Ο Κόουλμαν ήξερες πού βρισκόταν: πολλά μέτρα μπροστά από τους άλλους

Το 'whereabout' του Κρίστιαν Κόουλμαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν το μόνο δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση. Ο 23χρονος Αμερικάνος σπρίντερ είναι ο γρηγορότερος άνθρωπος του πλανήτη. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Ο Κρίστιαν Κόουλμαν έχει μόλις τερματίσει πρώτος στην κούρσα των 100μ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος
Ο Κρίστιαν Κόουλμαν έχει μόλις τερματίσει πρώτος στην κούρσα των 100μ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος AP PHOTO/DAVID J. PHILLIP

Ο Κρίστιαν Κόουλμαν έμαθε πως θα τρέξει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στις αρχές του Σεπτέμβρη. 25 ημέρες αργότερα, σε μια επιβλητική για τον ίδιο κούρσα, άφηνε πολλά μέτρα πίσω του κάθε αντίπαλό του και με μια εκκωφαντική επίδοση (9.76) κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο. Μαζί τον τίτλο του πιο γρήγορου ανθρώπου στον κόσμου.

Ως την 3η του Σεπτέμβρη ζούσε μέσα στην αμφιβολία. Για ένα 10ήμερο η συμμετοχή του ήταν μετέωρη. Η μη εμφάνισή του σε τρία αντι-ντόπινγκ τεστ μέσα σε διάστημα ενός χρόνου 'θόλωνε' την απόπειρά του να πείσει πως είναι η ταχύτερη εκδοχή σπρίντερ μετά τον Τζαμαϊκανό Γιουσέιν Μπολτ. Αντίστοιχα καθαρός μάλιστα. Κατά τη USADA, το αμερικανικό παράρτημα της Παγκόσμιας Υπηρεσίας κατά της φαρμακοδιέγερσης, ο 23χρονος από την Ατλάντα δεν ήταν εκεί που είχε δηλώσει πως θα είναι προκειμένου να δώσει δείγμα την 6 Ιουνίου του 2018, την 16η Ιανουαρίου του 2019 και την 26η Απριλίου του 2019. Τα 'whereabouts' αυτή τη λογική εξυπηρετούν. Να γνωρίζουν εκ των προτέρων οι αρχές που οι αθλητές βρίσκονται για μία ώρα καθημερινά, καθώς και τις λεπτομέρειες των μετακινήσεων/διαμονής τους.

Ο Κόουλμαν είχε αντικρούσει το κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας πως η πρώτη ημερομηνία ήταν λανθασμένη, ότι θα έπρεπε να χρεωθεί ως 1η Απριλίου του 2018. Mια λεπτομέρεια που θα έφερνε την ανατροπή, καθώς οι μη εμφανίσεις του σ' ένα χρόνο θα ήταν δύο. "Δεν είμαι ένας τύπος που παίρνει συμπληρώματα καθόλου, ως εκ τούτου ποτέ δεν μ' ενδιέφερε να λαμβάνω ουσίες", έλεγε τότε κοπιάζοντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ταυτόχρονα να προστατεύσει μια προσπάθεια διετίας, αυτής που μεσολάβησε από την ήττα του στον αντίστοιχο τελικό του Λονδίνου.

Σε πρώτη φάση WADA/USADA αποδέχθηκαν τα λεχθέντα του Αμερικανού, δεν τον τιμώρησαν με τουλάχιστον ένα χρόνο αποκλεισμού και τού επέτρεψαν να ταξιδέψει στην Ντόχα. Η αμφιβολία που είχε χτίσει φωλιά μέσα του διαλύθηκε εκείνη τη στιγμή. Ανέκτησε την αυτοπεποίθησή του, έφτιαξε την ψυχολογία του, πήγε πάνοπλος στη μεγάλη μάχη. Το 9.98 στον προκριματικό ήταν η αρχή. Συνέχισε με 9.88 στα ημιτελικά και κατέληξε στο 9.76 τελικού, παίρνοντας τη ρεβάνς από τον Τζάστιν Γκάτλιν, ο οποίος βαδίζοντας πια για τα 38 κι ένα 'βαρύ' ιστορικό με απαγορευμένες ουσίες να κουβαλά στους ώμους του, έγινε ο γηραιότερος σπρίντερ που κατάφερε να τρέξει την απόσταση σε χρόνο 9.89!

Την ίδια στιγμή ο χρόνος του Κόουλμαν ήταν ο έκτος καλύτερος όλων των εποχών. Ανώτερος από το 9.78 του Τζαμαϊκανού Νέστα Κάρτερ, άλλου μπλεγμένου με ουσίες σπρίντερ, αλλά χειρότερος από το 9.74 του Γκάτλιν, στην Ντόχα συμπτωματικά. Ο νεαρός Αμερικανός πιστεύει ότι έχει τις προϋποθέσεις να τρέξει γρηγορότερα. Να κατέβει τα 9.70 και ν' απειλήσει, ακόμη-ακόμη, το παγκόσμιο ρεκόρ του Μπολτ. Το 9.59 έχει συμπληρώσει αισίως 10 χρόνια ζωής (16 Αυγούστου του 2009, Βερολίνο).

"Θέλω να βγαίνω εκεί έξω και να κάνω το καλύτερο των δικών μου ικανοτήτων", ανέφερε μετά το τέλος της επιβλητικής κούρσας που είχε. "Ο δρόμος για την επιτυχία δεν πρόκειται να είναι ποτέ ευθεία. Θα έχεις πάνω και κάτω, χτυπήματα και μελανιές κατά τη διάρκεια της διαδρομής". Καταλάβαινε, αφού αιωρείτο στην ατμόσφαιρα, ότι η επιτυχία του ήταν ακόμη υπό αμφισβήτηση. Ο Κόουλμαν ήταν προετοιμασμένος ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Επέλεξε μια πιο αμυντική τακτική και το 'ουδείς αναμάρτητος' ως παράδειγμα για όσους τον πετροβολήσουν. "Υποθέτω ότι υπονοείτε πως κάτι συνέβη, αλλά δεν έκανα κάποιο λάθος. Δεν ήμουν απρόσεκτος. Καθένας σ' αυτό το δωμάτιο δεν είναι τέλειος. Είμαι ένας νέος μαύρος άνδρας που ζω το όνειρό μου. Κάποιοι προσπαθούν να λερώσουν τη φήμη μου. Εγώ θα συνεχίσω να κάνω ό,τι έκανα και εστιάζω σε μένα. Πλέον είμαι ο παγκόσμιος πρωταθλητής και αυτό είναι κάτι που ουδείς θα μου το πάρει".

Ο λιθοβολισμός διακόπηκε προσωρινά, αλλά αν οι Υπηρεσίες αντι-ντόπινγκ θέλουν, μπορούν. Εφόσον ζητήσουν επανεξέταση της υπόθεσης ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. Αυτός που δεν έχει καμία δικαιοδοσία, μόνο να λέει τη γνώμη του, είναι Μάικλ Τζόνσον που υπογράμμιζε ότι "ο Κόουλμαν δεν μπορεί να είναι το πρόσωπο του στίβου". Ο μικρός, βέβαια, είχε μια έτοιμη απάντηση επ' αυτού καθώς δεν είναι ο 'πάπιας' αυτός που "πληρώνει τους λογαριασμούς μου και υπογράφει τις επιταγές μου. Ούτ' εγώ θα ήξερα ποιος ήταν ο Μάικλ Τζόνσον, αν δεν είχε τρέξει τόσο γρήγορα".

Μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αυτός είναι τώρα το αφεντικό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK