Κοκαΐνη και κάνναβη δεν είναι πια αιτία σοβαρής τιμωρίας

Η UK Anti-Doping άρχισε να ενημερώνει τους Βρετανούς αθλητές επί όσων θα ισχύουν από το 2021 και την εφαρμογή του νέου Κώδικα της WADA, όπου οι 'ψυχαγωγικές ουσίες' θα τιμωρούνται πολύ πιο 'ελαφρά' από ό,τι έως τώρα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε πως από το 2021, σε ό,τι αφορά τη χρήση 'ψυχαγωγικών ουσιών', η WADA θα δίνει προσοχή στο κοινωνικό θέμα του πράγματος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε πως από το 2021, σε ό,τι αφορά τη χρήση 'ψυχαγωγικών ουσιών', η WADA θα δίνει προσοχή στο κοινωνικό θέμα του πράγματος. AP PHOTO/ASHLEY LANDIS

Όσα χρόνια υπάρχει αθλητισμός, υπάρχουν ουσίες που βελτιώνουν την απόδοση και από το 1999 υπάρχει η WADA (World Anti-Doping Agency) να κυνηγάει στην ουσία, την ουρά της. Βλέπεις, η βιομηχανία παραγωγής 'μάσκας' που 'καλύπτει' την απαγορευμένη ουσία (και είναι δισεκατομμυρίων) είναι πάντα, χρόνια μπροστά από τα συστήματα ελέγχου και εντοπισμού. Εκτός βέβαια, και αν γίνει κάτι τόσο κραυγαλέο όπως αυτό με τη Ρωσία και το φανταστικό timing (που μπορείς να πεις και κ...φαρδία) ενός περίεργου που ήθελε να μάθει πώς μπορεί να ντοπαριστεί κάποιος, χωρίς να τον πιάσουν, ο οποίος βρέθηκε την πιο κατάλληλη στιγμή, στον πιο κατάλληλο χώρο. Αν δεν έχεις δει το βραβευμένο με Όσκαρ, Ιcarus ιδού η ευκαιρία σου.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, η αποτελεσματικότητα του τρόπου που λειτουργεί η WADA αμφισβητείται εντόνως, εδώ και χρόνια, με τον Χρήστο Ιακώβου να 'χει διευκρινίσει από το 2015 τα όσα παράλογα υπάρχουν -και γίνονται στο βωμό των χρημάτων-, χωρίς ωστόσο, να 'χει αλλάξει κάτι. Μάλλον για αυτό τα μέλη της WADA συναντήθηκαν το Νοέμβρη του 2019 και προχώρησαν σε ανανέωση των αρχών και των 'πιστεύω'. Προηγήθηκε έρευνα δύο χρόνων, προκειμένου να φανεί τι ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει άμεσα.

Ο νέος κώδικας θα εφαρμοστεί σε όλον τον πλανήτη από τις αρχές του 2021. H επιτροπή αντι-ντόπινγκ του Ηνωμένου Βασιλείου ενημέρωσε από σήμερα (Πέμπτη 6/8), μέσω του BBC πως οι αθλητές που θα βρίσκονται θετικοί σε κάνναβη και κοκαΐνη -σε περιόδους που δεν μετέχουν σε διοργάνωση- θα τιμωρούνται πια, με μικρότερες ποινές. Επισημάνθηκε πως τα ειδικά εργαστήρια εντοπίζουν ουσίες που 'χουν ληφθεί πολύ πριν μια διοργάνωση -και δεν επηρεάζουν την απόδοση στο όποιο event δόθηκε το δείγμα. Άρα, κάτι έπρεπε να γίνει για αυτό.

Πριν προχωρήσω, σημείωσε πως τον Ιούνιο ο -εκ Σκωτίας- Λουκ Τρέινορ τιμωρήθηκε με δυο χρόνια, για χρήση κοκαΐνης -που βρέθηκε σε δείγμα, το οποίο είχε δώσει το Μάιο του 2019. Δεν 'συνελήφθη' εν μέσω διοργάνωσης και άρα η χρήση δεν βοήθησε την απόδοση του.

Στο συμπόσιο της WADA είχε επισημανθεί πως το 40 με 45% των περιπτώσεων ντόπινγκ, είναι ακούσιες -δηλαδή, ο αθλητής δεν γνωρίζει ότι υπάρχει απαγορευμένη ουσία σε θεραπευτική αγωγή που ακολουθεί. Το 44% αφορούσε αναβολικούς παράγοντες που περιέχονται σε συμπληρώματα.

Το δεύτερο 'εύρηκα' είχε να κάνει με τη δυνατότητα των εργαστηρίων της WADA να ανιχνεύουν πολύ μικρές ποσότητες απαγορευμένων ουσιών, που μπορούσαν να 'χουν μεταδοθεί από διάφορου τύπου τρόφιμα, νερό της βρύσης ή ένα φιλί. Επιπλέον, ποσότητα 0.5 ng/mL (νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο -ένα νανογραμμάριο είναι το 1/1000000000 του γραμμαρίου) δεν επηρεάζει την απόδοση. Η ποινή του αθλητή μπορούσε να μειωθεί εφόσον ήταν σε θέση προσδιορίσει το προϊόν της μετάδοσης. Κάτι που ήταν ιδιαίτερα εύκολο. Και για αυτό ο νέος κανονισμός θα 'χει αυξημένο όριο των γνωστών παραγόντων μετάδοσης.

Το τρίτο μεγαλύτερο συμπέρασμα της διετούς μελέτης ήθελε το 6% των περιπτώσεων θα έχουν να κάνουν με χρήση κάνναβης και κοκαΐνης και ένα επιπρόσθετο 2% με ναρκωτικά. Σε συνδυασμό με το 'κατηγορώ' πολλών αντί-ντόπινγκ οργανώσεων για το χρόνο και τα χρήματα που ξοδεύουν, ώστε να διαχειρίζονται τα 'recreational drugs' (ψυχαγωγικές ουσίες) και το πολύ βαρύ των ποινών, οι καθ' ύλην αρμόδιοι έκριναν πως ήλθε ώρα για ανανέωση.

Είχε προηγηθεί η αύξηση του ορίου από τα 15 ng/mL που ήταν το 2013 σε 150 ng/mL, ώστε να διασφαλιστεί πως θα 'συλλαμβανόταν' όποιος έκανε χρήση κατά τη διάρκεια διοργάνωσης, όχι όμως κι αυτός που είχε κάνει χρήση τις μέρες ή τις εβδομάδες που 'χαν προηγηθεί. Πλέον, οι ποινές (που έφταναν έως τα 2 χρόνια) θα είναι μικρότερες (βάσει του κανονισμού για αμέλεια ή μη ευθύνη), εάν ο 'συλληφθείς' μπορεί να αποδείξει ότι έκανε χρήση για λόγο που δεν αφορούσε την αθλητική επίδοση.

Η κάνναβη αναφέρεται ως 'ειδική ουσία' στις λίστες και οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το άρθρο 10.5.1 του Κώδικα, το οποίο προβλέπει μόνο επίπληξη, εφόσον μπορεί να αποδείξει ότι δεν έφταιγε 100% (κάτι που συνήθως δεν ισχύει).

Σε ό,τι αφορά την κοκαΐνη, προ του νέου Κώδικα αναφερόταν πως επισύρει ποινές εφόσον αθλητής 'πιαστεί' να 'χει κάνει χρήση εν μέσω διοργάνωσης. Σχετική παράβαση που γίνεται εκτός διοργάνωσης, δεν τιμωρείται. Η εν λόγω ουσία ανήκει στις 'μη ειδικές', μαζί με τα αναβολικά στεροειδή και τις αυξητικές ορμόνες. Η ποινή είναι από 12 μήνες έως 4 χρόνια, εκτός και αν ο αθλητής μπορεί να αποδείξει αμέλεια ή μη ευθύνη. Συνηθέστερα, η τιμωρία ήταν διετής. Τώρα θα είναι τρίμηνη, με δυνατότητα μείωσης -σε ένα μήνα-, αν πάρει μέρος ο αθλητής σε πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει εγκριθεί από την εθνική αθλητική αρχή.

Όπως αποκαλύπτει το UK Anti-Doping, πλέον η WADA δίνει έμφαση στην ευημερία των αθλητών και για αυτό εφόσον η ουσία δεν αφορά τη βελτίωση απόδοσης, θα λαμβάνεται ως 'ευρύτερο κοινωνικό θέμα'. Οι ποινές εν τω μεταξύ, θα μειώνονται σε όσους ολοκληρώνουν θεραπευτικά προγράμματα.

Την ίδια ώρα, οι ποινές που επιβάλλονται σε αθλητές που ψεύδονται στους ερευνητές ή είναι επιθετικοί στους ελεγκτές ή έχουν προβεί σε συνεχόμενες παραβάσεις, θα γίνουν πιο αυστηρές. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι θα γίνει με όσους τελούν υπό τιμωρία, δεδομένου ότι από το 2021 θα μπορούν να ζητήσουν μείωση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK