Ναυαγός - ιστιοπλόος σώθηκε μετά από 50 ώρες στον Ειρηνικό

Μετά από διήμερη μάχη με κύματα τεσσάρων μέτρων στον Ειρηνικό, φορτηγό πλοίο περισυνέλεξε Βρετανίδα ιστιοπλόο που μετείχε στο δυσκολότερο αγώνα που διεξάγεται σε ανοικτή θάλασσα.

Ναυαγός - ιστιοπλόος σώθηκε μετά από 50 ώρες στον Ειρηνικό

Η Σούζι Γκούνταλ είναι καλά στην υγεία της, πέρα από κάποιες αμυχές, και αυτό είναι το σημαντικότερο μετά την περιπέτεια που είχε κατά τη διάρκεια του αγώνα 'Golden Globe' που εφέτος γιορτάζει τη συμπλήρωση 50 ετών.

Η 29χρονη Βρετανίδα ήταν η νεότερη εκ των 18 ιστιοπλόων (από 13 διαφορετικές χώρες) που είχαν δηλώσει συμμετοχή στην πιο απαιτητική κούρσα και όλοι μαζί εκκίνησαν το πρωί της 1ης Ιουλίου από τη μαρίνα της παραθαλάσσιας πόλης Λε Σαμπλ ντ' Ολόν, στη δυτική ακτή της Γαλλίας, με σκοπό να ολοκληρώσουν με τα -προσαρμοσμένα στα τέλη των 60s- γιοτ τους το γύρο του κόσμου, περνώντας κατά σειρά από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, την Ακτή Στορμ της Τασμανίας στην Αυστραλία και το Ακρωτήριο Χορν στη Γη του Πυρός.

Στα 2000 μίλια δυτικά του Ακρωτηρίου, μια περιοχή που οι έμπειροι ναυτικοί αποφεύγουν άνευ συζήτησης, καθώς αποκαλείται το 'τέλος του κόσμου', η Σούζι Γκούνταλ εξέπεμψε σήμα κινδύνου μετά από μηχανικό πρόβλημα που προκλήθηκε στο σκάφος της.

Την επιχείρηση διάσωσης, κατ' εντολή των χιλιάνικων αρχών, ανέλαβε ένα φορτηγό με σημαία Χονγκ Κονγκ που έπλεε στην περιοχή και χρειάστηκε ν' αλλάξει πορεία για να φτάσει κοντά στη ναυαγό. Το 119 μέτρων πλοίο δεν είχε μια βατή αποστολή παρά το μέγεθός του, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς, με συνέπεια η Βρετανίδα ιστιοπλόος να παραμείνει εν πλω και να παλεύει με κύματα 3-4 μέτρων για 50 ώρες. Στο ίδιο διάστημα αυτό προσπαθούσε κρατήσει το γιοτ στην επιφάνεια της θάλασσας για να μην βρεθεί η ίδια στο νερό.

Αφού ελήφθησαν όλα τα μέτρα ασφαλείας, το θεόρατο 'Tian Fu' κατάφερε να προσεγγίσει το σκάφος της Γκούνταλ και μ' ένα γάντζο να την ανεβάσει στο κατάστρωμα. Οι συντονισμένες ενέργειες είχαν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και η νεαρή Βρετανίδα ήταν ασφαλής.

Το δικό της 'on the ship' στο twitter σήμανε τη λήξη του συναγερμού. Ενώ το 'very good hot drink' που ακολούθησε λίγο μετά αποτύπωσε τη φιλοξενία που της παρείχαν άπαντες στο πλοίο.

Η οικογένεια της Σούζι ανήρτησε μια ευχαριστήρια επιστολή στην ιστοσελίδα της ευγνωμονώντας όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης. Από τους επιτελάρχες μέχρι το τελευταίο μέρος του πληρώματος.

Η Βρετανίδα θα φτάσει στην Αργεντινή και από εκεί θα επιστρέψει στη βάση της λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Για να συνεχίσει πιθανόν αυτό που τη γεμίζει περισσότερο από καθετί άλλο: να βρίσκεται στη θάλασσα. Αν θα επιστρέψει του χρόνου για να ολοκληρώσει ό,τι άφησε στη μέση, μόνο η ίδια το γνωρίζει.

Κεντρική φωτογραφία: https://susiegoodall.co.uk

News 24/7

24MEDIA NETWORK