H απαξίωση του Τσιτσιπά δεν κάνει καλύτερο τον Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν στους υποψηφίους του ΠΣΑΤ, για το βραβείο του 'καλύτερου αθλητή' για το 2019. Το 'αγαλματάκι' κατέληξε στον Στέφανο Τσιτσιπά και από εκείνη την ώρα εξελίσσεται ένας 'πόλεμος' μεταξύ 'οπαδών' των αθλητών, που μάλλον έχουν ξεχάσει να χαίρονται για αυτά που έχουν.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει μόλις κατακτήσει το ATP World Finals, τον Νοέμβριο του 2019
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει μόλις κατακτήσει το ATP World Finals, τον Νοέμβριο του 2019 AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

I have a confession to make: ψήφισα για τον καλύτερο αθλητή του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου. Δεν ψήφισα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Προτίμησα τον Στέφανο Τσιτσιπά. Αφότου εκφραστείς ελεύθερα, κατάθεσε και τη δική σου προτίμηση και έπειτα επιτρέψτε μου να σας πω δυο πράγματα. Πρώτο είναι πως για να γλιτώσουμε όσα συμβαίνουν από το βράδυ της Δευτέρας 9/12 θα ήταν χρήσιμο να 'σπάσει' το βραβείο στη μέση και να πάρουν ο καθένας από μισό.

Όπως σε αυτήν τη χώρα αντιλαμβανόμαστε ως ευκαιρία για 'γιορτή' (δηλαδή, για να πλακωθούμε) οτιδήποτε έχει να κάνει με poll διάκρισης -δεν ξέρω αν έχεις παρατηρήσει, αλλά στις αποτυχίες δείχνουμε μεγαλύτερη κατανόηση-, αποδεικνύουμε πως έχουμε ξεχάσει να χαιρόμαστε. Για εμάς, για τους άλλους, για αυτά που έχουμε. Όπως και ότι πάντα θα είναι πιο εύκολο να αποδίδουμε χαρακτηρισμούς στους άλλους (ομολογώ ότι δεν ήταν ο ρατσισμός η αιτία που δεν ψήφισα τον Greek Freak) από το να ασχολούμαστε με το πώς θα ζήσουμε στο περιβάλλον που διατεινόμαστε ότι γουστάρουμε να βρισκόμαστε. Δηλαδή, σε μια Ελλάδα που τουλάχιστον, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εν τω μεταξύ, το να ξεφτιλίζεις κάποιον, για να ισχυροποιήσεις επιχείρημα σου, είναι τουλάχιστον βλακώδες.

Ποιο ήταν το θέμα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έλαβε το βραβείο του καλύτερου αθλητή, για το έτος 2019 από τα μέλη του ΠΣΑΤ που μπήκαν στον κόπο να λάβουν μέρος στην ετήσια ψηφοφορία. Στους υποψηφίους ήταν και ο MVP του ΝΒΑ, για τη σεζόν 2018-19, Γιάννης Αντετοκούνμπο -μεταξύ άλλων. Ο οποίος Αντετοκούνμπο δεν ήταν καν, στους υποψηφίους πέρυσι, αλλά δεν σε είδα να παθαίνεις τη φετινή κρίση. Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια βάσει των οποίων προτίμησα τον Τσιτσιπά, για το έτος 2019 (όχι δια βίου), εστίασα στο ότι νίκησε τους καλύτερους, σε διαφορετικά τουρνουά, πριν πάρει αυτό του φινάλε της σεζόν.

Από τη μία ήταν ο αθλητής των τρομακτικών προσόντων και προφανώς, της ατελείωτης δουλειάς που 'χει κάνει για να μπορεί όχι μόνο να υπάρχει μεταξύ των καλύτερων του είδους του, αλλά και να ξεχωρίζει και από την άλλη ένας αθλητής σπορ με το οποίο δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένοι στην Ελλάδα -και άρα δεν γνωρίζουμε ακριβώς, τι απαιτείται για να κάνει δουλειά με συνέπεια ένας τενίστας. Στο μυαλό μου έπαιξε ρόλο και η μοναξιά του Τσιτσιπά -με το πλαίσιο του Greek Freak να αφορά και ένα σύστημα με τέσσερις άλλους να δουλεύουν και για αυτόν. Να διευκρινίσω εδώ πως δεν απολογούμαι, αλλά εξηγούμε με τη διάθεση αυτή να προέκυψε από εκείνους που επιμένουν πως δεν πήρε το βραβείο ο Αντετοκούνμπο, λόγω ρατσισμού.

Επειδή δε, το ΝΒΑ είναι ξεκάθαρα πιο δημοφιλές από το τένις, κρίνω ως χρήσιμο να αναφέρω όσα έκανε ο 21χρονος καλύτερος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών μέσα στο 2019. Κατ' αρχάς, πήρε μέρος σε 27 διοργανώσεις -με ισάριθμα ταξίδια και ό,τι άλλο αφορά τη διαδικασία της συγκέντρωσης πόντων- μέσα στη σεζόν. Και όπως μπορείς να διαβάσεις στο Core Tennis η πορεία του είχε ως εξής:

Να σημειωθεί επίσης, πως όταν (προ τριετίας) είχε πει πως “θέλω να εμπνεύσω τα παιδιά στη χώρα μου, να παίξουν τένις” οι περισσότεροι που 'χαν διαβάσει αυτή τη δήλωση, είχαν γελάσει -χαιρέκακα. Του τύπου 'τι λέει αυτός'.

Όσο για το 'σε καμια άλλη χώρα δεν θα συνέβαινε αυτό που συνέβη φέτος στην Ελλάδα', υπάρχει πρόχειρο το παράδειγμα της Γερμανίας, με γυμναστή να 'κερδίζει' τον (MVP τότε) Ντιρκ Νοβίτσκι, σε ετήσια βράβευση και το Hall of Fame του Spiegel να δίνει την πρώτη θέση στην Στέφι Γκραφ, τη δεύτερη στον Μίκαελ Σουμάχερ και την τρίτη στον Νοβίτσκι.

Aλλά ας δούμε αυτά τα παιδιά μέσω κάποιων χαρακτηριστικών τους στιγμών, μέσα στα χρόνια.

✔ To καλοκαίρι του 2013 o Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε το ταξίδι/προορισμό ζωής από την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Το Νοέμβρη του ίδιου έτους, ο Στέφανος Τσιτσιπάς εμφανίστηκε στην παγκόσμια κατάταξη των ανδρών, στο Νο2.015.

✔ Στις 14 Φεβρουαρίου του 2015 ο Greek Freak μετείχε, για πρώτη φορά, σε All Star Weekend, ως διαγωνιζόμενος στα καρφώματα. Την ίδια ημέρα ο Τσιτσιπάς ήταν στο Νο1.116 του πλανήτη. 

✔ Στις 25/5 του 2016 ο Τσιτσιπάς έφτασε στο Nο1 του κόσμου, στην κατηγορία juniors. Στους άνδρες ήταν στο Νο406. O Γιάννης είχε κάνει ήδη το πρώτο του τριπλ νταμπλ (22/2, σε ματς με τους Λέικερς) και είχε γίνει ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης των Μπακς που τα κατάφερε. Τελείωσε με 5.

✔ Στις 19/2 του 2017, οπότε έγινε για πρώτη φορά All Star ο Αντετοκούνμπο (ο 22 χρόνων, 74 ημερών παίκτης έγινε ο νεαρότερος στην ιστορία του οργανισμού που ξεκίνησε τη γιορτή και -φυσικά- ο πρώτος Έλληνας All Star), ο άλλος ήταν στο Νο207.

✔ Στις 15 Απριλίου του 2018 και στο πρώτο παιχνίδι του Γιάννη σε NBA playoffs (τη νίκη των Σέλτικς με 113-107), ο Τσιτσιπάς χαιρετούσε τον πλανήτη από το Νο63.

✔ Στις 19/5 του 2019 και στην πρώτη συμμετοχή του Αντετοκούνμπο σε τελικούς Ανατολής, ο Tsitsifast ήταν πια στο Νο6. 

