Η Ζάχρα Λάρι δεν ήθελε να μείνει σπίτι να μεγαλώσει παιδιά

Η Ζάχρα Λάρι πήγε εναντίον της κοινωνίας, των παραδόσεων και των εθίμων για να κάνει κάτι που αγαπά, έγινε το πρώτο μέλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη διεθνή ομοσπονδία skating και ο λόγος που η Nike δημιούργησε νέα -ειδική- σειρά προϊόντων. Χρόνια πολλά.

Η Ζάχρα Λάρι δεν ήθελε να μείνει σπίτι να μεγαλώσει παιδιά

Είναι το πρώτο μέλος του International Skate Union από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η πρώτη εκπρόσωπος της χώρας που εμφανίστηκε σε διεθνή διοργάνωση καλλιτεχνικού πατινάζ. Η πρώτη που αγωνίστηκε μπροστά σε διεθνείς κριτές, φορώντας hijab. Έγινε ο λόγος που άλλαξαν οι κανονισμοί για τη συμμετοχή των αθλητών σε μεγάλα events. Έγινε και ο λόγος που η Nike δημιούργησε νέα σειρά.

Η Ζάχρα Λάρι έκανε αυτό που ήθελε, ενάντια σε όλα -παραδόσεις, ήθη κι έθιμα, κοινωνία, πατέρα- γιατί ήθελε να κάνει κάτι που αγαπά.

Αυτές τις ημέρες είναι στη Ρωσία, στους Χειμερινούς Αγώνες Πανεπιστημίων που διεξάγονται στο Κρασνογιάρσκ. Είναι πια η πρώτη εκπρόσωπος των Εμιράτων που πήρε ποτέ μέρος σε Winter Universiade. Η πρώτη αθλήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ της περιοχής της.

Η Ζάχρα γεννήθηκε στο Άμπου Ντάμπι. Την περασμένη Κυριακή (3/3) γιόρτασε τα 24α γενέθλια της. Από τα 12 ήξερε τι ήθελε να κάνει στη ζωή της. Από όταν είδε στον κινηματογράφο την ταινία “Ice Princess”.

Θα μου πεις κι εσύ έβλεπες Μπρους Λι, αλλά δεν έγινες ο καλύτερος καρατέκα της Ελλάδας. Τίμιο. Η Ζάχρα πάλι, είχε τα μέσα να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Με το πού τελείωσε η ταινία της Walt Disney ζήτησε από τον πατέρα της να την πάει σε παγοδρόμιο.

Μόλις πάτησε πάνω εκεί, έπεσε! Δοκίμασε να ξανασηκωθεί. Ξαναέπεσε. Αυτό έγινε πολλές φορές, μέχρι να ισορροπήσει. Μετά έδωσε άλλο αγώνα: να αρχίσει να 'ρολάρει'. Όταν το έκανε και αυτό ανακοίνωσε ότι θέλει να γίνει αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, γιατί “ ήταν ο συνδυασμός όσων λάτρευα ως παιδί: του μπαλέτου, της ενόργανης. Έδειχνε τόσο καλλιτεχνικό και όμορφο” είχε πει στην ιστοσελίδα Abu Dhabi World.

Λατρεύω το γεγονός ότι η καρδιά σου χτυπάει πολύ δυνατά, για τέσσερα συνεχόμενα λεπτά, διάστημα που εσύ πρέπει να χαμογελάς και να δείχνεις κομψή.

Ο πατέρας της δεν λάτρεψε τον προσανατολισμό της θυγατέρας του “ γιατί δεν μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς ήθελα να κάνω” καθώς δεν λάτρευε την ιδέα να διαγωνίζεται ένα κορίτσι -το κορίτσι του- στον αθλητισμό. “ Φοβόταν τι θα πει η κοινωνία για την αθλήτρια κόρη του”, είχε εξηγήσει στη Vogue.

Η συντηρητική κοινωνία είχε πει πως 'η κόρη σου χορεύει μπροστά στον κόσμο και αυτό είναι ανεπίτρεπτο'. Πήγαιναν στον πατέρα και τους θείους της (ο μπαμπάς της έχει 15 αδέλφια από τις δυο γυναίκες του πατέρα του) και τους ρωτούσαν 'πώς μπορείτε να την αφήνεται να το κάνει αυτό; Θα έπρεπε να είναι σπίτι να μεγαλώνει παιδιά'.

Επίσης, το ice skating δεν ήταν εξόχως δημοφιλές στη χώρα που η θερμοκρασία φτάνει έως τους 48 βαθμούς Κελσίου τα καλοκαίρια. “ Μόλις διαπίστωσε ότι δεν αντίκειται των παραδόσεων μας και του είπα ότι δεν θα πάρω μέρος σε αγώνες, με άφησε να ασχοληθώ”.

