H Σιμόν Μπάιλς 'κατέστρεψε' το αγώνισμα της δοκού

Η Σιμόν Μπάιλς έδωσε το όνομά της σε δύο ασκήσεις, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στουτγκάρδης. Αλλά η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει αντιρρήσεις για το ρίσκο που παίρνει πάνω στη δοκό ισορροπίας.

H Σιμόν Μπάιλς 'κατέστρεψε' το αγώνισμα της δοκού
Η Σιμόν Μπάιλς διασκεδάζει στη δοκό ισορροπίας στους προκριματικούς του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Γυμναστικής στη Στουτγκάρδη, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Μπορεί η Ελλάδα να έχει έννομο συμφέρον από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στη Στουτγκάρδη, αφού ο Λευτέρης Πετρούνιας θα λάβει μέρος στον τελικό των κρίκων το προσεχές Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, προκειμένου να πάρει ένα από τα τρία εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και πιθανώς ένα μετάλλιο, ωστόσο στους κύκλους της γυμναστικής το θέμα που έχει ενσκήψει είναι πόσο θα βαθμολογηθούν οι δύο ασκήσεις της Σιμόν Μπάιλς.

Στο σύνθετο ατομικό Γυναικών το Σάββατο (σ.σ. 5/10), η απίθανη Αμερικανίδα, 22 ετών, έκανε αυτό που όλος ο κόσμος της γυμναστικής περίμενε. Στις ασκήσεις εδάφους πραγματοποίησε το triple double και στη δοκό ισορροπίας το double double, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από γυμναστρια σε μεγάλη διοργάνωση. Ειδικά η δεύτερη άσκηση, όμως, ξεσήκωσε αντιπαράθεση, που έφτασε οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές να είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) και η Ομοσπονδία Γυμναστικής των ΗΠΑ.

Δεν κομίζονται γλαύκες στην Αθήνα με το να αποτυπωθεί ότι πρόκειται για τη μακράν καλύτερη γυμνάστρια στον κόσμο. Η Μπάιλς δήλωσε, μετά τη λήξη του προγράμματός της, ότι αυτό που ήθελε ήταν να τα πάει απλώς καλά, κάτι που όντως έγινε, με 59.432 πόντους, 2.266 περισσότερους από τη συμπατριώτισσά της, Σουνίσα Λι. Ούτως ή άλλως, όμως, το θέμα της πρόκρισης στο Τόκιο δεν επέσειε ανησυχία, αφού η Μπάιλς προκρίθηκε μέσω του ομαδικού, με τις ΗΠΑ να είναι πρώτες στον προκριματικό και την Κίνα με τη Ρωσία να ακολουθούν.

Αυτό που αναμενόταν περισσότερο, όμως, ήταν το πρόγραμμά της στις ασκήσεις εδάφους και τη δοκό ισορροπίας. Στο έδαφος, η Μπάιλς έχει κατοχυρωμένη στο όνομά της άσκηση από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2013, όταν στα 16 της πήρε το πρώτο από τα διαδοχικά χρυσά της στην Αμβέρσα, στη διοργάνωση που ξεκίνησε το νικηφόρο σερί της, το οποίο ακόμη δεν έχει διακοπεί.

Ήταν μία ανάποδη διπλή τούμπα με μία στροφή κατά την προσγείωση, κάτι που ως τότε δεν είχε ξαναγίνει. Η Μπάιλς το εμπλούτισε το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2019, κατά πολύ. Η πρώτη διαγώνια άσκησή της περιείχε δύο ανάποδα κατακόρυφα, με τρεις στροφές κατά τη διάρκεια της απογείωσης και εσωτερική προσγείωση, κοίταζε, δηλαδή, όταν έπεσε στο έδαφος, τον αγωνιστικό χώρο. Το είχε κάνει και στους Παναμερικανικούς της Λίμα, στο Περού, το καλοκαίρι, ωστόσο για να κατοχυρωθεί με το όνομα κάποιου γυμναστή η άσκηση, πρέπει να γίνει σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση, πάει να πει σε Παγκόσμιο και Ολυμπιακούς. Στην προσγείωση, το αριστερό πόδι της βγήκε από τα όρια του επιτρεπτού, ωστόσο η άσκηση είχε πραγματοποιηθεί και αυτό το λάθος είχε σημασία μόνο στους βαθμούς ποινής. Οπότε, η άσκηση πήρε το όνομα 'Biles II', καθώς είχε ήδη μία στο... λογαριασμό της στις ασκήσεις εδάφους.

Στη δοκό ισορροπίας, η Μπάιλς επιχείρησε και πέτυχε το double double. Δηλαδή δύο ανάποδα κατακόρυφα κατά την έξοδο, μαζί με προσγείωση μετά από δύο ολόκληρες στροφές στον αέρα. Κι αυτή η άσκηση θα πάρει το όνομά της. Έγινε και επισήμως σε μια σημαντική διοργάνωση. Το ζήτημα που διημείφθη, ωστόσο, είναι το εξής: οι ασκήσεις που κάνουν οι γυμναστές βαθμολογούνται με βάση το δείκτη δυσκολίας τους. Στόχος είναι να ‘πειράξουν’ τον CoP, δηλαδή τον Code of Points. Να ανεβάσουν το δείκτη δυσκολίας και να βαθμολογηθούν αναλόγως. Οι στροφές κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος δεν είναι διαδομένες στη γυναικεία γυμναστική. Για να μπορείς να κάνεις στροφή πρέπει να έχεις πάρει πολλή φόρα και να έχεις τόσο χρόνο στον αέρα ώστε να μπορέσεις να στρίψεις και ταυτοχρόνως να προσγειωθείς σε... όρθια θέση. Η Μπάιλς αυτήν τη στιγμή είναι η μόνη γυμνάστρια στον κόσμο που έχει αυτήν την ικανότητα, όταν έχουν προηγηθεί δύο ανάποδα κατακόρυφα.

Οι δύο στροφές στη δοκό ισορροπίας είναι εξωπραγματικές, διότι είναι τόσο λεπτή, που η φόρα που χρειάζεται η αθλήτρια για να προσγειωθεί με δύο στροφές αντιτίθεται στο χώρο που έχει ώστε να κινηθεί. Πώς να βρεις τη φόρα όταν δεν μπορείς να έχεις τα δύο πόδια δίπλα δίπλα; Είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει. Αλλά έγινε. Και τώρα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία, που ήξερε ότι η Μπάιλς επρόκειτο να 'καταστρέψει' το αγώνισμα της δοκού, μπήκε σε ένα από τα αγαπημένα της διλήμματα.

Η ιστορία της Όλγκα Κόρμπουτ στο Μόναχο, με τις απαγορευμένες ασκήσεις, είναι πια γνωστή. Η FIG τώρα δεν μπορεί να απαγορεύσει άσκηση, αφού ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, μπορεί μόνο να την βαθμολογήσει μέσω της λατινικής αλφάβητου. Η άσκηση με δείκτη δυσκολίας Α δίνει ένα δέκατο του πόντου. Στο έδαφος, η άσκηση της Μπάιλς μπήκε στην κατηγορία J, πραγματικά σπάνιο για να το πετύχει ένας αθλητής, ανεξαρτήτως φύλου. Αλλά στη δοκό ισορροπίας, η άσκηση που έκανε πήρε ένα H. Δηλαδή, δύο γράμματα πιο πριν.

Μπορεί να μην έχει υπάρξει επίπεδο δυσκολίας H ξανά στη δοκό, παρ’ όλα αυτά είναι πολλά τα προγράμματα που περιέχουν το G. Η διαφορά, δηλαδή, του ενός γράμματος, κάνει την αντίστοιχη στη βαθμολόγηση ανεπαίσθητη. Η Μπάιλς, έχοντας διαφοροποιήσει εαυτόν από τις υπόλοιπες γυμνάστριες, θέλει να μπορεί, μέσω αυτής της εξόδου, να διορθώσει κάποιο λάθος που έχει κάνει στη δοκό.

Αλλά η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν μπόρεσε να την ανταμείψει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Το σκεπτικό, όπως αποτυπώθηκε στην ανακοίνωσή της, ήταν η ασφάλεια των γυμναστριών, το ρίσκο και κάποιες τεχνικές κατευθύνσεις. “Καθήκον της Ομοσπονδίας είναι να εξασφαλίζει την ασφάλεια των γυμναστών παγκοσμίως και όχι να βασίζει τις αποφάσεις της αποκλειστικά και μόνο σε ένα γυμναστή”. Η Μπάιλς διαφώνησε ανοικτά με τη FIG: “Είμαι μια κατηγορία μόνη μου; Ναι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να με ανταμείψεις με αυτό. Θέλουν να κάνουμε όλο και πιο δύσκολες ασκήσεις και κάνουμε και τελικά δεν τις ανταμείβουν. Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο αυτό”.

Από την Ομοσπονδία των ΗΠΑ τέθηκαν ανοιχτά υπέρ της γυμνάστριάς τους, εκφράζοντας τη διαφωνία τους για την απόφαση. Στη Στουτγκάρδη, η Μπάιλς πιθανότατα θα πάρει το χρυσό μετάλλιο, φτάνοντας τα 21 συνολικά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (έχει 3 ασημένια και ισάριθμα χάλκινα), δύο λιγότερα από τον Ουκρανό Βιτάλι Σέρμπα (12-7-4). Ωστόσο, στόχος της είναι το δεύτερο διαδοχικό χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο ατομικό, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Θα ήταν εξαιρετικά δραματικό να κριθεί στη δοκό ισορροπίας και να το χάσει επειδή η άσκησή της δεν βαθμολογήθηκε με τη δυσκολία που έπρεπε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK