"Δεν είναι ρατσιστής": Ο Τζον Μπαρνς υπερασπίζεται τον Λίαμ Νίσον

Κατά τον παλαίμαχο άσο της Λίβερπουλ, ο ηθοποιός Λιαμ Νίσον δεν είναι ρατσιστής, αλλά θύμα παρεξηγήσεων και φυλετικών προκαταλήψεων, "όπως όλοι μας".

"Δεν είναι ρατσιστής": Ο Τζον Μπαρνς υπερασπίζεται τον Λίαμ Νίσον

Ο 66χρονος σταρ ταινιών δράσης Λίαμ Νίσον, αυτή την εποχή βρίσκεται μέσα σε έναν κυκλώνα αρνητικής δημοσιότητας, με αφορμή συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως μετά τον βιασμό που υπέστη οικείο του πρόσωπο, είχε την επιθυμία να σκοτώσει έναν μαύρο.

Αν και τόνισε πως αυτές οι σκέψεις του ανήκουν στο μακρινό παρελθόν και έχει μετανιώσει γι' αυτές, οι κατηγορίες περί ρατσισμού προς το πρόσωπο του πληθαίνουν, προκαλώντας αρνητικό αντίκτυπο και στην προώθηση της νέας του ταινίας, ' Cold Pursuit'. Ο Νίσον πάντως, βρήκε έναν απρόβλεπτο υποστηρικτή, στο πρόσωπο του παλαίμαχου σταρ της Λίβερπουλ, Τζον Μπαρνς.

Ο Τζον Μπάρνς εμφανίστηκε σε πρωινή εκπομπή της βρετανικής τηλεόρασης για να τονίσει ότι ο ρατσισμός και η προκατάληψη προς συγκεκριμένες φυλές ή κοινωνικές ομάδες διαφέρουν σημαντικά. Μεταξύ άλλων ανέφερε πώς:

"Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι απόψεις που διαμορφώνουμε για την εκάστοτε φυλή, βασίζονται σε όσα λανθασμένα μας έχουν υπαγορεύσει τα βιβλία της ιστορίας και το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο έχουμε μεγαλώσει, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τα media έχουν παρουσιάσει συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Άρα όλοι μας έχουμε φυλετικές προκαταλήψεις.

Η λέξη ‘ρατσιστής’ είναι απαίσια, πιστεύω ότι ένας πιο επιεικής χαρακτηρισμός όπως 'φυλετική προκατάληψη' είναι πιο ταιριαστός στην περίπτωση του Λίαμ Νίσον. Ο Λίαμ είναι το ίδιο προκατειλημμένος όπως όλοι μας.

Αν ακούσουμε συνολικά τη συνέντευξη του, θα διαπιστώσουμε ότι ο Λίαμ ήθελε να μας μιλήσει, με αφορμή τη νέα του ταινία, για την έννοια της εκδίκησης και πώς στην κοινωνία της Βόρειας Ιρλανδίας όπου μεγάλωσε, του ενέπνευσε μίσος για ομάδες ανθρώπων όπως οι μαύροι. Δεν μας λέει ότι νιώθει άσχημα επειδή ήθελε να σκοτώσει έναν μαύρο. Αυτό που πραγματικά εκφράζει είναι τύψεις και τρόμο για τις αντιλήψεις που είχε για τους μαύρους στο παρελθόν".

Στο παρελθόν, ο Μπάρνς έχει δηλώσει πώς αρκετές φορές δεν έχει καταφέρει να προπονήσει ποδοσφαιρικές ομάδες, εξαιτίας του χρώματος του δέρματος του. Από την άλλη, ο Νίσον απολαμβάνει της υπεράσπισης και ορισμένων συναδέλφων του από το Χόλιγουντ, όπως η ηθοποιός Μισέλ Ροντρίγκεζ, που ανέφερε πρόσφατα πως: "Για να φιλάει τόσο έντονα την Βαιόλα Ντείβις (σε σκηνή της ταινίας Widows), αποκλείεται να είναι ρατσιστής."

(κεντρική φωτογραφία: AP Images)

News 24/7

24MEDIA NETWORK