Ο πατέρας της, Fadhel ίδρυσε τo Emirates Skating Club (πρώτος επίσημος σύλλογος skating της χώρας που έχει πάνω από 100 μέλη), του οποίου είναι CEO η μάνατζερ της αθλήτριας -και μητέρα της- Roquiya Cochran. Η οποία παρεμπιπτόντως, έχει γεννηθεί στην Νορθ Καρολάινα και ασπάστηκε το Ισλάμ πριν γνωρίσει το σύζυγο της, σε πανεπιστήμιο της Ατλάντα.

Όταν η Ζάχρα έγινε 16 της είπαν πως μπορούσε πια να πάρει μέρος σε τουρνουά, όπου θα συναντούσε νεαρές που προπονούνταν από όταν θυμούνταν τον εαυτό τους. Ο πατέρας της πια, είχε συνηθίσει την κόρη του στο παγοδρόμιο, είχε δει πως το είχε πάρει πολύ σοβαρά το θέμα και έδωσε τη συγκατάθεση του.

Εξήγησε ότι στη χώρα της η ζωή των γυναικών είναι προκαθορισμένη από τη στιγμή που γεννιέται: πας σχολείο, παντρεύεσαι, μαγειρεύεις και μένεις σπίτι να μεγαλώσεις τα παιδιά.

Οι δικές της ημέρες άρχιζαν -και εξακολουθούν να αρχίζουν- στις 04.30. Τρώει, ετοιμάζεται, πηγαίνει για προπόνηση στο μοναδικό παγοδρόμιο του Άμπου Ντάμπι, προπονείται έως τις 07.30, πηγαίνει στα μαθήματα της για λίγες ώρες (πριν ήταν σχολείο, τώρα είναι πανεπιστήμιο όπου σπουδάζει 'υγεία και ασφάλεια'), επιστρέφει στο παγοδρόμιο, πριν γυρίσει στο πανεπιστήμιο για τις απογευματινές υποχρεώσεις και μετά πάει για τρέξιμο, βάρη, διάβασμα, συναντήσεις με τους χορηγούς και συνεντεύξεις.

Προσέχει τη διατροφή της ('όσο πιο αδύνατη είσαι, τόσο πιο εύκολο είναι το άλμα') και επιτρέπει στον εαυτό της να φάει παγωτό 'μια ή δυο φορές σε τρία χρόνια'. Βέβαια, τα ντουλάπια του σπιτιού της είναι γεμάτη γλυκά 'γιατί οφείλω να είμαι καλή οικοδέσποινα'. Δεν παραπονιέται.

Πλέον οι γυναίκες θέλουμε περισσότερα. Δεν θέλουμε να μένουμε στο σπίτι. Θέλουμε να βγαίνουμε στον κόσμο, να σπουδάζουμε και να κάνουμε κάτι που να αγαπάμε.

Χαίρεται που έκανε αυτό το δρόμο πιο εύκολο για τις επόμενες γενιές. “ Δεν πέρασα εύκολα. Αλλά άξιζε”. Άξιζε και κάτι ακόμα: “ Να αποδείξω ότι η hijab δεν σε εμποδίζει να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου”.

Η Nike δημιούργησε ειδική συλλογή, με αφορμή τη Ζάχρα και παράλληλα άνοιξε μια νέα αγορά: αυτή των αθλητικών hijab.

Aν αυτά είναι παλιά νέα, να σου πω και ένα 'φρέσκο': ο Michael Kors μόλις κυκλοφόρησε φλοράλ hijab, στην ειδική του σειρά για τη Μέση Ανατολή.

Η Ζάχρα Λάρι δεν ήθελε να μείνει σπίτι να μεγαλώσει παιδιά

Μια στάση εδώ: στο Κοράνι ο όρος 'khimār' χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μαντήλα και ο όρος 'ḥijāb' αφορά χώρισμα, όπως η κουρτίνα ή ό,τι άλλο χρησιμοποιείται στον Ισλαμικό κόσμο για να τιμηθεί η ανάγκη για σεμνότητα -για άνδες και γυναίκες. Ως ένδυμα έχει διαφορετική νομική και πολιτιστική σημασία.

Στο Κοράνι αναφέρεται σε στίχο που έχει ερμηνευτεί κυριολεκτικά (το πέπλο που χωρίζει τους επισκέπτες στο σπίτι του Μωάμεθ από τα καταλύματα των γυναικών του) και μεταφορικά (το πέπλο που χωρίζει τον κόσμο από τον Αλλάχ).

Kάποια νομικά συστήματα του Ισλάμ το προσδιορίζουν ως ένδυμα σεμνότητας που πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο, τα χέρια έως τις παλάμες και τα πόδια. Και εκεί αρχίζουν τα θέματα που εμπλέκουν τη niqab (καλύπτει τα πάντα από το κεφάλι έως τα πόδια, με ακάλυπτα τα μάτια) και την burka (καλύπτει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των ματιών).

Γενικά, όποια νιώθει την ανάγκη -ή την υποχρέωση- να καλύπτει το κεφάλι της, έχει και πολλές επιλογές (από δυο κομμάτια πέπλο έως μαντήλα).

Βλέπεις, κάποιες Μουσουλμάνες πιστεύουν πως είναι θέλημα Αλλάχ να καλύπτουν το κεφάλι τους -με το που μπουν στην εφηβεία και για το υπόλοιπο της ζωής τους-, ώστε να δείχνουν σεβασμό στην εντολή για σεμνότητα. Το βέβαιο είναι πως δεν υπάρχει υποχρέωση, βάσει του Κορανίου -ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι απαντήσεις σε σχετικές έρευνες.

Τώρα θα σου πω κάτι για να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι ότι η Ζάχρα μπορεί να αγωνίζεται με hijab και να μην της στοιχίζει βαθμούς -απαγορεύεται να είναι καλυμμένο το κεφάλι βάσει του Κανονισμού 501 για λόγους ασφαλείας.

Ή να μη φορά abayas -το χαλαρό φόρεμα που καλύπτει όλο το σώμα και είναι 'πρέπει' στη χώρα της για τις γυναίκες- και να μη γνωρίζει τη μήνη των συμπατριωτών της.

Στην πρώτη διοργάνωση που πήρα ποτέ μέρος (2012 στο European Cup της Ιταλίας, κατόπιν πρόσκλησης Ρουμάνου κόουτς που είχε βρεθεί στο Άμπου Ντάμπι και την είχε δει), κατάλαβα ότι τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ίδια για εμένα.

Κριτής της 'έκοψε' βαθμούς επειδή είχε καλυμμένο το κεφάλι της, στιγμή που έγινε viral. “ Δεν τους κατηγορώ για κάτι. Δεν είχαν δει ποτέ κάποιον να αγωνίζεται με καλυμμένο κεφάλι και δεν ήξεραν τι να κάνουν”. Δεν μπορούσε να βάλει ό,τι όλοι οι άλλοι αθλητές (εμφανίσεις με ένα μέτρο ύφασμα συνολικά και διάφανα μέρη). Διάλεξε μια ολόσωμη φόρμα.

Με το τέλος του τουρνουά συναντήθηκε με την Ομοσπονδία για να ζητήσει να αλλάξει ο κανονισμός για την κάλυψη του κεφαλιού. “ Ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού ζήτησε να με δει ενώ διαγωνιζόμουν, για να βεβαιωθεί πως δεν ήταν επικίνδυνη η μαντήλα στο κεφάλι μου -πως δεν θα 'έφευγε'- ενώ ήμουν στον πάγο”. Οι κριτές αυτήν τη φορά ειδοποιήθηκαν να μη θεωρήσουν τη hijab παράβαση κανονισμών, τους οποίους άλλαξαν οι αρχές αμέσως μετά.

Ο πρώτος προπονητής της ήταν ο Szolt Kerekes, δυο φορές πρωταθλητής Ουγγαρίας. Τα τελευταία χρόνια την έχει αναλάβει η Αlexandra Ievleva, δευτεραθλήτρια Ρωσίας το 2007 που εγκατέλειψε το 2011, στα 24.

Προφανώς και δεν ήταν όλα φανταστικά -δεδομένης της θέσης που 'χουν οι γυναίκες στη χώρα που ζει και της πίεσης του επαγγελματικού αθλητισμού. Για αυτό και ζήτησε τη βοήθεια αθλητικού ψυχολόγου και το συνέχισε από εκεί.

Ως πρωτοπόρος μιλά συχνά σε Πανεπιστήμια. Μεταξύ αυτών που λέει πάντα στα κορίτσια που ζουν ό,τι κι εκείνη στην εφηβεία της “θα χρειαστούν καιρό οι γονείς σας να δεχθούν τι θέλετε να κάνετε στον αθλητισμό και πόσο σοβαρό είναι αυτό. Θα χρειαστούν πολλές συζητήσεις και ενημέρωση, για να 'ανοίξει' το μυαλό όλων. Στο τέλος δεν θα έπρεπε να έχει σημασία αν είστε άνδρες ή γυναίκες. Ό,τι και αν είστε, μπορείτε να βγείτε στον κόσμο και να κάνετε ό,τι θέλετε”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK