Η κολοσσιαία συμφωνία Airbnb-ΔΟΕ αλλάζει το μέλλον των Αγώνων

Ένα αστρονομικό deal 500 εκατομμυρίων δολαρίων, μια συνεργασία που θα δημιουργήσει χιλιάδες hosts στις τοποθεσίες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα ξενοδοχεία πια, είναι passé.

Ο Τόμας Μπαχ απευθύνει λόγο προς την διοργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020.
Ο Τόμας Μπαχ απευθύνει λόγο προς την διοργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 KOJI/SASHAHARA

Το Airbnb σήμερα, είναι ο απόλυτος βασιλιάς της οικονομίας διαμοιρασμού, μια υπηρεσία που μετατρέπει κάθε είδους ακίνητο σε κατάλυμα για τον τουρίστα, τον επαγγελματία, τον άνθρωπο που αναζητά μια προσιτή και άνετα λύση διαμονής σε ένα νησί, μια πόλη, μια ξένη χώρα, ένα οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Το Airbnb έχει κατηγορηθεί πως 'σκοτώνει' το local χρώμα μιας γειτονιάς, μετατρέποντας τις πολυκατοικίες σε ξενοδοχεία και εκτοξεύοντας τις τιμές των ενοικιαστηρίων 'στο Θεό'. Από την άλλη, έχει γίνει ένα σωτήριο εισόδημα για χιλιάδες οικογένειες, μέσω της τουριστικής αξιοποίησης διαθέσιμων ακινήτων. Όλα τα παραπάνω μοιάζουν να έχουν ελάχιστη αξία μπροστά στη νέα, κολοσσιαία συμφωνία που ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με την Airbnb, ένα deal που δίνει νέο κύρος στο πολυδιαφημισμένο Online marketplace ακινήτων.

Ο συν-ιδρυτής του Airbnb  Μπράιαν Τσέσκι σε ομιλία του στο Σαν Φρανσίσκο για το λανσάρισμα του προγράμματος Plus.
Ο συν-ιδρυτής του Airbnb Μπράιαν Τσέσκι σε ομιλία του στο Σαν Φρανσίσκο για το λανσάρισμα του προγράμματος Plus. AP PHOTO/ERIC RISBER

Πρόκειται για μια συμφωνία συνεργασίας διάρκειας εννέα ετών, ένα χορηγικό deal ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, που στοχεύει να ωφελήσει τόσο τις πόλεις υποδοχής, τους θεατές και τους φιλάθλους, όσο και τους ίδιους τους αθλητές. Στόχος αυτής της συμφωνίας, είναι να δημιουργηθούν ταξιδιωτικές επιλογές και να γίνουν διαθέσιμα καταλύματα προσιτού κόστους για τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, τα οποία θα περιορίζουν σημαντικά την ανάγκη κατασκευής υποδομών στέγασης και θα παράγουν έσοδα για τους οικοδεσπότες και τις κοινότητες τους. Με τη συνεργασία της ΔΟΕ, θα δοθεί έμφαση και στην προώθηση καταλυμάτων που θα υποστηρίζουν την προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρίες ή άλλες ανάγκες.

Ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της ΔΟΕ, δήλωσε:"Αυτή η καινοτόμος συνεργασία υπογραμμίζει το στρατηγικό μας στόχο να διασφαλίσουμε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του μέλλοντος θα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμοι και θα αφήνουν θετικό αντίκτυπο στις κοινωνίες των πόλεων που τους διοργανώνουν. Με την υποστήριξη της Airbnb, θα αναπτύξουμε νέους ευκαιρίες ώστε οι αθλητές σε όλο τον κόσμο να διασφαλίσουν ροές κέρδους μέσω της προώθησης αθλητικών δραστηριοτήτων και Ολυμπιακών αξιών".

Στεκόμαστε στην τελευταία αναφορά του Τόμας Μπαχ, που αποτελεί εισαγωγή στο λανσάρισμα της Airbnb Olympian Experience, μια νέα υπηρεσία που θα διαμορφώσουν από κοινού ΔΟΕ και Airbnb με σκοπό να δοθούν ευκαιρίες κέρδους σε αθλητές. Πρόκειται για μια υπηρεσία θα που θα δίνει τη δυνατότητα σε θεατές/τουρίστες να προπονηθούν μαζί με έναν αθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων ή να συν-ταξιδέψουν μαζί του και να ζήσουν από κοντά την εμπειρία του σε μια νέα πόλη. Η λειτουργία αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2020, ενώ προηγουμένως θα έχουν διεξαχθεί σχετικά εκπαιδευτικά σεμινάρια σε αθλητές που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην πλατφόρμα Airbnb Experiences.

Η 'Olympian Experience' που υπόσχεται η συνεργασία ΔΟΕ-Airbnb είναι όντως μια εμπειρία Ολυμπιακών Αγώνων; Το να τοποθετείται η εμπειρία της προετοιμασίας ενός αθλητή Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα πλαίσιο ελεύθερης αγοράς, το να μετατρέπεται ο αθλητής σε μια εκδοχή 'ξεναγού' του εκάστοτε τουρίστα που θα συνοδεύει, είναι κάτι που ταιριάζει στους Αγώνες, παραμονές της δεκαετίας του 2020; Σίγουρα κόσμος κινείται μπροστά, κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τεχνοφοβικά την εξέλιξη και την καινοτομία. Παρ' όλα αυτά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αξίζουν το δικό τους αυτόνομο κάδρο εντός των ανθρωπίνων κοινωνιών, μακριά από την σκληρή, ελεύθερη αγορά του σύγχρονου τουρισμού. Πώς ορίζεται αυτό το κάδρο;

Η πνευματική, εκπαιδευτική και πολιτισμική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων όμως, είναι και αυτή που προσδιορίζει τη συνοχή και τη μελλοντική πορεία του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή αναγνωρίζεται διεθνώς η ανάγκη διατήρησης και διάδοσης των αξιών του Ολυμπιακού Πνεύματος που θεμελιώνουν τη σύγχρονη Ολυμπιακή φιλοσοφία και παιδεία και συγκροτούν τον ισχυρότερο πνευματικό δεσμό του αθλητισμού με τις κοινωνίες. (Πηγή: Το Ολυμπιακό Πνεύμα)

News 24/7

24MEDIA NETWORK