Τζος Γκόρντον: Ο 'Flash' τρέχει να σωθεί από το παρελθόν του

Κάπνιζε μαριχουάνα από τα 13, έπινε χάπια, ήταν μέλος συμμορίας και κουβαλούσε όπλο κλέβοντας αυτοκίνητα. Κυρίως δεν γνώριζε ποιος ήταν. Ο Τζος Γκόρντον τιμωρήθηκε για πέμπτη φορά και πλέον ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Τζος Γκόρντον: Ο 'Flash' τρέχει να σωθεί από το παρελθόν του

Πρέπει πρώτα ν' αγαπήσω τον εαυτό μου πριν μπορέσω να μάθω πώς ν' αγαπώ κάποιον άλλον.

Ήταν η 32η φωτο-ανάρτηση του Τσος Γκόρντον, επί συνόλου 62, στο ιδιωτικό λογαριασμό του στο instagram. Δημοσιεύτηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018. 109 ημέρες αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου, το NFL ανακοίνωνε πως ο 27χρονος Τεξανός αποβάλλεται επ' αόριστον από το πρωτάθλημα, διότι παραβίασε -ξανά- τους κανονισμούς περί χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Ήταν η πέμπτη φορά από το 2013.

Μόλις ο Τζος Γκόρντον είχε 'προδώσει' τον εαυτό του. Τον εαυτό που δεν αγάπησε ποτέ.

Είχε προηγηθεί η προσωπική δήλωση του παίκτη των Patriots. " Στην παρούσα φάση παίρνω πολύ σοβαρά πλέον την ψυχική υγεία προκειμένου να διασφαλίσω ότι θα παραμείνω ικανός ν' ανταποκρίνομαι στο υψηλότερο επίπεδο. Πρόσφατα ένιωσα ότι θα μπορούσα να έχω καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων. Μετά απ' αυτό, θα αποχωρήσω από το γήπεδο για λίγο έτσι ώστε ν' αφοσιωθώ στην ψυχική υγεία μου", έγραψε προαναγγέλλοντας τον (αυτο) εξορισμό του και ευχαριστώντας όσους (προπονητές, συμπαίκτες, φανς) έγιναν πυξίδα στη διαδικασία εξεύρεσης του δρόμου που είχε χάσει.

Ο Γκόρντον είναι ο 'Flash' του NFL. Ένας ταχύτατος wide receiver, παρά την τεράστια σωματοδομή του (1.91m, 102kg) ο τύπος που, πριν από λίγες εβδομάδες (4/10), χάρισε στον Τομ Μπρέιντι το 500ο touchdown της καριέρας του.

Ναρκωτικά, όπλα, ληστείες

Ταυτόχρονα ένας τύπος που κυνηγούσε να ζήσει τη ζωή πιο γρήγορα απ' όσο όριζε η ηλικία του. Έτσι έμαθε, αφού ο πατέρας του Χάρολντ ήταν ένας επιχειρηματίας που έψαχνε να 'πιάσει την καλή' και η μητέρα του Ελέιν, δασκάλα δημοτικού, προσπαθούσε μόνη της ν' αναθρέψει τρία αεικίνητα αγόρια. Ενδεικτικό της άστατης κατάστασης στο σπίτι το γεγονός πως η οικογένεια μετακόμισε οκτώ φορές προτού το 2006 το ζεύγος Γκόρντον συμφωνήσει να υπογράψει το τέλος της συμβατικής συμβίωσής του.

Ο μικρός Τζος ήταν ήδη 15 ετών όταν οι γονείς του χώρισαν. Αργότερα, σε μια εξομολογητική συνέντευξή του στο 'Sport Illustrated', είχε αποκαλύψει πως στα έντονα εφηβικά χρόνια του είχε ενταχθεί σε συμμορία κακοποιών του Χιούστον, συμμετέχοντας στη διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές αυτοκινήτων, ένοπλες ληστείες και σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αντίπαλες ομάδες του υποκόσμου.

Έβγαζε επίσης εισόδημα με πλαστά χρήματα. Πήγαινε και αγόραζε πέντε μπέργκερς του ενός ευρώ για να πληρώσει με τα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα και να λάβει τα νόμιμα ρέστα. Λίγες ημέρες αφότου έκλεισε τα 17 του συνελήφθη για απάτη με πιστωτικές κάρτες.

Μέσα σ' όλα αυτά βίωνε την απώλεια συγγενικών προσώπων του, αφού σε διάρκεια τεσσάρων ετών έφυγαν από ζωή δύο θείες του και ο παππούς, ενώ λίγο έλειψε να θρηνήσει το θάνατο του αδερφού του, Άντριου, ο οποίος επέζησε από έκρηξη στο Ιράκ.

Ποτέ του πάντως δεν έδειξε ευάλωτος, τουναντίον ήταν ένα σκληρό παιδί, όπως περιέγραφαν εκείνοι που τον συναναστρέφονταν. Παρέμενε μονίμως απόμακρος και προσπαθούσε να κρύβει τα συναισθήματά του επιλέγοντας τη σιωπή. Αυτή σιωπή ήταν η μάσκα του και τα ναρκωτικά η διέξοδός του.

Η αυτοκαταστροφή του

Παρόλο που είχε ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα του Baylor με αθλητική υποτροφία από το Lamar, ήταν ήδη χρήστης μαριχουάνας και έπινε βότκα (από τα χρόνια του λυκείου) και δύο φορές ελέγχθηκε θετικός σε ουσίες, με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί. Πήγε στο University of Utah και έμεινε εκτός για ένα χρόνο, προτού δηλώσει συμμετοχή στα συμπληρωματικά draft του 2012.

Μια νέα πόρτα άνοιξε μπροστά του, όταν υπέγραψε με τους Cleveland Browns συμβόλαιο για τέσσερα χρόνια έναντι 5.3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ποτέ του όμως δεν κατάφερε να γίνει κομμάτι του συστήματος, δεν ξέφυγε από τις κακές συνήθειες, δεν βρήκε τρόπο απεγκλωβισμού από τα ναρκωτικά (δοκιμάζοντας και χάπια), που είχαν γίνει απαραίτητο συμπλήρωμα της καθημερινότητάς του.

Ήταν μεταξύ των κορυφαίων πρωτοεμφανιζόμενων του πρωταθλήματος, εκμεταλλευόμενος το κορμί και τα προσόντα του, αλλά δεν υπήρξε ποτέ ο αθλητής που θα μπει σε καλούπι. Ένα 'αγρίμι' ήταν, που αποδείχθη αδύνατον να φυλακιστεί σ' ένα κλουβί με συγκεκριμένους κανόνες.

Έχασε τα πρώτα δύο παιχνίδια της δεύτερης σεζόν του για παραβίαση των κανόνων αντι-ντόπινγκ και κόντρα στις τρομερές ατομικές επιδόσεις του φτάνοντας να ψηφιστεί ως ο καλύτερος παίκτης στη θέση του, είχε επιλέξει να ζει δυο ζωές: αυτή του αθλητή και την έτερη του περιθωριακού.

Τον Ιούλιο του 2014 συνελήφθη να οδηγάει υπό την επήρεια ουσιών και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς του επεβλήθη αποκλεισμός ενός έτους για αντίστοιχη χρήση. Η ποινή του μειώθηκε στους 10 αγώνες, λόγω της αλλαγής των κανονισμών, αλλά τον Δεκέμβριο του '14, υπέπεσε ξανά στο ίδιο παράπτωμα. Μοιραία η 'χάρη' που του δόθηκε, καθώς ήταν πολλάκις υπότροπος και με βεβαρυμένο παρελθόν, ανεστάλη χάνοντας όλο το 2015. Η ένταξή του σε πρόγραμμα απεξάρτησης ήταν μια κίνηση μεταμέλειας, έχοντας ήδη παραδεχθεί την ενοχή του.

Τον Ιανουάριο του 2016 έκανε αίτηση επανεγγραφής στα μητρώα της λίγκας, αλλά τον Μάρτιο απορρίφθηκε γιατί απέτυχε να περάσει τα απαραίτητα τεστ. Επανήλθε στις προπονήσεις τον Ιούλιο του 2016, αλλά έχασε τα πρώτα τέσσερα παιχνίδια του 2016.

Ήταν τότε που αποφάσισε να κοιταχτεί στον καθρέπτη.

Θέλω ν' αποκτήσω τον απόλυτο έλεγχο της ζωής μου για να φτάσω στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου

Μάταια. Καθαρός δεν ήταν ποτέ του. Αποδείχθηκε περίτρανα αργότερα.

Η υπόσχεση στην κόρη του

Την 1 Νοεμβρίου του 2017 το NFL τον αγκάλιασε ξανά και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου σκόραρε το πρώτο touchdown του μετά από το 2013! Το 2018 άρχισε τη σεζόν στους Browns, αλλά πρόλαβε να παίξει μόνο ένα παιχνίδι. Την επόμενη εβδομάδα η ομάδα του Κλίβελαντ αποφάσισε ν' απαλλαγεί από την παρουσία του γιατί παραβίασε τον εσωτερικό κανονισμό. Διέρρευσε πως καθυστέρησε να εμφανιστεί στην προπόνηση και όταν πήγε "δεν ήταν ο εαυτός του".

Όχι δεν ήταν, μολονότι οι New England Patriots, που έψαχναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του James Amendola, συμφώνησαν να τον 'φορτωθούν'. Μαζί και όσα βάρη κουβαλούσε. Ήταν ωφέλιμος για το σύνολο του Μπιλ Μπέλιτσικ, για τον εαυτό του ποτέ.

Η νέα τιμωρία του δεν έχει χρονικό όριο. Ο ίδιος θα ήθελε να ξαναδοκιμάσει. Αρκεί, στο μεσοδιάστημα, να έχει αγαπήσει τον εαυτό του. Όσο παθολογικά αγαπάει πλέον την κόρη του Έμα! Το παιδί που δεν αναγνώριζε και με τη μητέρα του, έφτασε στα δικαστήρια προτού υποχρεωθεί να υποβληθεί σε τεστ πατρότητας και βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Σ' αυτό το παιδί υποσχέθηκε και στα παιδιά είναι να μην τάξεις...

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Elise Amendola, File

News 24/7

24MEDIA NETWORK