Ίγκα Σφιόντεκ: Η απόλυτη κυρίαρχος του Garros δεν ξέρει αν θέλει να παίξει επαγγελματικό τένις

Απέκλεισε την περυσινή φιναλίστ όπως και το Νο1 του ταμπλό. Θριάμβευσε επί του Νο4 στον τελικό και κατάκτησε τον τίτλο του Roland Garros χωρίς να χάσει σετ. Παρόλα αυτά η Ίγκα Σφιόντεκ δεν έχει κατασταλάξει αν θα αφήσει στην άκρη τις σπουδές για τη μόνιμη ενασχόλησή της με το τένις.

Η Έγκα Σφιόντεκ ξεσπά μετά τη νίκη της στον τελικό του Roland Garros
Η Έγκα Σφιόντεκ ξεσπά μετά τη νίκη της στον τελικό του Roland Garros AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA

Στο κυρίως ταμπλό του Roland Garros η Ίγκα Σφιόντεκ μπήκε ως το Νο54 του κόσμου με 1200 πόντους. Γεννημένη στις 31 Μαΐου του 2001 στη Βαρσοβία, η 19χρονη Πολωνή είχε να επιδείξει μονάχα επιτυχίες στο επίπεδο των νεανίδων. Φεύγει από το Παρίσι με το έπαθλο της θριαμβεύτριας, χάρη στο 2-0 (6-1, 6-4) επί της Αμερικανίδας Σοφία Κένιν και σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια ως χρηματική επιβράβευση της παραμυθένιας πορείας της μέχρι την κορυφή ενός τουρνουά major, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια θέση στην πρώτη 20άδα της παγκόσμιας κατάταξης, έξι μπροστά από τη Μαρία Σάκκαρη (που ανέβηκε μία). Ήταν πρώτο τρόπαιο της Πολωνίας σε grand slam. Ήταν μια ξεκάθαρα ροκ παρουσία που ακούει AC/DC και Guns 'n Roses, με αδιανόητη δύναμη στα χέρια - κληροδότημα του ολυμπιονίκη κωπηλάτη πατέρα της.

Η Σφιόντεκ εμφανίστηκε από το πουθενά σχεδόν για να κυριαρχήσει σε καθεμιά από τις προκλήσεις που συνάντησε στη διαδρομή της. Ήταν η νεότερη που τα κατάφερε σε τέτοιου επιπέδου διοργάνωση ύστερα από τα κατορθώματα της Σλόαν Στίβενς στο US Open του 2017. Χάρη στο επιβλητική παρουσία της (1.76), το επιθετικό στιλ και τα γερά χτυπήματα με το forehand, ήταν αυτή που ισοπέδωσε με 6-1, 6-2 τη Σιμόνα Χάλεπ (νο1 του ταμπλό ευνοημένη από την απόσυρση της ανήσυχης για τον κορονοϊό Μπάρτι, όπως έπραξε φοβούμενη και η Οσάκα) στον δ' γύρο, έχοντας προηγουμένως αποκλείσει την Τσέχα Βοντρουσόβα (περυσινή φιναλίστ), τη Σου-Βέι από την Κινεζική Ταϊπέι και την Καναδή Ενζενί Μπουσάρ. Όλες τους με 2-0.

Έχοντας πετάξει εκτός συνέχεια τη σπουδαία Ρουμάνα, τα διαδοχικά εμπόδια της Ιταλίδας Τρεβιζάν και της Αργεντινής Ποντορόσκα, που από τα προκριματικά είχαν φτάσει ως τα προημιτελικά και τα ημιτελικά αντίστοιχα, ήταν αντιστρόφως ανάλογου βαθμού δυσκολίας και δεν της έφραξαν το δρόμο για τον τελικό. Είχαν επίσης μεθυστικές επιτυχίες επί των Γκάουφ-Σάκκαρη-Μπέρτενς η πρώτη και Πουτιντσέβα, Σβιτόλινα η δεύτερη, ωστόσο ούτε η μία ούτε η άλλη εξέπεμψαν την ορμή της φορμαρισμένης Πολωνής που κλήθηκε να κάνει το τέλειο ματς απέναντι στο Νο4 του κόσμου και νικήτρια του Αυστριακού Όπεν, στη προ πανδημίας περίοδο.

Ένα μήνα πριν κλείσει τα 22 της η πολιτογραφημένη Αμερικανίδα, παρουσιάστηκε στο χώμα εξίσου αποτελεσματική και παρά τα σκαμπανεβάσματα που εμφάνιζε σε κάποια παιχνίδια της, έπαιρνε δύναμη από τα λάθη της και ανακάλυπτε με μοναδικό τρόπο τη συνταγή να ξεπερνά τον εαυτόν της. Χαρακτηριστικές οι προκρίσεις της επί της Μπόγκνταν και της Φερό, αφού είχε χάσει με κάτω τα χέρια το πρώτο σετ.

Κόντρα στον δαίμονα όμως, η 'Σόνια' από τη Μόσχα ήταν ανήμπορη ν' αντιδράσει αφού απώλεσε το πρώτο σετ με 6-4. Η Σφιόντεκ είχε ήδη τρία μπρέικ στο ενεργητικό της και άπλωνε την ανωτερότητά της στο κορτ. Όταν δε η Κένιν αντιμετώπισε πόνους στον οπίσθιο μηριαίο του ποδιού της, όπως σε όλο το τουρνουά, και ζήτησε ιατρική φροντίδα το έργο της εκπληκτικής Πολωνής απλουστεύτηκε, με αποτέλεσμα το 6-1 σε 31 λεπτά από την έναρξή του. Οι δυο τους είχαν συναντηθεί το 2016. Το 2-0 εκείνου του ραντεβού προοικονομούσε την έκβαση του νέου. Οι 25 έναντι των 10 winners απλώς το επιβεβαίωσαν.

Η 19χρονη είχε μόλις ολοκληρώσει μια συγκλονιστική πορεία χωρίς να χάσει σετ. Η τελευταία που είχε καταφέρει κάτι αντίστοιχο ήταν η Βελγίδα Ζιστέν Ενάν πριν από 13 χρόνια (2007). "Είμαι συγκλονισμένη. Ήμουν απλώς πνευματικά συνεπής και ήθελα μόνο να παίξω επιθετικά όπως στους προηγούμενους γύρους", υποστήριξε η Σφιόντεκ αμέσως μετά το θρίαμβό της. Μια Σφιόντεκ η οποία, τελειώνοντας τη βασική εκπαίδευση του λυκείου, δεν έχει κατασταλάξει αν το τένις θ' αποτελεί την προτεραιότητά της ή σε αυτή τη φάση θα προτιμήσει ν' αφιερωθεί στις σπουδές της. Μάλλον τώρα γνωρίζει. Μάλλον το κολέγιο θα πρέπει να περιμένει. Μάλλον...

Ο θηλυκός Λεβαντόφσκι του τένις είναι εδώ! Κι ας λατρεύει τον Ράφα Ναδάλ.


News 24/7

24MEDIA NETWORK