Στο 'John From Cincinatti' ο Λουκ Πέρι έκανε σερφ μαζί με τον Θεό

Μια σύντομη αναδρομή στο υποτιμημένο σερφ αριστούργημα της καλωδιακής τηλεόρασης, όπου πρωταγωνίστησε ο Λουκ Πέρι. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο Τζον, που μάλλον ήταν ο... Θεός.

Στο 'John From Cincinatti' ο Λουκ Πέρι έκανε σερφ μαζί με τον Θεό

Για κάποιους ο θάνατος του Λουκ Πέρι σε ηλικία 52 ετών μοιάζει με ένα 'τέλος' για τα 90s, ένα τέλος αγνότητας ή ένα τέλος εποχής. Για εκείνους που παρακολούθησαν την πορεία των 90s ειδώλων της αμερικάνικης τηλεόρασης, ο Πέρι ήταν ένας ηθοποιός που έκανε τίμιες προσπάθειες να βρεθεί σε αξιόλογες παραγωγές και να συντηρήσει τον μύθο του με καλές ερμηνείες.

Το 'John From Cincinatti' ήταν αναμφισβήτητα ένα 'μυστήριο τρένο' της αμερικάνικης τηλεόρασης, ένα ακατανόητο και παράλληλα απερίγραπτα όμορφο δημιούργημα του θρύλου της αμερικάνικης TV, Ντέιβιντ Μίλτς ( Deadwood, NYPD Blue), και του συγγραφέα Κεμ Ναν. Η σειρά κράτησε μόλις 10 επεισόδια, δίχασε σε ακραίο βαθμό κοινό και θεατές, όμως η παράξενη ομορφιά της αντέχει μέχρι σήμερα. Πάμε να θυμηθούμε το 'John From Cincinatti'.

H υπόθεση:

Ο επαγγελματίας skateboarder Σον Γιοστ (Γκρέισον Φλέτσερ) ζει μια έντονη, σχεδόν επαναστατική εφηβεία. Οι εντυπωσιακές του επιδόσεις στο σερφ θυμίζουν σε όλη την κοινότητα των σέρφερ της Καλιφόρνια το σπουδαίο ταλέντο που είχε κάποτε ο Μπούτσι Γιοστ (Μπράιαν Βαν Χολτ) και ο Μιτς Γιοστ, δηλαδή ο ηρωινομανής πατέρας του και ο πάλαι ποτέ θρύλος του σερφ παππούς του, που αποσύρθηκε από το άθλημα ύστερα από ένα σχεδόν μοιραίο ατύχημα. Ο Μιτς δεν έχει σταματήσει να φοράει τη στολή του και δειλά-δειλά να ακουμπάει τα κύματα με τη σανίδα του. Σαν κάθε βετεράνο, έχει βαρύνει πια. Ώσπου μια μέρα, ο Μιτς περπατάει στο νερό. Όχι, δεν είναι κάποιο κόλπο των σέρφερ, ο Μιτς όντως πατάει επάνω στο νερό.

Ο Μιτς αρνείται να δώσει στον κόσμο τη χαρά να τον δει να κάνει πράξη ένα θαύμα. Ο Μπούτσι δεν αρνείται τίποτα, ζει μια καθημερινότητα 'σκοράροντας' κάθε είδους ναρκωτικά, σε μια αυτοβιογραφική αναφορά του ίδιου του Μιλτς, που υπήρξε ναρκομανής για 3 δεκαετίες. Η ζωή των δυο αδελφών θα αλλάξει δραματικά όταν ο Τζον Μόναντ, ένας πλούσιος νεαρός με μυστηριώδες παρελθόν και συμπεριφορά που θυμίζει νοητικά υστερούντα, ζητήσει από τον Μπούτσι να αρχίσουν μαζί μαθήματα σερφ.

Αστρικές προβολές, μικρά και μεγάλα θαύματα συμβαίνουν από τη στιγμή που ο Τζον εμφανίζεται στην ακτή. Είναι από το Σινσινάτι; Είναι ανθρώπινη φιγούρα; Αν ναι, τότε γιατί το επώνυμο 'Μόναντ' παραπέμπει στο αρχαιοελληνικό 'Μονάς' (Μονάδα) που χρησιμοποιούσαν οι Πυθαγόρειοι για να περιγράψουν τον Θεό;

O Πέρι μοιάζει να έχει 'δεύτερο ρόλο', όμως σε αυτή την ιστορία δεν υπάρχουν δεύτεροι χαρακτήρες. Υποδύεται τον Λινκ Σταρ, μάνατζερ σέρφερ και ιδιοκτήτη εταιρείας με προϊόντα σέρφινγκ. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανένας άλλος το ταλέντο του Μπούτσι στο σερφ και θέλει με κάθε τρόπο να τον επαναφέρει στο άθλημα. Ο Εντ Ο' Νιλ ( Παντρεμένοι με Παιδιά, Modern Family) υποδύεται έναν συνταξιούχο αστυνομικό που έχει εμμονή με την οικογένεια Γιοστ και στο μοναχικό σπίτι του μιλάει με πουλιά που φυλάει μέσα σε κλουβιά και ο Λουί Γκούζμαν ενσαρκώνει τον ιδιοκτήτη ενός ξενοδοχείου που εξαγοράζεται από ένα νοητικά υστερούντα άντρα που βιώνει οράματα. Το 'John From Cincinatti' είναι ένα 'Twin Peaks' με σέρφερ.

Η ανταπόκριση:

"Το 'John From Cincinatti' είναι μια σειρά που μιλάει για τον... εαυτό της", έλεγε αινιγματικά ο Μιλτς στα αμερικάνικα media, μετά από την προβολή του πιλότου, όπου δεν συνέβαινε σχεδόν... τίποτα. "Είναι μια σειρά για το... σέρφινγκ", έλεγε στον παρουσιαστή Κρεγκ Φέργκιουσον. Η σειρά κόπηκε από το HBO μια μέρα από τη μετάδοση του τελευταίου επεισοδίου της πρώτης σεζόν και δεν την έσωσε από τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης ούτε το γεγονός ότι προβαλλόταν αμέσως μετά από το 'Sopranos'.

Το μεγαλύτερο θαύμα που συμβαίνει στη σειρά αφορά τον Μπούτσι και τη σχέση του με τα ναρκωτικά και ναι, ο Τζον δεν είναι τόσο ανθρώπινος όσο δείχνει. Η σειρά προσπάθησε να πάει το επίδοξο κοινό της στον παράδεισο και να το αφήσει εκεί, όμως στην πορεία κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς ήθελε να πει. Ίσως και τίποτα. Ίσως ο πιο αληθινός Θεός σε αυτή την ιστορία να ήταν τα κύματα και το ταξίδι σε αυτά, με μια σανίδα. Όπως ακριβώς μας χαιρέτησε χθες ο Λουκ Πέρι.

Photo Credits: AP/Willy Sanjuan

News 24/7

24MEDIA NETWORK