Μίχαελ Σουμάχερ: Οκτώ χρόνια από το μοιραίο ατύχημα που του άλλαξε τη ζωή

Οκτώ χρόνια πέρασαν από το τρομακτικό ατύχημα του Μίχαελ Σουμάχερ. Γυρίζουμε το χρόνο πίσω και θυμόμαστε τα βασικά επεισόδια της μεγάλης μάχης που δίνει ο Γερμανός για την ίδια του τη ζωή.

Μίχαελ Σουμάχερ: Οκτώ χρόνια από το μοιραίο ατύχημα που του άλλαξε τη ζωή
© 2021 BEN CURTIS/ASSOCIATED PRESS

Σε όλη του την καριέρα έδινε μάχη με το χρόνο και τις περισσότερες από αυτές έβγαινε νικητής. Κάθε δευτερόλεπτο για εκείνον είχε σημασία και εδώ και οκτώ χρόνια δίνει τη μεγαλύτερη μάχη του για να κρατηθεί στη ζωή και να επιβιώσει από το τρομακτικό του ατύχημα.

Ήταν 11.07 τοπική ώρα όταν ο Μίχαελ Σουμάχερ βγήκε εκτός πίστας στο θέρετρο του Μεριμπέλ στις γαλλικές Άλπεις, έχασε τον έλεγχο και χτύπησε στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αργότερα η εκπρόσωπός του, Σαμπίνε Κεμ, ο 45χρονος Γερμανός φέρεται να βρέθηκε στο μοιραίο σημείο σε μία προσπάθεια να σώσει έναν φίλο του που είχε χάσει την ισορροπία του και προσέκρουσε ακολούθως σε έναν βράχο. Ο "Σούμι" πήρε ύψος και προσγειώθηκε άτσαλα με το κεφάλι του σε έναν άλλο βράχο με συνέπεια να υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για σοβαρό τραυματισμό. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε πως το χτύπημα δεν ήταν μεν επιπόλαιο, όμως η ζωή του Γερμανού δεν διέτρεχε κίνδυνο, καθώς φορούσε κράνος. Τελικά, οι πρώτες πληροφορίες βγήκαν αληθινές.

Το ιατρικό ανακοινωθέν από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ ανέφερε ότι ο Σουμάχερ είχε πέσει σε κώμα: " Ο σοβαρός κρανιοεγκεφαλικός τραυματισμός που υπέστη τον οδήγησε σε κώμα και χρειάστηκε άμεση νευροχειρουργική επέμβαση. Βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση".

Η ερμηνεία του τραυματισμού

Τα σενάρια και οι γνώμες ειδικών σχετικά με τον τραυματισμό του Σουμάχερ έπεφταν βροχή, αφού η ενημέρωση ήταν με το σταγονόμετρο.

Σχεδόν 24ώρες μετά το ατύχημά του ο πρώην επικεφαλής γιατρός στη Formula 1, Γκάρι Χάρτστιν, γράφοντας στο προσωπικό του blog φρόντισε να αναλύσει το ακριβές πρόβλημά του.

"Γνωρίζουμε πως κρατώντας τον Μίκαελ σε βαθύ ύπνο, οι γιατροί ελάττωσαν την θερμοκρασία του σώματος του. Αυτό είναι μέρος στρατηγικής για να βελτιώσουν το μεταβολισμό του εγκεφάλου. Αυξάνοντας την αποστολή "καλών πραγμάτων" προς τον εγκέφαλο, ελαττώνοντας τη θερμοκρασία μειώνεται και η ανάγκη του εγκεφάλου για "καλά πράγματα". Η μείωση της κατανάλωσης είναι προτιμότερη.

Μας είπαν οι γιατροί πως ο Μίκαελ έχει κακώσεις και στα δύο μέρη του εγκεφάλου. Δηλαδή ο εγκέφαλος είναι πληγωμένος και στα δύο ημισφαίρια. Αυτό δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη. Το χτύπημα ήταν βαρύ" ανέφερε μεταξύ άλλων προσπαθώντας να ρίξει λίγο φως στον τραυματισμό του "Σούμι".

Η μεταφορά του Σούμι

Πέρα από τον τραυματισμό του και από το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετώπιζε ο Μίκαελ Σουμάχερ πολλά σενάρια είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ύπαρξη ενός βίντεο από τον τραυματισμό του.

Τελικά, το μόνο που δημοσιεύτηκε ήταν το βίντεο της μεταφοράς του στο νοσοκομείο. Δύο 24ωρα μετά τον ατύχημά του το παρακάτω βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει το ελικόπτερο που τον μετέφερε να αναχωρεί για το νοσοκομείο του Γκρενόμπλ, ενώ τον περασμένο Ιούνιο μεταφέρθηκε υπό άκρα μυστικότητα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάννης.

Ο φάκελος και η αυτοκρατορία

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του Μίχαελ Σουμάχερ από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, μία είδηση ήρθε να ταράξει και πάλι τα νερά αφού ο ιατρικός φάκελος του 45χρονου Γερμανού κλάπηκε.

Ο 54χρονος Γερμανός Α.Κ. είχε πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα, καθώς ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας και ήταν εκείνος που έκλεψε τον φάκελο του "Σούμι", ενώ στη συνέχεια επιχείρησε να πουλήσει το φάκελο μέσω διαδικτύου έναντι 60.000 ευρώ.

Υπάλληλος της REGA, μιας εταιρείας αεροδιάσωσης που δραστηριοποιείται στην Ελβετία και στο Λιχτενστάιν, κρεμάστηκε στο κελί του στη Ζυρίχη στις 8 Αυγούστου του 2014 ένα 24ωρο μετά τη σύλληψη του για την κλοπή του ιατρικού φακέλου του Μίχαελ Σουμάχερ.

Το εξιτήριο από το νοσοκομείο

Σχεδόν εννιά μήνες μετά το ατύχημα του ο Μίκαελ Σουμάχερ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και επέστρεψε στο σπίτι. Ήταν 9 Σεπτεμβρίου όταν η Σαμπίνε Κεμ ανακοίνωσε ότι ο πελάτης της μεταφέρθηκε στο σπίτι του.

Η ανακοίνωση της Κεμ ανέφερε: " Εφεξής, η αποθεραπεία του Μίκαελ θα γίνει στο σπίτι. Δεδομένου των σοβαρών τραυμάτων που υπέστη, έχει σημειωθεί πρόοδος τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες.

Υπάρχει όμως ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος μπροστά μας. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς ολόκληρη την ομάδα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάννης για την σχολαστική και άξια δουλειά τους

Ζητάμε να συνεχίσετε να σέβεστε την ιδιωτική ζωή της οικογένειας του Μίκαελ και θα πρέπει να αποφευχθούν να διατυπωθούν εικασίες για την κατάσταση της υγείας του".

Φυσικά το σπίτι του "Σούμι" διαμορφώθηκε ειδικά ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η αποθεραπεία του. Μια ομάδα δεκαπέντε ανθρώπων αφοσιώθηκε στις ανάγκες του Μίκαελ Σουμάχερ. Γιατροί, νοσοκόμες και διάφοροι θεραπευτές εναλλακτικών μεθόδων εργασίας βρίσκονται νυχθημερόν στο σπίτι των Σουμάχερ στις όχθες της λίμνης της Γενεύης.

O Σουμάχερ συνεχίζει την αποθεραπεία του στο σπίτι της οικογένειας στην Ελβετία μετά το σοβαρό ατύχημα που υπέστη, κάνοντας σκι στις γαλλικές Άλπεις στις 29 Δεκεμβρίου του 2013 και φυσικά ευχή όλων μας είναι να καταφέρει να κερδίσει ακόμα έναν αγώνα του...

News 24/7

24MEDIA NETWORK