Η Κατερίνα Στεφανίδη φυλάει την καλύτερη επίδοση για την Ντόχα

Κανονικά, με την κυριαρχία της στις Βρυξέλλες, η Κατερίνα Στεφανίδη έπρεπε να ανακηρυχθεί επίτιμη ευρωβουλευτής.

Η Κατερίνα Στεφανίδη ίπταται σε προσπάθειά της στο τουρνουά άλμα επί κοντώ για το Diamond League που διεξήχθη στο 'Κινγκ Μποντουέν' των Βρυξελλών, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019
Η Κατερίνα Στεφανίδη ίπταται σε προσπάθειά της στο τουρνουά άλμα επί κοντώ για το Diamond League που διεξήχθη στο 'Κινγκ Μποντουέν' των Βρυξελλών, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 AP PHOTO/VIRGINIA MAYO

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου, που αρχίζει στην Ντόχα του Κατάρ στις 27 Σεπτεμβρίου είναι το κεράκι στην ούτως ή άλλως λαχταριστή τούρτα της υστεροφημίας της Κατερίνας Στεφανίδη. Στο σύγχρονα αχανές Κατάρ, η Ελληνίδα άλτρια του επί κοντώ θα προσπαθήσει να γίνει η 3η αθλήτρια που κατακτά 2ο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση. Το έκαναν η Στέισι Ντραγκίλα στη Σεβίλλη το 1999 και στο Έντμοντον το 2001, η Γελένα Ισινμπάιεβα στο Ελσίνκι το 2005 και στην Οσάκα το 2007. Αυτό. Η Ρωσίδα, δε, επειδή ήθελε να διαχωρίσει εαυτόν από τις υπόλοιπες άλτριες, το πέτυχε και 3η φορά, το 2013 στη Μόσχα, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που ελπιδοφόρα θα απασχολήσει από τον επόμενο ολυμπιακό κύκλο, δηλαδή από τα μέσα Αυγούστου 2020 κι έπειτα.

Η Στεφανίδη, βεβαίως, στην ούγια δεν έχει ανάγκη να μπλέκει στα δημοσιογραφικά και στατιστικά τερτίπια. Στόχος του αθλητή ποτέ δεν είναι το μετάλλιο αυτό καθαυτό, αλλά να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος σε μία μεγάλη διοργάνωση. Ο στίβος είναι ο βασιλιάς των σπορ και ο αθλητής παίζει μπροστά του τη φλογέρα: αν ο βασιλιάς συγκινηθεί, του χαρίζει το κεφάλι και τον γεμίζει με δώρα. Αν όχι, ο πόνος της απώλειας μπορεί να είναι απροσμέτρητος.

Εν πάση περιπτώσει, όμως, η Στεφανίδη τώρα βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα. Στις Βρυξέλλες, δε, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, τυγχάνει να είναι κυρίαρχη από το 2016 και έπειτα. Τέσσερις διαδοχικές επικρατήσεις σε Diamond League δεν έχουν ξαναματαγίνει. Η Γερμανίδα Ζίλκε Σπίγκελμπουργκ είχε 3, από το 2011 έως το 2013, οπότε η Ελληνίδα την προσπέρασε. Η Στεφανίδη ακολούθησε εν αρχή τον δρόμο της Νικόλ Κυριακοπούλου, που είχε νικήσει το 2015, οπότε η τελευταία 5ετία είναι αμιγώς ελληνική κι έτσι δικαιολογούνται οι selfie που βγάζει ο Αλέξης Γεωργούλης έξω από το Ευρωκοινοβούλιο.

Το Diamond League είναι ουδόλως αμελητέα διοργάνωση. Προσφέρει στον αθλητή το... ευ ζην, ενώ πλειστάκις έχουν γίνει σε αυτήν παγκόσμια, ευρωπαϊκά, αλλά και ατομικά ρεκόρ. Σε αρκετές περιπτώσεις, είναι το παλκοσένικο που εμφανίζονται οι νέοι σταρ του στίβου. Η Στεφανίδη έκανε έναν καθαρό αγώνα την Παρασκευή, ισοφαρίζοντας την καλύτερη φετινή επίδοσή της, στα 4,83μ., αφού πέρασε τον πήχη με την 1η προσπάθεια. Το ίδιο είχε συμβεί τρις πρωτύτερα, τόσο στα 4,63μ. όσο και στα 4,70μ. και τα 4,77μ. Στα 4,88μ., οι δύο προσπάθειές της ήταν άκυρες, αλλά και η ίδια η Ελληνίδα αθλήτρια δεν ήθελε να φέρει τον εαυτό της στα άκρα, διακινδυνεύοντας οτιδήποτε θα μπορούσε να αποδειχθεί ζημιογόνο. Η σύνεση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη.

