O Μάικ Τάισον είναι ο Χιου Χέφνερ της μαριχουάνας

Το νέο εγχείρημα του Μάικ Τάισον του δίνει τη δυνατότητα να καπνίζει μαριχουάνα αξίας 40.000 δολαρίων μηνιαίως. Ίσως και να αλλάξει τον κόσμο.

O Μάικ Τάισον κατά την εμφάνιση του στην τελετή έναρξης του US OPEN, τον Απρίλιο του 2018
O Μάικ Τάισον κατά την εμφάνιση του στην τελετή έναρξης του US OPEN, τον Απρίλιο του 2018 GREG ALLEN/INVISION/AP

O Μάικ Τάισον είναι πια 53 ετών, έχει αφήσει πίσω του την πυγμαχία εδώ και 13 χρόνια και οι ιστορίες τρόμου με μακάβρια νοκ άουτ αλλά και ένα δαγκωμένο αυτί (!) με θύμα τον Έβαντερ Χόλιφιλντ, έχουν πια περάσει στη λήθη της αθλητικό-ποπ κουλτούρας και αναπαύονται σε ράφια δίπλα στα επεισόδια των Friends, του The Wire και των τελικών του NBA με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Τζόρνταν. Ο Τάισον δεν δείχνει να χρειάζεται αυτό το παρελθόν, το επικαλείται μόνο σαν περίληψη προηγουμένων και σύνδεση με το ακόμα πιο σέξι και περιπετειώδες Τώρα της ζωής του.

Μπορεί να έχει περιγράψει στο πρόσφατο παρελθόν την οικονομική κατάστασή του με τη μια και μοναδική κατατοπιστική λέξη που ονομάζεται 'ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ', όμως το Tyson Ranch αποδεικνύει πως μάλλον η μπόρα έχει περάσει και μια νέα, ξεχωριστή σελίδα αρχίζει να γράφεται στο βιβλίο των περιπετειών του παλαίμαχου μποξέρ.

Το Τyson Ranch είναι ένα κτήμα περίπου 100 στρεμμάτων στην Καλιφόρνια, όπου εκεί λαμβάνει χώρα το νέο, τολμηρό εγχείρημα: έρευνα, καλλιέργεια, συγκομιδή, δειγματοληψία μαριχουάνας στην καλύτερη ποιότητα. Πρόσφατα, ο ίδιος ο βετεράνος από το Μπρούκλιν, σε podcast που διατηρεί με προσωπικές ιστορίες, αποκάλυψε ότι καπνίζει κάθε μήνα μαριχουάνα αξίας 40.000 δολαρίων, προκαλώντας έντονες συζητήσεις για την ποιότητα και κυρίως για τη ποσότητα που αντιστοιχεί σε αυτήν την αξία. Τα ελαφρώς κοροϊδευτικά σχόλια για το πόσα ναρκωτικά μπορεί να καπνίσει ένας παλαίμαχος μποξέρ, ο Τάισον τα ακούει βερεσέ. Στη νέα ζωή του, δεν έχει χρόνο για τέτοια κριτική.

Ο Τάισον είναι πια ο επικεφαλής μιας ομάδας επιχειρηματιών, ο άνθρωπος του οποίου το όνομα έχει γίνει η αφορμή για την ίδρυση της Tyson Holistic. Πρόκειται για ένα brand προϊόντων με βάση την κάνναβη, που φιλοδοξεί να μπει στον ανταγωνισμό με εταιρείες όπως η Purple Punch και η KO Kush, στη βιομηχανία της νόμιμης μαριχουάνας. Υπολογίζεται ότι μόνο εντός της Καλιφόρνια, ως το 2025, ο συγκεκριμένος τομέας θα έχει συνολικό τζίρο εργασιών που θα αγγίξει τα 5.000.000.000 δολάρια. Η Tyson Holistic, όπως γράφει το GQ, είναι ένα brand που δεν σκοπεύει να μείνει μόνο στην κάνναβη, με τα γραφεία της να είναι ανοικτά σε παραγωγούς του κινηματογράφου και άλλων δημιουργικών καλλιτεχνών και media publishers. Το όνομα του Τάισον είναι εδώ, για να κατοχυρωθεί ως ένα διαχρονικό σημείο συνάντησης της αμερικάνικης ποπ κουλτούρας, του αθλητισμού, της κοινωνίας.

O Μάικ Τάισον σε παιχνίδι μπέιζμπολ των Νιου Γιορκ Γιάνκις
O Μάικ Τάισον σε παιχνίδι μπέιζμπολ των Νιου Γιορκ Γιάνκις AP PHOTO/KATHY WILLENS

Όπως πριν από 60 χρόνια ο Χιου Χέφνερ οραματίστηκε πως ένα περιοδικό με γυμνές γυναίκες μπορεί να ενσωματώνει λογοτεχνία, πορτραίτα πολιτικών, ηθοποιών, μουσικών και να διαμορφώνει μυαλά ανδρών στον δρόμο προς την ενηλικίωση, σήμερα ο Τάισον πιστεύει φανατικά πως η άριστης ποιότητας μαριχουάνα, μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους εξαρτημένους από τα σκληρά ναρκωτικά και το αλκοόλ να ορθοποδήσουν, όπως κάποτε και εκείνος.

Ο Τάισον οφείλει την απεξάρτησή του από την κοκαΐνη και το αλκοόλ στον δρ. Τζεράρντο Σαντοβάλ από τη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, τον άνθρωπο που του έδωσε για πρώτη φορά να δοκιμάσει μια σπανιότατη ψυχεδελική ουσία, την 5-MeO-DMT, που εξάγεται από το δηλητήριο ενός βατράχου, ο οποίος συναντάται στην έρημο Σονόρα.

Ο Μάικ Τάισον στέκεται μπροστά από μνημείο πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Βαρσοβία
Ο Μάικ Τάισον στέκεται μπροστά από μνημείο πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Βαρσοβία AP PHOTO/CZAREK SOKOLOWSKI

Ο Τάισον 'κολύμπησε' σε νέους προορισμούς του μυαλού, σε πυραμίδες, διαστημόπλοια, πορφυρούς βυθούς και κάπως έτσι πείστηκε να δημιουργήσει ένα νέο, βγαλμένο από τη φύση 'αντίπαλο δέος' σε εξαρτησιογόνες ουσίες και να φέρει χιλιάδες φίλους στο ταξίδι του. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτή ήταν η στιγμή που σήμανε την πνευματική αναγέννησή του, όταν κάπνισε το υγρό ενός βατράχου. Είπαμε, είναι ο άνθρωπος που έχει διασχίσει την τρέλα και τον σουρεαλισμό σαν να πηδάει από βράχο σε βράχο.

Φέτος, το Tyson Ranch έχει φιλοξενήσει κι ένα μουσικό φεστιβάλ, με καλεσμένους performers όπως ο A$AP Rocky. Το Kind Festival μάζεψε χιλιάδες θεατές και πέρα από τη μουσική λειτούργησε και σαν 'event κατανάλωσης προϊόντων κάνναβης'. Είναι σαφές ότι ο Τάισον θέλει να γίνει ο άνθρωπος που θα συμβάλει στη 'μεταμόρφωση' της μαριχουάνας, από ουσία της κουλτούρας των ναρκωτικών, σε σημείο αναφοράς για μια μεταμοντέρνα κουλτούρα ευζωίας και ψυχαγωγίας. Το εγχείρημα, εκτός του legalized 'παραδείσου' της Καλιφόρνια, μοιάζει δύσκολο. Ο Τάισον ίσως και να έχει ένα ραντεβού με την ιστορία. Ίσως και να το ονειρευτεί, καπνίζοντας λίγο από το πανάκριβο σταφ του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK