Χαλκ Χόγκαν: Το φαινόμενο που έγινε τέρας

Με αφορμή την είδηση για την παραγωγή μιας βιογραφίας του Χαλκ Χόγκαν από το Netflix, φωτίζουμε τις πιο ένδοξες αλλά και τις πιο τρομακτικές στιγμές της ζωής του θρύλου του WWE.

Χαλκ Χόγκαν: Το φαινόμενο που έγινε τέρας
AP/TODD WILLIAMSON

Για κάθε αγόρι που έχει μεγαλώσει στα '90s, ο Χαλκ Χόγκαν είναι κάτι σαν μύθος. Ο 66χρονος πια, Τέρι Τζιν Μπολία, θεωρείται 'η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα του wrestling της δεκαετίας του '80, ενώ και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 κατάφερε να διαφυλάξει τη φήμη του, αγωνιζόμενος μεταξύ άλλων σε διοργανώσεις όπως το WCW (World Championship Wrestling) όπου έφτασε μέχρι την κορυφή, αλλά και σε αγώνες με σελέμπριτι, όπως ο Ντένις Ρόντμαν.

Σήμερα, ο Χόγκαν παραμένει το ίδιο εκκεντρική και αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία, βγάζοντας μεταξύ άλλων πριν από τέσσερα χρόνια ένα sextape και στη συνέχεια μηνύοντας το site Gawker, που κατέγραψε και σχολίασε την είδηση. Η μήνυση του απέφερε μια ιλιγγιώδη αποζημίωση (115 εκατομμύρια δολάρια) και είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία (δέσμευση περιουσιακών στοιχείων εκδότη) και το κλείσιμο του Gawker.

Το Netflix μαζί με το δίδυμο των Τοντ Φίλιπς - Σκοτ Σίλβερ ετοιμάζει ήδη μια ταινία για τη ζωή του, με πρωταγωνιστή τον Κρις Χέμσγουορθ και με τον Μπράντλεϊ Κούπερ στην παραγωγή, ενώ και ο ίδιος ο βετεράνος wrestler θα συμμετάσχει στην παραγωγή. Ο Χόγκαν έχει καταφέρει κάτι μαγικό.

Για όσους έχουν ασχοληθεί φανατικά με το wrestling, o Χόγκαν είναι ένα φαινόμενο, μια αρχετυπική φιγούρα του αθλήματος. Για όσους ποτέ δεν μυήθηκαν στο σπορ, είναι φτωχοδιάβολος, ένα θλιβερό απομεινάρι μιας 'καγκούρικης' εποχής της αμερικάνικης ποπ κουλτούρας.

Τι μπορεί να περιέχει άραγε μια βιογραφική ταινία ενός ανθρώπου που έχει ορίσει ένα θέαμα, έχει ενοχλήσει την κοινή γνώμη όσο λίγοι, έχει ορίσει την έννοια του 'αμφιλεγόμενου' ξανά, με αρκετό δηλητήριο αυτή τη φορά; Επίσης κάπου εδώ χωράει μια ακόμα πιο σημαντική ερώτηση: Πόσο 'αγιογραφία' μπορεί να γίνει η βιογραφία ενός ανθρώπου που δεν υπήρξε ποτέ του άγιος;

Ναι, είμαι ρατσιστής, σε ένα βαθμό. Σιχαίνομαι τους μαύρους. Αλλά όταν συναντάω καλούς ανθρώπους, αυτό αλλάζει. Αν θέλεις να κάνεις σεξ με μια μαύρη, τουλάχιστον βρες μια που να έχει και λεφτά

Αυτή είναι μια ατάκα του Χόγκαν μέσα από ιδιωτική συζήτηση, που διέρρευσε online το 2015 στο περιβόητο sextape, αν και φημολογείται ότι προέρχεται από το 2007. Μερικά χρόνια μετά, το 2010, είχε καταφέρει να αποβληθεί από τους αγώνες του TNA World Heavyweight Championship, κλείνοντας για πάντα την καριέρα του, ύστερα από μια σοβαρή επέμβαση στη σπονδυλική στήλη.

Είχε προηγηθεί η προβολή του ριάλιτι με τίτλο 'Hogan Knows Best' στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Χόγκαν με την οικογένεια του, ενώ παράλληλα ο δημοφιλής wrestler είχε παράνομη σχέση με την 30χρονη φίλη και συνεργάτιδα της κόρης του, Κριστιάν Πλιάντε.

