Η πιο εξοντωτική ποινή σε πιλότο επιβλήθηκε για ξηλωμένο προφυλακτήρα

Ποινή μεγαλύτερη της αποβολής για 15 χρόνια δεν έχει επιβληθεί ποτέ άλλοτε από τη FIA. Βέβαια ο Ιταλός Λούκα Κορμπέρι είχε προλάβει να αυτοτιμωρηθεί με αυτο-αποκλεισμό από τις πίστες.

Ο Λούκα Κορμπέρι τη στιγμή που αποσυναρμολογεί το καρτ του για να μετατρέψει τον προφυλακτήρα σε φονικό όπλο
Ο Λούκα Κορμπέρι τη στιγμή που αποσυναρμολογεί το καρτ του για να μετατρέψει τον προφυλακτήρα σε φονικό όπλο

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Karting στην κατηγορία KZ για το 2020 περιείχε ένα, αν μη τι άλλο, ατιμωτικό συμβάν. Ο αγώνας είχε φιλοξενηθεί στην κωμόπολη Λονάτο της Λομβαρδίας, 23χλμ από την Μπρέσια, από τις 2 ως τις 4 Οκτωβρίου και στη διάρκεια της μάχης για τον τίτλο, που παρεμπιπτόντως κατέκτησε ο Γάλλος Ζερεμί Ινγκλέσιας, ο 23χρονος Ιταλός Λούκα Κορμπέρι απέτυχε να διαχειριστεί τα νεύρα που προκλήθηκαν εξαιτίας της εξόδου του από την πίστα και υπερέβη κάθε όριο απρεπούς συμπεριφοράς.

Αφού πρώτα ξήλωσε τον προφυλακτήρα από το τετράτροχό του, έστησε καρτέρι στη στροφή που είχε εγκαταλείψει και περίμενε τον οδηγό που θεωρούσε ότι ευθυνόταν για ό,τι του είχε συμβεί στον 9ο γύρο της κούρσας. Όταν αντιλήφθηκε ότι ο αντίπαλός του πλησιάζει στο σημείο εκτόξευσε με δύναμη το μεγάλο εξάρτημα έχοντας ως ξεκάθαρο στόχο να τον χτυπήσει. Επειδή όμως η ταχύτητα των καρτ ήταν τέτοια που δεν ήταν εφικτό να σημαδέψει σωστά, ο προφυλακτήρας πέτυχε έναν τρίτο συμμετέχοντα που δεν πρόλαβε ν' αντιδράσει. Σαν να μην είχε καμία αντίληψη της σοβαρότητας της πράξης του, ο οδηγός της Tony Kart/Vortex/Vega διέσχισε την πίστα και αγνόησε επιδεικτικά τις ήπιες παραινέσεις των υπευθύνων, πηγαίνοντας προς στα pits.

Η συνέχεια τον βρήκε να επιτίθεται στον συμπατριώτη του Πάολο Ιππολίτο χρεώνοντάς του εξ ολοκλήρου το άδοξο φινάλε της προσπάθειάς του. Πρώτα τον έσπρωξε κι εν συνεχεία, με την αρωγή του πατέρα του που έσπευσε στο σημείο για να υπερασπιστεί τον 'κανακάρη' του άρχισαν να χτυπούν και να τραβολογούν τον έτερο Ιταλό, ο οποίος πάλευε ν' αμυνθεί. Όσοι από τους άλλους πιλότους δεν παρακολουθούσαν αμήχανα το απροσδόκητο σκηνικό προσπάθησαν να επέμβουν πυροσβεστικά. Ο Κορμπέρι ήταν σε τέτοια κατάσταση μανίας που ήταν τρομερά δύσκολο να τον συγκρατήσουν.

Ήταν αναπόφευκτο την επομένη η αρμόδια επιτροπή της FIA να ανακοινώσει την έναρξη έρευνας για τα αίτια των σκηνικών που λέρωναν την εικόνα της. Ο δράστης, δια της σελίδας του στο facebook, απολογήθηκε για "ό,τι έχω κάνει", αναλαμβάνοντας όλο το βάρος των απαράδεκτων πράξεών του από τη στιγμή που "δεν υπάρχουν δικαιολογίες", μολονότι "είναι κάτι που δεν έχω ξανακάνει στα 15 χρόνια της πορείας μου". Αυτομαστιγώθηκε μάλιστα ενημερώνοντας για την πρόθεσή του να απέχει δια βίου από κάθε μορφής αγώνων, όντας "το πιο σωστό που έχω να πράξω", από τη στιγμή που οι αγωνοδίκες δεν είχαν το δικαίωμα να του πάρουν άμεσα την άδεια συμμετοχής, όχι προτού αποφανθεί η πειθαρχική επιτροπή.

Για να εξεταστούν όλες οι παράμετροι και να κρίνει το αρμόδιο τμήμα πέρασαν περισσότεροι από 6 μήνες. Κατά τη FIA, επειδή α) εκτόξευσε το μπροστινό σκέλος του καρτ στην πίστα ενόσω οι άλλοι οδηγοί εξακολουθούσαν να αγωνίζονται, β) διέσχισε την πίστα σε διαφορετικά σημεία εν ώρα αγώνα αδιαφορώντας για τις οδηγίες των αξιωματούχων και γ) επιτέθηκε σωματικά σε άλλο οδηγό, ο Ιταλός αποκλείστηκε από κάθε μορφή ενασχόλησης (οδηγός, στέλεχος, παράγοντας) με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό για την επόμενη 15ετία! Μπορεί δηλαδή να δραστηριοποιηθεί εκ νέου από το 2036! Εκτός κι αν διεκδικήσει τη μείωση της πρωτόδικης ποινής καταθέτοντας έφεση εντός προθεσμίας επτά ημερών. Κάτι που δεν φαντάζει πιθανό.

Όπως και να 'χει, είναι η βαρύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ σε οποιονδήποτε παραβίασε κανόνες της FIA, αλλά θεωρήθηκε επιβεβλημένη, μιας και -όπως ερμηνεύτηκε από αναλυτές του σπορ- αφενός έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των συναθλητών του αφετέρου θα λειτουργήσει ως δεδικασμένο για κάθε παρόμοια περίπτωση εμφανιστεί στο μέλλον.

News 24/7

24MEDIA NETWORK