Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης εισβάλει στη μεγαλύτερη σκηνή των fight sports

O Ανδρέας Μιχαηλίδης βρίσκεται στο Fight Island, όπου την Πέμπτη 16/7 τα ξημερώματα θα γίνει ο δεύτερος Έλληνας μαχητής του UFC, στην πρώτη εμφάνιση ελληνικής ομάδας στην καλύτερη διοργάνωση ΜΜΑ του πλανήτη -και επιχείρηση δισεκατομμυρίων.

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης χρειάστηκε να πανηγυρίσει νίκες, στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να βρεθεί θετικός -σε κορονοϊό- μαχητής, ώστε να απολαύσει επιτέλους το ντεμπούτο του στο UFC.
Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης χρειάστηκε να πανηγυρίσει νίκες, στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να βρεθεί θετικός -σε κορονοϊό- μαχητής, ώστε να απολαύσει επιτέλους το ντεμπούτο του στο UFC. UFC

Tα ξημερώματα της Πέμπτης 16/7 (03.30, ESPN) θα κάνει το ντεμπούτο του στο UFC ο Ανδρέας Μιχαηλίδης. Eίναι ο δεύτερος, γεννημένος στην Ελλάδα, μαχητής που παρουσιάζεται στην πιο μεγάλη 'σκηνή' των fightsports και ο πρώτος που δεν άλλαξε έδρα, για να τα καταφέρει. Κατά συνέπεια, τα ξημερώματα της Πέμπτης 16/7 θα κάνει την πρώτου εμφάνιση, το πρώτο ελληνικό τιμ, στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο Μιχαηλίδης συνεργάζεται με τον προπονητή, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου από το 2013. Γνωρίζονται από το 2009. Από την αρχή είχαν θέσει ως στόχο την ελίτ των events.

“Τα περισσότερα παιδιά πρέπει να δουλέψουν για να βγάλουν χρήματα να ζήσουν και να μπορούν να αφοσιωθούν στις προπονήσεις. Τα ΜΜΑ είναι σχετικά νέα στην Ελλάδα. Υπάρχουν την τελευταία δεκαετία. Ο δρόμος στον οποίον περπατάμε με την ομάδα μου, δεν ήταν διαθέσιμος παλαιότερα. Χρειάστηκε να ταξιδέψουμε πολύ, για να βρούμε τον τρόπο να μπούμε στο UFC. Ο χρόνος και τα χρήματα αυτά είναι ανυπέρβλητα εμπόδια για πολλούς. Τώρα που τα καταφέραμε, ελπίζω πως θα ανοίξει η πόρτα και για άλλους Έλληνες”.

Ο γεννημένος στις 18/7 του 1988 -ποντιακής καταγωγής- μαχητής, είναι ο κατά τεκμήριον καλύτερος του είδους που υπάρχει στην Ελλάδα και απολαμβάνει κοινής αποδοχής. Έχει διακριθεί πολλάκις στο εξωτερικό (σε κορυφαίες διοργανώσεις της Ρωσίας -μεταξύ άλλων) και όπως μας είπε ο ειδικός επί των fightsports, Μάνος Ναβροζίδης “είναι εξίσου καλός στην όρθια μάχη και στο έδαφος. Στην αρχή, ξεχώριζε για όσα έκανε στο έδαφος, αλλά μετά πολλή δουλειά στο γυμναστήριο του στην Ελλάδα (EFL Martial Arts Academy) και στις ΗΠΑ, έκανε πολύ καλή και την όρθια μάχη -δηλαδή, έχει εντυπωσιακά λακτίσματα και τα λοιπά”.

Στο Fight Island του Άμπου Ντάμπι (αυτού που έφτιαξε ο Ντέινα Ουάιτ για το UFC -στο 'νησί' όπου γίνονται και οι αγώνες της Formula 1, οι αθλητές προσγειώνονται με ιδιωτικά αεροπλάνα ενώ οι εγκαταστάσεις είναι η επιτομή της χλιδής), ο Μιχαηλίδης θα αντιμετωπίσει τον 26χρονο Λιθουανό, Μοντέστας Μπουκάουσκας (μεγάλωσε στις ΗΠΑ, όπου έζησε από τα 12, γύρισε για κάποια χρόνια στη Λιθουανία και επέστρεψε στα 22 στις ΗΠΑ, για πάντα ή όπως λέει 'μέχρι να γίνω πρωταθλητής του UFC -γιατί έως τότε θα αγωνίζομαι'), για την κατηγορία light heavyweight. Ο Μπουκάουσκας υπήρξε πρωταθλητής του Cage Warriors, που ας πούμε ότι είναι το UFC της Ευρώπης.

Ο Μιχαηλίδης επρόκειτο να διεκδικήσει τη δική του ζώνη, στην κατηγορία middleweight, αλλά ο αγώνας ακυρώθηκε λόγω Covid-19. Όπως είχε ακυρωθεί η μάχη του για την ίδια ζώνη, με τον Τζακ Μάρσμαν -γιατί ο τελευταίος υπέγραψε στο UFC, πριν τη συνάντηση και εγκατέλειψε. “Κατόπιν τούτων, ο εκπρόσωπος μου 'έκλεισε' αγώνες στο Contender Series του Σεπτέμβρη και μετά ήλθε η ευκαιρία από το UFC”, όπου κλήθηκε να κάνει αντικατάσταση (o Βινίσιους Moρέιρα βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό), δέκα μέρες πριν τον αγώνα. Δεν δίστασε να πει το 'ναι', μολονότι θα αγωνιστεί σε άλλη κατηγορία από τη δική του (αγωνίζεται στη middleweight και θα παίξει στη light heavyweight). Βλέπεις, ο δρόμος για την υλοποίηση του ονείρου ήταν μακρύς και δύσκολος (με ατελείωτες προπονήσεις, τραυματισμούς και χειρουργεία -προέρχεται από διπλό χειρουργείο), για να αφήσει την ευκαιρία να προσπεράσει.

Το συμβόλαιο του UFC με τον Μιχαηλίδη είναι για τέσσερις αγώνες -σε ένα χρόνο. Οι τρεις επόμενοι θα είναι στην κατηγορία του. Με το πέρας αυτών θα κριθεί η συνέχιση της συνεργασίας. Συνήθως το πρώτο συμβόλαιο είναι για τρεις μάχες. Εν προκειμένω, έγιναν τέσσερις γιατί μεσολάβησε αντικατάσταση τελευταίας στιγμής και σε άλλη κατηγορία.

Οι αθλητές 'ρίχνουν' κιλά για τις μάχες. Ο Μιχαηλίδης είναι 93 κιλά, που την ημέρα της ζύγισης γίνονται 84 και την επομένη επιστρέφει στα κανονικά του. Ο αντίπαλος του είναι 104 κιλά, τις κανονικές μέρες και η κατηγορία στην οποία θα διαγωνιστούν αναφέρει πως το όριο είναι τα 103 κιλά. Θα υπάρχει διαφορά βάρους, αλλά η ενδελεχής μελέτη που κάνει ο Ανδρέας στους αντιπάλους τους -ώστε να εντοπίσει αδυναμίες και να κινηθεί ανάλογα- επιτρέπει κάθε αισιοδοξία.

Οι γνώστες λένε πως ο σημερινός μας πρωταγωνιστής φλέρταρε εδώ και χρόνια με το UFC (μετά τις καλές εμφανίσεις και τα θετικά αποτελέσματα στις κορυφαίες διοργανώσεις -Bellator, Fight Nights, King of the Cage, Titan FC), αλλά συγκυρίες δεν επέτρεψαν την πρώτη εμφάνιση -με τους αντιπάλους να ακυρώνουν τους αγώνες για διάφορους λόγους. Η μεγαλύτερη επιχείρηση fightsports τον παρακολουθεί από το 2016, όταν πανηγύρισε μεγάλη νίκη επί του Ίον Πάσκου. Και πάλι συγκυρίες δεν επέτρεψαν την υπογραφή συμβολαίου.

Τo κείμενο BJ Penn, στη συνέντευξη του Μιχαηλίδη ξεκινούσε με το 'η Ελλάδα δεν είναι το hotspot για μαχητές, τελευταία. Οι mixed martial arts ωστόσο, 'γεννήθηκαν' στην Ελλάδα, το 648 προ Χριστού, όταν το Παγκράτιον συστήθηκε για πρώτη φορά ως Ολυμπιακό σπορ'.

Για την ιστορία, ο πρώτος, γεννημένος στην Ελλάδα (30/7/1987), μαχητής που μπήκε στη λίστα των μελών του UFC είναι ο Τόνι Χριστοδούλου. Χρειάστηκε να αφήσει την Ελλάδα (για τη Renzo Gracie Academy της Νέας Υόρκης), για να βρει το δρόμο του στην επιχείρηση δισεκατομμυρίων των fightsports. Αυτό έγινε στις 24/1 του 2015. Πρόλαβε να δώσει δυο αγώνες, πριν 'κοπεί'. Είχε μετρήσει ισάριθμες ήττες. Η κατηγορία του ήταν τα 66 κιλά, εν τούτοις είχε αγωνιστεί στα 70.

Ποιοι άλλοι μαχητές είχαν σχέση με την Ελλάδα

Ο Βίκτορ Μπέλφορντ, γνωστός ως The Phenom, γεννήθηκε την Πρωταπριλιά του 1977, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Έχει διπλή υπηκοότητα (αμερικανική και βραζιλιάνικη). Η μητέρα του είναι Ελληνίδα. Πήγε στα 19 στις ΗΠΑ, για να αγωνιστεί. Μπήκε στο UFC τον ίδιο χρόνο και έγινε ο νεαρότερος νικητής, στην ιστορία της διοργάνωσης (την πανηγύρισε, όταν ήταν 19 χρόνων και 313 ημερών, με τεχνικό νοκ άουτ εις βάρος του Τανκ Άμποντ). Έφυγε το Δεκέμβρη του 2018, έπειτα από τρεις θητείες. Είχε αναδειχθεί πρωταθλητής στη Light Heavyweight.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους αθλητές που 'χουν σχέση με τη χώρα μας και εμφανίστηκαν σε οκτάγωνο του Ultimate Fighting Championship, o (γεννημένος στις 9/7 του 1977, στην Αυστραλία) Τζορτζ Σωτηρόπουλος, ο οποίος εμφανιζόταν με τη σημαία της Ελλάδας στο σορτσάκι του, έφτασε στο 7-0 και είχε γίνει υποψήφιος, για την κατάκτηση του τίτλου στην κατηγορία lightweight, πριν προκύψουν τραυματισμοί και η έξοδος μετά τέσσερις διαδοχικές ήττες, το Δεκέμβρη του 2013. Το ντεμπούτο είχε γίνει το 2008.

O Ελληνοκύπριος μαχητής (γεννημένος στις 29/11 του 1979, στη Λεμεσό) Κώστας Φιλίππου έκανε ντεμπούτο τον Μάρτιο του 2011. Αποσύρθηκε από τη διοργάνωση και το σπορ γενικά, τον Ιούλιο του 2015. Στο μεσοδιάστημα διαγωνίστηκε στη middleweight και την light heavyweight.

Ο, ελληνικής καταγωγής, γεννημένος στον Καναδά (26/2/1988) Ηλίας Θεοδώρου, με το παρατσούκλι Spartan μετείχε στην κατηγορία middleweight. Το ρεκόρ του, από τον Απρίλιο του 2014 έως το Μάιο του 2019 που δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιο του, ήταν 16-3-0. Kάποια στιγμή διαγνώστηκε με διμερή νευροπάθεια και του χορηγήθηκε θεραπεία με ιατρική κάνναβη (για να διαχειριστεί τον πόνο και για να ηρεμεί τα νεύρα του). Είχε πει πως το πρόβλημα είχε επηρεάσει την απόδοση του.

O Χρήστος Γιάγκος γεννήθηκε στις 23/1 του 1990 στην Καλιφόρνια, των ΗΠΑ. Ανήκει ακόμα στη λίστα των μαχητών του UFC, όπου έπαιξε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2014. Έφυγε το 2015 και επέστρεψε το 2018. Βάσει προγράμματος, θα έπαιζε με τον Άλαν Πάτρικ, στις 25/5, αλλά αποσύρθηκε λόγω τραυματισμού. Η κατηγορία του είναι η lightweight.

News 24/7

24MEDIA NETWORK