H μοναδική φορά που έπεσε κάτω ο Μέιγουεδερ

Χρειάστηκε ένας μπασκετμπολίστας (και μάλιστα ερασιτέχνης) για να ρίξει στο έδαφος τον Φλόιντ Μέιγουεδερ και να του σπάσει τους αστραγάλους. Ήταν η μοναδική φορά που ο Money βρέθηκε στο καναβάτσο στην καριέρα του.

Ο Φλόιντ Μέιγουεδερ σε στιγμιότυπο της προπόνησηής του στο Λας Βέγκας, πριν από τον αγώνα με τον Κόνορ Μακγκρέγκορ, Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017
Ο Φλόιντ Μέιγουεδερ σε στιγμιότυπο της προπόνησηής του στο Λας Βέγκας, πριν από τον αγώνα με τον Κόνορ Μακγκρέγκορ, Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 AP PHOTO/JOHN LOCHER

Ο Φλόιντ Μέιγουεδερ είναι ίσως ο μόνος πυγμάχος στην ιστορία που μπόρεσε να εγκαθιδρύσει το δικό του σύστημα, βγάζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια (με υπερβολικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για δισεκατομμύριο), φτιάχνοντας τη δική του εταιρεία και ευρισκόμενος σχεδόν πάντα σε θέση ισχύος. Μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, άνθρωπος δεν τον είχε δει να πέφτει κάτω. Το έπαθε στο 50k Charity Challenge Match που έγινε στο Λος Άντζελες. Και θύτης δεν ήταν ένας πυγμάχος, αλλά o Λάρι Γουίλιαμς. Αγωνιστικός χώρος δεν ήταν το ρινγκ, αλλά ένα κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ.

Ο 38χρονος Γουίλιαμς έχει το παρατσούκλι 'Bone Collector'. Συλλεκτης Οστών, δηλαδή, ένα προσωνύμιο που παραπέμπει στην ικανότητα που έχει να ρίχνει κάτω τους αντιπάλους του, μέσω της ντρίμπλας. Ο Μέιγουεδερ δεν έπαιξε κακή άμυνα. 'Κόλλησε' στον Γουίλιαμς και φαινόταν ότι είχε τη δυνατότητα να τον ακολουθήσει παντού. Ο τελευταίος, όμως, προφανώς κι έχει αντιμετωπίσει χειρότερα στους κακόφημους δρόμους που έφτιαξε τον θρύλο του ως streetballer. Στην αρχή πέρασε με ντρίμπλα την μπάλα κάτω από τα πόδια του Μέιγουεδερ και έπειτα, με σταυρωτή, τον έστειλε να προσγειωθεί στη γραμμή του φάουλ.

Το κορμί του Μέιγουεδερ, που έχει αντέξει να μην πέφτει από γρονθοκοπήματα υψηλής ισχύος, εκτινάχθηκε διαγώνια πίσω και ο Γουίλιαμς έμεινε ακάλυπτος. Το κοινό εκστασιάστηκε και εξερράγη όταν πέτυχε το τρίποντο. Οι συμπαίκτες του τον έριξαν κάτω και στο παρκέ μπόρεσαν να απολαύσουν έναν πράγματι ξεχωριστό πανηγυρισμό. O ίδιος σηκώθηκε γελαστός, τρέχοντας προς την επίθεση της ομάδας του. Ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί στον κόσμο, όταν το ανακάλυπτε.

Στα social media ήταν ζήτημα χρόνου να αναπαραχθεί η εικόνα και να γίνει ο κακός χαμός. Η φαντασία είναι κύριο συστατικό των χρηστών, ειδικά του twitter, που καλούνται να βρουν ένα πολύ έξυπνο ευφυολόγημα σε 280 χαρακτήρες, παρ' όλα αυτά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εξίσωση ήταν αρκετά απλή: ο Μέιγουεδερ έπεσε κάτω για πρώτη φορά στην καριέρα του. Όταν ο Σακίλ Ο' Νιλ, σεσημασμένος για το περίφημο Shaqtin' A Fool, πόσταρε το βίντεο στο instagram, η ατάκα του ήταν η προβλεπόμενη: DOWN GOES MAYWEATHER.

Αυθεντικός πυγμάχος

Σε 50 αγώνες στη μεγάλη καριέρα του, ο Μέιγουεδερ δεν έχει πέσει ποτέ. Όχι νοκ άουτ, ούτε νοκ ντάουν. Ο Μαξ Κέλερμαν, ειδικός στο μποξ και στην πραγματικότητα τρολ του ΝΒΑ ως παρτενέρ του Στίβεν Α. Σμιθ, στην ανάλυσή του για τον Μέιγουεδερ έχει δηλώσει ότι είναι ένας από τους 3 αυθεντικούς μποξέρ στην ιστορία.

Αυθεντικός μποξέρ σημαίνει να μη στηρίζεσαι σε κάποιο αθλητικό πλεονέκτημα για να κάνεις καριέρα. Στην κατηγορία του Μέιγουεδερ, ο Κέλερμαν έβαλε τον εμβληματικό Γουίλι Πεπ, που μεγαλούργησε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μεταπολεμικά, τελειώνοντας μία καριέρα 26 ετών (αλλά στην πραγματικότητα 20, αφού δεν αγωνίστηκε από τις 27 Ιανουαρίου 1959 έως τις 10 Μαρτίου 1965) με το εξοργιστικό ρεκόρ των 229 νικών, 11 ηττών και 1 ισοπαλίας. Άλλες εποχές, βεβαίως, αλλά αν υπολογιστεί το διάστημα σε σχέση με τους αγώνες ο Πεπ έδινε 12 ανά χρόνο, δηλαδή έναν ανά μήνα στη featherweight.

Ο Φλόιντ Μέιγουεδερ στη γωνία του κατά τη διάρκεια αγώνα με τον Μάνι Πακιάο για τον τίτλο της κατηγορίας των ημιμεσαίων βαρών, Λας Βέγκας, Σάββατο 2 Μαΐου 2015
Ο Φλόιντ Μέιγουεδερ στη γωνία του κατά τη διάρκεια αγώνα με τον Μάνι Πακιάο για τον τίτλο της κατηγορίας των ημιμεσαίων βαρών, Λας Βέγκας, Σάββατο 2 Μαΐου 2015 AP PHOTO/ISAAC BREKKEN

Ο άλλος που μπήκε στη λίστα ήταν ο Περνέλ Γουίτακερ, με την καταπληκτική κίνηση σώματος ειδικά όταν ο αντίπαλος προσπαθούσε απεγνωσμένα να τον χτυπήσει. Ο Γουίτακερ, που σταμάτησε το 2001 μετά από 17 χρόνια καριέρας και 45 επαγγελματικούς αγώνες, πήρε παγκόσμιους τίτλους στη welterweight και τη lightweight, αλλά είναι πιο γνωστός για το γεγονός ότι στρίμωξε για τα καλά τον Χούλιο Σέσαρ Τσάβες, ίσως τον πιο αναγνωρίσιμο Μεξικανό πυγμάχο όλων των εποχών, για τους lineal τίτλους της welterweight αλλά και τη ζώνη της WBC, που είχε στην κατοχή του.

Οι δύο ήρθαν ισοπαλία, ο μεν Γουίτακερ έφτασε στο 32-1-1 (τελείωσε με 40 νίκες, 4 ήττες και μία ισοπαλία), ενώ ο Τσάβες υπέστη την πρώτη 'απώλεια' σε 88 παιχνίδια, αφού είχε μόνο νίκες. Ήταν τέτοια η αμφιβολία για το κατά πόσον άξιζε την ισοπαλία, που το Sports Illustrated είχε κυκλοφορήσει με τίτλο "Robbed", δηλαδή "Τον Έκλεψαν", αφού εκείνο το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου του 1993 στο 'Alamodome' του Σαν Αντόνιο, θεωρήθηκε ότι ο Γουίτακερ υπερτερούσε σε 9 από τους 12 γύρους.

Ο Μέιγουεδερ δεν υπήρξε στη θέση του Γουίτακερ, παρά μόνο ως ερασιτέχνης. Μετά από τη νίκη του στον προημιτελικό της κατηγορίας των 57 κιλών επί του Κουβανού Λορένσο Αραγκόν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, την πρώτη νίκη Αμερικανού πυγμάχου επί Κουβανού σε Αγώνες μετά από 20 χρόνια, δηλαδή από το 1976 και τη διοργάνωση του Μόντρεαλ, ο Μέιγουεδερ κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Βούλγαρο Σεραφίμ Τοντόροφ στον ημιτελικό. Ήταν τέτοια η ανωτερότητά του, που ο διαιτητής Χαμάς Χαφάζ Σούμαν σήκωσε το χέρι του στο τέλος, αν και νικητής ανακοινώθηκε ο Τοντόροφ.

Οι Αμερικανοί διαμαρτυρήθηκαν για το αποτέλεσμα, αναφέροντας ότι ο υπεύθυνος των κριτών, Βούλγαρος Εμίλ Γέτσεφ, τους επηρέασε για λογαριασμό του Τοντόροφ. Ο Μέιγουεδερ, όμως, αρκέστηκε στο χάλκινο μετάλλιο. Ο Τοντόροφ σε εκείνο το αγώνα παρατηρήθηκε 5 φορές για το ότι χαστούκισε τον αντίπαλό του, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις που ο Μέιγουεδερ δεν έπαιρνε πόντους για καθαρές γροθιές, ενώ ο Βούλγαρος έβλεπε τον... λογαριασμό του να μεγαλώνει, χωρίς καν να αγγίζει τον αντίπαλό του.

Ο αγώνας που έχασε

Όταν το τεχνικό τιμ του Μέιγουεδερ ερωτάται για το ποιος είναι ο πιο δύσκολος αγώνας που έδωσε ο απόλυτος σταρ των μικρότερων κατηγοριών στην καριέρα του, μιλάνε για την αναμέτρηση της 21ης Αυγούστου 2000 απέναντι στον Εμάνιουελ Ογκούστους, στο 'Combo Hall' του Ντιτρόιτ. Ο τελευταίος, ένας πρόσχαρος πυγμάχος, αγωνιζόταν χορεύοντας... καποέιρα και αυτό δεν είναι υπερβολή. Ο Ογκούστους δυσκόλεψε με το αλέγκρο στιλ και το γερό πηγούνι του τον Μέιγουεδερ.

Ωστόσο, ουδείς μιλάει για εκείνον τον αγώνα της 20ής Απριλίου 2002, με τον Χοσέ Λουίς Καστίγιο στο 'MGM Grand' της Νεβάδα. Ο Μεξικανός είναι 'σκυλί' και δεν έχει δώσει ακόμα τον πιο απογοητευτικό αγώνα της καριέρας του, με το μακαρίτη Ντιέγκο Κοράλες. Αυτός αργεί ακόμα. Οι δύο πυγμάχοι παίζουν για τις ζώνες της lightweight, lineal (δηλαδή την προοπτική να νικήσει ο διεκδικητής τον αδιαμφισβήτητο πρωταθλητή της κατηγορίας), της WBC και του διάσημου περιοδικού 'The Ring'. Ο Μέιγουεδερ δεν πέφτει κάτω, ωστόσο στη μέτρηση ο Καστίγιο βγαίνει νικητής, αφού σε αναλύσεις αργότερα τον δίνουν πάνω στους πόντους, 114-113. Του δίνουν 6 γύρους, με 2 ισόπαλους, κάτι που αφήνει στον αντίπαλό του 4 γύρους. Οι 6 γύροι βγάζουν σκορ 60-54, οι δύο ισόπαλοι 19-19 και οι 4 του Καστίγιο 35-40.

Υπάρχει και η αμφιλεγόμενη απόφαση του 8ου γύρου, όταν ο διαιτητής Βικ Ντράγκουλικ αφαιρεί έναν πόντο από τον Μεξικανό, εξαιτίας του κανονισμού των 10 δευτερολέπτων. Αυτός ο κανονισμός προβλέπει ποινή, σε περίπτωση που ένας πυγμάχος δεν επιστρέφει τα χτυπήματα. Ο Τζορτζ Φόρμαν, που σχολιάζει, δίνει πόντο στον διαιτητή, αλλά ο Λάρι Μέρτσαντ, που έχει δει τόσο μποξ ώστε να αναγνωρίζει πότε ένας διαιτητής χρησιμοποιεί έναν κανόνα κατά γράμμα προκειμένου να ωφελήσει, αναρωτιέται αν η εν λόγω τιμωρία είναι πολύ... επίσημη.

Στο τέλος, δεν τίθεται καν αυτό το ζήτημα. Στον 28ο αγώνα της καριέρας του, που ο Μέιγουεδερ είναι λιγότερο προετοιμασμένος από κάθε άλλον -όχι σε ό,τι αφορά στη φόρμα του, αλλά για τον πυγμάχο που επρόκειτο να αντιμετωπίσει- οι κριτές είναι πολύ γενναιόδωροι μαζί του. Ο Ανέκ Χονγκντονκάμ από την Ταϊλάνδη επιβραβεύει τον Αμερικανό με ένα ωραιότατο 116-111, ο Άγγλος Τζον Κιν και ο Τζέρι Ροθ από τη Νεβάδα δίνουν 115-111, για να πάρει ο 'Pretty Boy' τη νίκη και να διατηρήσει τις ζώνες του.

Ο Μέιγουεδερ, που νίκησε πολύ πιο εύκολα (ή απλώς νίκησε) τον Καστίγιο στο rematch του 'Mandalay Bay Events Center' στη Νεβάδα 8 μήνες αργότερα, στις 7 Δεκεμβρίου του 2002, όταν ο Μεξικανός δεν βρισκόταν βεβαίως στην ιδανική ψυχολογική και σωματική κατάσταση, δεν πλησίασε ξανά στο να χάσει περισσότερο από αυτόν τον αγώνα, που τώρα, βέβαια, παρά την ελλιπή αναφορά, θα μπορούσε να έχει αλλάξει την ιστορία της πυγμαχίας, αλλά κυρίως, τη δυναμική που ο σπουδαίος πυγμάχος έχει αυτήν τη στιγμή στο παγκόσμιο status quo του μποξ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK