Η Γιουλιμάρ Ρόχας απέχει 7 εκατοστά από το άπιαστο

Το πρώτο από τα δύο παγκόσμια ρεκόρ που κυνηγούσε η άλτρια από τη Βενεζουέλα καταρρίφθηκε. Τα 15μ50 της Κράβετς νιώθουν την απειλή.

Η Γιουλιμάρ Ρόχας απέχει 7 εκατοστά από το άπιαστο
Η Γιουλιμάρ Ρόχας μετά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα AP PHOTO/NARIMAN EL-MOFTY

Ένας μεγάλος αριθμός από τα παγκόσμια ρεκόρ στα στιβικά αγωνίσματα των γυναικών είναι στοιχειά που δεν ξορκίζονται με το χρόνο. Αερικά που ταξιδεύουν από μίτινγκ σε μίτινγκ και απλώνουν ένα δίχτυ εγκλωβισμού όποιας απόπειρας εξελίσσεται για την κατάρριψή τους.

Το 10.49 και το 21.34 της Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ στα 100 και στα 200 μέτρα κρατά από τους Ολυμπιακούς της Σεούλ (1988). Το 47.60 της Μαρίτα Κοχ στα 400 αντιστέκεται από το 1985. Το 1:53.28 της Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα στο 800άρι στέκεται αγέρωχο από το 1983. Τα 2μ09 της Στέφκα Κονσταντίνοβα στο ύψος είναι ασφαλή από το 1987. Όπως και τα 7μ52 της Γκαλίνα Τσιστιάκοβα. Τα 76.80 της Γκαμπριέλε Ράινς στον δίσκο παραμένουν άπιαστα από το 1988, δίπλα στα 22μ63 της Νατάλια Λισοβσκάγια στη σφαίρα. Τα περισσότερα δηλαδή από αθλήτριες του πρώην ανατολικού μπλοκ (ΕΣΣΔ, Ανατολική Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Βουλγαρία).

Μονάχα το 15μ50 της Ινέσα Κράβετς στο τριπλούν αρχίζει να τρέμει ύστερα από 25 χρόνια! Η -53χρονη σήμερα- Ουκρανή είχε 'πετάξει' εκείνο το αυγουστιάτικο απόγευμα του 1995 στο Γκέτεμποργκ κι έκτοτε καμία αντίπαλός της ή διάδοχός της δεν κατόρθωσε να την γκρεμίσει από την κορυφή του αγωνίσματος. Πέρασαν οι Κουβανές Αλντάμα και Σαβίνιε, η Ρωσίδα Λεμπέντεβα, η δικιά μας Πηγή Δεβετζή, η Ετονέ από το Καμερούν και η Κολομβιανή Ιμπάργκουεν. Αθλήτριες που είχαν όλα τα στοιχεία να την ξεπεράσουν. Ούτε μία όμως δεν έφτασε όσο μακριά έχει καταφέρει πια η Γιουλιμάρ Ρόχας από τη Βενεζουέλα.

Η Γιουλιμάρ Ρόχας φωτογραφίζεται μπροστά από το παγκόσμιο ρεκόρ
Η Γιουλιμάρ Ρόχας φωτογραφίζεται μπροστά από το παγκόσμιο ρεκόρ AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Η 24χρονη άλτρια από το Καράκας, δύο φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και προηγουμένως 'αργυρή' ολυμπιονίκης στο Ρίο ντε Τζανέιρο είναι η πιο αναγνωρίσιμη των ημερών της, επιδιώκει δε να γίνει η δημοφιλέστερη όλων των εποχών. Πριν από το ταξίδι στην Ισπανία για το μίτινγκ 'Villa de Madrid 2020' είχε ήδη ένα άλμα στα 15μ41. Κι άλλα πολλά κάτω απ' αυτό το όριο.

Στην ισπανική πρωτεύουσα έμελλε να ξεπεράσει τον εαυτό της. Αν και είχαν προηγηθεί 5 άλματα, είχε περίσσια ενέργεια. Όταν ήρθε η ώρα της, πήρε τη φόρα της, έτρεξε καλά, πάτησε με δύναμη και προσγειώθηκε στα 15μ43. Επίδοση που καλύτερή της δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στον κλειστό στίβο. Το προηγούμενο παγκόσμιο ανήκε στην Λεμπέντεβα με 15μ36. Πέρασε πλέον στο παρελθόν. Όπως στην ντουλάπα θέλει η σπουδαία Βενεζουελανή να κλείσει το άλμα της Κράβετς. Δεν είναι μακριά, μόλις 7 εκατοστά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK