Μια απαγορευμένη ουσία τελείωσε την καριέρα του Ιανόνε στο MotoGP

Ο Αντρέα Ιανόνε είχε 'συλληφθεί' με την ουσία 'δροστανολόνη', το Νοέμβρη του 2019. Πήγε στο CAS, όπου δεν βρήκε το δίκιο του και τιμωρήθηκε με τετραετή αποκλεισμό. Τι είναι η δροστανολόνη και πού μπορούσε να του φανεί χρήσιμη.

Ο Αντρέα Ιανόνε εγκαταλείπει το παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP, μετά τον τετραετή αποκλεισμό που ζήτησε και πήρε η WADA.
Ο Αντρέα Ιανόνε εγκαταλείπει το παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP, μετά τον τετραετή αποκλεισμό που ζήτησε και πήρε η WADA. AP PHOTO/VINCENT THIAN

O Αντρέα Ιανόνε ανήκει μεταξύ των αναβατών της MotoGP από το 2013. Την πρώτη μηχανή του την έδωσε η Pramac Racing (2013-14), ακολούθησαν οι Ducati (2015-16) και Suzuki (2017-18) και το 2019 του έδωσε συμβόλαιο η Aprilia. Πήγε στην ελίτ των πρωταθλημάτων για δίτροχα, ως ο 'Απίθανος Hulk', παρατσούκλι που του 'χαν δώσει στη Μοτο2, χάριν του μοτίβου που είχε επιλέξει για το κράνος του. Ήταν ήδη γνωστός για την επιθετική προσέγγιση και τις απίστευτες μανούβρες που έκανε. Αυτός ο συνδυασμός ήταν ο λόγος του πρώτου nickname που ήταν 'The Maniac'.

Το Δεκέμβριο του 2019 είχε βρεθεί θετικός σε τεστ που έκανε για ντόπινγκ, στις 3/11, μετά τον αγώνα στη Μαλαισία. Η διοικούσα και διοργανώτρια αρχή των events για τα μηχανοκίνητα σπορ (Fédération Internationale de Motocyclisme) τον τιμώρησε με προσωρινό αποκλεισμό -που δεν είχε συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως. Ήταν δικαίωμα του να ζητήσει την άρση, κάτι που έκανε. Χαΐρι δεν είδε. Το Μάρτιο του 2020 η FIA του ανακοίνωσε πως τον τιμωρεί για 18 μήνες, με αναδρομική ισχύ. Εκείνος πήγε να βρει το δίκιο του στο CAS (Court of Arbitration for Sport), με τη WADA να κάνει κόντρα έφεση και να ζητά μεγαλύτερη ποινή.

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα την απόφαση για την υπόθεση του. Σύμφωνα με αυτή, ο Ιανόνε τιμωρείται με αποκλεισμό τεσσάρων χρόνων (ισχύει από τις 17/12 του 2019) και διαγραφή όσων πέτυχε στο σπορ του από την 1η Νοεμβρίου του 2019, δυο μέρες πριν την αποκάλυψη για τη χρήση της ουσίας. Ουσιαστικά κάπου εδώ, 'κλείνει' την καριέρα του ως επαγγελματίας αναβάτης -με το συμβόλαιο που 'χει με την Aprilia να λήγει στο τέλος της τρέχουσας σεζόν.

Αλλά δεν σου είπα τι πήρε. Ή τουλάχιστον, τι βρέθηκε στο δείγμα του. Σύμφωνα με τη WADA ανιχνεύτηκε 'εξωγενές αναβολικό ανδρογόνου στεροειδούς'. Ήταν η δροστανολόνη που έχει δράση όμοια με την τεστοστερόνη και δημιουργήθηκε για να τη χρησιμοποιούν ασθενείς με καρκίνο στο στήθος.

H ποσότητα στο δείγμα του ήταν πολύ μικρή -αλλά υπαρκτή. Αν αναρωτιέσαι σε τι μπορούσε να τον βοηθήσει η δροστανολόνη, να σου πω ότι βοηθά τους αναβάτες (και τους πιλότους της Fomula 1) να 'οχυρώσουν' το σώμα τους, ώστε να δέχεται και να αντέχει την επιτάχυνση της βαρύτητας (g-force -επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις). Σε πολύ γενικές γραμμές, στα 3 g ο οδηγός δέχεται δυνάμεις που ισοδυναμούν με τρεις φορές το βάρος του, με τους 'πιλότους' να έχουν ως βασική υποχρέωση της δουλειάς τις προπονήσεις για την ενδυνάμωση των μυών και τη φροντίδα του αυχένα -όπου 'καταλήγει' το μεγαλύτερο βάρος.

Ο Ιταλός δεν σταμάτησε να λέει πως είναι αθώος. Όσο για την ουσία που βρέθηκε στο δείγμα του, εξήγησε ότι αφορούσε χαλασμένο κρέας που έφαγε ενώ ήταν στη Μαλαισία, πριν τον αγώνα. Ατυχώς δεν κατάφερε να αποδείξει τα λεγόμενα του (το είδος του κρέατος που έφαγε και την προέλευση του). Επίσης, οι δικηγόροι του δεν απέδειξαν πως υπήρχε θέμα με κρέατα που περιείχαν δροστανολόνη, την περίοδο που ήταν ο πελάτης τους στη Μαλαισία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK