Ο Λευτέρης Πετρούνιας ίσως δεν κερδίσει αυτήν τη φορά, αλλά είναι νικητής

Ο Λευτέρης Πετρούνιας ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυμναστικής, από το οποίο είχε αποσυρθεί λόγω τραυματισμού. Μετά από 8 σερί χρυσά, ό,τι κι αν συμβεί θα είναι νικητής.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας ίσως δεν κερδίσει αυτήν τη φορά, αλλά είναι νικητής

Στην ιστορία του αθλητισμού, υπάρχουν πολλά παραδείγματα από... δυνάστες, που δεν αφήνουν σε κάποιον αντίπαλο τη χαρά της διάκρισης. Περιπτώσεις όπως του Αλεκσάντρ Καρέλιν στην πάλη, του Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου στην άρση βαρών, του Γιουσέιν Μπολτ στον στίβο, του Μάικλ Φελπς στην κολύμβηση είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές, που έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Ο ελληνικός αθλητισμός έχει την τιμή να διαθέτει μία τέτοια περίπτωση. Έναν υπεραθλητή, που κάθε φορά που κατεβαίνει σε έναν διεθνή αγώνα, αρνείται να χάσει. Κυριολεκτικά, αφού από το 2015 μέχρι και φέτος, δεν έχει απολέσει χρυσό μετάλλιο στις διοργανώσεις που έχει συμμετάσχει. Ο Λευτέρης Πετρούνιας μετράει 8 διαδοχικά χρυσά μετάλλια στους κρίκους, αλλά πιθανόν να μην τα κάνει εννέα.

Ο 27χρονος γυμναστής, τις προσπάθειες του οποίου στηρίζει η Stoiximan, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ένα σοβαρό πρόβλημα στον αριστερό ώμο που τον αποτρέπει από το να εκτελεί με τη γνωστή αρτιότητα τις ασκήσεις που κάθε χρόνο τον στέφουν πρωταθλητή.

Ένα πρόβλημα, μάλιστα, που τον ταλαιπώρησε και στη -χρονικά- τελευταία επιτυχία του, το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκόβης. Τότε, τον περασμένο Αύγουστο, η συμμετοχή του δεν ήταν αμφίβολη, η επιτυχία του, όμως, ήταν. Μέχρι τη στιγμή που ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης, τον ανέβασε στους κρίκους για να αρχίσει το πρόγραμμα. Παρότι άρχισε μόλις 2ος από τους 8 του τελικού, όλοι γνώριζαν ότι η εκτέλεση του προγράμματος ισοδυναμεί με ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο.

Για το προσεχές Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που αρχίζει στις 25 Οκτωβρίου, ήταν αμφίβολη ακόμα και η συμμετοχή του. Ή ορθότερα, ήταν βέβαιη η απουσία του, αφού στις 12 Οκτωβρίου, με μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πετρούνιας ανακοίνωσε ότι θα απουσιάσει από την Ντόχα.

Για πρώτη φορά θα έχανε μεγάλη διοργάνωση από το 2015, για πρώτη φορά θα έχανε χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση από το 2015. 'Δεν το βάζουμε όμως κάτω. Εγώ και εσείς μαζί με την στήριξή σας. Σφίγγω τα δόντια και με τη βοήθεια του προπονητικού και ιατρικού team ευελπιστώ ότι θα είμαι σε θέση να διεκδικήσω τους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους τίτλους στις επόμενες διοργανώσεις και να φτάσω υγιής μέχρι το μεγάλο στόχο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο', πρόσθεσε.

Όντως, δεν το έβαλε κάτω. Το έχει αποδείξει και από μικρός, όπως εξομολογήθηκε σε συνέντευξή του στο NEWS 24/7 88,6. Μπορεί στα μαθητικά χρόνια να εγκατέλειψε το άθλημα, μπορεί να αντιμετώπισε προβλήματα υγείας, μπορεί να έχασε τον πατέρα του, ωστόσο όταν αποφάσισε να γίνει μύθος του αθλήματος, τα κατάφερε.

Από τον Απρίλιο του 2015 μετράει τέσσερα χρυσά σε τέσσερα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Η αρχή έγινε στο Μονπελιέ και ακολούθησαν το 2016 στη Βέρνη, το 2017 στο Κλουζ και το 2018 στη Γλασκόβη (έχει κι ένα χάλκινο μετάλλιο στο ντεμπούτο του το 2011 στο Βερολίνο). Ενδιάμεσα, κατέκτησε και τα δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα, του 2015 στη Γλασκόβη και του 2017 στο Μόντρεαλ. Και φυσικά, υπάρχει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο το 2016, αλλά και οι 'παρθενικοί' Ευρωπαϊκοί Αγώνες, που διεξήχθησαν το 2015.

Οκτώ διοργανώσεις, ισάριθμα χρυσά μετάλλια. Από το 1955 μέχρι σήμερα, μόλις 6 αθλητές - θρύλοι έχουν κατορθώσει να κατακτήσουν 4 ή περισσότερα χρυσά μετάλλια στο ίδιο όργανο. Το απόλυτο ρεκόρ κατέχει ο Ούγγρος Κρίστιαν Μπέρκι με 6 τίτλους στον πλάγιο ίππο (2005, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012), ακολουθεί ο Έλληνας υπερπρωταθλητής του μονόζυγου Βλάσης Μάρας των 5 ευρωπαϊκών τίτλων (2002, 2004, 2006, 2009, 2010), ενώ από 4 χρυσά μετάλλια έχουν κερδίσει ο Λευκορώσος Βιτάλι Σέρμπο στο άλμα (1990, 1992, 1994, 1996), ο Σλοβένος Μίτγια Πέτκοβσεκ στο δίζυγο (2000, 2006, 2007, 2008), ο Ρουμάνος Μάριαν Ντραγκουλέσκου στο έδαφος (2000, 2004, 2005, 2017) και ο Γιούρι Κέκι. Ο Ιταλός ήταν ο ρέκορντμαν με 4 διαδοχικά Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1990, 1992, 1994, 1996), μέχρι να τον ισοφαρίσει ο Πετρούνιας.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι έχει κλείσει 2 χρόνια χωρίς να έχει ηττηθεί ούτε καν σε προκριματικό των κρίκων! Από τις 7 Αυγούστου 2016, όταν τερμάτισε 2ος στον προκριματικό των Ολυμπιακών Αγώνων πίσω από τον Βραζιλιάνο 'οικοδεσπότη' Αρτούρ Ζανέτι, κάθε παρουσία του Πετρούνια ισοδυναμεί με πρωτιά, σε κάθε θεσμό, απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Όταν, λοιπόν, το μεσημέρι της Τρίτης ο Πετρούνιας πόσταρε ξανά στο instagram, το μήνυμα που συνόδευσε τη φωτογραφία του, κανονικά θα έπρεπε να προκαλέσει έκπληξη. Δεν το έκανε. 'Στις 5 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένο το χειρουργείο μου. Εδώ όμως στο Παγκόσμιο δοκίμασα τα όρια μου. Το συζήτησα με τον προπονητή μου και το ιατρικό team και αποφάσισα να σφίξω τα δόντια και να αγωνιστώ! Ελπίζω να σας κάνω πάλι υπερήφανους. Πάμε δυνατά για την Ελλάδα μας', ενημέρωνε ο Έλληνας πρωταθλητής. Καμία απουσία από το Παγκόσμιο. Τι θα γίνει, όμως, με το χρυσό;

'Ήρωας είναι αυτός που κάνει ό,τι μπορεί', υποστήριζε ο Γάλλος νομπελίστας συγγραφέας Ρομέν Ρολάν. Στην Ντόχα, ο Πετρούνιας θα κάνει ό,τι μπορεί. Είτε κατακτήσει το 9ο χρυσό μετάλλιο είτε όχι. Το βέβαιο είναι πως όταν ο προπονητής του τον σηκώσει ξανά στους κρίκους για την έναρξη του προγράμματος, τότε όλοι οι αντίπαλοι του θα παρακολουθούν, με τον φόβο ότι θα τους ξεφύγει ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο. Και αυτό από μόνο του τον καθιστά νικητή.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK