Νάντια Κομανέτσι: Η Ρουμάνα που άγγιξε την τελειότητα

Η Νάντια Κομανέτσι κλείνει την Πέμπτη (12/11) 54 χρόνια ζωής και το Contra.gr θυμάται τη ζωή και την καριέρα της Ρουμάνας που στα 14 έκανε όλο τον αθλητικό κόσμο να μιλά γι'αυτήν.

Νάντια Κομανέτσι: Η Ρουμάνα που άγγιξε την τελειότητα

Αν ζητήσουμε από κάποιον να ανασύρει στη μνήμη του μερικά από τα κορυφαία γεγονότα στην ιστορία της γυμναστικής, το όνομα της Νάντιας Κομανέτσι και όσα κατάφερε στην καριέρα της σίγουρα δεν θα λείπουν από τη λίστα. Και λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως η Ρουμάνα ήταν εκείνη που "τρέλανε" τους ηλεκτρονικούς πίνακες στο Μόντρεαλ το 1976, αγγίζοντας την τελειότητα. Και ήταν μόνο 14 ετών.

Το ξεκίνημα της είναι λίγο πολύ γνωστό. Την πρώτη της επαφή με τη γυμναστική την οφείλει στον Μπέλα Κάρολι, έναν από τους καλύτερους προπονητές της εποχής, ο οποίος την έβαλε στο... στόχαστρό του, όταν μια μέρα την είδε να κάνει ρόδα στην αυλή του γυμναστηρίου. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Στα επτά της πήρε μέρος για πρώτη φορά στο ρουμανικό πρωτάθλημα και κατέλαβε τη 13η θέση στο σύνθετο. Στα οκτώ της έγινε η νεαρότερη πρωταθλήτρια της χώρας και άρχισε να... ανοίγει τα φτερά της στο εξωτερικό, εκπροσωπώντας τη Ρουμανία σε διεθνείς διοργανώσεις.

Το σίγουρο ήταν πως τα μετάλλια δεν θα αργούσαν να έρθουν. Έτσι κι έγινε. Το 1975 έδωσε το παρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Σκίεν της Νορβηγίας. Ο απολογισμός; Τέσσερα χρυσά και ένα ασημένιο. Όλα αυτά στα 13 της. Η μεγάλη στιγμή της όμως δεν είχε έρθει ακόμη. Θα ερχόταν ένα χρόνο μετά.

Κατάφερε το αδύνατο

Το άστρο της έλαμψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976. Πριν από όλα όμως είναι απαραίτητη μια μικρή διευκρίνηση.

Η σουηδική εταιρεία "Omega" ήταν υπεύθυνη για τους ηλεκτρονικούς πίνακες των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1932. Πριν από την Ολυμπιάδα του 1976, είχε έρθει σε επαφή με τη ΔΟΕ, κάνοντας μια ερώτηση που τότε ίσως να μην φαινόταν τόσο σημαντική. "Θα ήταν καλύτερο να αντικαταστήσουμε τους παραδοσιακούς πίνακες, οι οποίοι έχουν χώρο για τρία ψηφία όπως για παράδειγμα οι αριθμοί 9.50, 9.85 με έναν που θα έχει χώρο για τέσσερα ψηφία όπως το 10.00;".

"Μου είπαν πως ένα 10.00 είναι απίθανο. Οπότε μείναμε στα τρία ψηφία", είχε δηλώσει ο υπεύθυνος της εταιρείας.

Στις 18 Ιουλίου, τη δεύτερη ημέρα των Αγώνων του Μόντρεαλ, η 14χρονη Νάντια Κομανέτσι πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση. Το πρόγραμμά της στους ασύμμετρους ζυγούς είναι άψογο. Και οι κριτές δεν μπορούν να διαφωνήσουν.

Ήταν η αρχή μιας σειράς αθλητικών επιτυχιών για την 14χρονη Ρουμάνα, που συνολικά απέσπασε εφτά 10αρια και έφυγε από τους αγώνες με 3 χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο. Η Νάντια Κομανέτσι ήταν η νεαρότερη (μέχρι τότε) Ολυμπιονίκης.

"Ήμουν πολύ ικανοποιημένη, πίστευα ότι θα έπαιρνα βαθμολογία 9,9. Τότε άκουσα το κοινό να φωνάζει δυνατά και όταν γύρισα είδα τον ηλεκτρονικό πίνακα να γράφει 1.00. Δεν μπορούσε να γράψει 10 γιατί η κατασκευάστρια Omega δεν πίστευε ότι αυτό ήταν δυνατό! Ήξερα ότι το δέκα είναι η υψηλότερη βαθμολογία, αλλά δεν κατάλαβα ότι είχα γράψει ιστορία. Θα το σκεφτώ αργότερα, είπα από μέσα μου. Έπρεπε μετά να αγωνιστώ στη δοκό και είχα συγκεντρωθεί σε αυτό", είχε δηλώσει αμέσως μετά την επιτυχία της. Πως ένα κοριτσάκι 14 χρονών να πιστέψει ότι έχει καταφέρει κάτι τόσο μοναδικό; Κι όμως το είχε κάνει.

Στην πράξη δεν είδε ποτέ γραμμένο το 10.00 στον πίνακα. Η φωτογραφία της όμως δίπλα στο απόλυτο... 1.00 είναι αυτή που έχει μείνει στην ιστορία.

Θα περίμενε κανείς μετά από αυτό, η ζωή της Κομανέτσι να εξελιχθεί ιδανικά. Τα χρόνια που ακολούθησαν όμως ήταν αρκετά δύσκολα για τη Ρουμάνα. Οι γονείς της χώρισαν, η ψυχολογία της επηρεάστηκε και το τελειωτικό χτύπημα ήρθε όταν το αυταρχικό καθεστώς Τσαουσέσκου τη χώρισε από τον προπονητή, δάσκαλο και στήριγμά της.

Η απόπειρα αυτοκτονίας

Μια ιστορία όχι και τόσο γνωστή είναι πως περίπου 30 χρόνια πριν, στα 15 της, η Κομανέτσι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει καταπίνοντας χλωρίνη. Η ίδια δεν το παραδέχθηκε ποτέ, τονίζοντας πως "έβαλα το νερό σε απορρυπαντικό που ήταν σε ένα πλαστικό κύπελλο και το ήπια κατά λάθος". Ποια είναι η αλήθεια κανείς δεν ξέρει, ωστόσο οι φήμες για την ψυχολογική κατάρρευση της Ρουμάνας οργίαζαν εκείνη την εποχή.

Το 1979 η Νάντια Κομανέτσι απασχόλησε τον κόσμο με την προσωπική ζωή της και το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά της, όταν έγινε γνωστό ότι δημιούργησε ερωτική σχέση με τον γιο του δικτάτορα Τσαουσέσκου, κάτι που επίσης δεν παραδέχθηκε ποτέ. "Δούλευα μαζί του. Ήμουν προπονήτρια στο ινστιτούτο του οποίου ήταν πρόεδρος. Ναι, είχα σχέσεις. Αλλά δεν ήταν μία από αυτές".

Σε ό,τι αφορούσε τον αθλητισμό, συνέχιζε ακάθεκτη την πορεία της. Χαρακτηριστικό του πείσματος και του επαγγελματισμού της ήταν το γεγονός πως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1979, η Κομανέτσι εισήχθη στο νοσοκομείο πριν από το ομαδικό εξαιτίας μιας μόλυνσης στο αίμα της, την οποία είχε προκαλέσει ένα κόψιμο στον καρπό της. Παρά τις εντολές των γιατρών, εκείνη έφυγε από το νοσοκομείο, αγωνίστηκε στη δοκό, πήρε 9.95 και βοήθησε τη χώρα της να φτάσει στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Απόδραση στις ΗΠΑ

Συνέχισε την καριέρα της για έναν ακόμη χρόνο μέχρι το 1980, όταν συμμετείχε για τελευταία φορά σε αγώνες. Από τότε, όταν και έχασε το "καταφύγιό" της, τον αθλητισμό, τα πράγματα δυσκόλεψαν. Ο προπονητής της, Καρόλι έφυγε από τη Ρουμανία το 1981 ως αντίδραση στην καταπιεστική διακυβέρνηση Τσαουσέσκου και της πρότεινε να τον ακολουθήσει, όπως αποκάλυψε η ίδια αρκετά χρόνια αργότερα.

Εκείνη αρνήθηκε, καθώς δεν της ήταν εύκολο να εγκαταλείψει την οικογένειά της. Τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός πως πήρε τη μεγάλη απόφαση και πείστηκε να φύγει από τη Ρουμανία για να συνεχίσει τη ζωή της, δεν μπορούσε αφού της είχε απαγορευτεί από το καθεστώς Τσαουσέσκου. Τελικά τα κατάφερε το 1989 σε ηλικία 27 ετών, όταν εγκατέλειψε τη χώρα μαζί με άλλους 6 Ρουμάνους. Διέσχισε τα σύνορα, πέρασε διαδοχικά από Ουγγαρία και Αυστρία και τελικά βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία της Αμερικής, περνώντας λίγο αργότερα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

"Τότε, το να φύγεις σήμαινε ότι χανόσουν. Δεν μπορούσες να επιστρέψεις. Δεν το είπα στη μητέρα μου, πίστευα ότι θα πάθει καρδιακή προσβολή. Το είπα μόνο στον αδερφό μου τον Άντριαν, που ήταν και παραμένει ο καλύτερος φίλος μου και με τη γυναίκα του με πήγαν μέχρι να σύνορα με την Ουγγαρία. Με τις υπόλοιπες, μπήκαμε περπατώντας στην Ουγγαρία και από εκεί πήγαμε στην Αυστρία. Φτάσαμε στην αμερικανική πρεσβεία και με έβαλαν σε μία πτήση για τη Νέα Υόρκη. Δεν έχω ξαναμιλήσει για αυτό. Ήταν μία σκληρή νύχτα", εξομολογήθηκε μερικά χρόνια αργότερα.

Η ζωή στην Αμερική

Η άφιξή της στις ΗΠΑ σχολιάστηκε πολύ αρνητικά από τον Τύπο της εποχής. Γιατί; Τα δημοσιεύματα επικεντρώνονταν στο "βαρύ" make up, στα παραπανίσια κιλά και τη γενικότερη εμφάνισή της καθώς και στο γεγονός πως στις περισσότερες εμφανίσεις της συνοδευόταν από έναν παντρεμένο άνδρα και πατέρα τεσσάρων παιδιών.

Λίγα χρόνια αργότερα είχε καταφέρει να αποσυνδέσει το όνομά της από όλα τα παραπάνω και να φτιάξει τη ζωή της. Στο μεταξύ, το 1994 αρραβωνιάστηκε με τον πρώην αθλητή της γυμναστικής, Μπαρτ Κόνερ, τον οποίο είχε πρωτογνωρίσει το 1976. Μαζί του επέστρεψε στη Ρουμανία, όπου και παντρεύτηκε το 1996 και απέκτησε έναν γιο, τον Ντίλαν.

Σήμερα, η Κομανέτσι, αρκετά αλλαγμένη σε σχέση με το παρελθόν εξαιτίας των μπότοξ και των πλαστικών επεμβάσεων στις οποίες έχει υποβληθεί, ζει μαζί με τον σύζυγό της, με τον οποίο πραγματοποιεί ταξίδια σε όλο τον κόσμο και μαζί με τον γιο της, είναι πρεσβευτής των σπορ της πατρίδας της και επίτιμη πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής της Ρουμανίας. Όσο κι αν αλλάξει όμως, πάντα θα θυμόμαστε εκείνο το 14χρονο κορίτσι που άφησε τους φίλους του αθλητισμού σε κάθε γωνιά του πλανήτη με το στόμα ανοιχτό πριν από 39 χρόνια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK