GP Μπαχρέιν: Περίπατος Button, “αυτοχειρία” Toyota
Η φετινή κυριαρχία της Brawn GP δεν έχει να κάνει με τις ικανότητες των πιλότων της. Η τρίτη νίκη του Jenson Button τη φετινή σεζόν (δεύτερος ο Sebastian Vettel, τρίτος ο Jarno Trulli), στην πίστα του Μπαχρέιν, δεν προέκυψε λόγω του ταλέντου του Βρετανού οδηγού, αλλά από τις αποφάσεις των επικεφαλής της ομάδας. Και καλύτερο παράδειγμα από αυτό του συγκεκριμένου αγώνα δεν υπάρχει, με τους πρωτοπόρους στους κατασκευαστές να χαράσσουν μία πολύ ψύχραιμη στρατηγική νίκης και την Toyota να "αυτοκτονεί" στερώντας τη δυνατότητα νίκης και από τα δύο μονοθέσιά της.
Η εκκίνηση έγινε με τα δύο ιαπωνικά μονοθέσια των Trulli και
Timo Glock στην πρώτη σειρά του grid. Κι εκεί έμειναν, παρά την ενόχληση από τον
Lewis Hamilton, ο οποίος πέρασε εύκολα τον Button και τον Vettel. Ο Γερμανός, εξάλλου, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα έδειχνε αγχωμένος και υπέπεσε σε πολλά παιδαριώδη λάθη που του κόστισαν σε χρόνο.
Από τη μία οι Toyota με τα υπερμαλακά ελαστικά (μαζί με τον Vettel), από την άλλη οι McLaren, Ferrari, Renault και BMW Sauber με το σύστημα KERS. Οι πρώτοι επιβλήθηκαν κατά κράτος και εναλλάσσοντας ταχύτερους χρόνους δημιουργούσαν διαφορά από τα μετόπισθεν. Κάπου εκεί, όμως, ήρθε η ώρα για τα pit stops. Πρώτα ο Glock και εν συνεχεία ο Trulli ανεφοδιάστηκαν και φόρεσαν πιο σκληρά ελαστικά.
Καταποντίστηκαν. Ιδιαίτερα ο Γερμανός έμεινε πολύ πίσω και στο υπόλοιπο του αγώνα έδινε μάχη για τους βαθμούς. Ο Button (βγήκε πρώτος μπροστά από τον Trulli) και ο Hamilton (πίσω από τον Ιταλό) έβαλαν με τη σειρά τους υπερμαλακά ελαστικά και γύριζαν σαφώς πιο γρήγορα την πίστα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής μαζί με τον Vettel βραδυπορούσαν πίσω από τον πιλότο της Toyota και έτσι η Brawn GP του Button είχε μείνει μόνη της να ρίχνει γύρους στα πιο αργά μονοθέσια, όπως αυτό του Felipe Massa.
Μιλώντας για τις Ferrari, άρχισαν… κωμικά, με τον Βραζιλιάνο να μπαίνει στα pits από τους πρώτους γύρους για να αλλάξει αεροτομή, μετά από επαφή με τον Kimi Raikkonen. Λίγο αργότερα, ο περσινός παρ’ ολίγον παγκόσμιος πρωταθλητής ενημέρωσε πως για ακόμα μία φορά το KERS στο μονοθέσιό του προκαλούσε προβλήματα. Οσο για τον Φινλανδό, ο αγώνας του ήταν σαφώς καλύτερος, ίσως ο καλύτερος από όλους τους οδηγούς εάν εξετάσουμε το μονοθέσιο που είχε στη διάθεσή του και πέτυχε τον στόχο της ομάδας του, ήτοι στον τέταρτο αγώνα της σεζόν, να κατακτήσει τους πρώτους της βαθμούς.
Τα δεύτερα pit stop έφεραν τις επόμενες αλλαγές στην κατάταξη. Αυτή φυσικά δεν αφορούσε τον πρωτοπόρο που είχε ξεχωρίσει, αλλά τον Vettel που έβαλε και πάλι σκληρά ελαστικά, αλλά κατάφερε να προσπεράσει τον Trulli, με τους ανθρώπους της Toyota να επιστρέφουν στην πολύ μαλακή γόμα. Ο Hamilton βγήκε πίσω από τον Rubens Barrichello, ο οποίος ήταν σταθερά στην πέμπτη θέση αυτού του “τρένου”, αλλά δεν κατάφερνε να πλησιάσει (δίχως KERS). Ο Βραζιλιάνος κράτησε τον Βρετανό πίσω του και μέχρι να κάνει το τρίτο pit stop του, κράτησε ανέγγιχτη την πρώτη τριάδα.
Τα πράγματα στην κορυφή είχαν οριστικοποιηθεί και ο Raikkonen, ο Glock, ο Fernando Alonso και ο Nico Rosberg έδιναν τη δική τους μάχη για το πλασάρισμα στην πρώτη οκτάδα, με τους τρεις πρώτους να το πετυχαίνουν. Ο Kazuki Nakajima εγκατέλειψε τον αγώνα και έδωσε νέο πάτημα στους ιθύνοντες ώστε να εγκαταλείψει και την Williams. Η εικόνα του Massa να μπλοκάρει και να παραμορφώνει τους τροχούς και των δύο BMW Sauber (Robert Kubica, Nick Heidfeld) να περιπλανούνται στην πίστα κρατώντας… σφιχτά στα χέρια τους τις δύο τελευταίες θέσεις έκλεισε τον ασιατικό κύκλο της Formula 1, με τη δράση να μεταφέρεται στην Ευρώπη και την Ισπανία σε δύο εβδομάδες.
| Θέση | Οδηγός | Ομάδα | Χρόνος |
| 1. | Button | Brawn GP | 1.31:48.182 |
| 2. | Vettel | Red Bull | +7.187 |
| 3. | Trulli | Toyota | +9.170 |
| 4. | Hamilton | McLaren | +22.096 |
| 5. | Barrichello | Brawn GP | +37.779 |
| 6. | Raikkonen | Ferrari | +42.057 |
| 7. | Glock | Toyota | +42.880 |
| 8. | Alonso | Renault | +52.775 |
| 9. | Rosberg | Williams | +58.198 |
| 10. | Piquet | Renault | +1:05.149 |
| 11. | Webber | Red Bull | +1:07.641 |
| 12. | Kovalainen | McLaren | +1:17.824 |
| 13. | Bourdais | Toro Rosso | +1:18.805 |
| 14. | Massa | Ferrari | +1 γύρος |
| 15. | Fisichella | Force India | +1 γύρος |
| 16. | Sutil | Force India | +1 γύρος |
| 17. | Buemi | Toro Rosso | +1 γύρος |
| 18. | Kubica | BMW Sauber | +1 γύρος |
| 19. | Heidfeld | BMW Sauber | +1γύρος |
| – | Kazuki Nakajima | Williams | Εγκατέλειψε |
Η κατάταξη των οδηγών
| Θέση | Οδηγός | Ομάδα | Βαθμοί |
| 1. | Jenson Button | Brawn | 31 |
| 2. | Rubens Barrichello | Brawn | 19 |
| 3. | Sebastian Vettel | RBR | 18 |
| 4. | Jarno Trulli | Toyota | 14,5 |
| 5. | Timo Glock | Toyota | 12 |
| 6. | Mark Webber | RBR | 9,5 |
| 7. | Lewis Hamilton | McLaren | 9 |
| 8. | Fernando Alonso | Renault | 5 |
| 9. | Nick Heidfeld | BMW | 4 |
| 10. | Heikki Kovalainen | McLaren | 4 |
| 11. | Nico Rosberg | Williams | 3,5 |
| 12. | Kimi Raikkonen | Ferrari | 3 |
| 13. | Sebastien Buemi | STR | 3 |
| 14. | Sebastien Bourdais | STR | 1 |
| 15. | Felipe Massa | Ferrari | 0 |
| 16. | Adrian Sutil | Force India | 0 |
| 17. | Nelsinho Piquet | Renault | 0 |
| 18. | Giancarlo Fisichella | Force India | 0 |
| 19. | Kazuki Nakajima | Williams | 0 |
| 20. | Robert Kubica | BMW Sauber | 0 |
Η κατάταξη των κατασκευαστών
| Θέση | Ομάδα | Βαθμοί |
| 1. | Brawn | 50 |
| 2. | RBR | 27,5 |
| 3. | Toyota | 26,5 |
| 4. | McLaren | 13 |
| 5. | Renault | 5 |
| 6. | BMW Sauber | 4 |
| 7. | STR | 4 |
| 8. | Williams | 3,5 |
| 9. | Ferrari | 3 |
| 10. | Force India | 0 |