ΤΙΝΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΠΑΝΚΑ: Το βόλεϊ επιστρέφει

Το βόλεϊ δείχνει ότι μπαίνει σε τροχιά...ταχείας ανάπτυξης! Η ελληνική αγορά, έστω με κάποια χρόνια απουσίας, φέρνει και πάλι στα τερέν παίκτες που πραγματικά έχουν το βόλεϊ στο αίμα τους

ΤΙΝΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΠΑΝΚΑ: Το βόλεϊ επιστρέφει

Ήταν να μην ανοίξει η πόρτα της τεράστιας αγοράς της Κούβας.

Η… επέλαση των Κουβανών ξεκίνησε πέρυσι από τον ΠΑΟΚ με τους Χιμένες, Σεπέδα και συνεχίζεται φέτος με τον Ολυμπιακό να μπαίνει και αυτός στο παιχνίδι.

Η συνταγή πέτυχε πλήρως για τον «δικέφαλο» ο οποίος συνέχισε το…100σταρι από την περασμένη σεζόν και έκανε το 2 στα 2 στο πρωτάθλημα. Ήρθε επιτέλους η στιγμή που μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα δούμε ξανά γεμάτα γήπεδα. Ο λόγος φυσικά ακούει στα ονόματα των Ερνάντο Γκόμεζ και Λίμπερμαν Αγκάμεζ.

Η ελληνική αγορά, έστω με κάποια χρόνια απουσίας, φέρνει και πάλι στα τερέν παίκτες που πραγματικά έχουν το βόλεϊ στο αίμα τους. Παίκτες που θα κάνουν το κόσμο να πάει στο γήπεδο για να τους δει να προσφέρουν θέαμα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Γκόμεζ όταν σηκώνεται στο φιλέ ή τον «Λίμπε» όταν κατεβάζει την μπάλα στο ένα μέτρο; Kαι το ευχάριστο είναι πως οι μεταγραφικές εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ...

ΠΑΟΚ

Η κορυφή παρέμεινε ασπρόμαυρη για 2η συνεχόμενη χρονιά. Και εδώ έρχεται ο ΠΑΟΚ να φωνάξει οτι θέλει να γράψει ιστορία.

ΕΡΝΑΝΤΟ ΓΚΟΜΕΖ

Φέρνει πίσω τον Ερνάντο Γκόμεζ με διετές συμβόλαιο. Τον Βενεζουελανο που πανηγύρισε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του ΠΑΟΚ πριν από ένα χρόνο.

Έκανε ένα απίστευτο πρωτάθλημα στην Τουρκία όπου αναδείχθηκε 2ος σκόρερ και γυρίζει πάλι…σπίτι του όπως ο ίδιος δήλωσε για να χτίσει την δυναστεία του «δικέφαλου του βορρά». Για την Βενεζουέλα ο Γκόμεζ είναι κάτι παραπάνω από ένας βολεϊμπολίστας. Είναι μέσα στους πιο αναγνωρίσιμους αθλητές. Είναι ίνδαλμα, μύθος και το ελληνικό βόλεϊ είναι το λιγότερο τυχερό που θα τον έχει για άλλη μια φορά στην Volley League.

ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΝΟΜΠΕΡΝΤΟ ΚΑΛΒΟ

Ή απλώς Κάλβο. Ο 19χρονος Κουβανός θα είναι ο νέος “μαέστρος” του Γιάννη Καλμαζίδη ο οποίος καλείται από καλύψει το τεράστιο κενό του Βασίλη Κουρνέτα ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Βασικός στην Εθνική ομάδα της Κολομβίας, αναδείχθηκε ο καλύτερος πασαδόρος του προολυμπιακού τουρνουά και είναι αυτός που θα οδηγήσει το…μεγαθήριο Κούβα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.

Το ότι είναι μόλις 19 χρονών σίγουρα μπορεί να κάνει κάποιον να σκεφτεί ότι είναι άπειρος και δεν έχει την ωριμότητα που απαιτεί η συγκεκριμένη θέση. Όπως επίσης και το ότι για πρώτη φορά θα αγωνιστεί σε άλλη χώρα.

Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ότι προέρχεται από μια χώρα η οποία είναι σχολείο για το άθλημα.

Είναι μικρός,πράγμα που σημαίνει ότι έχει όρεξη για δουλειά.

Στο ΠΑΟΚ θα του δοθεί η ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει και μην ξεχνάμε πως…όταν έχεις συμπαίκτη τον Γκόμεζ, η προπόνηση,ο αγώνας, τα αποδυτήρια παίρνουν άλλη…μορφή.

ΟΣΜΑΝΙ ΟΥΡΙΑΡΤΕ

Τα τελευταία μεταγραφικά νέα για τον «δικέφαλο» θέλουν άλλον ένα Κουβανό να στελεχώνει τους πρωταθλητές. Πρόκειται για τον 21χρονο ακραίο, Οσμάνι Ουριάρτε ο οποίος θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην χώρα του.

Αν τελικά ο Κουβανός γίνει κάτοικος Θεσσαλονίκης τότε ο συμπατριώτης του και συμπαίκτης του στην εθνική ομάδα, Χαβιέρ Χιμένεθ θα αναγκαστεί να βρει άλλη στέγη, πιθανότατα,εντός συνόρων.

Τα πράγματα ωστόσο για τον Ουριάρτε δεν είναι τόσο απλά καθώς υπάρχουν προβλήματα με την FIVB. Ο Κουβανός την σεζόν που πέρασε υπέγραψε σε δύο ομάδες (Περούτζια και Πιγιάνκο) με την ιταλική ομάδα να κάνει καταγγελία και να δικαιώνεται. Μένει να δούμε κατά πόσο αυτή η απόφαση θα επηρεάσει την μεταγραφή του Ουριάρτε στον ΠΑΟΚ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΜΑΖΙΔΗΣ

Ο αρχιτέκτονας του ΠΑΟΚ επέστρεψε στην ομάδα και θα μείνει για άλλα 2 χρόνια. Ο άνθρωπος που έφερε το νταμπλ για πρώτη φορά στον ΠΑΟΚ δεν καθόταν στο πάγκο της ομάδας στο ξεκίνημα της σεζόν.

Επέστρεψε τον Δεκέμβρη στην θέση του Νικολάι Ζελιάσκοφ, πήρε τον ΠΑΟΚ από το χέρι και από την 5η(!) θέση που βρισκόταν στο πρωτάθλημα, τον έφτασε στην κορυφή.

Ποτέ στην ιστορία τoυ πρωταθλήματος δεν έχει πάρει τον τίτλο ομάδα που βρισκόταν στην 5η θέση στην κανονική διάρκεια.

Και όμως, ο “Κάλμα” το έκανε. Όπως και ότι έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του κυπέλλου και του λιγκ καπ. Και τις 2 φορές προηγούταν με 2-0 σετ. Και τις 2 φορές,στο τέλος, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που πανηγύρισε.

Ωστόσο επέμεινε και δικαιώθηκε. Όχι μόνο γιατί πήρε 2ο σερί πρωτάθλημα. Αλλά γιατί μετά το 4ο ματς κόντρα στον Φοίνικα Σύρου,μπροστά σε 10.000 κόσμο, άκουγε όλο το γήπεδο να τον αποθεώνει. Η συνεισφορά του στην παραμονή του ΠΑΟΚ στην κορυφή ήταν καθοριστική. Και οι δηλώσεις της νέας διοίκησης του ΠΑΟΚ, είναι η μικρότερη ανταμοιβή για τον άνθρωπο αυτόν, που έκανε την ομάδα βόλεϊ το πιο επιτυχημένο τμήμα του συλλόγου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΡΝΕΤΑΣ

Τίτλοι τέλους για έναν από τους σπουδαιότερους πασαδόρους που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα. Ο Βασίλης Κουρνέτας, μετά τον 9ο πρωτάθλημα στην καριέρα του αποφάσισε να σταματήσει από την ενεργό δράση κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία του στα γήπεδα. Στα 40 του χρόνια, με μια εξαιρετική σεζόν στο υψηλότερο επίπεδο, αποσύρεται, κάνοντας όλο τον κόσμο του βόλεϊ να προσκυνά στο μεγαλείο αυτού του αθλητή.

ΡΟΛΑΝΤΟ ΣΕΠΕΔΑ

Με την έλευση του Γκόμεζ ήταν προφανές ότι ο Σεπέδα θα συνέχιζε αλλού την καριέρα του. Ο αρχηγός της Εθνικής Κούβας ήταν ο άνθρωπος που κλήθηκε να μπει στα παπούτσια του Γκόμεζ φέτος. Πράγμα που έκανε. Ήταν ο παίκτης κλειδί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος με εκπληκτικές εμφανίσεις στους ημιτελικούς κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο Κουβανός θα συνεχίσει στην Κορέα με απολαβές που θα αγγίζουν τις 400.000 ευρώ.

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΛΙ

Τhe captain! Το είπαμε και στην αρχή, το λέμε και τώρα. Το βόλεϊ δείχνει ότι μπαίνει σε τροχιά...ταχείας ανάπτυξης! Ο αρχηγός τον ΗΠΑ, Ντέιβιντ Λι έδωσε άλλη πνοή και στον ΠΑΟΚ αλλά και στην volley league. Ένας από τους καλύτερους μπλοκέρ στον κόσμο, κάτοχος του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου και World League και μέλος της ομάδας των ΗΠΑ που θα πάει στο Ρίο.

Aποκτήθηκε τον Ιανουάριο. Και αν αρχικά προσπαθούσε να βρεί τα πατήματά του, όταν τα βρήκε...δεν τον σταματούσε κανείς. Όλοι στην ομάδα του ΠΑΟΚ θέλουν να μείνει. Μεσολαβούν οι Ολυμπιακοί αγώνες και μετά όλα είναι ανοιχτά.

Το σίγουρο είναι πως αν οι Θεσσαλονικείς τον κρατήσουν θα έχουν κάνει τεράστια κίνηση. Ο Λι τη νέα χρονιά θα είναι δύο κλάσεις ανώτερος από ότι ήταν φέτος και ο ΠΑΟΚ δυο κλάσεις ανώτερος…ευρωπαϊκά.

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ

Άλλος ένας συνδετικός κρίκος στην επιτυχία του ΠΑΟΚ ήταν ο Νίκος Σμαραγδής. Ο 34χρονος κεντρικός έφτασε τον τεράστιο Πλάμεν Κονσταντίνοφ κατακτώντας πρωτάθλημα με τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Αποκτήθηκε τον Ιανουάριο από τον «δικέφαλο» και κατάφερε να βρεθεί στο 100% της αγωνιστικής του κατάστασης.

Ήταν αυτός που κόντρα στον Ολυμπιακό στον ημιτελικό πήρε τον ΠΑΟΚ από το χέρι και έδειξε οτι όχι μόνο δεν είναι στη δύση της καριέρας του αλλά οτι τώρα ξεκινάει κάτι πολύ μεγάλο για αυτόν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι Πειραιώτες επιμένουν... ιταλικά. Μετά την λύση της συνεργασίας με τον Ρομπέρτο Πιάτσα,έρχεται ο Φλάβιο Γκουλινέλι να πάρει και πάλι το τιμόνι μετά τη σεζόν 2010-2011. Και με την έλευση του Ιταλού έρχεται μια από τις πιο δυνατές μεταγραφικές περιόδους του Ολυμπιακού.

Τα δυο χρόνια μακριά από την κορυφή της Α1 βόλεϊ ανδρών θεωρούνται πολλά για τον Ολυμπιακό, που βάσει τίτλων θεωρείται ο "αυτοκράτορας" του αθλήματος. Οι ερυθρόλευκοι επιθυμούν την επιστροφή της ομάδας κορυφή και αυτό φαίνεται από τις μεταγραφικές κινήσεις που γίνονται η μια μετά την άλλη. Μετά τους Στεφάνου,(επέστρεψε μετά από ένα χρόνο όπου αγωνίστηκε στην Κηφισιά), Φιλίποφ, Σουλτανόπουλο, τον MVP της κανονικής περιόδου Κοκκινάκη και τον Κόνραντ Γκούζντα (ανανέωσαν όλοι) ήρθε το μεγαλύτερο «μπαμ» της φετινής μεταγραφικής περιόδου.

ΛΙΜΠΕΡΜΑΝ ΑΓΚΑΜΕΖ

Ο κάτοχος του κυπέλλου και λιγκ καπ Ολυμπιακός, έκανε το μεγαλύτερο μπαμ στις μεταγραφές φέρνοντας τον Λίμπερμαν Αγκάμεζ στο Λιμάνι. Μετά την ανακοίνωση του ΠΑΟΚ για Γκόμεζ όλοι περίμεναν την κίνηση των Πειραιωτών.

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν περίμενε τον «Λίμπε» να επιστρέψει στην Ελλάδα αλλά ο Βαγγέλης Μαρινάκης απάντησε με το πιο δυνατό «όπλο» του παγκοσμίου βόλεϊ.

Ο Ολυμπιακός έκανε δικό του έναν από τους καλύτερους διαγώνιους στον κόσμο αλλά και ένα από τους πιο αγαπητούς ξένους που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα.

Μας συστήθηκε πρώτη φορά στα 18 του για λογαριασμό της ΑΕ Νικαίας, έπειτα πήγε στο Παγκράτι για να φτάσει η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό όπου και έμεινε για 5 χρόνια απογειώνοντας την καριέρα του. Ακολούθησαν η Τουρκική Αρκάς Σμύρνης,μια χρονιά στην Κορέα και πέρυσι στην Γαλατάσαράι. Στα 31 του επιστρέφει έτοιμος να κάνει την διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και στους ευρωπαϊκούς στόχους των «ερυθρόλευκων». Το σημαντικότερο όμως είναι πως μπορεί να γεμίσει το Μελίνα Μερκούρη.Να κάνει το κόσμο να πάει στο γήπεδο για να τον δει από αγωνίζεται.

ΛΙΒΑΝ ΟΣΟΡΙΑ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Άλλη μια τεράστια μεταγραφική κίνηση από τον Ολυμπιακό ο οποίος φέρνει άλλο ένα αστέρι της εθνικής Κολομβίας.

Ο 22χρονος κεντρικός θα φορά την ερυθρόλευκη φανέλα σε αντίθεση με τους συμπαίκτες του στην εθνική ομάδα, Κάλβο και Ουριάρτε, που θα φορούν αυτή του «δικεφάλου». Την προηγούμενη σεζόν αγωνιζόταν στην Αργεντινή με την Club Obras Sanitarias (San Juan).

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΡΑΓΚΟΣ

Ο Έλληνας διεθνής επιστρέφει στην Ελλάδα για χάρη του Ολυμπιακού έπειτα από μια συνεχή παρουσία σε ομαδες του εξωτερικού. Ο 26χρονος ακραίος θα βρεθεί και πάλ στο λιμάνι έπειτα από την χρονιά 2010-2011 μετά από μια καλή σεζόν στη Γαλλική Ναρμπόν (μαζί με Προύσαλη και Πρωτοψάλτη) η οποία όμως έπεσε στην Ligue B.

*Οι δύο αυτοί τεράστιοι παίκτες , Γκόμες και Αγκάμεζ,

είχαν συνυπάρξει συμπαίκτες στην σπουδαία πράσινη “ντριμ τιμ” του Ντάντε, Μαρτσέλο, Ανδρεάδη,Μπάεφ, Πανταλέων και Στεφάνου. Τον τελευταίο θα τον βρει και πάλι συμπαίκτη στον Ολυμπιακό, όπως και τον Δημήτρη Σουλτανόπουλο όπου ήταν συμπαίκτες στο Παγκράτι! Φέτος θα βρεθούν αντίπαλοι. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο αλλάζει το βόλεϊ στην Ελλάδα.

*Αξίζει από αναφέρουμε πως για πρώτη φορά θα δούμε σε δύο ομάδες που παλεύουν για τον τίτλο, τα μεγάλα τους αστέρια να είναι από τον ίδιο μάνατζερ. Γκόμεζ και Αγκάμεζ έχουν εκπρόσωπο τον Μαργαρίτη ο οποίος και αυτός έχει κερδίσει τις που ως τώρα κερδίζει και αυτός με την σειρά του τις εντυπώσεις στο έως τώρα μεταγραφικό παζάρι.

Οι γυναίκες

Για ο,τι αφορά τις γυναίκες, το νταμπλ δεν άλλαξε χέρια. Ο Ολυμπιακός έχει χτίσει ένα πολύ δυνατό κορμό και γύρο από αυτόν σχεδιάζει την νέα του ομάδα. Χριστοδούλου, Γιώτα, Λαμπρούση, Τέζα, Κονόμη, Μαλασάι, Λαζάρεβιτς, ΟΛΕΣ συνεχίζουν στο λιμάνι και την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Αυτό είναι και το σημείο κλειδί της γυναικείας ομάδας του Ολυμπιακού. Μια ομάδα νεανική,με ταλέντο και παίκτριες με όρεξη για δουλειά. Μια ομάδα που από το 2013 κάνει κάθε χρόνο το νταμπλ.

Φυσικά στο τιμόνι συνεχίζει ο Σέρβος Μπράνκο Κοβάσεβιτς ο οποίος ανανέωσε για άλλα 2 χρόνια το συμβόλαιό του. Οι στόχοι των ερυθρόλευκων όμως βγαίνουν εκτός συνόρων αναζητώντας μια ευρωπαϊκή διάκριση.

Για αυτό το λόγο, επενδύουν σε μια από τις βασικότερες θέσεις, αυτή της διαγωνίου φέρνοντας στο λιμάνο την Γερμανίδα Σάσκια Χίπε.

ΣΑΣΚΙΑ ΧΙΠΕ

Η Χίπε έκανε ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα με την SC Potsdam στο γερμανικό πρωτάθλημα. Πρώτη σκόρερ με 511 πόντους και δεύτερη καλύτερη διαγώνιος. Έρχεται στον Πειραιά για να δώσει επιθετικές λύσεις στον Κοβάσεβιτς αλλά και το παραπάνω βήμα στην Ευρώπη που ψάχνουν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια.

ΖΕΝΙΑ ΤΣΙΜΑ

Άλλη μια σημαντική προσθήκη στο ρόστερ του Ολυμπιακού αυτή της Ζένιας Τσίμα. Η πρώην αρχηγός του Παναθηναϊκού, έρχεται να ενισχύσει τόσο επιθετικά όσο και στο κομμάτι της υποδοχής την ομάδα του Ολυμπιακού. Όπως δήλωσε και η ίδια, η πρόταση που της έγινε από την διοίκηση των Πειραιωτών ήταν τόσο καλή και τιμητική που ήταν αδύνατον να την αρνηθεί.

Οι άλλες μεταγραφές

Για ο,τι αφορά την έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος, την Σαντορίνη, οι νησιώτες κατάφεραν για 1η φορά στην ιστορία τους να φτάσουν σε τελικό πρωταθλήματος,όπου ηττήθηκαν από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό.

Σε μια χρονιά που μόνο πετυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί, η διοίκηση συνεχίζει με τον Αποστόλη Οικονόμου στο τιμόνι της ομάδας.

To ίδιο ισχύει και για το επιθετικό όπλο της ομάδας, την Γερμανίδα Ανίκα Μπρίνκμαν. Οι άνθρωποι της ομάδας δεν θα μπορούσαν να την αφήσουν να φύγει μετά την εξαιρετική σεζόν που πραγματοποίησε και ανανέωσε για άλλο ένα χρόνο.

Πρώτη μεταγραφή για τον Οικονόμου, μια παίκτρια που γνωρίζει καλά ο Λαρισαίος προπονητής από την θητεία του στην ΑΕΚ, η 23χρονη πασαδόρος Μαρίνα Τσοχατζή.

Ενώ παρελθόν για τον Α.Ο Θήρας αποτελεί η 24χρονη κεντρική Μαρία Οικονομίδου η οποία μετακόμισε στην Νάξο για την επόμενη σεζόν.

Ο Παναξιακός ο οποίος έκανε αξιόλογη προσπάθεια τόσο στο πρωτάθλημα (έσπασε το αήττητο του Ολυμπιακού) όσο και στην Ευρώπη έλυσε την συνεργασία του με τον Σέρβο Κοβάσεβιτς και κάνει νέο ξεκίνημα με τον Γιώργο Ρούσση ο οποίος έπειτα από 3,5 χρόνια στο Παναθηναϊκό αναλαμβάνει τον πάγκο της ομάδας της Νάξου.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι τον ημιτελικό του κυπέλλου όπου του έβαλε στοπ ο Ολυμπιακός, ενώ δεν κατάφεραν να φτάσουν ούτε στον τελικό του πρωταθλήματος. Με τις αποχωρήσεις των Τσίμα,Μόλναρ και Κουτουξίδου (θα αγωνίζεται στην Κηφισιά την επόμενη σεζόν) ο Δημήτρης Καζάζης έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό ενόψει της επόμενης σεζόν.

Επισήμως έχει ανακοινωθεί μόνο μια μεταγραφή, ωστόσο ιδιαιτέρως εντυπωσιακή. Η Γερμανίδα διεθνή ακραία Γιάνα Φραντζίσκα Πολ θα φορέσει την φανέλα του τριφυλλιού για την επόμενη αγωνιστική σεζόν.

Η 28χρονη ακραία, θα αγωνιστεί πρώτη φορά μακριά από την χώρα της ωστόσο δεν τις λείπουν οι εμπειρίες καθώς με την εθνική ομάδας έχει αξιόλογες διακρίσεις :

1η θέση το 2013 στο Ευρωπαϊκό Λιγκ (το 2014 ήταν 2η) ενώ την ίδια σεζόν κατακτά την 2η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Την περασμένη σεζόν έπαιξε στο Αμβούργο και φέτος θέλει να βάλει την σφραγίδα της στη νέα ομάδα του Δημήτρη Καζάζη.

Τα μεταγραφικά σενάρια για τις πράσινες θέλουν τις Κωνσταντίνου (ΟΣΦΠ), Κοσμά, Κωνσταντινίδου,Σπανού (ΑΕΚ) να υπογράφουν στο τριφύλλι, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα κάτι επίσημο. Το σίγουρο είναι πως ο Παναθηναϊκός μετά την αποχώρηση της Κουτουξίδου θα πρέπει να ψάξει για πασαδόρο εκτός συνόρων καθώς οι περισσότερες Ελληνίδες είναι κλεισμένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αυτές είναι σέξι βολεϊμπολίστριες και παίζουν στην Ελλάδα

News 24/7

24MEDIA NETWORK