✔ Στις 24/6 που πήρε το βραβείο του ΜVP ο Greek Freak, ο Στέφανος ήταν ξανά στο Νο6 (είχε από πάνω θρύλους όπως οι Ναδάλ, Φέντερερ, Τζόκοβιτς, τους οποίους νίκησε μέσα στο 2019 -και τους Μεντβέντεφ και Τιμ).

✔ Στις 17/11 που 'πήρε' το Nitto ATP Finals ο Τσιτσιπάς, ο οποίος τελείωσε τη χρονιά ως ο έκτος καλύτερος παίκτης του πλανήτη, ο Αντετοκούνμπο έκανε αυτό.

Συμπερασματικά, καλά να είμαστε να απολαμβάνουμε αυτά τα παιδιά -μαζί με τον υπόλοιπο πλανήτη-, μαζί με τους άλλους Έλληνες αθλητές που έχουν καταφέρει να μπει στην ιστορία των σπορ τους.

Ο ΠΣΑΤ έχει χιλιάδες μέλη, με πολλά να σνομπάρουν τη διαδικασία -και το Σύνδεσμο-, αλλά να ασκούν κριτική επί των αποτελεσμάτων. Και αυτό το λες και παράνοια. Μέρα που είναι, εν τω μεταξύ, ας θυμηθούμε κάποια πράγματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πού επιτέλους τελειώνει η ελευθερία του καθενός μας, όταν δεν ζει μόνος του -στον κανονικό κόσμο ή στο κυβερνοχώρο.

Στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δημιουργήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη. Τα Ηνωμένα Έθνη δημιουργήθηκαν, ώστε να μην υπάρξουν ξανά διεθνείς συγκρούσεις. Το κείμενο με τίτλο 'Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου' 'δουλευόταν' για δυο χρόνια από την Επιτροπή που συστήθηκε ειδικά, με μέλη από εννέα χώρες, οι οποίες επιλέχθηκαν με γεωγραφικά κριτήρια. Σε αυτό προσδιορίζονται τα 30 θεμελιώδη δικαιώματα που 'αποτελούν τη βάση για μια δημοκρατική κοινωνία'.

Υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σαν σήμερα, στις 10/12 του 1948. Οι υπέρ ψήφοι ήταν 48. Οι κατά μηδέν. Υπήρχαν οκτώ που απείχαν. Ήταν οι χώρες του σοβιετικού μπλοκ, η Νότιος Αφρική και η Σαουδική Αραβία. Ο στόχος, όπως αναφερόταν ήταν να υπάρχει ένα πλαίσιο που με διδασκαλία και παιδεία θα ανέπτυσσε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών 'και με προοδευτικά μέτρα, εθνικά και διεθνή, να εξασφαλίσει την παγκόσμια και αποτελεσματική εφαρμογή τους'.

Το 'αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου' θα το 'χεις ακουστά. Είναι το Νο1 στο άρθρο 11 του κειμένου που μπορείς να βρεις ολόκληρο με ένα click εδώ.

Ας δούμε όμως, κάποια άρθρα

1. Όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν ελεύθεροι και ίσοι όσον αφορά την αξιοπρέπεια και τα δικαιώµατά τους. Είναι προικισµένοι µε λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συµπεριφέρονται µεταξύ τους µε πνεύµα αδελφοσύνης.

3. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια.

5. Κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία του, ούτε προσβολές της τιμής και της υπόληψής του. Καθένας έχει το δικαίωµα να προστατευτεί από τον νόμο έναντι επεμβάσεων και προσβολών αυτού του είδους.

19. Καθένας έχει το δικαίωµα της ελευθερίας της γνώµης και της έκφρασης, που σηµαίνει το δικαίωµα να µην υφίσταται δυσµενείς συνέπειες για τις γνώµες του, και το δικαίωµα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, µε οποιοδήποτε µέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσµο.

26 (2). Η εκπαίδευση πρέπει να αποβλέπει στην πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και στην ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πρέπει να προάγει την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία ανάµεσα σε όλα τα έθνη και σε όλες τις φυλές και τις θρησκευτικές οµάδες, και να ευνοεί την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Ηνωµένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK