Η επιστροφή του Μάικ Τάισον στο ρινγκ μυρίζει καταστροφή

Ο Μάικ Τάισον έχει φορέσει ξανά τα γάντια του μποξ και ανεβάζει στο Instagram στιγμιότυπα από τις προπονήσεις, όπου -κυριολεκτικά- ματώνει. Σύντομα, είναι πιθανό να τον δούμε ξανά στο ρινγκ, σε έναν κανονικό αγώνα μποξ. Μπορεί να αντέξει όμως ένας 53χρονος βετεράνος στους ρυθμούς της σύγχρονης πυγμαχίας;

O Μάικ Τάισον σε εμφάνιση του στο τουρνουά τένις US OPEN (2018).
O Μάικ Τάισον σε εμφάνιση του στο τουρνουά τένις US OPEN (2018). AP IMAGES

Πώς θα ήταν αν ο Μάικλ Τζόρνταν επέστρεφε σήμερα, στα 57, σε μια ομάδα μπάσκετ; Αυτό το παράδειγμα δείχνει κολοσσιαίο και ίσως είναι δύσκολο ακόμα και να το επεξεργαστούμε, όποτε θα το αφήσουμε στην άκρη. Πώς θα ήταν αν ένας αθλητής της εγχώριας πραγματικότητας, πχ, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης ή ο Γιώργος Σιγάλας, μας ανακοίνωνε την επιστροφή του στη δράση του σύγχρονου μπάσκετ; Θα ήταν σίγουρα, από επικοινωνιακής πλευράς, ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός. Θα μπορούσε όμως ένας οποιοσδήποτε βετεράνος, που βρίσκεται μπροστά στην 5η δεκαετία της ζωής του (ή τη διανύει ήδη), να αντέξει σε φουλ αγωνιστικό ρυθμό την επιστροφή στο αγαπημένο -ομαδικό ή ατομικό- σπορ του; Ο Μάικ Τάισον έχει φορέσει ήδη τα γάντια της πυγμαχίας και προπονείται, αναμένοντας τον αντίπαλο που θα έχει το θάρρος να παλέψει μαζί του. Ακόμα κι ο Ντόναλντ Τραμπ θα πανηγύριζε με αυτήν την είδηση.

Ο Αμερικανός δήλωσε πρόσφατα στο Facebook Gaming: "Νιώθω ασταμάτητος τώρα. Οι θεοί του πολέμου έχουν ξυπνήσει ξανά το σώμα μου. Έχουν πυροδοτήσει το Εγώ μου και μου ζητούν να πάω ξανά σε πόλεμο".

Ο Τάισον δεν έχει κρύψει πως 'ζει' για την πυγμαχία, πώς δεν έχει περάσει μέρα χωρίς να ακούει τα ίδια καμπανάκια του ρινγκ και τις ίδιες φωνές από τις θρυλικές μάχες που βίωσε ως ξεκάθαρος νικητής. Ανέκαθεν προκαλούσε σε sparring τον θάνατο. Η ερώτηση που προκύπτει είναι η εξής: μπορεί ο σημερινός Τάισον να σταθεί αξιοπρεπώς πάνω στο ρινγκ;

Ο Ραφάελ Κορντέιρο, ο γυμναστής που κρατάει τα γάντια στο video απόσπασμα που βλέπουμε παραπάνω, δήλωσε στο BBC πως αυτές οι προπονήσεις δεν θυμίζουν 53χρονο βετεράνο, αλλά έναν αθλητή που έχει την ίδια δύναμη, την ίδια ταχύτητα, το ίδιο πείσμα με έναν 20άρη! Ο αντίλογος, όμως, έρχεται από τον Στιβ Μπανς, δημοσιογράφο του ESPN με πολυετή εμπειρία στην πυγμαχία. Ο Μπανς, στο ίδιο δημοσίευμα, δήλωσε: "Μπορώ να βρω εκατοντάδες νέους που σήμερα θα μπορούσαν να νικήσουν με ευκολία τον Τάισον. Εκτός αν επιχειρήσει να παλέψει με κάποιον συνομήλικό του, όπου μετά το 1ο λεπτό της αναμέτρησης, θα σέρνονται κι οι δυο. Ένας τέτοιος αγώνας θα ήταν απαίσιος".

Γιατί ο Τάισον δεν θα τα καταφέρει, σύμφωνα με τον έμπειρο δημοσιογράφο; "Είναι ένα συναίσθημα που οι πυγμάχοι το νιώθουν για πρώτη φορά στα 24 ή στα 34 τους. Το ότι δεν αντέχουν πια την πίεση της αγωνιστικής δράσης. Όσο περισσότερο ένας βετεράνος ζει έξω από το ρινγκ, τόσο πιο εύκολα ξεχνάει αυτό το συναίσθημα. Ο Τάισον μπορεί να προπονηθεί σκληρά στο γυμναστήριο, να έχει δίπλα του έναν γυμναστή που να τον κάνει να δείχνει σε καλή κατάσταση με τα γάντια, αλλά σας διαβεβαιώνω πως έπειτα από ένα λεπτό πάνω στο ρινγκ, θα έχει και πάλι την αντοχή ενός 53χρονου άντρα. Το μποξ δεν είναι παιχνίδι, είναι ένα σοβαρό άθλημα".

Ο Τάισον πάντως θα συνεχίσει να προπονείται σκληρά, καθώς ο άλλοτε άσπονδος αντίπαλός του Εβάντερ Χόλιφιλντ επίσης έχει φορέσει ξανά τα γάντια της πυγμαχίας, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να αγωνιστεί σε φιλανθρωπικού χαρακτήρα αναμέτρηση. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK