Ο κορονοϊός απειλεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον αθλητισμό

Η εξάπλωση του κορονοϊού σε όλη την υφήλιο έχει προκαλέσει σωρεία αναβολών και ακυρώσεων αγώνων και διοργανώσεων. Ακόμα και ολυμπιακά 'εισιτήρια' άλλαξαν χέρια, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Μία τουρίστας φοράει μάσκα για προστασία από τον κορονοϊό μπροστά από τους ολυμπιακού κύκλους στην περιοχή Οντάιμπα του Τόκιο, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020
Μία τουρίστας φοράει μάσκα για προστασία από τον κορονοϊό μπροστά από τους ολυμπιακού κύκλους στην περιοχή Οντάιμπα του Τόκιο, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 AP PHOTO/JAE C. HONG

Ο ιός του πανικού και του φόβου μεταδίδεται ταχύτερα κι από το νέο κορονοϊό. Δεν είναι παράλογη η ανησυχία όταν υπάρχουν θύματα, αλλά ο τρόμος είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Τα μέτρα πρόληψης που αναγκαστικά λαμβάνονται και στον αθλητισμό, με συνεχείς ακυρώσεις και αναβολές αγώνων (αναφέρονται στη συνέχεια), εντείνουν -συνειρμικά- τις φοβίες, παρόλο που λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι αναφέρουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η κλινική εικόνα της λοίμωξης είναι σχετικά ήπια.

Βέβαια, αυτός είναι ένας λόγος που -σύμφωνα με το περιοδικό Nature- φορείς του 2019-nCoV δεν έχουν αναζητήσει ιατρική φροντίδα και συνεχίζουν να έρχονται σε επαφή με τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους, ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα κ.ά.), τις οποίες κατά κύριο λόγο πλήττει ο ιός. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, ανέφερε ότι αυτό το γεγονός εντείνει την ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για τη γρήγορη εξάπλωση της λοίμωξης και τόνισε ότι η δεύτερη ανησυχία αφορά στο ενδεχόμενο να γίνει ο νέος κορονοϊός ενδημικός στον άνθρωπο: "Αυτό σημαίνει τη διαρκή κυκλοφορία του ιού μεταξύ των ανθρώπων και την εμφάνιση περιοδικών εξάρσεων της λοίμωξης, όπως συμβαίνει με τον ιό της γρίπης. Η ανησυχία προκύπτει από την αναγνώριση κρουσμάτων με ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα που μπορούν να συντηρήσουν τη διαρκή κυκλοφορία του ιού μεταξύ των ανθρώπων. Προφανώς, η επιδημία του νέου ιού προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Βέβαια, η θνητότητα είναι χαμηλή, περίπου στο 2% και πιθανώς ακόμα μικρότερη αν υπολογίσει κανείς τις περιπτώσεις των ατόμων που παραμένουν ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί και δεν έχουν διαγνωσθεί". Ο πρύτανης τόνισε ότι όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται, αλλά δεν έχει "καταγραφεί έως τώρα μετάλλαξη που να έκανε κάποιον ιό περισσότερο μολυσματικό εν μέσω επιδημίας".

H Ιταλία είναι η 3η χώρα -μετά την Κίνα και τη Νότια Κορέα- με τα περισσότερα κρούσματα, ενώ έχουν καταγραφεί 12 θάνατοι. Σε αυτόν τον χάρτη που ανανεώνεται συνεχώς φαίνεται η εξάπλωση του ιού ανά τον κόσμο, ο αριθμός των κρουσμάτων και τα θύματα. Εσχάτως, προστέθηκε στα κρούσματα και η Ελλάδα.

Στο... κρεβάτι του πόνου και οι διοργανώσεις

Ο αθλητισμός της γειτονικής χώρας είναι αυτός που έχει επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλον στην Ευρώπη από τον κορονοϊό, ο οποίος συνεχίζει να ρίχνει στο... κρεβάτι του πόνου διοργανώσεις.

Στην Ιταλία οι αναβολές πληθαίνουν. Περισσότεροι από 150 αγώνες σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ ματαιώθηκαν και θα οριστούν σε νέες ημερομηνίες. Αναβλήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παιχνίδια, Τορίνο- Πάρμα,  Αταλάντα-Σασουόλο, Βερόνα-Κάλιαρι και Ίντερ-Σαμπντόρια για τη Serie A, το Άσκολι-Κρεμονέζε (Serie B), το Πιατσέντσα-Σαμπενεντετέζε (Serie C) και το Μάντοβα-Φάνφουλα (Serie D). Ο αγώνας της Ίντερ με τη Λουντογκόρετς για τους '32' του Europa League, θα διεξαχθεί χωρίς κόσμο και δημοσιογράφους. Γι' αυτόν το λόγο δεν προβλέπεται να γίνει συνέντευξη Τύπου έπειτα από το παιχνίδι. Οι δε παίχτες του Ολυμπιακού φόρεσαν μάσκες μόλις έφτασαν στο Λονδίνο, για τον αγώνα με την Άρσεναλ. Τα μέτρα θα συνεχιστούν και το προσεχές Σαββατοκύριακο, στη Serie A. Το ντέρμπι της Γιουβέντους με την Ίντερ και τα παιχνίδια Ουντινέζε-Φιορεντίνα, Μίλαν-Τζένοα, Πάρμα-ΣΠΑΛ, Σασουόλο-Μπρέσια και Σαμπντόρια-Βερόνα θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky σκοπεύει να μεταδώσει το ντέρμπι ανοιχτά για να έχουν όλοι οι τηλεθεατές πρόσβαση.

Ο κορονοϊός πλήττει το κάλτσιο και ατομικά, αφού ένας παίκτης της Serie C και συγκεκριμένα της Πιανέζε στην Τοσκάνη, ομάδας της Serie C, προσβλήθηκε από τον ιό και διακομίστηκε στην πολυκλινική Scotte της Σιένα. Ο ποδοσφαιριστής παρουσίασε συμπτώματα της γρίπης το περασμένο Σάββατο, δεν αγωνίστηκε στο παιχνίδι, αλλά ήταν παρών στο μεσημεριανό γεύμα με την ομάδα.

Δυσάρεστη ήταν η εξέλιξη και για τον Τζιουζέπε Σανίνο, τον Ιταλού πρώην προπονητή του Λεβαδειακού που βρισκόταν στον πάγκο της ουγγρικής Χόνβεντ, ο οποίος απολύθηκε λόγω... καταγωγής. "Η αντικατάσταση του Σανίνο και του βοηθού του, Αλεσάντρο Ρετσέντι, κρίθηκε αναγκαία επειδή μπορεί να έχουν έρθει σ' επαφή με ανθρώπους, που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα του ιού. Η Χόνβεντ είναι δεσμευμένη στην αποτροπή της εξάπλωσης των κρουσμάτων", αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου.

Επίσης, η ιταλική ομοσπονδία μπάσκετ ανέβαλε όλους τους αγώνες πρωταθλημάτων που επρόκειτο να γίνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο, ενώ η λιθουανική κυβέρνηση φέρεται ζήτησε να μη διεξαχθεί (ή έστω να λάβει χώρα δίχως οπαδούς) ο αγώνας της Ζαλγκίρις με την Αρμάνι Μιλάνο (28/2). Στις 12 Μαρτίου, η ομάδα της Λομβαρδίας υποδέχεται τον Ολυμπιακό. Εξυπακούεται ότι είναι νωρίς να ανακοινωθεί κάτι για το εν λόγω ματς. Ωστόσο, τα μαγαζιά στο Μιλάνο δεν είναι γεμάτα και η κίνηση στους δρόμους έχει μειωθεί σημαντικά. Αντιθέτως, στις αναζητήσεις στη Google παρατηρείται αύξηση στα καταστήματα που στέλνουν τρόφιμα στο σπίτι και φυσικά σε ό,τι σχετίζεται με τον κορονοϊό που βλάπτει σημαντικά και την παγκόσμια οικονομία, ειδικότερα αυτήν της Κίνας. Οι δείκτες στα χρηματιστήρια είναι σταθερά κατηφορικοί, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις στην ασιατική χώρα, παραμένουν κλειστές.

Ημερομηνίες άλλαξαν και δύο αγώνες για τη EuroLeague γυναικών. Η Βενέτσια και η Ρίγα θα παίξουν στις 17:30 (27/2) στη 'Στόζιτσε Αρίνα' της Λιουμπλιάνας, όπου στις 20:00 θα γίνει και το παιχνίδι της Σκίο με τη Σοπρόν.

Aναβολή και στο προολυμπιακό τουρνουά πόλο

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, η παγκόσμια ομοσπονδία υγρού στίβου με απόφασή της ανέβαλε στις 26 Φεβρουαρίου το προολυμπιακό τουρνουά υδατοσφαίρισης γυναικών, στο οποίο θα συμμετείχε και η Εθνική Ελλάδας που παίζει το τελευταίο χαρτί για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Οι αγώνες ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στις 8-15 Μαρτίου, στην Τεργέστη. Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της FINA.

Οι Ολυμπιακές προκρίσεις της υδατοσφαίρισης επηρεάστηκαν σημαντικά από τον κορονοϊό. Ακυρώθηκαν οι Ασιατικοί Αγώνες πόλο που είχαν οριστεί για τα μέσα Φεβρουαρίου στο Καζακστάν. Από αυτούς θα προέκυπταν τα ολυμπιακά 'εισιτήρια' των ασιατικών ομάδων. Την απόφαση έλαβε η κυβέρνηση του Καζακστάν, που ματαίωσε όλες τις πτήσεις από την Κίνα. Υπήρξε η σκέψη να προστεθούν οι ασιατικές ομάδες στα προολυμπιακά τουρνουά που θα διεξαχθούν στην Ευρώπη και πράγματι εντάχθηκαν στη σχετική κλήρωση δυο ομάδες ως Ασία 1 και Ασία 2. Όμως, για λόγους ασφαλείας εκφράστηκε η επιθυμία να μη μετακινηθούν προς τη Γηραιά Ήπειρο. Σ' ένα παιχνίδι που είναι αναπόφευκτη η σωματική επαφή, είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί ο ιός.

Η FINA αποφάσισε να προκριθούν στο Τόκιο οι ομάδες που νίκησαν στους Πανασιατικούς Αγώνες του 2018, δηλαδή το Καζακστάν στους άνδρες και η Κίνα στις γυναίκες. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις στην εθνική ανδρών του Ιράν.

Στο μεταξύ, σφραγίστηκε για -τουλάχιστον- μια εβδομάδα η πισίνα του Έγκερ, στην Ουγγαρία. Ο λόγος είναι ότι η ομώνυμη τοπική ομάδα βρέθηκε πρόσφατα στην Ιταλία, για να παίξει με την Μπρέσια αγώνα της Euroleague.

Οι Κινέζοι νιώθουν παρείσακτοι

Στη δυσκολότερη θέση βρίσκονται οι Κινέζοι αθλητές. Αισθάνονται παρείσακτοι στην αθλητική κοινότητα. Συναντούν απαγορευτικό στις διοργανώσεις, ενώ τα μεγάλα αθλητικά ραντεβού που επρόκειτο να γίνουν στη χώρα τους αναβλήθηκαν. Πριν από λίγες ημέρες, ο Λευτέρης Πετρούνιας αγωνίστηκε χωρίς τον μεγάλο αντίπαλό του Γιανγκ Λιου, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μελβούρνης. Οι Αυστραλοί δεν δέχθηκαν τους Κινέζους αθλητές, που επίσης διεκδικούν την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επίσης, πολλοί άνθρωποι του αθλητισμού που εργάζονταν στην Κίνα εγκαταλείπουν τη χώρα και επιστρέφουν στην πατρίδα τους, καθώς έχουν διακοπεί οι αθλητικές δραστηριότητες. Ένας εξ αυτών είναι και ο Έλληνας προπονητής ποδοσφαίρου, Δημήτρης Πελέκης, που δουλεύει σε ακαδημία της Γιουβέντους, την Τζούτζου Σπορτς, η οποία εδρεύει στη Σαγκάη. Δύσκολα, θα επιστρέψει στην Κίνα.  

Έχει αξία να δούμε μια σειρά διοργανώσεων, οι οποίες έχουν αναβληθεί και ακυρωθεί, πέρα από αυτές που αναφέρθηκαν.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

  • Η ποδοσφαιρική ομοσπονδίας της Κίνας ανακοίνωσε την αναβολή όλων των εγχώριων πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες. Αναλόγως, έπραξε κι η ιαπωνική J League, που αποφάσισε παύση κάθε δραστηριότητας μέχρι τα μέσα του Μαρτίου. Το ίδιο έκανε και το Βιετνάμ για τον Φεβρουάριο, ενώ αναβλήθηκαν και οι εντός έδρας αγώνες της Daegu FC και της Pohang Steelers στην K-League της Νότιας Κορέας.
  • Οι εντός έδρας προκριματικοί αγώνες της Κίνας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 θα γίνουν τον Μάρτιο στην Ταϊλάνδη κεκλεισμένων των θυρών. Τα ματς, στα οποία συμμετείχαν οι κινεζικοί σύλλογοι Guangzhou Evergrande, Shanghai Shenhua και Shanghai SIPG για το Champions League Ασίας, αναβλήθηκαν τουλάχιστον έως τον Απρίλιο.
  • Ο αγώνας της εθνικής γυναικών της Κίνας με τη Νότια Κορέα στα πλέι οφ των προκριματικών για την ολυμπιακή πρόκριση, μεταφέρθηκε στο Σίδνεϊ. Οι Κινέζες μπήκαν σε καραντίνα μόλις έφτασαν στην Αυστραλία. Το Προολυμπιακό τουρνουά Γυναικών αρχικά είχε οριστεί να διεξαχθεί στην πόλη Ουχάν.

ΣΤΙΒΟΣ

  • Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στη Ναντσίνγκ (13-15 Μαρτίου), αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του 2021. Επίσης, οι διοργανωτές του Μαραθωνίου του Τόκιο (1 Μαρτίου) αποφάσισαν να επιτρέψουν μόνο τη συμμετοχή ελίτ αθλητών και όχι των ερασιτεχνών δρομέων.

ΤΕΝΙΣ

  • Ακυρώθηκε το Xi'an Open, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις 13 έως τις 19 Απριλίου, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις μετέφερε το Group I του Fed Cup Ασίας/Ωκεανίας (Κίνα, Ταϊβάν, Ινδονησία, Νότια Κορέα, Ουζμπεκιστάν) από την Αστάνα στο Ντουμπάι, καθώς το Καζακστάν αρνήθηκε να φιλοξενήσει τους αγώνες.

FORMULA 1

  • Αναβλήθηκε το grand prix στη Σαγκάη, που ήταν προγραμματισμένο για τις 19 Απριλίου.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ

  • Ακυρώθηκε το προολυμπιακό τουρνουά που θα φιλοξενούσε η Ουχάν. Οι αγώνες θα γίνουν (3-11 Μαρτίου) στο Αμάν, της Ιορδανίας.

ΜΠΑΣΚΕΤ

  • Αναβoλή πήραν και οι αγώνες Κίνα-Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη-Κίνα, Κίνα-Μαλαισία για το Fiba Asia Cup.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

  • Τα ασιατικά πρωταθλήματα που επρόκειτο να διεξαχθούν τον Μάρτιο στο Καζακστάν, θα γίνουν στο Ουζμπεκιστάν.

ΧΟΚΕΪ

  • Νέα ημερομηνία θα πάρουν οι αγώνες της Κίνας και της Αυστραλίας για την Pro League. Είχαν οριστεί να γίνουν από τις 14 έως τις 25 Μαρτίου, στην Γκανγκζού.

ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ

  • Πολλοί αθλητές απέσυραν τη συμμετοχή τους από το China Masters (25/2, Χαϊνάν) και οι αγώνες ματαιώθηκαν.

ΓΚΟΛΦ

  • Ακυρώθηκε το τουρνουά της Χαϊνάν και αναβλήθηκαν οι διοργανώσεις Honda LPGA Thailand (20-23 Φεβρουαρίου, Πατάγια) και HSBC Women's World Championship (27 Φεβρουαρίου, Σιγκαπούρη).

ΡΑΓΚΜΠΙ

  • Αναβλήθηκαν τα Rugby World Series 7 που θα διεξάγονταν στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη και το παιχνίδι μεταξύ Ιρλανδίας και Ιταλίας (Six Nations) που ήταν προγραμματισμένο για τις 7 Μαρτίου.

Σταμάτησε η εκπαίδευση των εθελοντών των Ολυμπιακών Αγώνων

Το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020 που βρίσκεται στο Τόκιο, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2020
Το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020 που βρίσκεται στο Τόκιο, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2020 AP PHOTO/JAE C. HONG

Η λίστα μεγαλώνει διαρκώς. Σε αυτήν πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι σταμάτησε η εκπαίδευση των εθελοντών που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ οι διοργανωτές έχουν εκφράσει ήδη τη σκέψη να συρρικνώσουν τη διαδρομή της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας.

Οι Ιάπωνες δεν ανησυχούν -προς το παρόν- για ενδεχόμενη ματαίωση των Αγώνων, αλλά είναι προσεκτικοί. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Τόκιο 2020, Γιοσίρο Μόρι, προ ημερών τόνισε: "Θα είμαι ξεκάθαρος. Δεν σκεφτόμαστε ακύρωση ή αναβολή των Αγώνων". Ωστόσο, ο Ντικ Πάουντ (μέλος της ΔΟΕ) εξήγησε ότι μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα ξεκαθαριστεί η τύχη των Αγώνων. "Σε αυτό το διάστημα, θα έλεγα ότι οι λαοί θα πρέπει να ρωτήσουν: Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να είμαστε πλήρως ασφαλείς για να πάμε στο Τόκιο ή όχι; Πολλά πράγματα πρέπει να αρχίσουν να συμβαίνουν. Πρέπει να αυξηθεί η ασφάλεια. Οι άνθρωποι των ΜΜΕ θα είναι εκεί νωρίτερα, για να φτιάξουν τα στούντιό τους", είπε ο Καναδός παράγοντας στο 'Associated Press' και η δήλωσή του αναπαράχθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως. 'Γλυκάθηκαν' οι Βρετανοί και δήλωσαν έτοιμοι να φιλοξενήσουν τους Αγώνες, στην περίπτωση που η ΔΟΕ αποφασίσει να τους αφαιρέσει από το Τόκιο ή να τους ακυρώσει. Αυτό είναι ένα ακραίο σενάριο για πολλούς λόγους. Οι αθλητές που προετοιμάζονται 4 χρόνια για το μεγάλο αθλητικό γεγονός ενδέχεται να αντιδράσουν σε ενδεχόμενη ακύρωση, όπως και οι χορηγοί. Προφανώς και οι Ιάπωνες. Παρεμπιπτόντως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο διεξήχθησαν κανονικά πάρα τον ιό Zika.

Μόνο μία φορά έχει ακυρωθεί η διοργάνωση, κατά τη σύγχρονη ιστορία της. Το 1940. Και τότε θα τους φιλοξενούσε το Τόκιο! Όμως, τους έχασε, λόγω του πολέμου που ξέσπασε μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας, το 1937. Ανέλαβε τη διοργάνωση το Ελσίνκι, αλλά οι αγώνες ακυρώθηκαν οριστικά, εξαιτίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

"Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ζωτικής σημασίας για την Ιαπωνία, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου", δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, και ζήτησε από τις αθλητικές ομοσπονδίες την αναβολή των δραστηριοτήτων τους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων, Σεϊκό Χασιμότο, τόνισε: "Είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο, προκειμένου να βελτιώσουμε τις επιχειρήσεις μας, για να φτάσουμε στην επιτυχία. Υπάρχει πλάνο, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε - χωρίς κινδύνους- τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

Ο μικρός Διόνυσος που κρύβουμε μέσα μας -και που ζει τη δική του δόξα αυτές τις καρναβαλικές ημέρες- ας ξυπνήσει. Είναι το φυσικό αντίδοτο για τον ιό του πανικού, που επίσης σαρώνει και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Ο εύθυμος Θεός κάνει το τέλειο ζευγάρι με την ψυχραιμία, σε αυτές τις περιπτώσεις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK