Αναβολή ή ακύρωση: Οι δύο εκδοχές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξαιτίας του κορονοϊού

Ποιο από τα σενάρια είναι πιο επικρατέστερο, σε περίπτωση που οι Αγώνες στο Τόκιο τεθούν σε ομηρία υπό τον COVID-19.

Στο Τόκιο οι εργάτες των Ολυμπιακών Αγώνων δουλεύουν με προστατευτικές μάσκες, ως ασπίδα στον κορονοϊό
Στο Τόκιο οι εργάτες των Ολυμπιακών Αγώνων δουλεύουν με προστατευτικές μάσκες, ως ασπίδα στον κορονοϊό AP PHOTO/EUGENE HOSHIKO

Το πρώτο 6μηνο του 2016 ήταν ο ιός 'Zika', η λεγόμενη απειλή των κουνουπιών, που προκαλούσε αμφιβολίες για την ομαλή τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο. Επρόκειτο για μια μεταδιδόμενη από τσιμπήματα (και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο) νόσο, η οποία από το 2015 εντοπίστηκε στην επικράτεια της Βραζιλίας και από το Φλεβάρη του 2016 μετατράπηκε -από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- σ' ένα 'Επείγον Πρόβλημα Διεθνούς Ενδιαφέροντος', καθώς είχαν μολυνθεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι και αυξήθηκαν παράλληλα οι γεννήσεις παιδιών με μικροκεφαλία (εγκεφαλική ανωμαλία σε μικρό κρανίο). Παρά τις φοβίες και τις ενστάσεις, οι 11.238 αθλητές και οι αποστολές των 207 χωρών ταξίδεψαν κανονικά στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και από τις 5 ως τις 21 Αυγούστου οι Αγώνες διεξήχθησαν κανονικά, χωρίς ν' αναφερθούν προβλήματα.

Μετά από χρονικό άλμα 4 ετών η απειλή ενός άλλου ιού, που δεν απαιτεί τη διαμεσολάβηση εντόμου ή άλλου ζώου για να εγκατασταθεί στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά ταξιδεύει από άτομο σε άτομο, γεννά αμφιβολίες για το κατά πόσο το Τόκιο είναι σε θέση να οργανώσει ασφαλείς για τη δημόσια υγεία Ολυμπιακούς Αγώνες, τη στιγμή που η Ιαπωνία απέχει ελάχιστα από τον πυρήνα της ασθένειας (Κίνα, Νότια Κορέα). Ο κορονοϊός ή COVID-19 ή SARS-Cov-2, σαν κακοποιός που αλλάζει διαρκώς ονόματα για να ξεγλιστρά τη σύλληψη, έχει στο πρώτο δίμηνο οδηγήσει στο θάνατο περισσότερους από 3.000 ανθρώπους παγκοσμίως σ' έναν αριθμό κρουσμάτων που έχουν ήδη υπερβεί τις 89.000 σε 64 χώρες. Κατά τον ΠΟΥ η εξάπλωση και η θνησιμότητα μειώνονται σταδιακά στην Κίνα, καθώς οι 206 νέες περιπτώσεις της 2ας Μαρτίου είναι οι λιγότερες στη χώρα από τις 22 Ιανουαρίου. Βέβαια το Ιράν, η Νότια Κορέα και η Ιταλία παρακολουθούνται στενά!

Ο χάρτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τα κρούσματα του κορονοϊού
Ο χάρτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τα κρούσματα του κορονοϊού WHO.INT

Όσο πάντως παραμένει ένα ζήτημα παγκόσμιου ενδιαφέροντος τόσο η προγραμματισμένη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο θα τελεί υπό αμφισβήτηση. Στο μεγάλο καλοκαιρινό ραντεβού (24 Ιουλίου-9 Αυγούστου) υπολογίζεται ότι θα συνυπάρξουν περισσότεροι από 11.000 αθλητές από 206 χώρες που παράλληλα με τους συνοδούς θα καταλύσουν στο ολυμπιακό χωριό. Μια περιορισμένη περιοχή που δεν είναι απίθανο να μετατραπεί σε εστία μόλυνσης. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι σκέψεις για αναπροσαρμογή του σχεδιασμού είναι αναπόφευκτη.

Εφόσον ανακύψει ζήτημα τέλεσης, δύο είναι οι εκδοχές που θα τεθούν στο τραπέζι.

  • Η πρώτη αφορά την αναβολή και τη μετάθεση των Αγώνων μετά το καλοκαίρι. Είναι η λύση που προκρίνει η Ιαπωνική Κυβέρνηση και η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας για ν' αποτραπεί η μέγιστη οικονομική ζημία. Οι Ιάπωνες εκτιμάται ότι έχουν επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο υπουργός Αθλητισμού, Χέικο Χασιμότο, εξήγησε ότι οι διοργανωτές τρέχουν όλες τις διαδικασίες που θα εγγυηθούν την υγεία των αθλητών, ωστόσο δεν απέκλεισε τη μεταφορά των ημερομηνιών. "Η σύμβαση απαιτεί οι Αγώνες να διεξαχθούν εντός του 2020. Είναι κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί ως επιτρεπόμενη αναβολή", τόνισε χαρακτηριστικά.
  • Αντίρροπα κινήθηκε προ ημερών ο εκ των ισχυρών στελεχών της ΔΟE, ο Καναδός πρώην κολυμβητής και δικηγόρος Ντικ Πάουντ, εκφράζοντας τη δεύτερη κατεύθυνση. "Ένα γεγονός με το μέγεθος και την οργάνωση των Ολυμπιακών δεν το αναβάλλεις απλώς. Δεν μπορείς να πει 'θα το κάνουμε τον Οκτώβριο'. Προφανώς κοιτάς για ματαίωση". Ο Καναδός παράγοντας προειδοποίησε ότι "καθώς πλησιάζουμε προς τους Αγώνες πολλά πρέπει ν' αρχίσουν να γίνονται", εστιάζοντας στα θέματα της ασφάλειας, της διατροφής, των ξενοδοχείων και φυσικά του ολυμπιακού χωριού, επιμένοντας πως η ματαίωση δεν είναι ένα απίθανο σενάριο, διότι δεν είναι τόσο εφικτή όσο φαντάζει η μεταφορά των Ολυμπιακών σε πόλη που πληρεί τις προϋποθέσεις έκτακτης ανάληψης της φιλοξενίας τους.

Οι φορές που ματαιώθηκαν οι Αγώνες

Ο Ντικ Πάουντ δεν εξέφρασε μια τυχαία άποψη, ζώντας την κατάσταση μέσα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Το κλίμα απέδωσε και την πλειονότητα των απόψεων που κυκλοφορούν ευρέως στα γραφεία της Λοζάνης. Βέβαια συνέστησε οι αθλητές να συνεχίζουν απερίσκεπτα την προετοιμασία τους, έχοντας κατά νου ότι οι Αγώνες δεν επηρεαστούν.

Κατά το παρελθόν μόνο τρεις είναι οι περιπτώσεις που οι 'αθάνατοι' υποχρεώθηκαν στην ακύρωση των Αγώνων, γιατί δεν γινόταν διαφορετικά: το 1916, το 1940 και το 1944. Τότε το μεγαλύτερο μέρος της υφηλίου βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση (A' και Β' Παγκόσμιος) και, μολονότι στην Αρχαία Ελλάδα διακόπτονταν οι εχθροπραξίες την αντίστοιχη περίοδο, δεν ήταν ήταν δυνατόν να τελεστούν οι Ολυμπιακοί εκείνων των ετών σε Βερολίνο, Τόκιο/Ελσίνκι και Λονδίνο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK