε 11 αλησμόνητες αντίστοιχες εικόνες που σημάδεψαν τον ελληνικό αθλητισμό τα τελευταία 30 χρόνια.

11 αξέχαστες αγκαλιές του ελληνικού αθλητισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, που γιορτάζεται την 21η ημέρα κάθε νέου έτους, είναι από τις πλέον πρόσφατες στο ετήσιο καλεντάρι. Μόλις 34 χρόνια ζωής μετράει η καθιέρωση της ιδέας που είχε το 1986 ο Αμερικανός Κέβιν Ζαμπόρνι από το Κλίο του Μίτσιγκαν προκειμένου στο διάστημα μεταξύ των γιορτών που προηγήθηκαν και της Ημέρας των Ερωτευμένων που ακολουθεί στις 14 Φλεβάρη να βρεθεί άλλη μία αφορμή έκφρασης θετικών συναισθημάτων.

Οι έρευνες, ούτως ή άλλως, ενθαρρύνουν τους ανθρώπους ν' αγκαλιάζονται τουλάχιστον 10 δεύτερα κάθε ημέρα, καθώς εξασφαλίζουν -κατά πολύ μεγάλο ποσοστό- ευεξία και μείωση του στρες. Ως κίνηση μια αγκαλιά περικλείει τα πάντα, κάθε δυνατό συναίσθημα. Ο αθλητισμός βρίθει τέτοιων στιγμών. Διαλέξαμε μόνο δέκα, χαρακτηριστικές ωστόσο, εικόνες από το αρχείο της Eurokinissi (και του AP), ορισμένες εκ των οποίων απαθανατίστηκαν από τον φωτογραφικό φακό του εξπέρ Θωμά Χρυσοχοΐδη, τιμώντας μια ημέρα που μόνο παράγει θετικά μηνύματα.

Ζάγκρεμπ, 1989

Η Εθνική ομάδα έχει μόλις αποκλείσει τη Σοβιετική Ένωση του Σαμπόνις στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ και οι 'Διόσκουροι' του ελληνικού μπάσκετ πανηγυρίζουν το 81-80 που για την πλειονότητα ήταν ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία από το χρυσό στο ΣΕΦ, δύο χρόνια νωρίτερα.

Ο Νίκος Γκάλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης μετά το θρίαμβο της Εθνικής ομάδας στον ημιτελικό του Eurobasket '89
Ο Νίκος Γκάλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης μετά το θρίαμβο της Εθνικής ομάδας στον ημιτελικό του Eurobasket '89 EUROKINISSI

Αθήνα, 1992

Η επιστροφή των 'Χρυσών Παιδιών' του ελληνικού αθλητισμού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βούλα Πατουλίδου και Πύρρος Δήμας ποζάρουν προτάσσοντας τα δύο (αναπάντεχα) μετάλλια που κατέκτησαν στη Βαρκελώνη. Για την Ελλάδα (ρε γαμώτο).

Ο Πύρρος Δήμας και η Βούλα Πατουλίδου κατά την επιστροφή τους από τη Βαρκελώνη με τα χρυσά μετάλλια στο στήθος
Ο Πύρρος Δήμας και η Βούλα Πατουλίδου κατά την επιστροφή τους από τη Βαρκελώνη με τα χρυσά μετάλλια στο στήθος EUROKINISSI

Αθήνα, 1993

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έχει εξασφαλισμένη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από εκείνο το 1-0 στη Βουδαπέστη, αλλά η κεφαλιά-κεραυνός του Νίκου Μαχλά στο 1-0 επί της Ρωσίας χαρίζει την πρωτιά στον όμιλο και πανηγυρικό τόνο στη μεγάλη επιτυχία του εκλέκτορα Αλκέτα Παναγούλια, του Μίμη Παπαϊωάννου και των διεθνών. Υπάρχει ολόκληρη προφορική ιστορία γι' αυτό το παιχνίδι και μοναδικά ντοκουμέντα.

Ο Νίκος Μαχλάς στην αγκαλιά του Μίμη Παπαϊωάννου αμέσως μετά το 1-0 της Εθνικής επί της Ρωσίας, πριν από τα τελικά του Μουντιάλ '94
Ο Νίκος Μαχλάς στην αγκαλιά του Μίμη Παπαϊωάννου αμέσως μετά το 1-0 της Εθνικής επί της Ρωσίας, πριν από τα τελικά του Μουντιάλ '94 EUROKINISSI

Τορόντο, 1994

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ έχει μόλις προκριθεί στα ημιτελικά του Παγκοσμίου και στ' αποδυτήρια οι παίκτες έχουν ταξιδέψει σε μια άλλη διάσταση. Ο Φάνης Χριστοδούλου κυκλοφορεί με μια λευκή πετσέτα που καλύπτει μόνο τα απαραίτητα και ο Παναγιώτης Φασούλας λανσάρει με μια κλεμμένη γραβάτα, μπροστά από τον Κώστα Παταβούκα.

Ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Κώστας Παταβούκας και ο Φάνης Χριστοδούλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1994
Ο γραβατωμένος Παναγιώτης Φασούλας, ο Κώστας Παταβούκας και ο ημίγυμνος Φάνης Χριστοδούλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1994 EUROKINISSI

Λοζάνη, 1997

Το '...is Athens' του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ δια μικροφώνου προκαλεί ντελίριο ενθουσιασμού στην αίθουσα και τα μέλη της ελληνικής επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι αδύνατο να συγκρατηθούν. Ασχέτως του τι ακολούθησε ως την ολοκλήρωση των έργων και την τέλεση της μεγαλύτερης σύγχρονης αθλητικής γιορτής στη χώρα μας. Γιάννα και Θόδωρος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου, Γιάννης Σγουρός και Ανδρέας Φούρας είναι παρόντες σ' ένα μοναδικό παρεάκι που είχε ζήσει ο Θέμης Καίσαρης.

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου και το ζεύγος Αγγελοπούλου πανηγυρίζουν την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων
Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου και το ζεύγος Αγγελοπούλου πανηγυρίζουν την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα EUROKINISSI

Λισαβόνα, 2004

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης έχει αφήσει πίσω τον Λιζαραζού με τη διασημότερη ντρίμπλα της καριέρας του, ο Άγγελος Χαριστέας έχει στείλει την μπάλα εκεί που ο Μπαρτέζ μόνο την χαζεύει και οι διεθνείς ποδοσφαιριστές γίνονται του Ότο Ρεχάγκελ γίνονται ένα κουβάρι για το 1-0 επί των πρωταθλητών Ευρώπης Γάλλων στον προημιτελικό του EURO. Τότε ναι, αφού συνέβη αυτό στο 'Ζοζέ Αλβαλάδε', όλοι πιστέψαμε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Οι διεθνείς ποδοσφαιριστές στο γκολ του Χαριστέα στον προημιτελικό του EURO 2004 με τη Γαλλία
Οι διεθνείς ποδοσφαιριστές στο γκολ του Χαριστέα στον προημιτελικό του EURO 2004 με τη Γαλλία EPA

Βαρκελώνη, 2011

Ο Παναθηναϊκός πήγε ως φαβορί στο Final-4 της Euroleague και στο παρκέ επιβεβαίωσε με τον πιο αρχοντικό τρόπο τα προγνωστικά. Ο αρχιτέκτων Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο αρχηγός Δημήτρης Διαμαντίδης για το απονείμουν, μ' έναν αλησμόνητο τρόπο, τα εύσημα ο ένας στον άλλον, πατέρας και γιος, για το ράψιμο του έκτου στην πράσινη φανέλα.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη λήξη του τελικού της Euroleague του 2011 στη Βαρκελώνη
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη λήξη του τελικού της Euroleague του 2011 στη Βαρκελώνη EUROKINISSI

Κωνσταντινούπολη, 2012

Το εύστοχο 'πεταχτάρι' στην εκπνοή του τελικού της Euroleague με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ολοκληρώνει μία από τις επικότερες επιστροφές στην ιστορία τέτοιων ραντεβού και σφραγίζει μια επιτυχία που λίγους μήνες πριν έμοιαζε με όνειρο. Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο εμπνευστής και ο Γιώργος Πρίντεζης ο εκτελεστής.

Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης μετά το φινάλε του τελικού της Euroleague στην Κωνσταντινούπολη το 2012
Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης μετά το φινάλε του τελικού της Euroleague στην Κωνσταντινούπολη το 2012 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Νέα Υόρκη, 2013

Ένα παιδί που μέτρησε ένα-ένα τ' αστέρια του αθηναϊκού ουρανού και φώτισε το δρόμο για το ΝΒΑ, είναι πια ο MVP. Η βραδιά που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο άκουσε το όνομά του από τον Ντέιβιντ Στερν υπήρξε η έγκυρη εκκίνηση των όσων έχει βιώσει ως τον Ιανουάριο του 2020.

Ο τότε κομισάριος του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερν με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά την επιλογή του στο NBA draft από τους Μπακς
Ο τότε κομισάριος του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερν με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά την επιλογή του στο NBA draft από τους Μπακς AP PHOTO/KATHY WILLENS

Ρίο ντε Τζανέιρο, 2016

Το τέλεια εκτελεσμένο πρόγραμμα του Λευτέρη Πετρούνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων και ο Δημήτρης Ράπτης ξέρει ότι το χρυσό δεν χάνεται. Να ξέρετε, θα είναι ξανά εκεί. Ήταν ο δικός του Δεκαπενταύγουστος!

Ο Λευτέρης Πετρούνιας με τον προπονητή του Δημήτρη Ράπτη
Ο Λευτέρης Πετρούνιας με τον προπονητή του Δημήτρη Ράπτη ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Περθ, 2019

Σε μία από τις ελάχιστες φορές που έχουν βρεθεί μαζί στο κορτ, δυο Ελληνόπουλα που ζουν τις ίδιες αγωνίες, εκφράζονται με τρόπο στοργικό ύστερα από τη νίκη τους επί του ελβετικού διδύμου των Φέντερερ-Μπέντσιτς σε τουρνουά επί αυστραλιανού εδάφους. Τίποτα το μεμπτό δεν κρύβει η στιγμή, φίλοι είναι ο Στέφανος και η Μαρία.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη στο μικτό διπλό στο Hopman Cup
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη στο μικτό διπλό στο Hopman Cup AP PHOTO/TREVOR COLLENS


News 24/7

24MEDIA NETWORK