Γελένα Ισινμπάγεβα: Η "τσαρίνα" που ξεπερνά τον εαυτό της

Η Γελένα Ισινμπάγεβα κλείνει 34 χρόνια ζωής και το Contra.gr θυμάται με χρονολογική σειρά 10 στιγμές της ζωής και της καριέρας της "τσαρίνας των αιθέρων", της σπουδαιότερης αθλήτριας στο άλμα επί κοντώ στην ιστορία.

Γελένα Ισινμπάγεβα: Η "τσαρίνα" που ξεπερνά τον εαυτό της

Τα ρεκόρ και τα βραβεία

Η Γελένα Ινσιμπάγεβα θεωρείται -και όχι άδικα- η σπουδαιότερη αθλήτρια επί κοντώ στην ιστορία. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Έχει καταρρίψει 28 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ σε ανοιχτό και κλειστό στίβο. Αναδείχθηκε αθλήτρια της χρονιάς από την IAAF το 2004, το 2005 και το 2008 και κατέκτησε το αντίστοιχο βραβείο Laureus το 2007 και το 2009 και ανήκει στον κλειστό εκείνο κύκλο των αθλητών (συνολικά 9, ανάμεσα σε αυτούς και ο Μπολτ), οι οποίοι έχουν καταφέρει να κερδίσουν παγκόσμια πρωταθλήματα εφήβων, νέων αλλά και ενηλίκων.

Έχει κατακτήσει συνολικά 20 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια, τρία από αυτά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Χρυσό σε Αθήνα και Πεκίνο, χάλκινο στο Λονδίνο.

"ΘΗΡΙΟ" ΑΠΟ ΤΑ 15!

Η σχέση της με τον αθλητισμό ξεκίνησε από πολύ νωρίς, αφού ήδη από τα 5 της χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την ακροβατική γυμναστική. Όλα αυτά μέχρι την ηλικία των 15. Μέχρι τότε είχε ψηλώσει τόσο (είχε φτάσει 1.74!) που το ύψος της πλέον δεν της επέτρεπε να είναι ανταγωνιστική, με αποτέλεσμα να σταματήσει μετά από 10 χρόνια και να καταπιαστεί με το άλμα επί κοντώ.

Η πρώτη που "έσπασε" το φράγμα των 5μ.

Στις 22 Ιουλίου 2005 η Ισινμπάγεβα έγραψε ιστορία. Έχοντας ήδη καταρρίψει πολλές φορές το παγκόσμιο ρεκόρ, επιχείρησε άλμα στα 5.00 μέτρα. Και το κατάφερε. Και μαζί κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα που "έσπασε" το φράγμα των 5 μέτρων και μάλιστα στην πρώτη της προσπάθεια. Τον ίδιο χρόνο, στο Ελσίνκι ξεπέρασε ξανά τον εαυτό της με νέο ρεκόρ στα 5.01μ.

ΤΑ ΔΑΚΡΙΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η μεγάλη έκπληξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Βερολίνου το 2009 ήταν χωρίς αμφιβολία η αποτυχία της Γελένα Ισινμπάγεβα στο άλμα επί κοντώ. Η ίδια εμφανώς απογοητευμένη για την εικόνα που παρουσίασε, αφού δεν κατάφερε ν κάνει ούτε μία επιτυχημένη προσπάθεια, "λύγισε" μετά από το τέλος του αγωνίσματος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στους δημοσιογράφους. "Δεν μπορώ να το πιστέψω, είναι τόσο σκληρό. Ίσως ο Θεός μου έστειλε ένα μήνυμα με αυτό, αλλά θέλω να μάθω ποιο ήταν", είχε δηλώσει προσπαθώντας να κρύψει τα δάκρυά της.

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ

Η αποτυχία της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου πείσμωσε τη Γελένα Ισινμπάγεβα, η οποία απάντησε στους επικριτές της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πως; Πραγματοποιώντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο Golden League της Ζυρίχης το 2009.

Η Ρωσίδα έβαλε τον πήχη στα 5.06 μ. και στην πρώτη της προσπάθεια στο συγκεκριμένο ύψος και 3η προσωπική της σε όλο το μίτινγκ ξεπέρασε και πάλι τον εαυτό της κατά έναν... πόντο! Μάλιστα, το ρεκόρ της κρατάει μέχρι σήμερα.

ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΠΙΟ ΨΗΛΑ

Στις 11 Ιουλίου του 2011, η Ισινμπάγεβα, έχοντας αποτύχει στις προηγούμενες απόπειρές της να περάσει τα 5.02μ, στον πρώτο της αγώνα στον ανοιχτό στίβο για το 2008, στο Golden Gala της Ρώμης πραγματοποίησε νέο ρεκόρ με άλμα στα 5.03μ.

Το ιδιαίτερο με αυτό το ρεκόρ είναι πως ήρθε με έναν κάπως περίεργο τρόπο. Όπως έχει η ίδια αποκαλύψει, είχε αποτύχει τόσες πολλές φορές να περάσει τα 5.02μ. που την είχαν... στοιχειώσει, με αποτέλεσμα έπειτα από... έμμεση συμβουλή του προπονητή της να τα παραλείψει και να πάει κατευθείαν στα 5.03μ.

Παράλληλα, με τη νέα της επίδοση έκλεισε τα στόματα όσων πίστευαν πως η εποχή της κυριαρχίας της είχε φτάσει στο τέλος της, βλέποντας στο πρόσωπο της Αμερικανίδας,Τζένιφερ Στουτζίνσκι, την διάδοχό της.

Το τέλος στη Μόσχα

Τον Ιούλιο του 2013 ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη δράση μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας, με στόχο να κάνει την οικογένεια που ονειρευόταν. "Η καριέρα μου θα φτάσει στο τέλος της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Θα είναι μια νοσταλγική στιγμή για μένα. Θέλω να απολαύσω το τέλος της καριέρας μου και να δώσω το καλύτερο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα", είχε δηλώσει και τα κατάφερε για μια ακόμη φορά.

Με άλμα στα 4.89μ. κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο μπροστά στους συμπατριώτες της, από τους οποίους γνώρισε την απόλυτη αποθέωση.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ

Στις 15 Αυγούστου του 2013, η Ισινμπάγεβα έκανε όλο τον κόσμο να μιλά γι'αυτήν, αλλά αυτή τη φορά όχι για κάποιο από τα κατορθώματά της. Συγκεκριμένα, η "τσαρίνα" αρχικά επέκρινε την κίνηση Σουηδών συναθλήτριών της που έβαψαν τα νύχια τους στα χρώματα του ουράνιου τόξου κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος στη Μόσχα, σε ένδειξη συμπαράστασης στους ομοφυλόφιλους της Ρωσίας.

Ένα 24ωρο μετά τα... μάζεψε, αποδίδοντας τον σάλο που προκλήθηκε στα "φτωχά" αγγλικά της, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποφύγει τη ρετσινιά της ομοφοβικής.

Η μαμά Ισινμπάγεβα και ο γάμος

Εκτός από σπουδαία αθλήτρια, η Γελένα Ινσιμπάγεβα είναι και πολύ ωραία γυναίκα. Ο "θηλυκός Μπούμπκα" όπως την αποκαλούν, κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει την οικογένεια που ονειρευόταν. Στις 28 Ιουνίου του 2014 έγινε μανούλα, φέρνοντας στον κόσμο το πρώτο της παιδί, τη μικρή Εύα και έξι μήνες αργότερα παντρεύτηκε στον Βόλγκογκραντ τον κατά 8 χρόνια μικρότερο της, πατέρα της κόρης της και ακοντιστή Νικίτα Πετίνοφ, με τον οποίο ζει έναν παθιασμένο έρωτα.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΙΟ

Οι φήμες που αφορούσαν την επιστροφή της Ισινμπάγεβα οργίαζαν, αφού κανείς δεν πίστευε πως είχε έρθει το τέλος της καριέρας της. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η 34χρονη, με δήλωσή της μέσα από τον λογαριασμό της στο instagram έκανε γνωστή την επιθυμία και πρόθεσή της να αγωνιστεί σε μια ακόμη Ολυμπιάδα, αυτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το μόνο λοιπόν που μένει να δούμε είναι εάν η καριέρα της ολοκληρώθηκε εδώ ή εάν θα την απολαύσουμε για μία τελευταία παράσταση στα γήπεδα της Βραζιλίας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK