Έγραψε ιστορία ο Ιάπωνας, Κέι Νισικόρι
Ο Κέι Νισικόρι νίκησε με 3-2 σετ τον Τζο Ουίλφριντ Τσόνγκα κι έγινε ο πρώτος Ιάπωνας τενίστας που φτάνει στα προημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν τα τελευταία 80 χρόνια!
Ο 22άχρονος Ιάπωνας, νούμερο 26 στην παγκόσμια κατάταξη, συμμετείχε για δεύτερη φορά στην καριέρα του στον 4ο γύρο ενός τουρνουά Grand Slam και κατάφερε με τη νίκη επί του Τσόνγκα να φτάσει για πρώτη φορά στην καριέρα του στην τελική 8άδα.
Ο Γάλλος, φιναλίστ του τουρνουά του 2008, ήταν το θεωρητικό φαβορί και ενίσχυσε τη θέση του παίρνοντας το πρώτο σετ με 6-2 στα γκέιμ. Όμως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για αυτόν. Ο Νισικόρι ανέτρεψε τα δεδομένα του ματς κατακτώντας το δεύτερο και το τρίτο σετ με 6/2 και 6/1, αντίστοιχα. Ο Τσόνγκα έμεινε “ζωντανός” ισοφαρίζοντας σε 2-2 (6-3) αλλά τελικά ο Νισικόρι χαμογέλασε στο φινάλε επικρατώντας με το ίδιο σκορ στο 5ο σετ.
Ο Νισικόρι, ο οποίος έφυγε στα 13 του από την Ιαπωνία με προορισμό τη Φλόριντα των ΗΠΑ, έγινε ο πρώτος Ιάπωνας τενίστας που φτάνει στα προημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν από το 1932 (!) και τους Ριοσούκι Νουνόι και Χίρο Σάτο. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος που φτάνει σε αυτή τη φάση ενός τουρνουά Grand Slam από το 1995 και τον Σούζο Ματσουόκα (Wimbledon).
Επόμενος αντίπαλος του Ματσουόκα είναι ο Βρετανός, Άντι Μάρεϊ, φιναλίστ των δύο τελευταίων ετών στο Αυστραλιανό Όπεν.