Αγώνες δρόμου σαλιγκαριών: Το σπορ που τερματίζει τη λογική

Δεν είναι παρωδία, πρόκειται περί πραγματικού αθλήματος με παράδοση 50+ ετών. Δείχνει σουρεάλ, είναι απερίγραπτα εθιστικό.

Αγώνες δρόμου σαλιγκαριών: Το σπορ που τερματίζει τη λογική

Η τελευταία Κυριακή του Ιουλίου, συχνά είναι μια μέρα κενή από ενδιαφέροντα θέματα, συχνά είναι μια μέρα που δεν συμβαίνει τίποτα. Αυτή η Κυριακή ήταν λίγο διαφορετική, καθώς ύστερα από μια παράξενη μεθόδευση της τύχης, ο γράφων έπεσε πάνω σε ένα video με τα καλύτερα στιγμιότυπα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σαλιγκαροδρομιών, που γίνεται στην πόλη Νόρφολκ της Αγγλίας.

Τίποτα από την παραπάνω πρόταση, καμία λέξη δεν είναι σκηνοθετημένη, δεν είναι fake news ή κάποια τρολιά. Το 'Snail World Championship' είναι ένας ετήσιος θεσμός στο Νόρφολκ από τη δεκαετία του 1960, ενώ και στο Λονδίνο έχει υπάρξει μια αντίστοιχη διοργάνωση, το "Guinness Gastropod Championship' που έγινε για πρώτη φορά το 1999. Εκείνο το event είχε μεταδοθεί και από την τηλεόραση, με τον εκφωνητή Τζον Μακριρικ να ξεκινάει την περιγραφή του αγώνα με την φράση 'Ready, steady, slow!' Εκείνη τη χρονιά και η μπύρα Guinness αξιοποίησε το snail racing σε μια διαφήμιση με σλόγκαν: 'Good things come to those who wait' (τα καλύτερα έρχονται σ`εκείνους που περιμένουν).

O αγώνας γίνεται ως εξής: Σε ένα ξύλινο τραπέζι, πάνω σε τραπεζομάντιλο παρατάσσονται τα σαλιγκάρια που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Το τραπεζομάντιλο χωρίζεται σε κύκλους, ο ένας ζωγραφισμένος μέσα στον άλλο. Τα σαλιγκάρια παρατάσσονται στο κέντρο του τελευταίου κύκλου και καλούνται να διανύσουν το άθροισμα των ακτίνων κάθε κύκλου, ως το τέλος.

Το παρακάτω video περιγράφει όλη τη διαδικασία ενός τέτοιου αγώνα, με τους ανθρώπους-ιδιοκτήτες των σαλιγκαριών, να παρατάσσουν τους αθλητές τους στην εκκίνηση και να φωνάζουν σαν χαριτωμένοι φανατικοί 'σαλιγκαροχουλιγκάνοι' ως το τέλος, ως τη στιγμή που τερματίζει το πρώτο από αυτά. Το 'άθλημα' των σαλιγκαροδρομιών μοιάζει μάλλον με κάποια μέτρια χιουμοριστική ιδέα του Ντέιβιντ Λιντς που δεν χώρεσε στο 'Twin Peaks', είναι ένα ακόμα δείγμα του σουρεαλιστικού χιούμορ που κυριαρχεί σε αρκετές πτυχές της ζωής των Άγγλων. Είναι μια 'καμενιά' που τερματίζει τη λογική.

'ready, steady, slow..' (αυτό λογικά είναι αστείο;)

News 24/7

24MEDIA NETWORK