Η ιστορία της τοιχογραφίας του Σουμάχερ σε παιδικό νοσοκομείο του Σαράγεβο

Μια συγκλονιστική ιστορία κρύβει η τοιχογραφία του Μίκαελ Σουμάχερ σε παιδικό νοσοκομείο του Σαράγεβο, με την εικόνα να γίνεται ξανά viral την ημέρα των 53ων γενεθλίων του θρυλικού Γερμανού οδηγού.

Η ιστορία της τοιχογραφίας του Σουμάχερ σε παιδικό νοσοκομείο του Σαράγεβο
AP

To 1996, σε μια περίοδο εύθραυστης μεταπολεμικής ειρήνης και με τις φρικτές επιπτώσεις του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, ο Μίκαελ Σουμάχερ συνόδευσε μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σαράγεβο - όπου, στο διάστημα που ακολούθησε, συνέβαλλε στην αποκατάσταση ενός πληγέντος νοσοκομείου παίδων.

Ανήμερα των 53ων γενεθλίων του Μίκαελ Σουμάχερ (3/01), κι ενώ ο θρύλος της Formula 1 εξακολουθεί να δίνει τη σκληρή του μάχη για να επανέλθει μετά τον τραυματισμό του στο κεφάλι το Δεκέμβριο του 2013, ο Βόσνιος καλλιτέχνης Μπέντζαμιν Σέντζιτς αποκάλυψε μια εντυπωσιακή προσωπογραφία του Γερμανού σε έναν από τους τοίχους του νοσοκομείου που ο ίδιος είχε βοηθήσει να αποκατασταθεί.

Ήταν μία από τις πολλές επισκέψεις του Γερμανού στο Σαράγεβο, για την παροχή βοήθειας στα μικρότερα και πιο αθώα θύματα του εμφύλιου σπαραγμού, και όσων ακολούθησαν μετά το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Και μία από τις πολλές ανθρωπιστικές δράσεις του "Σούμι" που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας -τουλάχιστον όσο τους άρμοζε-, πιθανότατα κατ' επιθυμίαν και του ίδιου.

Πέραν της διανομής αγαθών πρώτης ανάγκης στα παιδιά του Σεράγεβο, ο Σουμάχερ επισκέφτηκε νοσοκομεία της πόλης και σε πολλές περιπτώσεις κάλυψε τα έξοδα των χειρουργείων παιδιών που είχαν πέσει θύματα ναρκών, διοργάνωσε φιλανθρωπικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες, χρηματοδότησε την ανακατασκευή κατεστραμμένων οικιών και σε όλες τις περιπτώσεις υποστήριζε μόνο και μόνο με την παρουσία του τα πληγέντα παιδιά - και όχι μόνο αυτά.

Φυσικά η σημερινή ημερομηνία της αποκάλυψής του έργου του Μπέντζαμιν Σέντζιτς μόνο τυχαία δεν είναι. Την ίδια στιγμή, είναι πολλοί οι κάτοικοι της πόλης που ζητούν να πάρει το όνομα του Γερμανού επτάκις πρωταθλητή της F1 μια μεγάλη λεωφόρος που οδηγεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαράγεβο, κοντά στο νοσοκομείο.

Το Μάιο του 2014, λίγους μήνες μετά το ατύχημα που ακόμη κρατά καθηλωμένο τον «Σούμι», το καντούνι του Σεράγεβο επέδωσε στον Σουμάχερ, μέσω της γερμανικής πρεσβείας στη Βοσνία, τον τίτλο του «επίτιμου πολίτη» - ανανγωρίζοντας την καθοριστική βοήθεια του μεγάλου πρωταθλητή στους πληγέντες από τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο.

Η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε: «Μετά τον πόλεμο ο Μίκαελ Σουμάχερ οργάνωσε και χρηματοδότησε με δική του πρωτοβουλία τη νοσηλεία τραυματισμένων παιδιών, επιδεικνύονταν εξαιρετική αφοσίωση στον ανθρωπιστικό τομέα και στην κατανόηση μεταξύ των λαών».

24MEDIA NETWORK