Matchday Σάββατο 19/10: Ο απαραίτητος Σουντανί δεν έχει θέση στον Ολυμπιακό

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα του Σαββάτου (19/10) σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όχι μόνο, σε Ελλάδα, Ευρώπη ή κόσμο.

Ο Χιλάλ Σουντανί δέχεται τα συγχαρητήρια των συμπαικτών του για τα γκολ του στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ
Ο Χιλάλ Σουντανί δέχεται τα συγχαρητήρια των συμπαικτών του για τα γκολ του στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ EUROKINISSI SPORTS

Από τη μία η δυνατότητα του Χιλάλ Σουντανί να παίζει παντού, να κλείνει τρύπες και να προσφέρει αθόρυβα στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό και από την άλλη η 'αυτοχειρία' της μπασκετικής ΑΕΚ στο εντός έδρας παιχνίδι με το Περιστέρι.

Super League: Ο δαιμόνιος Σουντανί 'σκότωσε' τον... ΟΦΗ

Η εκτελεστική δεινότητα του -απροσδιορίστου θέσης στο γήπεδο αλλά πάνω απ' όλα ωφέλιμου- Χιλάλ Σουντανί αφαίρεσε από τον καλοδουλεμένο, ψύχραιμο και επικίνδυνο ΟΦΗ πολλές από τις πιθανότητες που του αναλογούσαν για ν' αποσπάσει αποτέλεσμα στο Φάληρο. Ένα αποτέλεσμα όπως εκείνο το σημαδιακό 3-1 επί του Παναθηναϊκού πριν από 50 ημέρες. Ο Ολυμπιακός απέφυγε την παγίδα και νίκησε 2-1, διότι ο Αλγερινός πολυσύνθετος επιθετικός, ο οποίος γνωρίζει να κινείται τόσο στα άκρα, όσο εκτός ή εντός μεγάλης περιοχής, μετέτρεψε σε γκολ δύο φάσεις που στην αρχική μορφή τους δεν έμοιαζαν τόσο απειλητικές όσο κατέληξαν να είναι για τον Σωτηρίου. Μια σέντρα από δεξιά του Ποντένσε στο 11', στην οποία ο γεροδεμένος Νάστος είχε τη δυνατότητα να απομακρύνει, κατέληξε στο εντυπωσιακό άλμα και στην καρφωτή κεφαλιά του 32χρονου, ενώ στο 57' η κάθετη πάσα που ο ίδιος πήρε στο χώρο από τον 'κλέφτη' Γκερέρο έφερε ένα άπιαστο διαγώνιο σουτ, το οποίο ο γκολκίπερ των φιλοξενούμενων ήταν αδύνατο να αποσοβήσει με βάση την τροχιά της μπάλας μετά την επαφή με το πόδι.

Στα 46 αγωνιστικά λεπτά που μεσολάβησαν των δύο 'ερυθρόλευκων' τερμάτων ο ΟΦΗ πιστοποίησε την ταυτότητα μιας γενναίας και γυμνασμένης ομάδας με στοχοπροσήλωση και κατευθυνόμενη φιλοσοφία, η οποία δεν εγκαταλείπει το ποδόσφαιρο κατοχής ανεξαρτήτως συγκυριών. Μια προσέγγιση που είχε χαρίσει 13 βαθμούς και κυρίως πολλά καλά λόγια. Μόνο στο πρώτο μισό οι Κρητικοί μοιράζονταν την μπάλα με τον Ολυμπιακό. Οι ποδοσφαιριστές του Σίμου ήταν σταθερά ψηλά στο χώρο, κυκλοφόρησαν και πίεσαν την μπάλα, έκλεψαν και έβγαλαν επιθέσεις φτιάχνοντας ευκαιρίες, δεν πήραν ένα πέναλτι (μαρκάρισμα του Σεμέδο στον Φιγκεϊρέδο), ισοφάρισαν με υπέροχο τελείωμα του Ναμπί στο 45' και θα είχαν βρει την ανατροπή εφόσον το αριστερό δοκάρι του Σα δεν στερούσε (από τον σκόρερ) το 1-2 στο 54'. Ό,τι η ίδια δοκός είχε απαγορεύσει από τον Λοβέρα στο 3', αλλά εκεί είχε παρεμβληθεί και ο Σωτηρίου.

Το σχεδόν άμεσο 2-1 του Ολυμπιακού δεν απέτρεψε τους Κρητικούς, μόνο που άλλες τέτοιες στιγμές δεν βρήκαν στη ροή του χρόνου. Κόντρα στις ευκαιρίες κι ένα σωστά ακυρωθέν γκολ του Ολυμπιακού. Τους έλειψε επί της ουσίας ο άριστος Μάνος των πρώτων αγωνιστικών που μπήκε στο 71', ενδεχομένως αργοπορημένα. Ή ένας άλλος Σουντανί. Ο, για την ώρα, πιο 'οικονομικός' επιθετικός του Ολυμπιακού στη Super League 1 με ένα γκολ ανά 81 λεπτά συμμετοχής. Ο Ελ Αραμπί του ίδιου αριθμού τερμάτων (4), που τον ακολουθεί, χρειάζεται τουλάχιστον 109 λεπτά παρουσίας για να βρει δίχτυα. Μόνο που ο Αλγερινός δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα με την Μπάγερν, την Τρίτη στο Φάληρο και η κίνησή του στον κενό χώρο, η δυνατότητά του να μεταλλάσσει τα σχήματα (από 4-2-3-1 σε 4-4-2), ο οξυδερκής τρόπος που παίρνει θέσεις στην περιοχή, ο δυναμισμός στην εκτέλεση θα λείψουν απέναντι σε μια πανικόβλητη αμυντική γραμμή όπως της Μπάγερν. Ευχή και κατάρα η πληθώρα επιλογών και κατ' επέκταση η λίστα της UEFA για τον Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος ναι μεν γνώριζε για την απώλεια του Φορτούνη όταν συμπλήρωνε τα χαρτιά, αλλά θα ήταν μάντης, αν μπορούσε να προβλέψει την ταυτόχρονη απουσία των Βαλμπουενά - Μπενζιά, αλλά και την προοδευτική συνεισφορά του (προερχόμενου από τραυματισμό και μακρά απουσία) Σουντανί σε πολύτιμες νίκες. Αυτός ξεχώρισε από τα παιδιά, είναι η ώρα των άλλων.

Ο ΧΑΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ

Η επιστροφή του Μάκη Χάβου στο Αγρίνιο μετά από 21 μήνες δεν συνδυάστηκε με την πρώτη νίκη του Παναιτωλικού στο πρωτάθλημα. Το ρίσκο με το επιθετικογενές σχήμα μετά τα μισά του δεύτερου ημιχρόνου απέφερε καρπούς δευτερόλεπτα μετά τη χρησιμοποίηση του Μπαΐροβιτς, αλλά ένας πρώην παίκτης του στα 'καναρίνια', ο πολύπειρος Βαγγέλης Μόρας, τού έφραξε το δρόμο ισοφαρίζοντας σε 2-2 για την ΑΕΛ.

Basket League: Οι χαμηλές πτήσεις της ΑΕΚ

Οι παίκτες του Περιστερίου πανηγυρίζουν τη μεγάλη νίκη επί της ΑΕΚ
Οι παίκτες του Περιστερίου πανηγυρίζουν τη μεγάλη νίκη επί της ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ έχασε τον προπονητή της, έχασε το προβάδισμά της, έχασε το παιχνίδι. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου αποβλήθηκε για τις αδιάκοπες διαμαρτυρίες του στους διαιτητές, το 73-65 και το 79-74 έκαναν φτερά χωρίς να προστατευτούν και με μια κούρσα του Σκούτσι Σμιθ από τη μια ρακέτα στην άλλη, σε 6 δεύτερα (από τα 6.9 στο 0.9), το Περιστέρι πρόλαβε ν'αρπάξει τη νίκη στο ΟΑΚΑ (91-90 στην παράταση) και να διατηρήσει το αήττητο στην ΕΚΟ Basket League μετά από 4 αγωνιστικές, τη στιγμή που η Ένωση μετράει ήδη τρεις ήττες.

Πρακτικά μόνο αυτήν από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ δικαιολογείται. Οι άλλες δύο ομολογούν τις ελλείψεις του 'κιτρινόμαυρου' ρόστερ, τη στιγμή που κάποιοι θέλουν να λένε πως πρόκειται για τον δεύτερο πόλο του πρωταθλήματος. Της βόλτας του Σμιθ ως το λέι απ είχε προηγηθεί ένα τρίποντο (δια χειρός Χάτσερ στα 20'' για τη λήξη) απ' αυτά που μπαίνουν μία φορά στις δέκα. Μα από την Ένωση δεν έκαναν παρά ελάχιστα για ν' αποτρέψουν τη μοίρα τους. Μέχρι και βολή έχασε ο Κιθ Λάνγκφορντ των 11 άστοχων σουτ.

Ο ΚΑΛΑΘΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Με όσο όρο πόντων ανά 10λεπτο τους 26 και τον Τζίμερ Φριντέτ να χάνει μόνο ένα από τα 7 τρίποντα που δοκίμασε, το έργο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο Παλατάκι δεν είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας. Ούτως ή άλλως το 104-88 είναι περισσότερο πλασματικό και δεν αποδίδει την εικόνα ενός αγώνα στον οποίο η ομάδα του Πεδουλάκη, πολύ πριν χρειαστεί την κατάλληλη επιλογή στην τελευταία επίθεση, είχε εξασφαλιστεί (80-59 στο 28').

ΤΟ 'GΕΤ UP, SΤΑND UP' ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

Ο Τζαμαϊκανός σέντερ ('απόγονος' του Μπομπ Μάρλεϊ και συγχωριανός του Γιουσέιν Μπολτ από το Τρελόνι) Σαμάρντο Σάμιουελς επέστρεψε με θόρυβο στο 'κανονικό' μπάσκετ. Οι δικοί του 22 πόντοι (παρά τις 9 χαμένες βολές) τα δικά του 9 ριμπάουντ, οι δικές του 2 ασίστ και το δικό του 1 κλέψιμο στην πρώτη εμφάνισή του στο ελληνικό πρωτάθλημα 'έχτισαν' γερές προϋποθέσεις για το 70-67 του Πανιωνίου επί του Ρεθύμνου, νίκη που επιτεύχθηκε σε τρίποντο του Μοχάμεντ Πάσαλιτς, ελάχιστα πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης και ολοκλήρωσε ένα επιμέρους 23-13 στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ήταν μάχη των δύο ομάδων χωρίς επιτυχία στην ΕΚΟ Basket League, στο ενδιάμεσο πάντως οι 'κυανέρυθροι' είχαν προλάβει ν' αλλάξουν ήδη προπονητή, καθώς ο τεχνικός σύμβουλος Γιώργος Σκαραφίγκας ανέλαβε μεμιάς πρώτος προπονητής μετά τη (μονομερή) αποπομπή του Γιάννη Λίβανου.

Δεν αποκλείεται πλέον ο επόμενος κόουτς που θ' απομακρυνθεί να 'ναι ο Σούλης Μαρκόπουλος ύστερα από το 77-72 του Ιωνικού στο 'Παλέ', πάρα την αγωνιστική αναγέννηση του Τάλτον (16 πόντοι με 7/10 σουτ, 4 ασίστ). Ο Μπαρτ τζούνιορ έβαλε 7 περισσότερους (24) και η ομάδα του Βετούλα μετά τον ΠΑΟΚ λύγισε και τον Άρη. Τρίτο σερί ροζ φύλλο για τον φιλόδοξο Ηρακλή (87-74 στη Λάρισα) και τρίτη συνολικά επικράτηση για τον Προμηθέα (81-80 τον Κολοσσό), ο οποίος έχει την υποχρέωση να είναι εξίσου αποδοτικός εντός κι εκτός συνόρων.

Primera Division: H MSG δεν 'φυλακίστηκε', η Μαγιόρκα έβγαλε... Λαγκό

Matchday Σάββατο 19/10: Ο απαραίτητος Σουντανί δεν έχει θέση στον Ολυμπιακό
Ο Λουίς Σουάρες πανηγυρίζει το 3-0 επί της Εϊμπάρ, μακριά από τις ταραχές της Βαρκελώνης AP PHOTO/ALVARO BARRIENTOS

Η Καταλονία, μία από τις 17 αυτόνομες κοινότητες του Βασιλείου της Ισπανίας, διάγει μια ταραγμένη περίοδο. Για πολλοστή φορά. Πολίτες αντιδρούν και διαμαρτύρονται για την πρόσφατη καταδίκη 9 αυτονομιστών που πρωτοστάτησαν στην προ διετίας προσπάθεια ανεξαρτησίας μέσω του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου του '17, οι συγκρούσεις με την αστυνομία, μέρα ή νύχτα, είναι ένα αδιάλειπτο φαινόμενο και η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί τόσο που το πρώτο clasico της σεζόν αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας.

Την ίδια ώρα που διαδηλωτές πλημμύριζαν εκ νέου στους δρόμους της πόλης κι ένας αστυνομικός νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, η Μπαρτσελόνα απείχε 590 χιλιόμετρα (οδήγησης) από τον πυρήνα των γεγονότων. Με την προ ημερών ανακοίνωσή της είχε στηρίξει το κίνημα για την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων εκφράζοντας συμπαράσταση στις οικογένειές τους και απαιτώντας διάλογο για ομαλοποίηση, ωστόσο ο προγραμματισμένος αγώνας για την 9η αγωνιστική της Primera Division με αντίπαλο την Εϊμπάρ στη Χώρα των Βάσκων κράτησε αναπόφευκτα την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε σε μακρινή απόσταση. Αναγκάστηκε, εξαιτίας ταραχών στο αεροδρόμιο 'Ελ Πρατ' να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Χιπουθκόα καλύπτοντας όλη την απόσταση με λεωφορείο, παρόλα αυτά το ταξίδι ήταν -ενδεχομένως- λυτρωτικό τη δεδομένη χρονική στιγμή και στην προσπάθεια αποσυμφόρησης από τις αδιάκοπες πληροφορίες που εισέπρατταν συνεχώς οι ποδοσφαιριστές του 'τσιγκούρι'. Είχαν ανάγκη να ξεφύγουν και όλο αυτό εκφράστηκε περίτρανα στο 3-0 του 'Ιπουρούα', ακόμη κι αν έλειπε ο Πικέ, απώλεια που παραδοσιακά δεν αφήνε την 'Μπάρσα' να νικήσει.

Ήδη από το 13' οι 'μπλαουγκράνα' είχαν προβάδισμα (τέταρτης διαδοχικής) νίκης, το οποίο εδραιώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο με δυο σπάνιας ομορφιάς γκολ. Ο Βαλβέρδε διάλεξε να έχει στην ίδια 11άδα Μέσι - Σουάρες - Γκριεζμάν και οι τριαδικές συνεργασίες του ήταν αξιοθαύμαστες. Ο Σουάρες πάσαρε στον Μέσι για 2-0 του 58' και ο Μέσι χάρισε στον Σουάρες το 3-0 του 66', σ' ένα απόγευμα που καθένας εκ των τριών σκόραρε μία φορά. Η 'MSG' ήταν αδύνατο να φυλακιστεί από την άμυνα των γηπεδούχων κι ας προκάλεσε τρόμο με τις ενέργειές της.

Τουναντίον, το 50ο γκολ του Ντιέγκο Κόστα (με πέναλτι) με την Ατλέτικο στο ισπανικό πρωτάθλημα ήταν η... μισή δουλειά, αφού η Βαλένθια ισοφάρισε με τον Παρέχο, προτού αποβληθεί ο Κορεάτης Λι, και έφυγε με βαθμό από το 'Μετροπολιτάνο'. Ήταν η τέταρτη ισοπαλία στα τελευταία πέντε ματς για τους 'ροχιμπλάνκος' που με μόλις 8 γκολ σε 9 παιχνίδια χάνουν βαθμούς σε παιχνίδια που δεν θα έπρεπε.

Όχι ότι η Ρεάλ Μαδρίτης απέδωσε καλύτερα. Ναυάγιο στο 'Σον Μόι' για την ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν, η οποία μετά τις τρεις ισοπαλίες άρχισε να μετρά ήττες. Η πρώτη από τη Μαγιόρκα με 1-0, αποτέλεσμα που άφησε την Μπαρτσελόνα μόνη πρώτη στην κατάταξη. Οι 'μερένγκες' Είχαν 83 λεπτά να ματσάρουν τουλάχιστον οτο γκολ του Ιβοριανού Λαγκό, αλλά απέτυχαν να βρουν οτιδήποτε. Λογική η αντίδραση...

Premier League: Η συνωμοσία του... Πεπ

Όσο ο Γιούργκεν Κλοπ ψάχνει εχθρούς πριν από το ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Όλντ Τράφορντ, ο Πεπ Γκουαρδιόλα παλεύει να στρώσει τη Μάντσεστερ Σίτι, επιδιώκοντας να κλείσει την ψαλίδα. Το 2-0 στο Λονδίνο επί της ανταγωνιστικής και αήττητης εντός Κρίσταλ Πάλας, με τα 'κολλητά' γκολ του Ζεζούς (39') και του Σίλβα (41'), ήταν περισσότερο ένα statement των 'πολιτών' πως 'είμαστε ακόμη ζωντανοί, μην μας ξεγράφετε' σε παιχνίδι που κεντρικό αμυντικό δίδυμο έπαιξαν οι Φερναρντίνιο-Ρόντρι, παρά οτιδήποτε άλλο πρεσβεύει τα τελευταία χρόνια το σύνολο του Καταλανού.

Η νίκη αυτή κράτησε τους πρωταθλητές μπροστά από Λέστερ και Τσέλσι, που είχαν μεν εντός έδρας αποστολές αλλά βρήκαν γκολ μετά το 70' για να καπαρώσουν τους τρεις βαθμούς. Αντιθέτως η Τότεναμ έμενε κι άλλο πίσω, προλαβαίνοντας να σώσει μονάχα το βαθμό απέναντι στη Γουότοφορντ (1-1).

News 24/7

24MEDIA NETWORK