Είχαν προηγηθεί περιπέτειες στα δικαστήρια με σοβαρές κατηγορίες από τον γιατρό Τζορτζ Ζαχόριαν για χρήση αναβολικών επί τουλάχιστον 18 χρόνια, αλλά κι ένα κεφαλοκλείδωμα στον ηθοποιό/παρουσιαστή Ρίτσαρντ Μπέλζερ στην έναρξη ενός αγώνα, που τον είχε αφήσει αναίσθητο, με αποτέλεσμα μια ακόμα μήνυση και έναν οικονομικό συμβιβασμό πολλών χιλιάδων δολαρίων.

Αυτή η εικόνα, του Χόγκαν της τελευταίας 15ετίας, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναστήσει την εποποιία του στο wrestling, που μέχρι πρόσφατα αρνείτο να αποσυρθεί και κοστολογούσε κάθε του εμφάνιση στο ρινγκ σε ράβδους χρυσού, δεν ταιριάζει στο μύθο του αθλητή.

Η ιστορία της νέας ταινίας του Netflix θα μας πάει πίσω, στα πρώτα βήματα του νεαρού Τέρι από την Φλόριντα, όταν έπαιζε κιθάρα σε ροκ μπάντες (!), όταν ο θρύλος των ρινγκ Χίρο Ματσούντα τον μεταμόρφωσε σε τέρας, με εξαντλητικές προπονήσεις στην άρση βαρών, όταν ο Brutus Beefcake έγινε ο πρώτος του φίλος και συνεργάτης στην tag team των Boulder Brothers.

Θα μας πάει σε επικές στιγμές όπως η πρώτη φορά που αντιμετώπισε τον Andre The Giant στο ρινγκ, σε μια διαμάχη που ξεκίνησε το 1980 και δεν τελείωσε ποτέ.

Η νέα ταινία των Σιλβερ-Φίλιπς δεν έχει σκοπό να θίξει τα κακώς κείμενα, αλλά σίγουρα θα θίξει με χειρουργική ακρίβεια το πως ο Χόγκαν έπλασε την περσόνα του, από το 1979, σε εκείνη την εμφάνιση του δίπλα στον ηθοποιό Λου Φερίγκνο - που υποδυόταν τότε τον Χαλκ στην ομώνυμη ταινία- που σε συνδυασμό με την ανάγκη του παραγωγού Βινς ΜακΜάχον για τη συμμετοχή ενός Ιρλανδού παίκτη με το όνομα 'Χόγκαν', 'έγινε η εκκίνηση μιας εκτόξευσης, που επιβεβαιώθηκε με τη συμμετοχή του στο 'Rocky III', που γέννησε την Hulkmania, με κυρίαρχα στοιχεία την είσοδο στο ρινγκ με επικές μουσικές - όπως το Eye of the Tiger- και...την κατάκτηση έξι παγκόσμιων τίτλων.

Δεν θα είναι εύκολο για το Netfliix να προβάλλει την βιογραφία ενός αθλητή που έχει προσβάλλει Αφροαμερικάνους, έχει διαπράξει παράνομες ερωτικές σχέσεις και έχει διχάσει χιλιάδες fans του. Η δημοφιλής πλατφόρμα streaming έχει αρκετά εκατομμύρια Αφροαμερικάνους συνδρομητές, αρκετές γυναίκες, αρκετούς fans του wrestling που απολαμβάνουν τους νέους ήρωες του αθλήματος.

Το σίγουρο είναι πως μια τέτοια κίνηση εκ μέρους του Netflix αποτελεί τολμηρό και φιλόδοξο ρίσκο. Ένα ξεθωριασμένο pop icon, παίρνει άλλη μια ευκαιρία όχι για να κάνει κάποιο πέρασμα από διαφήμιση ή να υποδυθεί μια καρικατούρα του εαυτού του σε κάποιο sitcom, αλλά για να πει την αυθεντική ιστορία της ζωής του, ζητώντας μια έμμεση εξιλέωση για τα λάθη του.

Μπορούμε να τον αποδεχτούμε γι' αυτό που είναι;

(κεντρική φωτογραφία: AP/Todd Williamson)

News 24/7

24MEDIA NETWORK