Διαιτητής ανάγκασε έφηβο παλαιστή να κόψει τα μαλλιά του

Διαιτητής τουρνουά πάλης στο Νιου Τζέρσι υποχρέωσε μαθητή να κόψει τα μαλλιά του, για να αγωνιστεί. Έκτοτε τέθηκε σε διαθεσιμότητα, με κυβερνητικές και άλλες αρχές να ερευνούν το γεγονός.

Διαιτητής ανάγκασε έφηβο παλαιστή να κόψει τα μαλλιά του

Ένας αγώνας πάλης, σε high school του Νιου Τζέρσι έγινε viral, με εκατομμύρια κόσμου να σχολιάζει στα social media το πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι κανονισμοί -σε συνδυασμό με τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Ο πρωταγωνιστής του video που ακολουθεί λέγεται Andrew Johnson (Άντριου Τζόνσον) και μετείχε σε τουρνουά, ως αθλητής του Buena Regional High School, περιφερειακό γυμνάσιο της Ατλάντικ Κάουντι, στο Νιου Τζέρσι.

Πριν τον αγώνα του με τον David Flippen (Ντέιβιντ Κλίπεν) του Falcons, ο διαιτητής Alan Maloney (Άλαν Μαλόνεϊ) τον κάλεσε κοντά του για να του δώσει δυο επιλογές: ή θα έκοβε τα dreadlocks που 'χε στα μαλλιά του ή θα τον έθετε εκτός διοργάνωσης, γιατί -όπως του είπε- δεν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δες το video και συνεχίζουμε.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία πάλης, για τις ενώσεις των high schools, οι παλαιστές δεν μπορούν να 'χουν μαλλιά που να είναι πιο μακριά από τα αυτιά τους. Αν τυχόν, θέλουν μεγαλύτερο μάκρος, πρέπει να φορούν το νόμιμο καπέλο για να τα καλύπτουν. Ο Τζόνσον φορούσε καπέλο, αλλά δεν ήταν δεμένο στον εξοπλισμό που κρατιέται από τα αυτιά, όπως επιτάσσει ο κανονισμός.

Ο διαιτητής Μαλόνεϊ είχε γίνει ξανά τίτλος, τον Μάρτιο του 2016 όταν χρησιμοποίησε ρατσιστικό επίθετο για να χαρακτηρίσει -μαύρο- συνάδελφο του, σε ένα συμπόσιο ρεφ και σε μια ανάλαφρη στιγμή -μιλούσαν για κρασιά. Τον αποκάλεσε νέγρο.

Μετά το νέο περιστατικό, πλήθος κόσμου τον χαρακτήρισε σκληρό και ρατσιστή, ενώ έγινε λόγος και για εξευτελισμό του έφηβου. Η αρμόδια αρχή ενημέρωσε ότι δεν θα διευθύνει άλλους αγώνες, έως ότου ερευνηθεί το περιστατικό και υπάρξει κάποια απόφαση.

Έρευνα διέταξε και κυβερνητική αρχή για τα πολιτικά δικαιώματα, με το σχολείο του αγοριού να επισημαίνει ότι πήρε μόνος του την απόφαση να κουρευτεί -πως δεν του επέβαλαν ή πρότειναν το παραμικρό. Ο κυβερνήτης Phil Murphy (Φιλ Μέρφι) δήλωσε βαθιά ενοχλημένος. Δήλωσε "κανένας μαθητής δεν πρέπει να αναγκάζεται να διαλέξει μεταξύ της ταυτότητας του και του αθλήματος του".

Η American Civil Liberties Union του Νιου Τζέρσι έγραψε στο Twitter ότι " το θέμα δεν ήταν τα μαλλιά, αλλά το φυλετικό. Για τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους που έχουν οι άνθρωποι για να αποκλείσουν τους μαύρους από τη δημόσια ζωή, χωρίς να δηλώνουν το φανατισμό του. Λυπούμαστε για εσένα, Άντριου και λυπούμαστε που συνέβη αυτό σε εσένα. Είναι προκατάληψη και δεν είναι ΟΚ".

Θέση πήρε και ο χρυσός Ολυμπιονίκης και τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Jordan Burroughs (Τζόρνταν Μπάροους), λέγοντας πως επρόκειτο για ψυχολογική κακοποίηση του παιδιού και συνδυασμό κατάχρησης εξουσίας και ρατσισμού του διαιτητή. Είπε και ότι ήταν τρνοπή που δεν παρενέβησαν τα μέλη του προπονητικού τιμ ή οι γονείς που ήταν στο χώρο.

Συνάδελφοι του Μαλόνεϊ επισήμαναν ότι ο ρεφ έκανε ό,τι έλεγε ο κανονισμός που υπάρχει την τελευταία διετία. "Το ίδιο ισχύει αν ένα παιδί δεν είναι ξυρισμένο. Του ζητάμε να ξυριστεί πριν τον αγώνα. Αν δεν το κάνει έχει ενάμιση λεπτό να διορθώσει την επιλογή του, ενώ ο αντίπαλος παίρνει έναν πόντο". Το σχολείο του Τζόνσον, που νίκησε στο συγκεκριμένο αγώνα, θύμισε ότι το παιδί είχε χρόνια έτσι τα μαλλιά του και αγωνιζόταν κανονικά.

Photo: YouTube

News 24/7

24MEDIA NETWORK