Κύργιος - Τσιτσιπάς: Το παραμύθι του... Σταχτοπούτου είχε και δράκο

Δύο νέοι τενίστες, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Τα 127 λεπτά του show που παρείχαν απλόχερα στο κοινό του τένις ο Νικ Κύργιος και ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν τα πιο διασκεδαστικά της χρονιάς.

Ο Νικ Κύργιος φέρνει στον Στέφανο Τσιτσιπά ένα φρέσκο ζευγάρι παπούτσια και γονατίζει μπροστά του
Ο Νικ Κύργιος φέρνει στον Στέφανο Τσιτσιπά ένα φρέσκο ζευγάρι παπούτσια και γονατίζει μπροστά του AP PHOTO/PATRICK SEMANSKY

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, αν και ήταν το Νο1 του ταμπλό, έχασε στον ημιτελικό του Citi Open και αποχώρησε από την Ουάσινγκτον χωρίς να διεκδικήσει τον τίτλο και μαζί το έπαθλο των 384 χιλιάδων δολαρίων. Εκτός πάντως από τα 95 χιλιάρικα που αποκόμισε ως ημιφιναλίστ, είχε προλάβει να εξασφαλίσει το πλασάρισμά του στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης και ταυτόχρονα ν' απολαύσει τη συνύπαρξή του -ως αντίπαλος- στο ίδιο κορτ με τον ασυμβίβαστο Νικ Κύργιο.

"Στο σπορ έχουμε ανάγκη από τύπους σαν κι αυτόν", ισχυρίστηκε παρά την ήττα του ο Τσιτσιπάς, εξηγώντας πως "διαφορετικά τα πάντα θα κατέληγαν πάρα πολύ σοβαρά". Αυτός είναι ο Ελληνοαυστραλός. Ένας αρτίστας με προσέγγιση που συγκρούεται με την 'κοσμοθεωρία' του τένις. Ένας μόνιμος αρνητής του καθωσπρεπισμού του, ένας ανένταχτος επαναστάτης με αυτόνομη πορεία.

Τα ξημερώματα της Κυριακής ο αντάρτης των κορτ τέθηκε αντιμέτωπος μ' αυτό που θα μπορούσε να γίνει: διάδοχος του θρόνου, ένας δελφίνος της πρωτιάς. Ο Κύργιος συνάντησε στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ ένα παιδί που καν πριν συμπληρώσει τα 21 του (έχει γενέθλια στις 12 του μηνός) συγκαταλέγεται ήδη στην 'κάστα των κορυφαίων' και μέσα στα επόμενα χρόνια θα διεκδικήσει επί ίσοις όροις το Νο1 του κόσμου, συνεχίζοντας απερίσπαστος, αταλάντευτος και αφοσιωμένος την επίμονη δουλειά του. Χτίζοντας το χαρακτήρα του με νίκες ή ήττες.

Όπως στην Ουάσινγκτον. Ο δεξιόχειρας ομογενής από την Καμπέρα είχε βγάλει νοκ άουτ τον Τσιτσιπά μ' ένα από τα νέα τρικ του, διότι ως ένας showman θα πρέπει να φρεσκάρει τις ιδέες του και να μην καταλήγει μονότονος και κουραστικός. Μετά από μια μάχη που είχε ξεπεράσει ήδη τις δυο ώρες και όδευε για τα 130 λεπτά, ο Κύργιος άφησε τη θέση του, κατευθύνθηκε στην κερκίδα και ρώτησε έναν από τους θεατές της πρώτης σειράς "που θέλει να σερβίρω", όπως μέτεφερε αργότερα.

Ήταν το τελειωτικό χτύπημα, ένα χτύπημα που επιβεβαίωσε το 83% επιτυχίας που είχε μετά το πρώτο σερβίρισμα. Ο Τσιτσιπάς αντέδρασε-απέκρουσε όχι καλά, ο Κύργιος συνάντησε ανοικτό πεδίο και τελειώνοντας τη φάση πήρε τον πόντο που του έλειπε για να καταλήξει στο νικηφόρο 2-1 (6-4, 3-6, 7-6). Αμέσως μετά πήγε ν' αποδώσει τα εύσημα στον κύριο που τον καθοδήγησε πριν από τον τελευταίο πόντο. "Έγινε το δύο στα δύο", συμπλήρωσε το 'καγκουρό', έχοντας ενεργοποιήσει και δοκιμάσει την πειραματική αυτή τακτική του στον προημιτελικό του τουρνουά με τον Σλοβάκο Κόμπος.

Το -πάντα πλούσιο- ρεπερτόριο του 24χρονου υπερταλαντούχου τενίστα με την -πολλές φορές- αλαζονική συμπεριφορά είχε κι άλλα πολλά.

Μέχρι και τα παπούτσια του Στέφανου Τσιτσιπά, όταν αντιμετώπισε πρόβλημα με τα κορδόνια, ανέλαβε, ως courier, να μεταφέρει από την κερκίδα στον αγωνιστικό χώρο γιατί ήθελα "απλώς να τρέξω τη διαδικασία", όπως εξήγησε. Βέβαια έσκυψε σαν άλλο πριγκιπόπουλο για να του φορέσει το γοβάκι, μόνο που ο Τσιτσιπάς δεν ήταν η Σταχτοπούτα και έβαλε τα γέλια.

Ο 20χρονος δεν έπαιξε το καλύτερο τένις του, η απόδοσή του είχε σκαμπανεβάσματα. Ιδίως μέχρι το εις βάρος του 2-0 στο δεύτερο σετ, κι ενώ είχε απωλέσει το πρώτο με 6-4, σαν να 'χε αποσυντονιστεί από τις κωμικές αντιδράσεις του αντιπάλου του. Συγκεντρώθηκε, οδήγησε τον Κύργιο σε πολλά αβίαστα λάθη και με πέντε σερί games ισοφάρισε χάρη στο 6-3.

Το 5-1 του Κύργιου στο τρίτο και τελευταίο σετ έμοιαζε καταδικαστικό. Επειδή πάντως ο ίδιος είναι τόσο απρόβλεπτος που κίνεται με δαιμωνιώδη ταχύτητα από τα όριο του τέλειου σ' αυτά του αυτοκαταστροφικού, ο πολύ πιο κοντρολαρισμένος Τσιτσιπάς κατόρθωσε να προηγηθεί 6-5. Απλώς ο Κύργιος σε μια ισορροπημένη μάχη ήταν ταυτόχρονα χαλαρός και συγκεντρωμένος, το τέλειο μείγμα, αυτό το βράδυ και με το 9-7 θα είναι αυτός που θ' αντιμετωπίσει τον Ρώσο Μεντβέντεφ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK