Η παρουσίαση του Λονδίνου
Οπως κάθε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και το Λονδίνο έχει πλούσια ιστορία που ουσιαστικά αρχίζει το 43 μχ όταν στην περιοχή όπου βρίσκεται το Σίτι χτίστηκε ο πρώτος οικισμός από τους Ρωμαίους. Διαβάστε για την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ιστορία
Οπως κάθε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και το Λονδίνο έχει πλούσια ιστορία που ουσιαστικά αρχίζει το 43 μχ όταν στην περιοχή όπου βρίσκεται το Σίτι χτίστηκε ο πρώτος οικισμός από τους Ρωμαίους.
Εκτοτε το Λονδίνο πέρασε από τα ρωμαϊκά χέρια σ’ αυτά των Βίκινγκ για να βρεθεί στην…αγκαλιά των Αγγλοσαξώνων και να ακμάσει (οικονομικά τουλάχιστον) κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα. Ετσι ο πληθυσμός του αυξήθηκε ραγδαία το 1300 περίπου και έφτασε τα 100.00 άτομα.
Η επιδημία της πανούκλας εξαφάνισε σχεδόν το 1/3 των κατοίκων του ενώ το 1666 έλαβε χώρα η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου που κατέστρεψε ολοσχερώς πολλά σημεία της πόλης.
Με την άνθιση της αγγλικής αυτοκρατορίας η εμπορική δραστηριότητα της οποίας εκτινόταν σε όλες τις θάλασσες της οικουμένης, το Λονδίνο απέκτησε μερικά από τα χαρακτηριστικά που διατηρεί ακόμα και τώρα (μαζικότητα κτλ). Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 1925 λογιζόταν ως η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου η οποία μάλιστα φιλοξένησε και τον πρώτο μητροπολιτικό σιδηρόδρομο.
Τον προηγούμενο αιώνα, και ιδιαίτερα μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το Λονδίνο φιλοξενεί όλες τις σύγχρονες τάσεις για τον πολιτισμό και τις τέχνες και γίνεται ένα από τα επίκεντρα της επαναστατικότητας των νέων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60.
Χοάνη πολιτισμών και ανθρώπων
Με την εκβιομηχάνιση του 19 του αιώνα, το Λονδίνο άρχισε να φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μεταναστών, ντόπιων και ξένων. Ακόμα και πριν από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αριθμούσε 8,5 εκατομμύρια πληθυσμό.
Η ανάπτυξή του ήταν ραγδαία ακόμη και μέχρι τις ημέρες μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1991 έως το 2001 στο Λονδίνο έφτασαν 726000 μετανάστες έτσι ώστε η αγγλική πρωτεύουσα να γίνει η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ευρώπης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.
Στο Λονδίνο ζουν σήμερα περίπου 250.000 Ινδοί, 122.000 Πολωνοί και 107.000 υπήκοοι Μπακλαντές. Ακόμη και η κυπριακή κοινότητα έχει σημαντικό μερίδιο στο πληθυσμό του Λονδίνου με περίπου 50000 ψυχές.
Το… περίφημο κλίμα
Η μουντάδα του Λονδίνου έχει περιγραφεί εκατομμύρια φορές από τους επισκέπτες του με εντελώς διαφορετικά χρώματα. Αλλοι την βρίσκουν ρομαντική (μαζί με τις βόλτες στον Τάμεση) και ενδιαφέρουσα, άλλη πληκτική και καταθλιπτική. Εξαρτάται από ποια οπτική γωνία το βλέπει ο καθένας.
Ο παγετός απλώνεται στους δρόμους περίπου δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η βροχή πέφτει κατά κόρον (όχι πάντως περισσότερες φορές από ότι στη Ρώμη για παράδειγμα) και το καλοκαίρι είναι ζεστό (για τα αγγλικά δεδομένα).
Η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 24 βαθμούς τους καλοκαιρινούς μήνες και ελάχιστες ημέρες ξεπερνάει τους 30. Οταν το καλοκαίρι του 2003 το θερμόμετρο έμεινε κολλημένο πάνω από τους 30 βαθμούς για 14 συνεχόμενες ημέρες, το Λονδίνο έζησε έναν από τους φονικότερους καύσωνες της ιστορίας του.
Μετρό για… Οσκαρ
Το Λονδίνο μπορεί να καυχηθεί ότι έφερε στην ευρωπαϊκή κουλτούρα τη συνήθεια του μετρό, ανακουφιστική για τα εκατομμύρια των κατοίκων του. Απέκτησε την πρώτη γραμμή μόλις… 137 χρόνια νωρίτερα από την Αθήνα (1863) ενώ σήμερα το όλο σύστημα (δαιδαλώδες, πολύ δύσκολο να το συγκρατήσει στην ολότητά του ακόμη και ένας γνήσιος Λονδρέζος) αριθμεί 270 σταθμούς.
Καθημερινώς γίνονται πάνω από τρία εκατομμύρια μετακινήσεις ενώ ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το μετρό (υπόγειες αλλά και υπέργειες γραμμές) υπέστη λίφτινγκ αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Λονδίνο, όχι άδικα, θεωρείται η πρωτεύουσα με την πιο εξυπηρετική δημόσια συγκοινωνία στην Ευρώπη.
Ακόμα και τα περίφημα κόκκινα λεωφορεία του Λονδίνου κινούνται 24 ώρες το 24ωρο και φτάνουν τις 6 εκατομμύρια μετακινήσεις κάθε μέρα. Είναι απολύτως φιλικά για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όχι μόνο γι’ αυτούς που κυκλοφορούν με αναπηρικό καροτσάκι αλλά και και γι’ αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ή ακοής.
Ναός της σύγχρονης μουσικής
Θέλετε ποπ; Θέλετε πάνκ; Χέβι Μέταλ; Τζαζ; Το Λονδίνο μπορεί να ικανοποιήσει κάθε μουσικό γούστο. Οχι μόνο τώρα, τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια συμβαίνει αυτό.
Κάθε γκρουπ ή μουσικός που σέβεται τον εαυτό του επιθυμεί να παίξει κάποια στιγμή σε κάποιο από τα φημισμένα κλαμπ του Λονδίνου, όπως το Χάμερσμιθ ή το Μαρκί κάτι που φυσικά έχουν κάνει μεγάλα ονόματα του παρελθόντος όπως ο Ελτον Τζον, οι Queen, οι Led Zepellin, οι Rolling Stones, οι Police και οι Cure.
Από το Λονδίνο άρχισε το μεγάλο κίνημα του πανκ κατά τη δεκαετία του 70 με τους Sex Pistols και τους Clash, από εκεί και το New Wave of British Heavy Metal που έφερε στον αφρό τους διαχρονικούς Iron Maiden (του φανατικού οπαδού της Ουέστ Χαμ, Στιβ Χάρις).
Και φυσικά τα σπορ
Ως προς τα σπορ και ακόμη περισσότερο το ποδόσφαιρο, όσοι διαβάζετε αυτό το site γνωρίζετε καλά ότι το Λονδίνο είναι μία από τις αθλητικές μητροπόλεις της Ευρώπης.
Στην αγγλική πρωτεύουσα εδρεύουν οι Αρσεναλ, Τσέλσι, Φόυλαμ, ΚΠΡ, Τότεναμ και Ουέστ Χαμ, εκεί θα συναντήσει κανείς το αναινισμένο (από τα θεμέλια) Ουέμπλεϊ, εκεί διοργανώνεται ένα από τα ιστορικότερα τουρνουά τένις του κόσμου, το φημισμένο Ουίμπλεντον, εκεί διεξάγεται ένας από τους πιο ιστορικούς μαραθώνιους δρόμους.
Το Λονδίνο φιλοξενεί για τρίτη φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1908 και το 1948.
Η ελληνική πινελιά
Το πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του ελληνικου κράτους υπογράφηκε στο Λονδίνο στις 3 Φεβρουαρίου του 1830. Οπως αναφέρουν οι πηγές, ήταν η πρώτη διπλωματική πράξγη που αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος με σύνορα τους ποταμούς Αχελώο και Σπερχειό.