Η διπλή γιορτή του Στέφανου Τσιτσιπά στη Σανγκάη

Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Στέφανος Τσιτσιπάς νίκησε το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, τον Νόβακ Τζόκοβιτς, 2-1 σετ (6-3, 5-7, 3-6). Πριν καν παίξει αυτό το παιχνίδι, όμως, εξασφάλισε ότι θα βρίσκεται στο ATP Finals, ως ένας από τους 8 καλύτερους τενίστες του 2019, που θα γίνει στο Λονδίνο από τις 10 έως τις 17 Νοεμβρίου.

Η διπλή γιορτή του Στέφανου Τσιτσιπά στη Σανγκάη
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει τη νίκη επί του Νόβακ Τζόκοβιτς στα προημιτελικά του Σανγκάη Όπεν, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 AP PHOTO/ANDY WONG

Ο Ράφα Ναδάλ και ο Ρότζερ Φέντερερ δεν έχουν θετικό ρεκόρ επί του νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, στη Σανγκάη, μπορεί να είναι περήφανος ότι σε μονό αριθμό παιχνιδιών, που δεν είναι 1, έχει καταφέρει να νικήσει τον Σέρβο και νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Έλληνας τενίστας έχει νικήσει μπόλικους στο top-10, στο οποίο άλλωστε ανήκει, αλλά ποτέ δεν είχε νικήσει έναν τενίστα ο οποίος βρίσκεται στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Τζόκοβιτς μετρούσε 7 διαδοχικές νίκες στη Σανγκάη και εποφθαλμιούσε την 6η κατάκτηση του συγκεκριμένου Masters1000, το οποίο είναι περιττό να ειπωθεί ότι δίνει άφθονους πόντους στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο Τσιτσιπάς είχε κάθε λόγο να χαμογελάει στην πόλη της Κίνας, που συνεχίζει την... περιοδεία του. Μετά την παρουσία του στον τελικό του China Open (ήττα 1-2 από τον Ντόμινικ Τιμ) και την τελευταία νίκη του, στους '16' επί του Χούμπερτ Χουρκάζ, ο Έλληνας τενίστας εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο τουρνουά... crème de la crème όλων των Masters, το ΑΤΡ Finals, που κλείνει τη σεζόν στο μονό Ανδρών. Αυτό σημαίνει ότι, χωρίς να έχουν τελειώσει όλα τα χιλιάρια μέσα στη χρονιά, αφού υπάρχει ακόμα ένα στο Παρίσι, από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου, ο Τσιτσιπάς 'κλείδωσε' ότι βρίσκεται μέσα στους 8 καλύτερους τενίστες του 2019 υπό την έννοια της βαθμολογίας και ότι θα πάει στο τουρνουά που από τις 10 έως τις 17 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στο Λονδίνο και που μόνο τα Major είναι πάνω από αυτό σε αξία.

Αυτό, μάλιστα, ο Τσιτσιπάς δεν το γνώριζε μπαίνοντας για να παίξει με τον Τζόκοβιτς. Όμως, του το έκανε δώρο ο φανταστικός από το Γουίμπλεντον και μετά -και φιναλίστ του πρόσφατου US Open, για να προσφέρει έναν τελικό-έπος με τον Ναδάλ- Ρώσος Ντανιίλ Μεντβέντεφ, ο οποίος στον έτερο προημιτελικό νίκησε 2-0 σετ τον Ιταλό Φάμπιο Φονίνι, ο οποίος διεκδικούσε τη θέση του Τσιτσιπά. Όχι πια. Με τον Μεντβέντεφ θα παίξει, άλλωστε, το Σάββατο, για μία θέση στον τελικό του τουρνουά της ΑΤΡ1000.

Η προηγούμενη νίκη του Τσιτσιπά επί του Τζόκοβιτς είχε έρθει πάλι σε χιλιάρι, στο Rogers Cup του Μόντρεαλ πέρυσι, στις 10 Αυγούστου. Ήταν από εκείνες τις νίκες που, επειδή συνοδεύτηκαν με περισσότερες επιτυχίες και δεν απέμειναν αυτό που λέμε μία φορά σε όλη τη ζωή, έβαλαν τον Έλληνα τενίστα στην ελίτ του τένις, από την οποία, όπως φαίνεται και από όλη τη χρονιά του, εξαιρουμένου του διμήνου που τα βρήκε σκούρα και αυτό φάνηκε σε Γουίμπλεντον και US Open, δεν έχει βγει και ούτε πρόκειται. Τότε, ωστόσο, ο 'Νόλε' δεν ήταν νούμερο 1. Είχε, όμως, ένα καταπληκτικό διάστημα, με κορωνίδα την επικράτηση του Γουίμπλεντον 3 εβδομάδες πριν, κατά το οποίο οργάνωνε την ανατροπή του νούμερο 1, η οποία τελικά έγινε στις 5 Νοεμβρίου του 2018. Μία από τις ήττες σε αυτό το διάστημα ήρθαν κι από τον Τσιτσιπά.

Σε εκείνο το τουρνουά έφτασε στον τελικό, όπου έχασε από τον Ράφα Ναδάλ με 0-2, ενώ το αυτό συνέβη τον Μάιο του 2019, όταν έχασε 0-2 στη Μαδρίτη από τον Τζόκοβιτς στο χώμα, στη δεύτερη αναμέτρησή τους. Τώρα έχει την ευκαιρία, μόνο που απέναντί του, στον ημιτελικό του Σαββάτου, θα βρεθεί ο πιο φορμαρισμένος τενίστας αυτήν τη στιγμή. Ο Μεντβέντεφ έπαιξε τον πρώτο τελικό του ΑΤΡ1000 στο Μόντρεαλ φέτος, αντικαθιστώντας τον Τσιτσιπά, και έχασε, επίσης, από τον Ναδάλ. Όμως έγινε ο 3ος τενίστας στην ιστορία που έπαιξε σε 4 διαδοχικούς τελικούς, δηλαδή στην Ουάσινγκτον, το Μόντρεαλ, το Σινσινάτι, στο οποίο νίκησε για πρώτη φορά ένα τουρνουά χιλιάρι, αλλά και το US Open. Η παρέα του είναι εκλεκτή: Ιβάν Λεντλ και Άντρε Άγκασι. Κατάφερε, δε, να κατακτήσει και το Όπεν της Αγίας Πετρούπολης, αυτήν τη φορά νικώντας τον Μπόρνα Τσόριτς. Αυτό σημαίνει ότι οι 3 ήττες που έχει κάνει μετά το Γουίμπλεντον είναι όλες σε τελικούς και προφανώς δεν είναι αμελητέος αντίπαλος για τον Τσιτσιπά. Άλλωστε, αυτήν τη στιγμή είναι στο νούμερο 4 του κόσμου, δηλαδή από πάνω του στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο Τσιτσιπάς, δε, έκανε με τη σειρά του ένα δώρο στον Ναδάλ, που η Δευτέρα θα τον βρει στο νούμερο 2 της παγκόσμιας κατάταξης, πολύ κοντά, όμως, στον Σέρβο, μιας και ο Τζόκοβιτς, με την αποτυχία του να φτάσει στα ημιτελικά της Σανγκάης, πλέον προηγείται 1.280 πόντους του Ισπανού. Η αντεπίθεση του Έλληνα τενίστα, μετά το 1ο χαμένο σετ, ενορχηστρώθηκε από επιθετικά χτυπήματα και ανεβάσματα στο φιλέ, έναν τρόπο που του επιτρέπουν να χρησιμοποιεί οι αναμφίβολες ικανότητές του. Ο Τσιτσιπάς περίμενε υπομονετικά για το μπρέικ, που έγινε τελικά στο 6-5 του 2ου σετ και του επέτρεψε ακαριαία να ισοφαρίσει το παιχνίδι. Ο ίδιος, άλλωστε, κράτησε το σερβίς του σε όλη τη διάρκεια του ματς, πριν το 2ου γκέιμ του 1ου σετ, στο οποίο μπήκε σχετικά χαλαρά. 

Όταν έφτασε το παιχνίδι στο 3ο σετ, ο Τσιτσιπάς άπλωσε στο κορτ όλο το ρεπερτόριό του: διαγώνιους forehand winners ή ακόμα και ευθείς, όταν ο Τζόκοβιτς βιαζόταν να τρέξει σε μία πλευρά του δικού του μέρους στο κορτ, αλλά και χτυπήματα που του επέτρεπαν να ανεβαίνει και να παίζει δυναμικά βόλεϊ. Ο Τζόκοβιτς, σεσημασμένος για τις επιστροφές που του επιτρέπουν να παίζει ακόμα ένα χτύπημα, δεν άντεξε την... ιπποδύναμη του Έλληνα τενίστα και βρέθηκε στα σκοινιά.

Τώρα ο Τσιτσιπάς αντιμετωπίζει έναν τενίστα ψηλότερο από εκείνον, ο οποίος βασίζεται στο μεθοδικό παιχνίδι του, έχει ανάλογη ισορροπία ώστε να μπορεί να παίζει και να βγάζει χτυπήματα που αντιστοιχούν σε χαμηλότερου ύψους αθλητή και ψάχνει τον τρίτο τελικό του σε ΑΤΡ 1000, ακριβώς, δηλαδή, εκείνον που αναζητά κι ο Μεντβέντεφ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK