Η Ναόμι Οσάκα έχει αποκαθηλώσει ήδη τη Σερένα Γουίλιαμς από παντού

Η Ναόμι Οσάκα κατέκτησε το Αυστραλιανό Όπεν 2021 και μπορεί να έχει μόλις 4 major στην κατοχή της, όμως βρίσκεται ήδη πάνω από την άλλοτε απλησίαστη Σερένα Γουίλιαμς, τόσο αγωνιστικά, όσο και εμπορικά.

Η Ναόμι Οσάκα πανηγυρίζει την κατάκτηση του Αυστραλιανού Όπεν 2021 στον τελικό με την Τζένιφερ Μπρέιντι στη 'Ροντ Λέιβερ Αρένα', Μελβούρνη | Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021
Η Ναόμι Οσάκα πανηγυρίζει την κατάκτηση του Αυστραλιανού Όπεν 2021 στον τελικό με την Τζένιφερ Μπρέιντι στη 'Ροντ Λέιβερ Αρένα', Μελβούρνη | Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021 © 2021 HAMISH BLAIR/ASSOCIATED PRESS

Η Ναόμι Οσάκα δεν βρίσκεται στο νο1 της παγκόσμιας κατάταξης της WTA. Η Σερένα Γουίλιαμς είναι εκτός top-10. Κι όμως, για πολλούς λόγους, αυτές οι δύο τενίστριες είναι οι κορυφαίες του σπορ αυτήν τη στιγμή. Αλλά η 39χρονη Αμερικανίδα δεν είναι η κορυφαία εκ των δύο πλέον.

Η αποκαθήλωση έχει γίνει πολύ πριν από τη νίκη της 23χρονης Γιαπωνέζας (που διαμένει από τα 3 στις ΗΠΑ και έχει πατέρα από την Αϊτή) στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν με 6-4 6-3 κόντρα στην Τζένιφερ Μπρέιντι. Η Οσάκα ήταν το απόλυτο φαβορί, κάτι που φανέρωσε και η λήξη του τελικού μέσα σε 77 λεπτά. Ο πραγματικός τελικός έμοιαζε να είναι ο ημιτελικός της Οσάκα κόντρα στη Γουίλιαμς, που είχε την ίδια έκβαση: 6-3 6-4.

Η 4η κατάκτηση ενός Major από την Οσάκα (2 στην Αυστραλία, άλλα τόσα στις ΗΠΑ) απέχει παρασάγγας από τη συγκομιδή της Γουίλιαμς. Με 23 τίτλους και 7 μόνο στην Αυστραλία (ρεκόρ στην Open Era), η Αμερικανίδα απέχει μόνο ένα major από τη Μάργκαρετ Κορτ, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας από το 1973. Μόνο που η Γουίλιαμς δεν δείχνει ικανή να βρει αυτό το τρόπαιο που τη χωρίζει από ακόμα μια αδιανόητη διάκριση.

Τα τελευταία 4 χρόνια, ύστερα από τη νίκη στη 'Ροντ Λέιβερ Αρένα' το 2017, δεν έχει κατακτήσει κάποιο major. Σε αυτό το χρονικό διάστημα μεσολάβησαν τραυματισμοί, εγκυμοσύνη, επιλόχειος κατάθλιψη και πολλοί λόγοι που τη 'φρέναραν'. Σε ένα βαθμό κι η ηλικία, όμως για τη φυσιολογία του κορμιού της δεν είναι ο απόλυτος ανασταλτικός παράγοντας για την αποχή από τους τίτλους. Εξάλλου, σε ηλικία 39,5 έφτασε στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν.

Το δεδομένο είναι ότι αγωνιστικά η Γουίλιαμς δεν είναι ο ανίκητος 'μπαμπούλας' που επισκίαζε το τουρ μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Πιθανότατα το αντιλήφθηκε κι η ίδια, όταν αποχώρησε με δάκρυα από τη συνέντευξη Τύπου ύστερα απ' την ήττα της στον ημιτελικό. Οι φήμες για την απόσυρσή της από τη δράση είχαν 'φουντώσει', η ενέργειά της αυτή απλά έριξε... λάδι στη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, η Οσάκα βελτιώνεται, αρχίζει να κυριαρχεί. Πριν από δύο χρόνια βρισκόταν στην κορυφή της κατάταξης της WTA, ενώ τώρα με τη νίκη της από την 3η θέση ανέβηκε στη 2η. Μπορεί να μην έχει προσπεράσει την Άσλεϊ Μπάρτι στο ranking, όμως είναι εκεί, κυριαρχώντας σε Αυστραλία και ΗΠΑ. Αν διορθώσει και την παρουσία της σε Ρολάν Γκαρός και Γουίμπλεντον, όπου δεν έχει φτάσει πιο μακριά από τον 3ο γύρο, τότε θα αυξήσει κατακόρυφα τη συγκομιδή της. Το περιθώριο υπάρχει, το ταλέντο υπάρχει. Προς το παρόν, έχει υποσκελίσει τη Γουίλιαμς στο κορτ, με 3-2 νίκες, εκ των οποίων οι δύο σε Major (η προηγούμενη στον τελικό του US Open 2018). Αλλά και εκτός...

Η εμπορική διαφαινόμενη προσπέραση της Οσάκα

Σε αγωνιστικό επίπεδο η Οσάκα μοιάζει να βρίσκεται πάνω από τη Γουίλιαμς. Όμως η Γιαπωνέζα πρωταθλήτρια ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο κι εκτός κορτ, κάτι που φαντάζει εξίσου εντυπωσιακό. Η Γουίλιαμς αποτελεί εδώ και χρόνια την crème de la crème του τένις γυναικών σε εμπορικό επίπεδο, όμως ετοιμάζεται να χάσει κι εδώ τα 'ηνία'.

Σύμφωνα με τη GlobalData, η εμπορική αξία της Γουίλιαμς και των 18 χορηγικών συμφωνιών που βρίσκονται σε ισχύ το 2021 ανέρχεται σε 25.600.000 ευρώ. Η Οσάκα είναι το νο2 της σχετικής λίστας, με συμφωνίες που αγγίζουν τα 22.300.000, ένα ποσό πολύ κοντά σε αυτό της Γουίλιαμς.

Η Σερένα Γουίλιαμς συγχαίρει τη Νάομι Οσάκα για τη νίκη της στον ημιτελικό του Αυστραλιανού Όπεν 2021 στη 'Ροντ Λέιβερ Αρένα', Μελβούρνη | Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021
Η Σερένα Γουίλιαμς συγχαίρει τη Νάομι Οσάκα για τη νίκη της στον ημιτελικό του Αυστραλιανού Όπεν 2021 στη 'Ροντ Λέιβερ Αρένα', Μελβούρνη | Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 © 2021 ANDY BROWNBILL/ASSOCIATED PRESS


"Το τένις αυτήν τη στιγμή συνιστά τον πιο λαμπερό τομέα του αθλητισμού γυναικών, όσον αφορά τις χορηγίες, με 122 συμφωνίες συνολικού ύψους 80.200.000 για τις 13 κορυφαίες τενίστριες φέτος", εξήγησε ο αθλητικός αναλυτής της εταιρίας, Πάτρικ Κιντς.

Το πλεονέκτημα της Οσάκα που την καθιστά άκρως εμπορικό brand είναι η διπλή εθνικότητά της. Η νεαρή πρωταθλήτρια μπορεί να διεισδύσει στην αγορά τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ιαπωνίας, ενώ το γεγονός ότι έχει κατακτήσει 4 major σε τόσο μικρή ηλικία προσελκύει τις εταιρίες που θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους μαζί της. Η Γουίλιαμς διαθέτει ακόμα τα χρόνια παρουσίας και επιτυχιών στη 'φαρέτρα' της, όμως σε εμπορικό επίπεδο είναι θέμα μηνών να την προσπεράσει η Οσάκα, ακόμα κι αν η Αμερικανίδα συνεχίσει να αγωνίζεται. Η αποκαθήλωση έχει ολοκληρωθεί, σε κάθε επίπεδο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK