Η Μπιάνκα Αντρεέσκου έχει ενώσει όλα τα σπορ του Καναδά

Ο Στιβ Νας τις έστειλε ευχές, πριν το προημιτελικό παιχνίδι του US Open. Η προπονήτρια που την έκανε άλλη αθλήτρια είναι εξαδέλφη του Ντιντιέ Ντεσάμπ, η Σερίνα Ουίλιαμς την αποκαλεί “old soul” και πολλές άλλες τενίστριες 'αφεντικό'. Μέσα σε ένα χρόνο η 19χρονη Μπιάνκα Αντρεέσκου βρέθηκε από το Νο208 στο Νο15. Ας τη γνωρίσουμε.

Η Μπιάνκα Αντρεέσκου πέρυσι, τέτοια εποχή ήταν στο Νο208. Την προσεχή Δευτέρα θα τη βρεις στο Νο15 της παγκόσμιας κατάταξης.
Η Μπιάνκα Αντρεέσκου πέρυσι, τέτοια εποχή ήταν στο Νο208. Την προσεχή Δευτέρα θα τη βρεις στο Νο15 της παγκόσμιας κατάταξης. AP PHOTO/SETH WENIG

Όταν η Μπιάνκα Αντρεέσκου δεν είναι σε court, είναι κυρίως στο γυμναστήριο, εν τούτοις πάντα θα βρει χρόνο να ζήσει και λίγο σαν μια κλασική 19χρονη (πάντα το link στο όνομα, να δεις το λογαριασμό της στο Instagram). Όταν είναι σε court δεν θυμίζει σε τίποτα μια τυπική κοπέλα 19 χρόνων. Αυτό είναι κάτι που έχουν πει όσες την έχουν αντιμετωπίσει φέτος. Μια χρονιά που σκαρφάλωσε από το Νο107 του κόσμου στο Νο15, με προοπτική να μπει την επόμενη εβδομάδα στο ΤΟΡ10. Αλλά ας το πάρουμε το θέμα, με μια χρονική σειρά.

 Η Αντρεέσκου δεν είχε προτέρα εμπειρία από αγώνες του κυρίως ταμπλό σε US Open, πριν το φετινό. Γενικότερα, δεν έχει χάσει το λογαριασμό των Grands Slam στα οποία έχει παραστεί. Mε το 3-6, 6-2, 6-3 επί της 23χρονης Ελίζ Μερτένς (Νο26 στην παγκόσμια κατάταξη), η 19χρονη Καναδή κέρδισε την πρόκριση της στους ημιτελικούς. Πριν τον πιο σημαντικό αγώνα της καριέρας της, μέχρι τον επόμενο είχε ένα μήνυμα. Από τον Στιβ Νας.

Την ενημέρωσε πως τη θαυμάζει για το πνεύμα της και τη μαχητικότητα της. Ο θρύλος του παγκοσμίου μπάσκετ προστέθηκε στη λίστα των θαυμαστών της Αντρεέσκου, στην οποία ανήκει και η Σερίνα Ουίλιαμς. Η νεαρά θα διεκδικήσει το δικαίωμα στον τελικό, εναντίον της 22χρονης Ελβετής, Μπελίντα Μπένσιτς. Θα τη βρεις στο Νο12 του κόσμου. Θα τη βρεις και στους τίτλους των κειμένων που ανέφεραν πώς έμεινε εκτός τουρνουά η Ναόμι Οζάκα. Την κέρδισε η Μπένσιτς και την έστειλε στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης, με τον 23χρονη Αυστραλή Άσλεϊ Μπάρτι να καταλαμβάνει μέχρι νεοτέρας την κορυφή -επισήμως από την προσεχή Δευτέρα. Αλλά ας επιστρέψουμε στην Μπιάνκα, την πρώτη έφηβη (να θυμίσω πως στην άλλη ακτή του Ατλαντικού η ενηλικίωση είναι στα 21) που έχει φτάσει τόσο μακριά στο US Open, μετά την Καρολίν Βοζνιάκι, η οποία μετείχε στον τελικό του 2009.

Πέρυσι, τέτοια εποχή ήταν στο Νο208 του κόσμου και είχε αποκλειστεί από τα προκριματικά του US Open “υποφέροντας από ενοχλήσεις στη μέση”. Μπήκε στο 2019 ως το Νο107 του πλανήτη. Πλέον συμπληρώνει το ΤΟΡ15. Μεσολάβησαν νίκες όπως αυτές επί της Βοζνιάκι, τις Βίνους Ουίλιαμς, της Τσιμπούλκοβα, της Κέρμπερ, της Πλισκοβά, της Σβιτολίνα. Δεν άφησε και καμία είναι η αλήθεια. Μέσα στο 2019 έχει μετρήσει 31 νίκες σε 35 αγώνες -τους 16 στα τρία σετ. Τον Μάρτιο πήρε το Indian Wells και τον περασμένο μήνα έγινε η πρώτη Καναδά -σε 50 χρόνια- που κατέκτησε το Rogers Cup. Είναι και η πρώτη εκπρόσωπος του Καναδά (σε άνδρες και γυναίκες) που έπαιξε στους '8' του US Open, μετά την Πατρίτσια Ι-Μπουλέ, το 1992.

Με τον πατέρα της

Το όνομα της δεν σε πείθει ότι είναι από τον Μπακάκο (αν δεν τον θυμάσαι, δεν έχεις 'κλείσει' τα 30 -κάτι που δεν είναι κακό) του Μόντρεαλ. Ή του Οντάριο. Λοιπόν, η Μπιάνκα γεννήθηκε στο Μισισάουγκα -του Οντάριο, των 721.599 κατοίκων- όπου είχαν πάει οι Ρουμάνοι γονείς της, για δουλειά. Για την ακρίβεια, ο πατέρας της Νίκου (μηχανικός στο επάγγελμα), είχε δεχθεί μια πρόταση μετά την αποφοίτηση του από το Transilvania University του Μπρασόβ (βλ. πόλη του κόμη Δράκουλα), πήρε τη σύζυγο του, Mαρία και πήγαν στον Καναδά. Εκεί λοιπόν, απέκτησαν την Μπιάνκα. Όταν 'έκλεισε' η μικρή τα 6, η οικογένεια επέστρεψε στη Ρουμανία για να δει τους δικούς της ανθρώπους. Τότε ήταν που η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας γνώρισε το τένις. Δηλαδή, κατέληξε σε αυτό αφού δοκίμασε το ποδόσφαιρο, το πατινάζ, την κολύμβηση και την ενόργανη. Ο πρώτος της προπονητής ήταν ένας φίλος του πατέρα της, ο Gabriel Hristache. Ο γιος του ήταν ο τύπος με τον οποίον έκανε προπονήσεις η Μπιάνκα.

H μητέρα της με το σκύλο της οικογενείας, στο φετινό US Open

Όπως είχε πει η μητέρα της στο ProSport, το καλοκαίρι 2017 μετά την πρόκριση της κόρης της στο κυρίως ταμπλό του Ουίμπλετον -ήταν η πρώτη της εμφάνιση σε Grand Slam των 'μεγάλων'- “ο Gabri προσπάθησε να την κάνει αριστερόχειρα, αλλά εκείνη προτιμούσε να παίζει με το δεξί. Κέρδισε το πρώτο μεγάλο τουρνουά, όταν ήταν 13, στη Γαλλία”. Ήταν το Petits As, το μεγαλύτερο τουρνουά για ηλικίες έως 14 χρόνων.

“Η δεύτερη πιο σημαντική στιγμή ήταν όταν πήρε το 'orange bowl' (τουρνουά για ηλικίες έως 17 και έως 19 χρόνων, που διεξάγεται στη Φλόριντα) για δεύτερη σερί χρονιά. Τότε είπα 'μπορεί να τα καταφέρει'”. Τότε η κόρη της έγινε μια εκ των καλύτερων τριών νεανίδων του κόσμου. Δεν είχε 'κλείσει' τα 15.

Με την επιστροφή της φαμίλιας στον Καναδά, η μικρή ξημεροβραδιαζόταν στο Ontario Racquet Club του Μισισάουγκα και μάλλον κάτι έκανε καλά, αν κρίνεις από το γεγονός ότι στα 14 την κάλεσαν στο Εθνικό Κέντρο Προπονήσεων, στο Τορόντο. “Δεν τέθηκε ποτέ θέμα να εκπροσωπεί τη Ρουμανία, γιατί ο Καναδάς είναι η χώρα που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ταλέντα στο τένις και κάνει καλύτερη δουλειά”. Από τον Μίλος Ράονιτς, τον Ντένις Σαπαλόβ κλπ, κλπ. “Το σύστημα που 'χει ο Καναδάς για τη βελτίωση των ταλέντων από όλον τον κόσμο είναι μοναδικό. Η ομοσπονδία προσφέρει τεράστια στήριξη -μη ξεχνάμε πως το τένις είναι πολύ ακριβό σπορ, χρειαζόμασταν 250.000 δολάρια το χρόνο- και η οργάνωση είναι άρτια. Ως γονιός που θέλεις να δεις το παιδί σου να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, μπορείς να φτάσεις -οικονομικά- μέχρι ένα σημείο. Η ομοσπονδία του Καναδά το συνεχίζει από εκεί, αν το παιδί έχει ταλέντο και αποτελέσματα. Ο Καναδάς είναι πολυπολιτισμική χώρα. Όλοι έχουν έλθει από κάπου αλλού. Ήταν το τέλειο περιβάλλον για την Μπιάνκα”. Στις αρχές του 2015 ξεκίνησε να δουλεύει με την Nathalie Tauziat, Γαλλία βετεράνο, η οποία είχε φτάσει έως το Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης (το 2000) και στον τελικό του Ουίμπλετον, το 1998.

Fun Fact: η Τοζιά είναι εξαδέλφη του Ντιντιέ Ντεσάμπ, εθνικού κόουτς των 'τρικολόρ' στο ποδόσφαιρο από το 2012.

Στα 17 η 'Βibi' -αυτό είναι το παρατσούκλι της-  ήταν μια από τις τρεις έφηβες που βρίσκονταν στο Τορ 200 της WTA. "Η συνεργασία με την Τοζιά ήταν ευλογία για εμένα” είχε ομολογήσει στο Tennis Canada η Μπιάνκα “είναι πολύ καλή, έχει χιούμορ, έχει ενέργεια και ενδιαφέρεται για εμένα. Ήλθε κοντά μου για να με βοηθήσει να βελτιώσω το παιχνίδι μου, σε όλους τους τομείς. Από την αρχή ένιωσα πως έχουμε τέλεια επικοινωνία”. Από την αρχή είχε στην προπονήτρια της πως το είδωλο της είναι η Σιμόνα Χάλεπ, των επίσης ρουμανικών ριζών. “Λατρεύω την αποφασιστικότητα που έχει, όταν παίζει”, είχε πει.

Η μητέρα της που είναι πάντα στο πλευρό της (“δοκίμασα να μη βλέπω τα παιχνίδια της, γιατί είχα τεράστιο άγχος, αλλά δεν κέρδισα κάτι. Εννοώ πάλι αγχωνόμουν. Οπότε επέλεξα να είμαι κοντά της”) ενημέρωσε από τότε πως το σπλάχνο της δεν νιώθει. Για την ακρίβεια είπε ότι “έχω περισσότερο άγχος από εκείνη, πριν τα ματς”. Αυτό δεν ήταν κάτι που έγινε χωρίς προσπάθεια. Βλέπεις μεταξύ πολλών άλλων, η Μπιάνκα κάνει και διαλογισμό για να μπορεί να ελέγχει τον εαυτό της, τις πιο δύσκολες ώρες.

Δεν εγκαταλείπει ποτέ

Το στιλ της έχει περιγραφεί από μεγάλα media του σπορ ως 'διασκεδαστικό για να το βλέπεις', με συνδυασμό κινήσεων και δύναμης. Η θρυλική Μαρτίνα Ναβρατίλοβα έχει πει για την Καναδή πως 'όλοι ξέρουν να χτυπούν την μπάλα. Όταν όμως, δίνεις κάτι διαφορετικό στο παιχνίδι είναι που γίνεται η διαφορά και η Αντρεέσκου προσφέρει πολλά διαφορετικά. Έχει την ποικιλία κινήσεων της Χίγκινς, με μεγαλύτερη δύναμη”. Το Tennis.com είχε γράψει πέρυσι πως “η Μπιάνκα διαθέτει ικανότητες από αυτές που δεν διδάσκονται”. Χρησιμοποιεί όλους τους τρόπους και όλες τις γωνίες, ώστε να εκθέσει τις αδυναμίες των γυναικών που 'χει απέναντι της. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι πως δεν εγκαταλείπει ποτέ. Δεν κάνει πολλά λάθη, είναι καλή στο τρέξιμο και όσο περνά η ώρα τα σερβίς της γίνονται καλύτερα.

Μετά την πρόκριση στους ημιτελικούς του US Open ομολόγησε πως δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που ζει φέτος. Ζήτησε και να την τσιμπήσουν, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν ονειρεύεται. Εξυπακούεται πως δεν θα παρουσιαστεί στον ημιτελικό για τη χαρά της συμμετοχής. “Μου αρέσει αυτή η πρόκριση. Κάποιοι αθλητές φοβούνται τις μεγάλες 'σκηνές'. Για εμένα αποτελούν κίνητρο. Θέλω να απολαύσω τη διαδικασία και αν παίξω το παιχνίδι μου, ξέρω ότι δεν μπορεί να με νικήσει καμία”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK