Ο δύσβατος δρόμος του Τσιτσιπά επιστρέφοντας στον 'τόπο του εγκλήματος'

Το νούμερο 6 της παγκόσμιας κατάταξης επιζητά μία εφάμιλλη της περυσινής πορεία στην Αυστραλία, η οποία τον είχε βγάλει στα ημιτελικά του πρώτου Major της χρονιάς.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι έτοιμος για τη μάχη στο Αυστραλιανό Όπεν
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι έτοιμος για τη μάχη στο Αυστραλιανό Όπεν AP PHOTO/TERTIUS PICKARD

Δεν χρειαζόταν μόνο να γίνει για λίγο το σύμβολο μίας χώρας που πνίγεται από την τοξικότητα, ένα ουσιαστικό που δεν χρησιμοποιείται μόνο μεταφορικά, αλλά και να έχει τον Ρότζερ Φέντερερ μαζί του στη 'Ροντ Λέιβερ Αρίνα', στο 'Rally for Relief', που απέκτησε απτό λόγο ύπαρξης. Ο Νικ Κύργιος, εν πάση περιπτώσει, μπαίνοντας στο Αυστραλιανό Όπεν, ήθελε να δώσει κάτι στους συμπατριώτες του Αυστραλούς, οι οποίοι εκτίμησαν δεόντως τους άσους του στο ένα σετ που έπαιξε με τον Ρότζερ Φέντερερ, αφού απευθείας γινόταν δωρεά για τους πυρόπληκτους. Έπειτα, βάζοντας δύο τεράστια Α και Ο στην άλλη πλευρά του κορτ από αυτήν που βρίσκονταν, προσπαθούσαν να τα πετύχουν. Μάζεψαν, στο τέλος, 35.000 δολάρια.

Το ενοχικό μυστικό, πιθανότατα, είναι ότι ο Κύργιος το ήθελε αυτό και για αγωνιστικούς λόγους. Στο κεντρικό κορτ, να απομυζεί κάθε στιγμή μαζί με το μυθικότερο τενίστα όλων των εποχών, κερδίζοντας το σεβασμό του. Είναι ενοχικό διότι βοηθά στην αγωνιστική παλινόρθωση, τη στιγμή που ο ίδιος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πνίγεται σε μια κουταλιά νερό προσπαθώντας να δώσει απόλαυση στην έννοια 'πρωταθλητισμός', που δεν του αρέσει.

Πέρυσι, σε ανύποπτο χρονικό διάστημα, ο Τζον ΜακΕνρο, με παρόμοια αφιλτράριστη συμπεριφορά στα μικράτα του, τον ρώτησε για ποιο λόγο παίζει σε ένα επίπεδο που φαίνεται ότι δεν το θέλει. Ο Κύργιος δεν τον διέψευσε, αντιθέτως απάντησε "παίζω για τον ίδιο λόγο που έπαιζες εσύ: επειδή είμαι πολύ καλός σε αυτό". Είναι βέβαιο ότι το να προσιδιάζει στον ΜακΕνρο τον βοηθά. Τον ωθεί να παίζει με τον Φέντερερ, ακόμα κι αν ο λόγος για αυτό είναι μια καταστροφή.

To 'Rally for Relief' μάζεψε 4.826.014 δολάρια και η αίσθηση που λαμβάνεται είναι πως το Αυστραλιανό Όεν έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Τα χαμογελαστά πρόσωπα της ελίτ του τένις δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω μιζέρια. Η ζωή με κάποιον τρόπο, μέσα από τα πλαστικά μπουκάλια με το νερό και τα εγκλήματα ιδιωτικοποίησης της αυστραλιανής κυβέρνησης, συνεχίζεται.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς φυσικά δεν μπορούσε να μη δώσει το 'παρών'. Το σουβλατζίδικο των Ελλήνων στη Μελβούρνη, που με έναν εμπορικό 'οδυσσεϊσμό' αποφάσισε να δώσει το όνομά του σε ένα σουβλάκι πέρυσι τέτοιες μέρες, στην απίθανη πορεία που τον έβγαλε στα ημιτελικά, ανακοίνωσε ότι το ποσό από όλες τις αγορές του σουβλακιού 'Τσιτσιπάς' θα πάει για την ανακούφιση των πυρόπληκτων. Περισσότερη Μεσόγειος, περισσότερη χοληστερίνη, περισσότερες ανάσες.

Ο Τσιτσιπάς και ο Φέντερερ βρίσκονται στο ταμπλό του φαβορί και γι' αυτό το Αυστραλιανό Όπεν: του Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο 'Νόλε' προφανώς και ήταν εκεί. Ο Τσιτσιπάς προέρχεται (και με αυτό το λάφυρο θα μπει στο κυρίως ταμπλό) από τη νίκη επί του Ματέο Μπερετίνι στο Kooyong Classic, 2-0 σε ισάριθμα τάι μπρέικ. Ήταν η τρίτη σε ισάριθμα παιχνίδια με τον Ιταλό και ήταν το τέλειο ζέσταμα για το νούμερο 6 της παγκόσμιας κατάταξης πριν το πρώτο Major της χρονιάς (και τον τόπο στον οποίο προσγειώθηκε σαν κομήτης, ως φέρελπις του παιχνιδιού τον προηγούμενο χρόνο, για να παρομοιαστεί ακόμα και με τον Φέντερερ), ώστε να αντιμετωπίσει το πρωί της Δευτέρας (11:10 περίπου για την Ελλάδα), στη 'Μάργκαρετ Κορτ', τον επίσης Ιταλό Σαλβατόρε Καρούζο, που όταν δεν τραγουδά άριες βρίσκεται στο κορτ, αυτήν τη στιγμή ως νούμερο 94 της παγκόσμιας κατάταξης.

Αυτή θα είναι η πρεμιέρα του Τσιτσιπά, νικητή των ΑΤΡ Finals το 2019, που έχει τη γνώση ότι από το θρίαμβο στο Λονδίνο μπορεί να γίνει Αλεξάντερ Ζβέρεφ ή Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ, που είχε πάρει τον τίτλο το 2017, ανά πάσα στιγμή. Ο Γερμανός είχε νικήσει στη διοργάνωση το 2018, αλλά έπρεπε να έρθει ο Οκτώβρης για να πετύχει την πρώτη νίκη του επί αντιπάλου στο Top10 αυτό το έτος, δηλαδή του Φέντερερ στο χιλιάρι της Σαγκάης. Μετά το ξέσπασμα στο ΑΤΡ Cup, με δυστυχή παραλήπτη τον πατέρα του, Αποστόλη, αλλά και τη μάνα του, Γιούλιγια, ν' αναλαμβάνει με το αυστηρό βλέμμα της τη νουθεσία του 21χρονου γιου της, ο Τσιτσιπάς ευελπιστεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του για τις δύσκολες στιγμές που έρχονται.

Τα ροδοπέταλα, που ούτως ή άλλως στην Αυστραλία δεν βιώνουν τις πιο ρομαντικές σκηνές τους, δεν ταιριάζουν στο νούμερο 6 της παγκόσμιας κατάταξης, τουλάχιστον όχι ακόμη. Κάθε γύρος είναι 90.000 δολάρια στην τσέπη του νικητή. Στο δεύτερο γύρο το ματσάρισμα με το γερόλυκο Φίλιπ Κοχλσράιμπερ, ετών 36, είναι πιθανό, αν και ο βραχύς το δέμας, σε σχέση με τον Τσιτσιπά, Γερμανός έχει μόνο έναν προημιτελικό στην καριέρα του, στο Γουίμπλεντον το 2012, και 4ους γύρους στην Αυστραλία. Αν καταφέρει και περάσει, ο Έλληνας τενίστας ενδεχομένως θα βρει μπροστά του ένα 'βαρύ πυροβολικό', που οι μέρες δόξας του ήταν πιο πρόσφατες: τον Καναδό Μίλος Ράονιτς, που αυτήν τη στιγμή κοιτάζει τον κόσμο από το νούμερο 32 της παγκόσμιας κατάταξης, ωστόσο έχει παίξει σε τελικό στο Γουίμπλεντον το 2016, την ίδια χρονιά που έφτασε στα ημιτελικά του Αυστραλιανού.

Εάν και εφόσον περάσει, στον τέταρτο γύρο θα βρει κάποιον που έχει νικήσει, αλλά που θεωρεί τη Μελβούρνη δεύτερη πατρίδα: τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Σε περίπτωση που δεν πέσει θύμα κάποιας τρανταχτής έκπληξης, ο 'Νόλε' θα είναι στους '16' και θα περιμένει όποιον βγει από το έβδομο ταμπλό. Στο ίδιο βρίσκεται και ο Φέντερερ, που έχει μαζέψει τα νιάτα: τον Καναδό Ντένις Σαποβάλοφ, τον Ιταλό (που πολλοί λένε ότι είναι το μέλλον του τένις, αλλά ακόμη δεν έχει ξεφορτωθεί την εφηβεία) Γιανίκ Σινέρ, τον Σέρβο Φιλίπ Κραΐνοβιτς, με τον οποίο μπορεί να παίξει στο δεύτερο γύρο, ακόμα και τον Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ, που πέρυσι τον νίκησε για πρώτη φορά, όχι όπου κι όπου αλλά, στον προημιτελικό του US Open. Οι Ματέο Μπερετίνι και Φάμπιο Φονίνι εκκινούν από το πέμπτο γκρουπ ως φαβορί και αυτό φτάνει για να λαμβάνεται σοβαρά το ιταλικό τένις.

Στο πάνω μέρος του ταμπλό δεσπόζει το όνομα του Ράφα Ναδάλ. Ο Άντι Μάρεϊ, πάνω που επέστρεψε, μπήκε ξανά στα πιτς λόγω τραυματισμού. Ο Ισπανός μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κύργιο στον τέταρτο γύρο -στη ρεβάνς της πρόσφατης κόντρας του στο Γουίμπλεντον και του σκηνικού με το ηθελημένο χτύπημα του νεαρού τενίστα στο θρυλικό Μαγιορκινό-, αν ο Αυστραλός κάνει καλά τόσο τον Ουρουγουανό Πάμπλο Κουέβας ή τον Ζιλ Σιμόν όσο και, πιθανότατα, τον Καρέν Χατσάναφ από τη Ρωσία. Ο νικητής του πρώτου πίνακα θα πάει στον προημιτελικό με το νικητή του δεύτερου, όπου ξεχωρίζουν τα ονόματα των Αυστριακού Ντόμινικ Τιμ και Γάλλου Γκαέλ Μονφίς.

Στο τρίτο, ο Ντανιίλ Μιεντβιέντιεφ θα προσπαθήσει να επιστρέψει στον... Αύγουστο και να προχωρήσει, ενώ είναι ο Σταν Βαβρίνκα αμέσως επόμενος στην παγκόσμια κατάταξη σε αυτό το bracket. Τέλος, στο τέταρτο μέρος βρίσκονται ο Ζβέρεφ και ο Βέλγος Νταβίντ Γκοφέν, που αν τα 'πουν' θα είναι στον τέταρτο γύρο. Για το νούμερο 7 της παγκόσμιας κατάταξης τα προβλήματα αρχίζουν από νωρίς, με την αναμέτρηση με τον Ιταλό Μάρκο Τσεκινιάτο, που είχε φτάσει στον ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός το 2018, αλλά δεν έχει περάσει τον πρώτο γύρο σε κάποιο άλλο από τα τέσσερα Major, ενώ ο Βέλγος, σε περίπτωση που προχωρήσει, μπορεί να πέσει στον τρίτο γύρο πάνω στον Ρώσο Αντρέι Ρούμπλεφ, για τον οποίο δεν έχει ακουστεί μία φορά αυτές τις μέρες ότι μπορεί να γίνει το ‘μαύρο άλογο’ του τουρνουά. Ο 22χρονος Μοσχοβίτης έχει έναν τρίτο γύρο στην Αυστραλία, το 2018.

Το όνειρο της δεκάδας για τη Σάκκαρη

Κατά τη διάρκεια του τουρνουά της Αδελαΐδας, στο οποίο έφτασε ως τον τέταρτο γύρο, όταν και αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από την Κροάτα Ντόνα Βέκιτς, η Μαρία Σάκκαρη δήλωσε ότι, με βάση τη δουλειά που έχει ρίξει και την προπόνηση που έχει κάνει, το 2020 θέλει να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα. Αμ' έπος αμ' έργον, που έλεγαν οι αρχαίοι, αλλά και... αμ πώς, που απαντούσε ο Κώστας Χατζηχρήστος.

Το ταμπλό της στο τουρνουά είναι... κόλαση. Σε περίπτωση που περάσει τη Ρωσίδα Μαργκαρίτα Γκασπαριάν (με την οποία παίζει το τελευταίο ματς του πρωινού, δηλαδή πιθανώς πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας), η οποία έχει έναν τέταρτο γύρο στο τουρνουά το 2016, η Σάκκαρη θα παίξει με την Κινέζα βετεράνο (δύο λέξεις που στη σειρά δημιουργούν... σύγκρυο) Σουάι Πενγκ, ενώ έπειτα το φαβορί για τον τρίτο γύρο λέγεται Μάντισον Κις, που ξεκινά από το νούμερο 10 του ταμπλό. Η Αμερικανίδα, μια τενίστρια με εξαιρετικές δεξιότητες, έχει έναν ημιτελικό στο Αυστραλιανό, το 2015.

Αυτό που ψάχνει η Σάκκαρη, από το 2018 κιόλας, είναι την παρουσία στη δεύτερη εβδομάδα ενός Major. Στον τέταρτο γύρο θα βρίσκεται πιθανώς η περυσινή φιναλίστ (και κάτοχος δύο Γουίμπλεντον, το 2011 και το 2014) Πέτρα Κβίτοβα, ένα από τα τοτέμ του παιχνιδιού. Ο νικητής θα παίξει με την... επιβιώσασα του πρώτου, στο οποίο βρίσκεται το νούμερο ένα του κόσμου, οικοδέσποινα Άσλεϊ Μπάρτι, που στην Αυστραλία έφτασε για πρώτη φορά πέρυσι σε προημιτελικό, και η Κροάτα, νούμερο 13 της παγκόσμιας κατάταξης, Πέτρα Μάρτιτς.

Στο τρίτο και το τέταρτο μέρος, των οποίων οι νικήτριες θα παίξουν επίσης στον ημιτελικό, η περυσινή κάτοχος του τροπαίου Ναόμι Οσάκα και η Σερένα Γουίλιαμς, που ψάχνει το 24ο Major της καριέρας της για να ισοφαρίσει τις κατακτήσεις της Μάργκαρετ Κορτ, μπορεί να συμπέσουν. Ειρήσθω εν παρόδω, το δεύτερο πιο σημαντικό κορτ της Μελβούρνης έχει πάρει το όνομα της τελευταίας, αλλά κάποια σχόλιά της έδωσαν τροφή στη σκέψη για αλλαγή. Η Σερένα, βεβαίως, έχει 23 κατακτήσει Όπεν, ενώ η Κορτ μόλις 11, αφού το τένις είναι επαγγελματικό από το 1968.

Στο κάτω μέρος του ταμπλό, το νούμερο 2 της παγκόσμιας κατάταξης, Τσέχα Καρολίνα Πλίσκοβα, η Ρουμάνα, νικήτρια του περυσινού Γουίμπλεντον, Σιμόνα Χάλεπ (4), η Ουκρανή Ελίνα Σβιτολίνα (5), η Ελβετή Μπελίντα Μπέντσιτς (6) και η Ολλανδή Κίκι Μπέρτενς (9) είναι οι τενίστριες που βρίσκονται στο Top10 της παγκόσμιας κατάταξης. Θα είναι, βεβαίως, έκπληξη να βρεθούν οι περισσότερες εξ αυτών στον τέταρτο γύρο του τουρνουά. Άλλωστε, μόνο η Χάλεπ έχει παρουσία σε τελικό, το 2018, η Πλίσκοβα έπαιξε πέρυσι στον ημιτελικό, η Σβιτολίνα έχει δύο προημιτελικούς, το 2018 και το 2019, ενώ η Μπέντσιτς έχει έναν τέταρτο και η Μπέρτενς έναν τρίτο γύρο.

Το φετινό Αυστραλιανό Όπεν είναι ειδικών συνθηκών. Στην Αυστραλία η τραγωδία δεν είναι ανεπανάληπτη, πάντως παρόμοια κατάσταση δεν έχει ξανασυμβεί με το παγκόσμιο χωριό να έχει πρόσβαση στην πληροφόρηση. Οι τενίστες που από τα ξημερώματα της Δευτέρας, 20 Ιανουαρίου, θα παίξουν στη Μελβούρνη, θα πρέπει όχι μόνο να προετοιμαστούν για την αλλαγή σε ό,τι θα αναπνέουν, αλλά και να είναι οι πρεσβευτές της χαράς. Παραδοσιακά, αν κάτι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αναδεικνύει το ορισμένως αφόρητο 'η ζωή συνεχίζεται', είναι τα σπορ. Το παιχνίδι.  

News 24/7

24MEDIA NETWORK