Ο Άντριου Λακ δεν είχε την τύχη με το μέρος του και αποφάσισε να επέμβει

Πριν από 3 χρόνια ο Άντριου Λακ γινόταν ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του NFL. Ανακοινώνοντας την απόσυρσή του προτού κλείσει τα 30 του φεύγει για να ζήσει τη ζωή που δεν έχει ζήσει μέχρι τώρα.

Ο Άντριου Λακ στην πιο συναισθηματική στιγμή κατά την ανακοίνωση της απόφασής του να σταματήσει την καριέρα του
Ο Άντριου Λακ στην πιο συναισθηματική στιγμή κατά την ανακοίνωση της απόφασής του να βάλει τέλος στην καριέρα του AP PHOTO/AJ MAST

Τον Απρίλιο του 2012 επιλεγόταν από τους Κολτς στο Νο1 του NFL draft, ως ο υπεραλαντούχους κουόρτερμπακ του Στάμφορντ, και τον Ιούνιο του 2016 υπέγραφε την 6ετή επέκταση του συμβολαίου του έναντι 140 εκατομμυρίων δολαρίων - με τα 87 εξ αυτών να είναι πλήρως εγγυημένα. Εκείνη την περίοδο ο Άντριου Λακ ήταν ο πιο καλοπληρωμένος παίκτης της αμερικανικής λίγκας και ένας εκ των κορυφαίων στη θέση του.

Ξεχώριζε χάρη στα εντυπωσιακά σωματικά προσόντα του και διαφεύντευε το 'πεπόνι' όπως ελάχιστοι μπορούσαν να το κάνουν. Σαν να 'χε ένα τηλεχειριστήριο στα χέρια του και να κατηύθυνε την μπάλα προς τον προορισμό που είχε κατά νου. Είχε ήδη τρεις συμμετοχές σε Pro Bowl (το all star game) και μια φορά -το 2015- είχε καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα της Ινδιανάπολης ως τον τελικό της AFC (όπου έχασε από τους Πέιτριοτς).

Αρχιτέκτων με όλη τη σημασία της λέξης που αναγραφόταν στο δίπλωμα που έλαβε από το πανεπιστήμιο.

Στην περίπτωσή του οι αριθμοί τεκμηριώνουν κάθε προσωπική άποψη, αφού ο Λακ ήταν μεταξύ των πιο αποτελεσματικών πασέρ της ιστορίας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου στα πρώτα 6 χρόνια του, συγκρινόμενος πότε με τον θρυλικό Νταν Μαρίνο και πότε με τον Πέιτον Μάνινγκ που έφτασε να παίζει ως τα 40 του.

Μόνο που ο πρωτευουσιάνος ήρωας της ιστορίας μας δεν ήταν όσο χαρούμενος θα ήθελε. Το αντιλήφθηκαν άπαντες όταν τρία χρόνια μετά το 'βασιλικό' συμβόλαιο που κέρδιζε από τον ιδιοκτήτη και μεγάλο θαυμαστή του Τζιμ Ίρσεϊ και δύο εβδομάδες πριν συμπληρώσει 30 χρόνια ζωής ανακοίνωνε την απόσυρσή του από τη δράση.

"Δεν είχα τη δυνατότητα να ζήσω μια ζωή όπως την ήθελα. Χάθηκε η διασκέδαση από το παιχνίδι. Ο μόνος δρόμος μπροστά μου είναι ν' αποσυρθώ". Τα αναπάντεχα λόγια του Λακ τάραξαν τα στιβαρά θεμέλια του NFL. Είχε ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί η φήμη πως ο 29χρονος κουόρτερμπακ σκέφτεται κάθε ενδεχόμενο για την καριέρα του και αποδείχθηκε πως οι πρώτες πληροφορίες δεν απείχαν από την πραγματικότητα.

Στο παιχνίδι προετοιμασίας με τους Σικάγο Μπέαρς ο Λακ εμφανίστηκε με πολιτικά ρούχα. "Δεν είναι μια εύκολη απόφαση. Τουναντίον είναι η πιο σκληρή της ζωής μου. Αλλά είναι η σωστή". Άπαντες έψαχναν να καταλάβουν το γιατί. Έκαναν πως δεν ήξεραν, γνώριζαν προ πολλού.

Ο Λακ δεν ήταν ένας τυχερός αθλητής. Μεγάλωσε σ' ένα περιβάλλον που του προσέφερε οικογενειακή και οικονομική ασφάλεια, τού έδωσε τα εφόδια ν' ανθίσει και ν' αναπτυχθεί. Το πελώριο σκαρί του όμως ήταν ευάλωτο, εύθραυστο, θρυμματιζόταν με το παραμικρό. Στα επαγγελματικά χρόνια του ήρθε αντιμέτωπος με διαφόρων ειδών τραυματισμούς. Από τα πληγιασμένα πλευρά και τα προβλήματα στους κοιλιακούς ως το νεφρό, τη διάσειση και κυρίως τη ζημιά στον ώμο που τον οδήγησε στο χειρουργείο.

Έλαβε τη μορφή ενός σημείου καμπής. Συμβαίνει σε ανύποπτο χρόνο, τα παραδείγματα αμέτρητα. "Με ώθησε να επανεκτιμήσω πάρα πολλά πράγματα στη ζωή μου", είχε παραδεχθεί στο Sports Illustrated, χωρίς μολαταύτα να μιλήσει με λεπτομέρειες. Τώρα καταλαβαίνει κάποιος τι ακριβώς άφηνε να εννοηθεί τότε. Με ποιον τρόπο είχε μεταβληθεί η κοσμοθεωρία του, πώς είχαν απλοποιηθεί οι σκέψεις του.

Πίστεψε για μια στιγμή πως θ' αφήσει πίσω ό,τι είχε μεσολαβήσει. Το βραβείο για το 'comeback' της περυσινής χρονιάς μάλλον το παραπλάνησε και τον παρέσυρε. Ωστόσο το νέο, σχεδόν μυστηριώδες, πρόβλημα που εμφανίστηκε στον αστράγαλο και δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει όπως θα ήθελε στην καλοκαιρινή προετοιμασία των Κολτς και έγινε η αφορμή για να προσγειωθεί ξανά στην πραγματικότητα. Αυτό ήταν. Άνοιξε την έξοδο και βρόντηξε την πόρτα πίσω του. Πνευματικώς δεν ήταν εκεί, το σώμα τον ακολούθησε. Του χάρισε την ευκαιρία που ζητούσε για να πείσει τον εαυτό του.

"Στα τελευταία τέσσερα χρόνια βρέθηκα σ' έναν κυκεώνα τραυματισμών, πόνου, αποθεραπείας. Υπήρξε αμείλικτο όλο αυτό και ένιωσα εγκλωβισμένος. Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγω είναι εκτός του σπορ", ομολόγησε.

"Από το 2016 και μετά, όταν έπαιζα με τον πόνο παρέα και ήταν αδύνατο να προπονηθώ σε μόνιμη βάση, ορκίστηκα στον εαυτό μου πως δεν θα περνούσα από το ίδιο μονοπάτι". Ο Λακ τίμησε τον όρκο του, έχοντας λείψει από 26 παιχνίδια τα τελευταία 4 χρόνια. Άφησε τα 60 εκατομμύρια που θα λάμβανε και επέλεξε να δράσει και να ορίσει το μέλλον του όπως ο ίδιος ήθελε. Κι ας αποδοκιμάστηκε φεύγοντας από το γήπεδο.

"Τις άκουσα τις αποδοκιμασίες και με πόνεσαν". Όχι ωστόσο πιο πολύ και πιο βαθιά από τις πληγές στο σώμα του. Οι Κολτς δεν θα είναι οι ίδιοι αγωνιστικά, αλλά ο Λακ θα είναι ο εαυτός του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK