Η διαδρομή του Ημιμαραθωνίου και συμβουλές για τους δρομείς

Με χιλιάδες δρομείς θα πλημμυρίσει το κέντρο της Αθήνας την τελευταία μέρα του Μάρτη. Το πρωί της Κυριακής στις 9 θα δοθεί η εκκίνηση του 2ου Ημιμαραθωνίου με τη διαδρομή των 22 χιλιομέτρων να περιλαμβάνει κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η διαδρομή του Ημιμαραθωνίου και συμβουλές για τους δρομείς

Πανεπιστημίου, Σταδίου, Αμαλίας, Αλεξάνδρας, Πατησίων, Αρδηττού αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής του Ημιμαραθωνίου που αποτελεί πόλο έλξης για δρομείς από ολόκληρο τον κόσμο.

Η αφετηρία θα δοθεί στο Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή, στις 9 το πρωί, και ο τερματισμός θα γίνει στο Ζάππειο.

Πέρα από τον Ημιμαραθώνιο, θα πραγματοποιηθούν αγώνες 3 χιλιομέτρων, 5 χιλιομέτρων, καθώς και αγώνας ΑΜΕΑ και Special Olympics.

Η διαδρομή του 2ου Ημιμαραθωνίου

Η διαδρομή του Ημιμαραθωνίου και συμβουλές για τους δρομείς

Συμβουλές για τον Ημιμαραθώνιο

- Την παραμονή του αγώνα

Αποφύγετε την έντονη προπόνηση και ξεκουραστείτε από νωρίς της προηγούμενης ημέρας. Ετοιμάστε αποβραδίς τα απαραίτητα για τη συμμετοχή σας. Το δείπνο της προηγούμενης ημέρας θα πρέπει να είναι ελαφρύ και αναλογικά, πλούσιο σε υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες). Να μην ξεχάσετε την ενυδάτωσή σας, ιδιαίτερα, αν για την ημέρα του αγώνα προβλέπεται υψηλή για την εποχή θερμοκρασία.

Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη κατά τις προηγούμενες ημέρες.

- Την ημέρα του αγώνα

Μην τρέξετε αν δεν αισθάνεστε καλά, ακόμα και αν πρόκειται για κάτι που επιθυμείτε διακαώς και προετοιμαστήκατε γι αυτό σκληρά. Τα περισσότερα ιατρικά περιστατικά συμβαίνουν σε αθλητές οι οποίοι, παρόλο που δε αισθάνονται καλά, συμμετέχουν κανονικά, διότι δεν θέλουν να χάσουν το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός. Αν νιώθετε ότι έχετε πυρετό, εάν κάνετε εμετούς, αν έχετε διάρροια ή 2 πόνους στο στήθος, παρακαλούμε μην λάβετε μέρος σε κανένα αγώνα δρόμου. Να μην ρισκάρετε την υγεία σας.

Ντυθείτε με τα κατάλληλα ρούχα, ανάλογα με τον καιρό. Φορέστε παπούτσια που έχετε ξανατρέξει και γνωρίζετε ότι δεν θα σας δημιουργήσουν φουσκάλες στα πόδια σας.

Προγευματίστε μερικές ώρες πριν την ώρα εκκίνησης, πολύ ελαφρά, αποφεύγοντας τα λίπη.

Ξεκινήστε έγκαιρα από τον τόπο διαμονή σας για την Αφετηρία και αποφύγετε οτιδήποτε θα μπορούσε να σας δημιουργήσει stress.

Ξεκινήστε τον αγώνα σας καλά ενυδατωμένοι. Μέχρι μισή ώρα πριν τον αγώνα μπορείτε να καταναλώσετε 250ml νερό.

- Κατά τη διάρκεια του αγώνα

Να θυμάστε ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του αγώνα και κατ΄επέκταση της επιβάρυνσης του οργανισμού τόσο αυξάνεται η σημασία της σωστής και τακτικής ενυδάτωσης και της κατάλληλης τροφοδοσίας.

Να πίνετε τακτικά υγρά, αλλά να μην το παρακάνετε. Μην παίρνεται περισσότερα υγρά από αυτά που νιώθετε ότι χρειάζεστε. Να προτιμάτε τα σκευάσματα που έχετε ήδη δοκιμάσει σε άλλες διοργανώσεις ή στην καθημερινή σας προπόνηση.

Να προτιμάτε τα ρευστά και παχύρευστα σκευάσματα που αφομοιώνονται ευκολότερα από τον οργανισμό.

Τρέξτε ανάλογα με το επίπεδο της προετοιμασίας σας, ή τρέξτε χωρίς να πιέζεται τον εαυτό σας, ιδιαίτερα αν το επίπεδο της προετοιμασίας σας για τον αγώνα στον οποίο συμμετέχετε δεν είναι ικανοποιητικό.

Ακολουθήστε αυτή τη συμβουλή και το πιθανότερο είναι να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του αγώνα χωρίς να χρειαστείτε κάποια ιατρική βοήθεια. Ιατροί θα καλύψουν υγειονομικά τον αγώνα και εθελοντές θα βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής για να σας παρέχουν τη απαραίτητη βοήθεια αν την χρειαστείτε.

- Στον τερματισμό

Όταν τερματίσετε τον αγώνα, μη σταθείτε ακίνητοι. Συνεχίστε να περπατάτε, ειδικά αν αισθάνεστε ότι ζαλίζεστε και πιείτε αρκετά υγρά, ώστε να αναπληρώσετε αυτά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Πηγαίνετε στο χώρο που θα παραλάβετε τα πράγματά σας, όσο γίνεται πιο γρήγορα, πάρτε το σακίδιό σας και φορέστε στεγνά και ζεστά ρούχα. Στη συνέχεια, φροντίστε να πίνετε υγρά, αλλά με αργό ρυθμό. Φροντίστε να φάτε λίγο αργότερα, πάντα με τον ίδιο αργό ρυθμό. Μετά τον τερματισμό μην πιείτε μεγάλες ποσότητες νερού.

Αν, για οποιοδήποτε λόγο, αισθανθείτε ατονία, ζάλη, αδυναμία να κινηθείτε, αναζητήστε αμέσως το παρευρισκόμενο ιατρικό προσωπικό.

Το πρόγραμμα του Ημιμαραθωνίου, Κυριακή Μαρτίου 2013

- Λ. Αμαλίας, Πλατεία Συντάγματος

- 09:00 Εκκίνηση Ημιμαραθωνίου Αθήνας, Ολοκλήρωση Ημιμαραθωνίου: 12:10

- 09:10 Εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 3χλμ. WIND, Ολοκλήρωση Αγώνα Δρόμου 3χλμ. WIND: 09:50

- 10:45 Εκκίνηση Αγώνα ΑΜΕΑ & Special Olympics (600μ), Ολοκλήρωση Αγώνα ΑΜΕΑ & Special Olympics (600μ): 11:00.

- 11:45 Εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 5χλμ, Ολοκλήρωση Αγώνα Δρόμου 5χλμ: 13.00

* Οι δρομείς μπορούν να παραλάβουν το υλικό τους από το Γυμναστήριο Ι. Φωκιανός στο Κέντρο Εγγραφών Ημιμαραθωνίου Αθήνας, από τις 10:00 έως τις 20.00, την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Μαρτίου.

24MEDIA NETWORK