Cool Runnings: Η αληθινή ιστορία της τζαμαϊκανής ομάδας ελκήθρου

Τζαμαϊκανοί που τρέχουν σε παγωμένες πίστες με έλκηθρο: Δεν ήταν ανέκδοτο, ήταν μια σπουδαία αθλητική εμφάνιση.

Cool Runnings: Η αληθινή ιστορία της τζαμαϊκανής ομάδας ελκήθρου

Σάββατο μεσημέρι στις 14:00, μια ταινία στο Mega Channel, με τίτλο 'Πάμε Χιόνι;' σε κρατάει με τα μάτια καρφωμένα στην οθόνη της τηλεόρασης 21 ιντσών, λίγο μετά το Disney Club, λίγο πριν από τους πρώτους αγώνες ποδοσφαίρου του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Το 'Cool Runnings' διηγείται την ιστορία μιας ομάδας Τζαμαϊκανών, η οποία υπό την καθοδήγηση του 'Συνταγματάρχη' Ιρβ (η απόλυτη 90s comedy μορφή του, Τζον Κάντι) φτάνει ως τη συμμετοχή της στους Χειμερινούς Αγώνες 1988. Το έλκηθρο της ομάδας παθαίνει βλάβη, οι 4 αθλητές το σηκώνουν στα χέρια και τερματίζουν με περπάτημα που θυμίζει παρέλαση, υπό τους ήχους των χειροκροτημάτων των θεατών και όχι δεν συγκινήθηκα γράφοντας αυτές τις λέξεις, κάνεις δεν συγκινήθηκε, κάτι μπήκε στο μάτι μου απλώς.

Η ταινία βγήκε σαν σήμερα στις αίθουσες, κάνοντας πρεμιέρα στις ΗΠΑ την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου του 1993. Η πραγματικότητα στην οποία βασίστηκε το 'Cool Runnings' είχε ένα αρκετά πιο περιπετειώδες σενάριο. Ήταν το 1987, όταν οι Αμερικάνοι επιχειρηματίες Τζορτζ Φιντς και Τζορτζ Μαλόνι παραθέριζαν στην Τζαμάικα. Κάποια στιγμή, βρέθηκαν σε έναν αγώνα cart, ένα είδος αγώνα ταχύτητας με οχήματα φτιαγμένα από χαρτόκουτα και άλλα μεταχειρισμένα υλικά. Το άθλημα αυτό θύμιζε αμυδρά αγώνες ελκήθρου και ενέπνευσε τους δυο άνδρες να δημιουργήσουν την πρώτη επαγγελματική ομάδα της Τζαμάικα, με κύρια αποστολή, την εμφάνισή της στις παγωμένες πίστες του Καναδά. Ο Ντάντλι 'Ταλ' Στόουκς , ο Ντέβον Χάρις, ο Μάικλ Γουάιτ, ο Φρέντι Πάουελ και ο Κρις Στόουκς ήταν οι αθλητές που επιλέχθηκαν για να επανδρώσουν την ομάδα και ο βετεράνος των Χειμερινών Αγώνων, Χάουαρντ Σίλερ, την οδήγησε σε πλήρη αγωνιστική δράση.

Κάπου εδώ αξίζει να τονίσουμε τις πρώτες διαφορές της μυθοπλασίας με την πραγματικότητα. Οι 4 άνδρες επιλέχθηκαν από το στρατιωτικό σώμα του πεζικού της Τζαμάικα και δεν ήταν αθλητές, όπως ανέφερε η ταινία. Επίσης, η παρουσία τους στον Καναδά αντιμετωπίστηκε από το κοινό και τις άλλες ομάδες, με θαυμασμό και ενθουσιασμό και όχι με απόσταση και ειρωνεία, όπως δείχνει το 'Cool Runnings'. Άλλη μια σημαντική διαφορά της ταινίας με την πραγματική ζωή εντοπίζεται στην κούρσα των Τζαμαϊκανών. Αν και η ομάδα έκανε όντως ένα φανταστικό ξεκίνημα στη διαδρομή της και το έλκηθρο όντως την πρόδωσε λίγο πριν από το τέλος, στην πραγματικότητα οι Τζαμαϊκανοί τερμάτισαν με τη βοήθεια συναθλητών τους, που δάνεισαν εξαρτήματα και βοήθησαν το όχημά τους να πλησιάσει την γραμμή τερματισμού. Η Τζαμάικα, αν και δεν τερμάτισε ποτέ, κέρδισε το χειροκρότημα και την εκτίμηση του κόσμου. Όπως και η εθνική Γυναικών της χώρας που εμφανίστηκε στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτή, όμως, είναι μια άλλη, εξίσου μαγική ιστορία.


News 24/7

24MEDIA NETWORK