Η Στεφανίδη φτάνει, σε 3 εβδομάδες, στο πικ μίας αρκετά προσοδοφόρας χρονιάς. Η 'χρυσή' ολυμπιονίκης του 2016 στο Ρίο είχε νικήσει στον αγώνα στο πλαίσιο του Γκραν Πρι στις 18 Μαΐου στη Σανγκάη, με επίδοση στα 4,72μ., αλλά και στο Μπέρμιγχαμ, στις 18 Αυγούστου, με άλμα στα 4,75μ. Αυτήν τη στιγμή της απομένει το event της προσεχούς Δευτέρας, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όταν η Ευρώπη θα ανταμώσει με τις ΗΠΑ, μία αναμέτρηση που είναι της... μοδός σε πολλά σπορ, έστω και παραλλακτικά. Από εκεί και ύστερα, θα έχει περίπου 18 μέρες ώστε να φορμαριστεί για τον προκριματικό της 27ης Σεπτεμβρίου στο 'Καλίφα Στέιντιουμ'.

Η επαναφορά στην ακολουθία που προτάσσουν τα κατορθώματα πρέπει να εμφανιστεί αντί επιλόγου. Δεν είναι ευσεβής πόθος η επικράτηση στην Ντόχα, με βάση τον τελευταίο αγώνα της, μια και ο κανόνας "είσαι τόσο καλός, όσο το τελευταίο παιχνίδι σου", δεν παρεκκλίνει από την περίπτωση. Η Στεφανίδη είναι η τελευταία πρωταθλήτρια Ευρώπης, το 2016 στο Άμστερνταμ και το 2018 στο Βερολίνο, η τελευταία παγκόσμια πρωταθλήτρια, το 2017 στο Λονδίνο και η τελευταία χρυσή ολυμπιονίκης, το 2016 στο Ρίο.

Η Κατερίνα Στεφανίδη ίπταται σε προσπάθειά της στο τουρνουά άλμα επί κοντώ για το Diamond League που διεξήχθη στο 'Κινγκ Μποντουέν' των Βρυξελλών, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019
Η Κατερίνα Στεφανίδη ίπταται σε προσπάθειά της στο τουρνουά άλμα επί κοντώ για το Diamond League που διεξήχθη στο 'Κινγκ Μποντουέν' των Βρυξελλών, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 AP PHOTO/VIRGINIA MAYO

Βρίσκεται, ούτως ειπείν, στον δρόμο για να κάνει ό,τι μόνο η 'τσαρίνα' του επί κοντώ έχει κάνει. Η Ισινμπάιεβα είχε κατακτήσει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο, τα χρυσά το 2005 και το 2007 στα Παγκόσμια των Ελσίνκι και Οσάκα, αλλά και την 1η θέση στο Ευρωπαϊκό του 2006 στο Γκέτεμποργκ. Και μπορεί να μοιάζει ακόμη η κορυφή του Έβερεστ, που στην τελική προσφάτως κατακτήθηκε από Ελληνίδα, αλλά το συναίσθημα ότι βρίσκεται η Στεφανίδη επί ποδός και... χειρός της σπουδαίας 'Ίσι', μόνο απόλαυση μπορεί να φέρνει. Στο Κατάρ δεν διακυβεύεται ένα διαμάντι, όπως αυτό που στις Βρυξέλλες κατορθώνει και παίρνει επί 4ετία, αλλά ένα σεντούκι με πολύτιμα κοσμήματα, που θα διευρύνουν τη θέση της ως μίας από τις κορυφαίες αθλήτριες στίβου όλων των εποχών παγκοσμίως.

Ασχέτως αποτελέσματος, η αναμονή, αυτό που τώρα βιώνεται, είναι απολύτως και εντελώς συναρπαστική.

News 24/7

24MEDIA NETWORK