Ο Μάρκεθ και οι άλλοι πρωταγωνιστές των τρομακτικών πτώσεων στην πρεμιέρα του MotoGP 2020

Οι Μαρκ Μάρκεθ, Άλεξ Ρινς και Καλ Κράτσλοου είχαν τρομακτικές πτώσεις, στην πρεμιέρα του MotoGP 2020. Ο πρωταθλητής θα υποβληθεί σε επέμβαση την Τρίτη 21/7. Αν όλα πάνε καλά, θα επιστρέψει στις αρχές Αυγούστου. Ο Φάμπιο Κουαρταράρο έγινε ο πρώτος Γάλλος νικητής, μετά το 1999.

Ο Φάμπιο Κουαρταράρο πανηγύρισε την πρώτη νίκη ως αναβάτης του MotoGP, σε ηλικία 21 χρόνων και 90 ημερών.
Ο Φάμπιο Κουαρταράρο πανηγύρισε την πρώτη νίκη ως αναβάτης του MotoGP, σε ηλικία 21 χρόνων και 90 ημερών. AP PHOTO/DAVID CLARES

H εκκίνηση της σεζόν 2020 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του MotoGP δεν είχε τον Μαρκ Μάρκεθ να βλέπει πρώτος την καρό σημαία στο Circuito de Jerez. Πράγμα που δεν είναι σύνηθες. Αλλά θα ήταν φύσει αδύνατο να τερματίσει πρώτος, αφού δεν ολοκλήρωσε τον αγώνα. Ο back to back πρωταθλητής έπεσε μια φορά στον πέμπτο γύρο -από δικό του λάθος-, επέστρεψε στον αγώνα ως 16ος και παρ' όλα αυτά, βρέθηκε σε θέση να διεκδικήσει την κλασική του θέση (βλ. πρώτη). Ήταν στην τρίτη θέση όταν επιχείρησε κάτι 'τραβηγμένο' που έγινε κάταγμα στο χέρι. Όπως έγραψαν οι ειδικοί ο επιθετικός τρόπος με τον οποίον κινήθηκε, ώστε να αφήσει πίσω του τον Βινιάλες δείχνει την άρνηση του να συμβιβαστεί με τη δεύτερη ή τρίτη θέση.

Στα θετικά, από όλο αυτό που είδες αυτό που έπαθε ήταν κάταγμα στο δεξί χέρι. Βρίσκεται στη Βαρκελώνη, όπου την Τρίτη 21/7 θα υποβληθεί σε επέμβαση. Ο γιατρός που θα αναλάβει τον Ισπανό εξήγησε πως οι πρώτες εξετάσεις δεν έδειξαν να 'χει πειραχθεί το ακτινωτό νεύρο (ενώνει τους μύες με τον τρικέφαλο και τον αγκώνα).

To ακτινωτό νεύρο.
To ακτινωτό νεύρο. DR. NABIL EBRAHEIM

Ως εκ τούτου, πιστεύει πως ο Μάρκεθ δεν θα χάσει πολλούς από τους επόμενους αγώνες. Σίγουρα δεν θα τρέχει στο Grand Prix αυτής της εβδομάδας. Αν όλα πάνε καλά (και όντως δεν έχει 'πειραχθεί' το ακτινωτό νεύρο), θα γυρίσει τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου. Στη χειρότερη, η αποθεραπεία θα κρατήσει έναν μήνα. Η HRC ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει σε αντικατάσταση και ότι μέχρι να επιστρέψει το καμάρι της, θα τρέχει μόνο ο αδελφός του, Άλεξ. Ο Μάρκεθ 'τιτίβισε' μήνυμα αισιοδοξίας.

Ο Μάρκεθ δεν ήταν ο μόνος που είχε πτώση. Ο Καλ Κράτσλοου τέθηκε εκτός στην προθέρμανση. Είχε προκριθεί ως έκτος, αλλά δεν κατάφερε να πάρει μέρος στο opening της χρονιάς. Έπαθε διάσειση και τραύμα στον αυχένα και οι γιατροί του είπαν πως δεν θα μπορέσει να συνεχίσει. Μετά του είπαν και ότι έχει κάταγμα στον αριστερό καρπό.

Ο τρίτος που αποχώρησε νωρίς ήταν ο Άλεξ Ρινς. O Iσπανός αναβάτης της Suzuki έπαθε αποκόλληση στον ώμο, στις κατατακτήριες. Ο εκ των φαβορί για το φετινό τίτλο -ή τουλάχιστον για να κάνει δύσκολη τη ζωή του Μάρκεθ- 'έφυγε' τον έλεγχο και ενώ φάνηκε να το 'σώζει' τον 'νίκησε' η ταχύτητα.

Και ο Κράτσλοου και ο Ρινς περιμένουν να μάθουν -το αργότερο έως την Τρίτη 21/7- πόσο καιρό θα χρειαστεί να φροντίσουν τον εαυτό τους, για να επιστρέψουν, με τις ομάδες τους(LCR Honda και Suzuki) να 'χουν ειδοποιήσει πως θα προχωρήσουν σε αντικαταστάσεις.  Με αυτά και με αυτά, ο Φάμπιο Κουαρταράρο έγινε ο πρώτος Γάλλος που κέρδισε στο κορυφαίο επίπεδο των μηχανών, σε διάστημα μεγαλύτερο των 20 χρόνων (τελευταίος ήταν ο Ρεζίς Λακονί, που ήταν πρώτος το 1999 στη Βαλένθια). “Είναι η πιο ωραία μέρα της ζωής μου” δήλωσε ο 21χρονος, ο οποίος είχε την pole position, αλλά είδε τον Μάρκεθ να τον περνάει πριν την πρώτη του πτώση.

Η διαφορά του Κουαρταράρο από τον δεύτερο, Μαρκ Βινιάλες ήταν μεγαλύτερη των τεσσάρων δευτερολέπτων. Από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον νεαρό ήταν ο Λιούις Χάμιλτον -καθώς και οι δύο ανήκουν στην Petronas. Η satellite team της Yamaha πήρε την πρώτη της νίκη, επί εποχής MotoGP. Ο Κουαρτάρο έγινε ο 8ος νεαρότερος αναβάτης που τερμάτισε πρώτος (στα 21 χρόνια και 90 ημέρες της ζωής του). Για την ιστορία, ο Βαλεντίνο Ρόσι είχε νικήσει για πρώτη φορά στα 21 χρόνια και 114 μέρες (το 2000 στο Donington Park). Tην τρίτη θέση πήρε ο Αντρέα Ντοβιτσιόζο, ο οποίος πριν δυο εβδομάδες υποβλήθηκε σε επέμβαση για να 'διορθώσει' το κάταγμα που 'χε στην κλείδα.

Πέραν των τραυματιών, πτώση είχαν και οι Αλέιξ Εσπαργκάρο (Αprilia -εγκατέλειψε έπειτα από λάθος που έκανε σε προσπέραση που τον οδήγησε σε πτώση) και Μιρ (Suzuki), ενώ νοκ ντάουν τέθηκαν οι Λεκουόνα (KTM -o 20χρονος ήταν προ των πρώτων πόντων της καριέρας του στο MotoGP, αλλά εγκατέλειψε πέντε γύρους πριν το τέλος λόγω μηχανικών προβλημάτων) και Ρόσι. O 'γιατρός' εγκατέλειψε στον 19ο από τους 25 γύρους, όταν 'παρέδωσε' η μηχανή του (σταμάτησε λόγω τεχνικού προβλήματος). Ήταν 10ος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK