32 χρόνια χωρίς τον Αμπέμπε Μπεκίλα

Αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους αθλητές στην ιστορία του στίβου. Χαρακτηριστικό του στοιχείο το τρέξιμο σε μαραθώνιους χωρίς παπούτσια.

32 χρόνια χωρίς τον Αμπέμπε Μπεκίλα
Αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους αθλητές στην ιστορία του στίβου. Χαρακτηριστικό του στοιχείο το τρέξιμο σε μαραθώνιους χωρίς παπούτσια. Ο λόγος για τον Αμπέμπε Μπεκίλα, ο οποίος σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή «χτυπημένος» από μια άγνωστη ασθένεια.

Ο κορυφαίος Αιθίοπας δρομέας έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, καθώς έγινε ο πρώτος που κατάφερε να κατακτήσει δυο συνεχόμενα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στον μαραθώνιο, στη Ρώμη το 1960 και στο Τόκιο τέσσερα χρόνια αργότερα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επιτυχία του αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς πως έξι εβδομάδες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιαπωνική πρωτεύουσα είχε εγχειριστεί λόγω σκωληκοειδίτιδας!

Ο Αμπέμπε Μπεκίλα γεννήθηκε το 1932 και ξεκίνησε την καριέρα του το 1956, όταν για πρώτη φορά συμμετείχε στους στρατιωτικούς αγώνες της Αιθιοπίας. Ο Ουάμι Μπιράτου αποτελούσε τον μεγάλο αστέρα του αθλητισμού της χώρας, κρατώντας τα εθνικά ρεκόρ σε 5000 και 10000 χιλιόμετρα και όλοι περίμεναν πως θα πετύχαινε μια ακόμα άνετη νίκη. Ο άγνωστος σε όλους Αμπέμπε Μπεκίλα έκανε την έκπληξη και επικράτησε άνετα του διάσημου συμπατριώτη του, προκαλώντας αίσθηση στην αφρικανική χώρα.

Οι χρόνοι του ήταν εντυπωσιακοί («έσπασε» τα εθνικά ρεκόρ του Ουάμι Μπιράτου) και του έδωσαν την ευκαιρία να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης. Εκεί, χωρίς να φοράει παπούτσια κατόρθωσε να κατακτήσει τον μαραθώνιο με παγκόσμιο ρεκόρ (2:16.20’’) και να δηλώσει πως « ήθελα να αποδείξω πως οι Αιθίοπες πάντα κερδίζουν χάρη στην πίστη και τον ηρωισμό τους»

Στο Μεξικό το 1968 προσπάθησε να κατακτήσει το τρίτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, ωστόσο, λόγω ενός προβλήματος τραυματισμού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στο 15ο χιλιόμετρο, εν μέσω αποθέωσης του κόσμου που παρακολουθούσε την κούρσα. Ένα χρόνο αργότερα τραυματίστηκε σοβαρά σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, το οποίο του προκάλεσε αναπηρία από τη μέση και κάτω.

Ο Αφρικανός μαραθωνοδρόμος δεν το έβαλε κάτω και παρά το γεγονός πως μετακινιόταν μόνο με αναπηρικό καροτσάκι, συμμετείχε σε αγώνα 25 χιλιομέτρων στην Νορβηγία για άτομα με ειδικές ανάγκες και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Στις 25 Δεκεμβρίου του 1973 άφησε την τελευταία του πνοή μετά από πολύμηνη μάχη με μια άγνωστη ασθένεια, με την χώρα να πενθεί σύσσωμη τον χαμό ενός από τους σημαντικότερους αθλητές της παγκόσμιας ιστορίας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK