Lanception: Από παρίας ο Lance Armstrong έγινε ξανά αγαπημένος για το κοινό

Το 2013 παραδέχθηκε πως όλα ήταν ψέματα. Οι διακρίσεις, τα ρεκόρ, ό,τι τον είχε κάνει βασιλιά της ποδηλασίας. Έγινε παρίας. Έξι χρόνια μετά το δια βίου αποκλεισμό απο το άθλημα, ο Lance Armstrong είναι κοντά στο πιο 'δυνατό' comeback. Πιο ηχηρό και από εκείνο του Tiger Woods.

Lanception: Από παρίας ο Lance Armstrong έγινε ξανά αγαπημένος για το κοινό

Υπήρξε ο πιο παρασημοφορημένος αθλητής της ποδηλασίας. Στις 24 Ιουλίου του 2005 κατέκτησε, για έβδομη διαδοχική φορά, τον ποδηλατικό γύρο Γαλλίας. Εκείνη την ημέρα μπήκε στη σφαίρα των θρύλων του παγκόσμιου αθλητισμού. Είχε ήδη μπει στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων, με τους οποίους είχε μοιραστεί τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Οκτώ χρόνια μετά, στις 17 του Γενάρη του 2013, o Lance Armstrong κάθισε απέναντι από την Oprah Winfrey για τη συνέντευξη της ζωής του. Ή τουλάχιστον, για την πιο ειλικρινή συνέντευξη της ζωής του.

"Nαι ή όχι: χρησιμοποίησες ποτέ απαγορευμένες ουσίες για να βελτιώσεις την επίδοση σου στην ποδηλασία;"¨

Ναι

"Ναι ή όχι: μια από αυτές τις απαγορευμένες ουσίες ήταν η EPO (ερυθροποιητίνη, ορμόνη γλυκοπρωτεΐνης -περιέχει έναν υδατάνθρακα και οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα);"

Ναι

"Ναι ή όχι: έκανες ποτέ μεταγγίσεις αίματος, για να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στην ποδηλασία;"

Ναι

"Ναι ή όχι: χρησιμοποίησε ποτέ ουσίες όπως η τεστοστερόνη, η κορτιζόνη ή η αυξητική ορμόνη;"

Ναι

"Θα ήταν ανθρωπίνως δυνατό να νικήσεις επτά συνεχόμενες φορέ στο Tour de France, χωρίς doping;"

Όχι. Βλέπω το όλο θέμα ως ένα τεράστιο ψέμα που επανέλαβα πολλές φορές".

Η Winfrey τον είχε ρωτήσει για τις καταγγελίες ότι εκβίαζε τους συναθλητές του να πάρουν και εκείνοι ουσίες, αλλά και για τις πληροφορίες που τον ήθελαν να 'χει δωροδοκήσει τη Διεθνή Επιτροπή Ποδηλασίας και εργαστήριο στην Ελβετία, προκειμένου να συγκαλύψουν την απάτη του. Και για τα δύο είπε πως δεν ισχύουν. Όπως διέψευσε πως πήρε απαγορευμένες ουσίες, στο comeback του το 2009, αλλά και ότι προθυμοποιείται να συνεργαστεί με την Usada (anti-doping ένωση), ώστε να μείνει στο σπορ. Είχε ομολογήσει ότι έχασε τον εαυτό του στο παραμύθυι του αθλητή που είχε καταφέρει να επιστρέψει στην ποδηλασία, αφότου χρειάστηκε να παλέψει για τη ζωή του και τον καρκίνο στους όρχεις, να κάνει μια όμορφη οικογένεια και να δημιουργήσει και έναν φιλανθρωπικό οργανισμό για τον καρκίνο, το Livestrong. " Αυτή η ιστορία παραήταν τέλεια, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είχα νικήσει την ασθένεια. Ήταν μια μυθικά τέλεια ιστορία. Ήθελα να ήταν και αλήθεια".

"Όλα ήταν θέμα σωστού προγράμματος"

" Όσο ήμουν καθαρός στους αγώνες, μπορούσα να κλέβω. Και όσο δεν με έπιαναν, δεν υπήρχε πρόβλημα. Πέρασα από εκατοντάδες τεστ, αλλά δεν πιάστηκα ποτέ". Αποκάλεσε τον εαυτό του "βλάκα" και είχε καταλήξει στο "αξίζω ό,τι μου συμβαίνει". Τι του συνέβη; Του έσκισαν όλα τα παράσημα (βλ. τίτλους) και τον τιμώρησαν με δια βίου αποκλεισμό. Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2014 ομολόγησε σε συνέντευξη του στο CNN ότι "αν δεν με είχαν πιάσει, αν δεν είχαν συγκεντρώσει στοιχεία εναντίον μου, δεν θα ομολογούσα ποτέ το ντοπάρισμα". Είχε υποσχεθεί και ένα νέο βιβλίο που εν αντιθέσει με το "Its' not about the bike", θα έγραφε αλήθειες.

Σε άλλη συνέντευξη, στο BBC είχε παραδεχθεί το 2015 πως υπήρξε αριβίτσας. Είχε χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά που είχε, για 15 χρόνια προς "δεκάδες ανθρώπους, συναθλητές, δημοσιογράφους κα" που είχαν στοιχεία εναντίον του -για το ψέμα του-, ως απαράδεκτη. Ομολόγησε πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να καταστρέψει τη φήμη και τις καριέρες τους. Είπε πως ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν δεχθεί τη συγγνώμη του και ότι είναι διατεθειμένος να απολογείται για πάντα.

Το 2016 παρουσίασε το Podcast (οι Βρετανοί χαρακτηρίζουν το είδος ραδιοφώνου κατ' αίτηση ως "το απόλυτο ασφαλές μέρος για έναν celebrity που θέλει να δουλέψει ξανά"), με τίτλο " Forward". Παίρνει συνεντεύξεις από συγγραφείς, μουσικούς, σταρ του σινεμά, γενικότερα μέλη της showbiz και αθλητές. Στη συνέχεια της φάσης έβαλε και ειδική στήλη για την ποδηλασία.

Στο ντεμπούτο του είχε παραδεχθεί πως είχε πάψει να είναι ερωτευμένος με την ποδηλασία (από αυτήν κέρδισε περί τα 20 εκατ. δολ. το χρόνο) και είχε χάσει κάθε ενδιαφέρον για το σπορ που τον έκανε ήρωα της Αμερικής και μετά έκπτωτο του κόσμου. Ώσπου ένας τραυματισμός, στο τρέξιμο τον έκανε να ξαναβρεί την αγνή αγάπη που είχε ως παιδί. Λαοπλανές; Μπορεί. Πάντως, υπάρχει πολύς κόσμος που συντονίζεται με τις συζητήσεις του.

Αυτός λέει ότι "μπορεί να μην σας αρέσει πάντα ό,τι ακούτε εδώ, αλλά θα έχω όλες τις πληροφορίες, θα μαθαίνετε κάτι. Άνθρωπος χωρίς πλατφόρμα είναι χαμένος άνθρωπος. Ο κόσμος μπορεί να επιλέξει να μη με ακούσει. Αλλά είμαι αφεντικό του εαυτού μου, οπότε κανείς δεν μπορεί να μου πει να κάνω".

Το σκάνδαλο που τον αφορούσε, είχε γίνει αντικείμενο ομοσπονδιακής έρευνας, που κατέληξε τον περασμένο Απρίλιο σε πρόστιμο 5.000.000 δολ. Ποσό που έπρεπε να πληρώσει στο αμερικανικό δημόσιο και συμφωνήθηκε, έπειτα από συμβιβασμό (αν πήγαινε σε δίκη, το ποσό μπορούσε να εκτοξευθεί στα 97 εκατ. δολ.). Την αγωγή την είχαν καταθέσει τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία, ένας εκ των μεγαλύτερων χορηγών του τα χρόνια της λάμψης. Σε άλλους -πρώην- χορηγούς και ανθρώπους που έπληξε είχε δώσει αποζημιώσεις, που έφτασαν τα 111 εκατ. δολ. Τον Μάιο του 2018 ανακοινώθηκε πως επρόκειτο να βραβευθεί, τον Ιούνιο, για την προσφορά του στον αγώνα του εναντίον του καρκίνου. Έλαβε το Βραβείο Έμπνευσης Babes for Boobs. του ιδρύματος Σούζαν Κόμεν στις 7 Ιουνίου. Ναι, αλλάζουν οι άνθρωποι, αλλάζουμε κι εμείς.

Aπέκτησε ξανά κοινό

Παρεμπιπτόντως, έχει βρει νέους χορηγούς, από τη στιγμή που η νέα του δουλειά διαφημίζεται μέσω των σελίδων που έχει στα social networks (τον παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι). "Έβγαλε" 1.000.000 δολ, τις τρεις πρώτες εβδομάδες του φετινού Tour de France από τις συνδρομές, τα προϊόντα που διαφήμισε και τους πιστούς σπόνσορες, όπως είναι η Patrón (η τεκίλα). Αυτήν την εβδομάδα πήρε θέση για τις επικείμενες εκλογές στο σωματείο επαγγελματιών ποδηλατών (CPA, από το Cyclistes Professionels Associés). Για την ακρίβεια, είπε πως στο μυαλό του ο David Millar, πρώην συναθλητής του και τιμωρημένο με δυο χρόνια αποκλεισμού, το 2004, αφότου είχε ομολογήσει πως είχε λάβει ουσίες για να βελτιώσει την απόδοση του.

"Ο Miller είναι πιθανόν ο τελευταίος άνθρωπος που θα μου ερχόταν στο μυαλό, για αυτήν τη θέση" είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως δεν είναι ο άνθρωπος που χρειάζονται οι ποδηλάτες για να τους προστατέψει. Δεν είναι η ηχηρή φωνή που θα έχουν ανάγκη. Τελικά, τις εκλογές τις πήρε ο Ιταλός Gianni Bugno, ο οποίος καθόταν ήδη στη θέση, με 379 ψήφους. Ο Millar πήρε 96.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/ Bas Czerwinski)

News 24/7

24MEDIA NETWORK