Αυτοί που "έφυγαν" το 2014

Το 2014 μας αποχαιρετά και μαζί του παίρνει μερικά σπουδαία ονόματα του ελληνικού και παγκόσμιου αθλητισμού. Το Contra.gr θυμάται τις 10+1 πιο σημαντικές απώλειες.

Αυτοί που "έφυγαν" το 2014

5 Ιανουαρίου: Εουσέμπιο (1942-2014)

Ένας από τους μεγαλύτερες αστέρες του πορτογαλικού αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που διέπρεψε στα γήπεδα τη δεκαετία του 60', ο Εουσέμπιο, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του τα ξημερώματα της Κυριακής 5 Ιανουαρίου. Η πλέον εμβληματική μορφή στον χώρο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών από καρδιακή προσβολή.

1 Φεβρουαρίου: Λουίς Αραγονές (1938-2014)

Ο άνθρωπος που οδήγησε την εθνική Ισπανίας στην κορυφή του κόσμου το 2008 και στο παρελθόν είχε διαπρέψει μεταξύ άλλων στους πάγκους των Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, ο Λουίς Αραγονές έφυγε από τη ζωή την 1η Φεβρουαρίου του 2014, αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε κλινική της Μαδρίτης σε ηλικία 75 ετών.

14 Φεβρουαρίου: Τομ Φίνεϊ (1922-2014)

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου το αγγλικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε στο πένθος εξαιτίας του θανάτου του Τομ Φίνεϊ. Ο παλαίμαχος Βρετανός άσος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία της Πρέστον και ένας από τους σπουδαιότερους στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Είχε ψηφιστεί δύο φορές παίκτης της χρονιάς στο Νησί (1953-54, 1956-57).

24 Μαρτίου: Σταύρος Νταϊφάς (1927-2014)

Ο πρώτος πρόεδρος του Ολυμπιακού στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και γνωστός εφοπλιστής, Σταύρος Νταϊφάς, έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Δευτέρας 24 Μαρτίου. Ο Νταϊφάς ανέλαβε τους "ερυθρόλευκους" στα τέλη του 1979 και έμεινε στον προεδρικό θώκο για έξι χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και 1 νταμπλ. Αιτία του θανάτου του ήταν το βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό του.

25 Απριλίου: Τίτο Βιλανόβα (1968-2014)

Μετά από έναν γενναίο αγώνα με τον καρκίνο για περισσότερο από δύο χρόνια, ο Τίτο Βιλανόβα, έχασε τη μάχη με τη ζωή στις 25 Απριλίου. Ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα, έφτασε μέχρι τη Νέα Υόρκη, όπου υποβλήθηκε σε ειδική θεραπεία, αλλά η φύση της ασθένειάς του ήταν τέτοια που δεν ήταν δυνατόν να γίνει κάτι άλλο, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 45 ετών.

17 Μαΐου: Άννα Πολλάτου (1983-2014)

Τον πρόωρο χαμό της πρωταθλήτριας της ρυθμικής γυμναστικής, Άννας Ποολλάτου θρήνησε η Ελλάδα το απόγευμα του Σαββάτου 17 Μαΐου. Η 31χρονη Ολυμπιονίκης έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα, όταν από άγνωστη αιτία έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της, με αποτέλεσμα αυτό να συγκρουστεί με αγροτικό Ι.Χ.

23 Μαΐου: Παναγιώτης Ποικιλίδης (1965-2014)

Ο πρώην Ολυμπιονίκης και μέλος του Δ.Σ του ΠΑΟΚ, Παναγιώτης Ποικιλίδης έφυγε από τη ζωή στις 23 Μαΐου σε ηλικία 48 ετών, όταν μετά από εγχείρηση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε, η υγεία του επιδεινώθηκε και ο οργανισμός του δεν άντεξε. Ο Ποικιλίδης είχε πάρει μέρος σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες με καλύτερο πλασάρισμα την τέταρτη θέση στη διοργάνωση του 1984.

11 Ιουνίου: Κώστας Μουρούζης (1934-2014)

Ένας από τους πιο σπουδαίους ανθρώπους του ελληνικού μπάσκετ, που υπήρξε μεταξύ άλλων προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, ο Κώστας Μουρούζης, έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων στις 11 Ιουνίου, χτυπημένος από την επάρατο, σε ηλικία 80 ετών.

7 Ιουλίου: Αλφρέδο Ντι Στέφανο (1926-2014)

Ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα για να γίνει η Ρεάλ Μαδρίτης μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ισπανίας και της Ευρώπης, έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Δευτέρας 7 Ιουλίου. Ο θρυλικός ποδοσφαιριστής των "μερένγκες" απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών από καρδιακή προσβολή, ενώ αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας.

3 Δεκεμβρίου: Κώστας Λινοξυλάκης (1933-2014)

Βαρύ πένθος στην οικογένεια του Παναθηναϊκού σκόρπισε η είδηση της απώλειας του Κώστα Λινοξυλάκη στις 3 Δεκεμβρίου. Ο παλαίμαχος αμυντικός των "πρασίνων" που διέπρεψε τις δεκαετίες του 50' και του 60', αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο οργανισμός του δεν άντεξε και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλική 81 ετών.

* 29 Σεπτεμβρίου 2014: Κώστας Κατσούλης - 47 ετών

Εκτός από τις πολύ σημαντικές απώλειες ανθρώπων του αθλητισμού, το 2014 γίναμε μάρτυρες ωμής βίας στα γήπεδα που είχε ως αποτέλεσμα τον χαμό ενός ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης του Ηροδότου με τον Εθνικό για το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, ο άτυχος φίλος των γηπεδούχων, Κώστας Κατσούλης έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από χούλιγκανς με συνέπεια να υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου, υπέκυψε στα τραύματά του, αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε ηλικία 47 ετών.

Ακόμη...

23 Ιανουαρίου: Τάκης Παπαδημητρίου (64) - Αιγιώτης επιθετικός, τίμησε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, του ΟΦΗ, του Πανιωνίου και του Παναιγιάλειου, φυσικά αίτια.

8 Φεβρουαρίου: Μαϊκόν Περέιρα ντε Ολιβέιρα (25) - Βραζιλιάνος επιθετικός με θητεία μεταξύ άλλων σε Σαχτάρ και Στεάουα, νεκρός σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

13 Φεβρουαρίου: Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν (76) -Ο προπονητής που οδήγησε την εθνική Δανίας στο θαύμα της κατάκτησης του Euro 1992, όγκος στον εγκέφαλο.

25 Φεβρουαρίου: Μάριο Κολούνα (78) - Θρύλος του πορτογαλικού ποδοσφαίρου που έκανε τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ και στο στίβο, πνευμονική λοίμωξη.

3 Απριλίου: Ίωνας Ματζούνης (35) - Ερασιτέχνης αθλητής μπάσκετ και προπονητής ακαδημιών, απεβίωσε την ώρα που κοιμόταν.

18 Απριλίου: Ντίλαν Τομπίδης (20) - Ελληνοαυστραλός ποδοσφαιριστής, αγωνίστηκε στην Γουέστ Χαμ, απεβίωσε έπειτα από τριετή μάχη με τον καρκίνο στους όρχεις.

20 Απριλίου: Γιώργος Γυπαράκης (25) - Ποδοσφαιριστής στο τοπικό πρωτάθλημα της Κρήτης, νεκρός από μπαλωθιά στο Πασχαλινό τραπέζι.

20 Απριλίου: Ρούμπιν "Hurricane" Κάρτερ (76) - Αμερικανός πρώην πυγμάχος, γνωστός με το προσωνύμιο "the hurricane", νεκρός μετά από διετή μάχη με τον καρκίνο του προστάτη.

28 Απριλίου: Αλέξανδρος Τζαφέρης (29) - Ποδοσφαιριστής στη Ρόδο, αγωνιζόταν στον Φοίβο Κρεμαστής, άφησε την τελευταία του πνοή μετά από δυστύχημα με τη μοτοσικλέτα.

28 Απριλίου: Τζακ Ράμσεϊ (89) - Ένας από τους πιο εμβληματικούς προπονητές στην ιστορία του NBA, μέλος του Hall of Fame, φυσικά αίτια.

28 Απριλίου: Βούγιαντιν Μπόσκοφ (82) - Ο προπονητής που έγραψε ιστορία με τη Σαμπντόρια οδηγώντας την στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, φυσικά αίτια.

5 Μαΐου: Έλενα Μπάλτασα (30) - Βρετανίδα τενίστρια, για πολύ καιρό στο Νο1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, καρκίνος στο ήπαρ.

8 Μαΐου: Γιάγκο Λάμελα (36) - Ο κορυφαίος άλτης μήκους στην ιστορία της Ισπανίας, είχε χαρίσει στη χώρα του, εκτός των άλλων, δύο ασημένια μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, καρδιακή προσβολή.

18 Μαΐου: Ακλί Φαϊρούζ (27) - Ποδοσφαιριστής από την Ινδονησία, άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από βάναυσο μαρκάρισμα του αντίπαλου τερματοφύλακα.

19 Μαΐου: Τζακ Μπράμπαμ (88) - Θρύλος της Formula 1, ο οποίος κατέκτησε το πρωτάθλημα με μονοθέσιο που ο ίδιος κατασκεύασε, πρόβλημα με το συκώτι του.

28 Μαΐου: Μάλκολμ Γκλέιζερ (86) - Ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και των Τάμπα Μπέι Μπούκανιρς, ο οργανισμός του δεν άντεξε μετά από δύο εγκεφαλικά επεισόδια.

7 Ιουνίου: Φερναντάο (36) - Πρώην διεθνής Βραζιλιάνος επιθετικός, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε φορέσει τις φανέλες των Μαρσέιγ, Τουλούζ, Ιντερνασιονάλ, δυστύχημα με ελικόπτερο.

19 Ιουνίου: Ιμπραχίμ Τουρέ (28) - Ποδοσφαιριστής από την Ακτή Ελεφαντοστού, αδερφός των Γιάγια και Κόλο Τουρέ, καρκίνος.

6 Ιουλίου: Αμντούλ Ραχμάν Αλ Ζαμέλι - Παλαιστίνιος ποδοσφαιριστής, παίκτης της Αλ Ζάιτουν, σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη λωρίδα της Γάζας.

9 Ιουλίου: Νικήτας Γαβαλάς (68) - Επί σειρά ετών αθλητικός και πολιτικός συντάκτης, καρκίνος.

18 Ιουλίου: Αντρέας Μπίερμαν (33) - Γερμανός ποδοσφαιριστής της Σπαντάουερ Κίκερς, έδωσε τέλος στη ζωή του καθώς έπασχε από κατάθλιψη.

30 Ιουλίου: Χούλιο Γκορντόνα (82) - Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής από το 1979, καρδιακή ανεπάρκεια.

14 Σεπτεμβρίου: Ανδρέας Νίκας (19) - Ποδοσφαιριστής της ομάδας Κ-20 της Κέρκυρας. Έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.

17 Σεπτεμβρίου: Αντρέι Χούσιν (41) - Ουκρανός πρώην ποδοσφαιριστής, "θρύλος" της Ντιναμό Κιέβου και της εθνικής, σκοτώθηκε σε δυστύχημα με τη μοτοσικλέτα.

22 Σεπτεμβρίου: Φαχάντ Μουσάνα (24) - Ποδοσφαιριστής από την Ουγκάντα, έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα που ο Φρανκ Λάμπαρντ έγραψε το 1-1 στο ντέρμπι της Σίτι με την Τσέλσι.

25 Σεπτεμβρίου: Ιωάννης Χατζησαράντος (66) - Ένας από τους σημαντικότερους αθλητές της ελληνικής ξιφασκίας και του Παναθηναϊκού, τον πρόδωσε η καρδιά του.

5 Οκτωβρίου: Andrea de Cesaris (55) - Πρώην πιλότος της Formula 1, έτρεχε στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού την περίοδο 1980-1994, δυστύχημα με την μοτοσυκλέτα.

14 Οκτωβρίου: Πόντους Σέγκερστρομ (33) - Σουηδός κεντρικός αμυντικός, αρχηγός της Μπρομαποϊκάρνα, απεβίωσε δύο μήνες αφότου διαγνώσθηκε με όγκο στον εγκέφαλο.

18 Οκτωβρίου: Πέτερ Μπιανκσανγκουάζαλα (23) - Ινδός ποδοσφαιριστής, σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να πανηγυρίσει ένα γκολ με ακροβατικό τρόπο.

25 Οκτωβρίου: Εμπουλαενί Μουλαουτζί (34) - Πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής των 800 μέτρων, σημαιοφόρος της ομάδας της Νότιας Αφρικής στους ΟΑ της Αθήνας, τροχαίο δυστύχημα.

26 Οκτωβρίου: Σένζο Μεγίκουα (27) - Νοτιοαφρικανός τερματοφύλακας με συμμετοχές στην εθνική ομάδα, πυροβολήθηκε στο κεφάλι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

29 Οκτωβρίου: Κλας Ίνγκεσον (46) - Σουηδός ποδοσφαιριστής και μάνατζερ, μέλος της εθνικής για μια δεκαετία, καρκίνος.

24 Νοεμβρίου: Παναγιώτης Μολακίδης (49) - Έλληνας πρώην τερματοφύλακας, θεωρήθηκε από τον Τύπο ως ο "νέος Σαργκάνης", έφυγε μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

25 Νοεμβρίου: Αουρέλιο Μιλάνι (80) - Ιταλός ποδοσφαιριστής, παλιά δόξα της Φιορεντίνα και της Ίντερ, συντέλεσε στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου από την Ίντερ, φυσικά αίτια.

26 Νοεμβρίου: Γιώργος Καραγιώργος (22) - Ελληνοαμερικανός παίκτης του ράγκμπι του πανεπιστημίου του Οχάιο, αυτοκτονία.

27 Νοεμβρίου: Φιλ Χιουζ (26) - Αυστραλός αθλητής του κρίκετ, έχασε τη ζωή του σε τραγικό δυστύχημα σε αγώνα μετά από μπαλάκι που δέχθηκε στο κεφάλι.

29 Νοεμβρίου: Χίλελ Όσκαρ (58) - Διαιτητής κρίκετ. Άφησε την τελευταία του πνοή μετά από καρδιακή προσβολή έπειτα από χτύπημα από μπαλάκι στο στήθος.

15 Δεκμβρίου: Ρουσλάν Χαχλόεφ (17) - Νεαρός μπασκετμπολίστας της ΤΣΣΚΑ, ανακοπή καρδιάς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK