Απάντηση ΕΟΠΕ σε Εθνικό, ΕΣΑΠ και Μουστακίδη

Στην αντεπίθεση πέρασε η ΕΟΠΕ, καθώς απάντησε στους Εθνικό Αλεξανδρούπολης, ΕΣΑΠ και Σάκη Μουστακίδη για το γεγονός ότι ο Σταύρος Κασαμπαλής δεν πήρε άδεια από την Εθνική Εφήβων.

Απάντηση ΕΟΠΕ σε Εθνικό, ΕΣΑΠ και Μουστακίδη

O Εθνικός εξαιτίας ενός αδικαιολόγητου πείσματος του Σωτήρη Δρίκου, έπαιξε χωρίς τον πασαδόρο του Σταύρο Κασαμπαλή (δεν του δόθηκε 24ωρη άδεια από την προπόνηση της Εθνικής εφήβων) και με δεδομένο τον τραυματισμό του Κίσιτς, χρησιμοποιήθηκε ο κεντρικός Γιώργος Παπάζογλου, σε μια άγνωστη γι' αυτόν θέση.

Ο Φοίνικας νίκησε 3-0 και ο Σάκης Μουστακίδης ξέσπασε μετά το τέλος του αγώνα κατά του ομοσπονδιακού προπονητή Σωτήρη Δρίκου, του προέδρου της ΕΟΠΕ Αχιλλέα Μαυρομάτη και του τεχνικού διευθυντή Περικλή Μπακοδήμου.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΕΟΠΕ: "Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΣΑΠ και του ΤΑΑ Εθνικός Αλεξανδρούπολης αλλά και τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ώρες με αφορμή τη μη χορήγηση άδειας στον αθλητή της εθνικής εφήβων Σταύρο Κασαμπαλή να αγωνιστεί με την ομάδα του ΤΑΠ Εθνικός Αλεξανδρούπολης στον αγώνα Α1 Φοίνικας - Εθνικός, η ΕΟΠΕ θέλει να τονίσει τα εξής:

Ευτυχώς ο κόσμος του βόλεϊ ξέρει και καταλαβαίνει… Καταλαβαίνει πότε "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης", αλλά και το πότε κάποιοι θέλουν "και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο".

Για να τελειώνουμε όμως με τα "καραγκοζιλίκια" και τους "λεονταρισμούς", όπως αυτά επιχειρήθηκαν συντονισμένα να παρουσιαστούν, θέτουμε τα ακόλουθα ερωτήματα:

Προς το ΤΑΑ Εθνικός Αλεξανδρούπολης:

- Γιατί ενώ ανήκετε σε ένα σωματείο που τροφοδοτεί επί χρόνια τις Εθνικές ομάδες έχετε συμφωνήσει στη διάταξη της ειδικής προκήρυξης της Α1 που επιτρέπει χορήγηση αναβολής μόνο αν υπάρχουν δύο και πλέον αθλητές στις Εθνικές ομάδες;

- Γιατί ενώ γνωρίζατε από τον Αύγουστο ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπάρχουν υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων (Παίδων και Εφήβων) στις οποίες συμμετέχουν ως βασικοί αθλητές της ομάδας σας, δεχθήκατε στις 10 Δεκεμβρίου να οριστούν αγωνιστικές στις 28/12 και 3/1; Ο πρόεδρος σας και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑΠ δεν σκέφτηκε τους κινδύνους και τα προβλήματα που θα είχε η ομάδα σας;.

- Γιατί έστω και την ύστατη ώρα την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου δεν ζητήσατε την αναβολή του αγώνα από την ΕΣΑΠ ή έστω την μετάθεση του για την Παρασκευή, παρόλο που ενημερωθήκατε εκείνη την ημέρα από την Ομοσπονδία ότι δεν είναι δυνατόν να χορηγηθεί άδεια στον αθλητή σας;

- Γιατί την επόμενη ημέρα (Τρίτη 30/12) επιλέξατε το δρόμο του "αποφασίζουμε να μην πάει ο αθλητής μας στην Εθνική ομάδα παρά μόνο μετά τον αγώνα", δημοσιοποιώντας την επιστολή σας προς την ΕΟΠΕ, χωρίς να κάνετε κάτι αντίστοιχο με την ΕΣΑΠ;

- Γιατί ενώ στις 31/12 με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΟΠΕ και την σχετική επιστολή στην ΕΣΑΠ σας δώσαμε και το νομικό πλαίσιο για να επιμείνετε στην αναβολή του συγκεκριμένου αγώνα, η οποία θα ήταν και νομικά και δεοντολογικά η μόνη ορθή λύση, δεν καταθέσατε αίτημα (όπως ομολογείτε με την ανακοίνωση σας);

- Γιατί προσπαθείτε να παραπλανήσετε την κοινή γνώμη επιμένοντας να αναφέρεστε για «ολιγόωρη απουσία» ενώ η πραγματικότητα είναι ότι ο αθλητής (ο οποίος είναι ο βασικός πασαδόρος της Εθνικής Εφήβων) θα έχανε σίγουρα τις τέσσερις από τις συνολικά οκτώ προπονήσεις που θα πραγματοποιήσει η Εθνική ομάδα στη διάρκεια της προετοιμασίας της;

Προς τον κύριο Μουστακίδη, αναγνωρίζοντας ότι ήταν ένας από τους κορυφαίους σε προσφορά αθλητές στις Εθνικές ομάδες και το ελληνικό βόλεϊ γενικότερα:

- Γιατί δεν στραφήκατε ούτε μία στιγμή κατά της ΕΣΑΠ που όρισε και δεν ανέβαλε το παιχνίδι, αλλά εναντίον της ΕΟΠΕ που το μόνο που έκανε ήταν να προστατεύσει την Εθνική Εφήβων;

- Γιατί κατηγορείτε με τόσο σκληρό τρόπο τους Ομοσπονδιακούς προπονητές οι οποίοι για να προστατέψουν την ομάδα τους έκαναν αυτό που και εσείς θα κάνατε σίγουρα στη θέση τους.

Απλά να σας υπενθυμίσουμε τι δηλώνατε εσείς ο ίδιος τον Οκτώβριο όταν άλλαξε η σειρά των αγώνων του Λιγκ Καπ: "Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να σοβαρευτούν. Δεν γίνεται να βρισκόμαστε 4 μέρες πριν από την έναρξη των αγώνων και να μαθαίνουμε ότι θα αλλάξει το πρόγραμμα. Είμαι προβληματισμένος και δεν κρύβω την σκέψη μου να μην αγωνιστεί ο Εθνικός στο Λιγκ Καπ. Οι αποφάσεις είναι θέμα της διοίκησης".

Προφανώς το να αλλάζουν τον δικό σας προγραμματισμό 4 ημέρες πριν από μια διοργάνωση όπως είναι το Λιγκ Καπ, είναι λόγος αποχώρησης ενώ η απουσία του βασικού πασαδόρου της Εθνικής Εφήβων από τις μισές προπονήσεις, λίγο πριν την αναχώρηση για την συμμετοχή σε προκριματικό όμιλο παγκοσμίου πρωταθλήματος είναι "ολιγόωρη απουσία", η οποία δεν έχει καμία σημασία.

- Μήπως τελικά η όλη στάση του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και του προπονητή του αποσκοπούσε στο να εξυπηρετηθούν κάποια μικροσυμφέροντα, τα οποία προφανώς θεωρείτε πιο σημαντικά από τα συμφέροντα της Εθνικής ομάδας;

Προς την ΕΣΑΠ, η οποία απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι λειτουργεί κοντόφθαλμα παραγνωρίζοντας ότι με τη μη αναβολή του αγώνα συνέβαλε στην υποβάθμιση του επαγγελματικού βόλεϊ, όπως έχει πράξει και με άλλες αποφάσεις της στο παρελθόν:

- Γιατί ενώ έχετε δηλώσει επανειλημμένως ότι "είστε δίπλα μας σε ότι αφορά την πρόοδο των Εθνικών ομάδων", όπως δήλωνε ο πρόεδρος σας στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία (1/6/2014) όταν σας δίνεται η ευκαιρία να το αποδείξετε κρύβεστε πίσω από τυπικές δικαιολογίες;

- Γιατί ενώ ήταν αποκλειστικά δική σας επιλογή να διεξάγονται κανονικά οι αγώνες όταν υπάρχει απουσία ενός αθλητή στις Εθνικές ομάδες, αδιαφορώντας για την απουσία του αθλητή αυτού από την ομάδα του, στην προκειμένη περίπτωση κρύβεστε πίσω από αυτή τη διάταξη για να κατηγορήσετε την ΕΟΠΕ που προστάτευσε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντί να αναλάβετε τις ευθύνες των δικών σας αποφάσεων;

- Γιατί αποκρύπτετε από την κοινή γνώμη του αθλήματος ότι στον αρχικό προγραμματισμό σας ήταν να διεξαχθούν οι αγώνες του Final 4 του League Cup αυτές τις ημέρες λόγω των αγώνων των εθνικών ομάδων και τελικά αποφασίσατε στις αρχές Δεκεμβρίου η τελική φάση του League Cup να διεξαχθεί τέλη Ιανουαρίου και ορίσατε στις 3/1 τη διεξαγωγή της 11ης αγωνιστικής;

- Γιατί παραβλέποντας ότι υπάρχουν ακόμη τρεις μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου για τον ορισμό των αγώνων που ίσως αναβαλλόταν, προσπαθείτε να ρίξετε την ευθύνη στην ΕΟΠΕ επικαλούμενοι πίεση από τους Ομοσπονδιακούς προπονητές για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα στις 5/5/2015 εξαιτίας της επικείμενης συμμετοχής της Εθνικής στο World League;

Συγνώμη κύριοι της ΕΣΑΠ που καταφέραμε να επαναφέρουμε την Εθνική ομάδα στην κορυφαία βολεϊκή διοργάνωση, ενώ εσείς πετύχατε να μειώσετε τις θέσεις των Ελληνικών ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ (από την επόμενη σεζόν για όσους δεν το γνωρίζουν η Ελλάδα θα έχει μόνο μία θέση).

- Γιατί, αν υποβλήθηκε σχετικό αίτημα από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, δεν προσπαθήσατε να μεταφέρετε τον αγώνα στην τηλεοπτική ζώνη της Παρασκευής; Καλό θα ήταν να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία σας με τον τηλεοπτικό σταθμό που έχει τα δικαιώματα του πρωταθλήματος για να καταλάβει ο κόσμος τι ακριβώς προσπάθειες καταβάλατε για να αποφευχθεί η χθεσινή εικόνα.

- Η άρνηση σας να αναβάλλετε τον αγώνα έστω και την τελευταία στιγμή, μετά την πρόταση της ΕΟΠΕ, είναι πράξη ενίσχυσης της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος που διοργανώνετε;

Επειδή δεν έχουμε πρόθεση να ασχοληθούμε ξανά με την υπόθεση, όποιες κι αν είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αν φυσικά υπάρξουν, κι ούτε προτιθέμεθα να σχολιάσουμε τις απειλές και τους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύσατε τις τελευταίες ημέρες, επειδή πιστεύουμε πως κάνουν κακό στο άθλημά μας, δηλώνουμε στην κοινή γνώμη του αθλήματος ότι λυπούμαστε πραγματικά για ό,τι συνέβη εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών από το ΤΑΑ Εθνικός και την ΕΣΑΠ.

Η ΕΟΠΕ και οι Ομοσπονδιακοί προπονητές σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναλάβουν την ευθύνη ούτε για την ήττα του Εθνικού στη Σύρο και την εικόνα του αγώνα, ούτε για την ανεπάρκεια της ΕΣΑΠ να διοργανώσει το πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών στο επίπεδο που αξίζει το άθλημα μας.

Αντίθετα ως ανώτατη αρχή του αθλήματος αναλαμβάνουμε την ευθύνη γιατί επιτρέψαμε στην ΕΣΑΠ να λειτουργεί ως μαγαζάκι εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων, πιστεύοντας στο δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης και του αυτοδιοίκητου του Ελληνικού επαγγελματικού βόλεϊ. Τα όρια αυτού του αυτοδιοίκητου όμως θα πρέπει προφανώς να επανεξεταστούν.

ΥΓ: Στο περιθώριο του θέματος που προέκυψε, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κλίμα απαξίωσης των προσπαθειών των Εθνικών μας ομάδων, ίσως γιατί οι πρόσφατες επιτυχίες τους και η συνολική αναβάθμιση του ελληνικού βόλεϊ που ήδη ξεκίνησε ενοχλεί κάποιους.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά ότι την τελευταία τετραετία οι αναπτυξιακές Εθνικές ομάδες συμμετείχαν σε 7 τελικές φάσεις Πανευρωπαϊκών ή Παγκοσμίων πρωταθλημάτων (επί συνόλου 14 διοργανώσεων), ποσοστό πρωτοφανές στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ.

Σήμερα δε τέσσερις Εθνικές ομάδες προετοιμάζονται ταυτόχρονα για την συμμετοχή τους την επόμενη εβδομάδα σε προκριματικές φάσεις Ευρωπαϊκών και Παγκοσμίων πρωταθλημάτων διεκδικώντας με αξιώσεις εκ νέου την πρόκριση τους".

Από την πλευρά τους, οι ομοσπονδιακοί προπονητές Άρης Αγγελόπουλος και Σωτήρης Δρίκος προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με την προετοιμασία της Εθνικής Εφήβων και το θέμα που προέκυψε με τον αθλητή Σταύρο Κασαμπαλή.

"Στην προετοιμασία της Εθνικής Εφήβων μετέχουν 15 αθλητές. Οι 11 ανήκουν σε 5 σωματεία της Α2 κατηγορίας. Οι αγώνες των σωματείων τους για την 11η & 12η αγωνιστική αναβλήθηκαν.

Από τους υπόλοιπους, 3 αθλητές (Κασαμπαλής, Μήλης, Καρασαββίδης) ανήκουν στη δύναμη των σωματείων της ΕΣΑΠ (ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανρούπολης, Άρης Θεσσαλονίκης, Π.Α.Ο.Κ.) και αγωνίζονται για την 11η αγωνιστική της Α1 στις 3,4,5/1/2014 αντίστοιχα και για την 12η αγωνιστική στις 10/1/2014. Επίσης μετέχει στη προετοιμασία ο αθλητής Τζιουμάκας Γ. που ανήκει στην ομάδα Sir Safety Perugia και αγωνίζεται στις 3/1/2015 για την Α1 Ιταλίας και στις 6/1/2015 για τη προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ιταλίας (ακολουθεί το F4 της διοργάνωσης στις 9&10/1/2015). Οι τέσσερεις ομάδες προφορικά ή γραπτά ζήτησαν άδεια ώστε να αγωνιστούν οι αθλητές τους στα προαναφερόμενα παιχνίδια.

Πρώτο μέλημα ενός προπονητή είναι να είναι δίκαιος απέναντι σε όλους τους αθλητές του. Αν εισηγούμαστε προς την Ε.Ο.Π.Ε. να δοθεί άδεια θα ήταν για όλους τους αθλητές. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα η ομάδα να ήταν πλήρης στην προπόνηση μόνο σε 2 (6&7/1/2014) από τις συνολικά 6 ημέρες προετοιμασίας.

Αντιλαμβανόμαστε την πικρία και την αγανάκτηση των ανθρώπων του Μ.Γ.Σ. Εθνικού Αλεξανδρούπολης για την δυσκολία συγκρότησης ομάδας σε ένα αγώνα πρωταθλήματος. Επίσης αντιλαμβανόμαστε και την πικρία των ανθρώπων των άλλων σωματείων που στερούνται σε επίσημους αγώνες την βοήθεια αθλητών τους. Στρέφουν όμως τα βέλη τους σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Η απόφαση μας να μην εισηγηθούμε την παροχή άδειας στους αθλητές ήταν σκληρή γι’ αυτούς αλλά επέβαλλε καθεστώς ισονομίας.

Δεν αντιλαμβανόμαστε την επίθεση σε βάρος μας από την ΕΣΑΠ. Εκ του ρόλου μας οφείλουμε να ζητάμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προπόνησης για τις ομάδες μας. Πολύ περισσότερο δε, όταν η χρηματοδότηση αυτών των συνθηκών προέρχεται από δημόσιο χρήμα.

Κατανοούμε αλλά δε δικαιολογούμε την ένταση και τις προσωπικές βολές του συναδέλφου (Καθηγητή Φυσικής Αγωγής & προπονητή) κ. Μουστακίδη λόγω της δυσκολίας των καταστάσεων που διαχειρίζεται. Εκτιμούμε ότι και ο ίδιος τη θέση μας θα αντιμετώπιζε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο".

Διαβάστε ακόμη:

Διακωμώδηση του αθλήματος στην Σύρο

News 24/7

24MEDIA NETWORK